piraterie acta

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
ACTA, respinsa din nou in Parlamentul European

ACTA, respinsa din nou in Parlamentul European

Parlamentul European s-a opus controversatului tratat ACTA, dupa ce presiunile facute in ultimul timp pe plan politic au dat, in cele din urma, roade.

Mai multe comitete europene, printre care cele pentru justitie si pentru drepturi civile, au votat impotriva implementarii ACTA pe continentul european, scrie Russia Today. Acest acord a provocat proteste masive in mai multe tari europene, in ultimele luni.

Chiar daca tratatul nu a fost adoptat, soarta lui nu este inca pecetluita. Urmatorul vot care va avea loc in Parlamentul European se va desfasura in data de 21 iunie. Va fi cel de-al patrulea vot al comitetelor de specialitate, dar si ultimul inainte de dezbaterea ACTA in sesiunea plenara de la inceputul lunii iulie.

Scopul declarat al tratatului este de a proteja drepturile de autor in mai multe domenii, inclusiv in privinta programelor informatice, dar si in inginerie si agricultura.

Uniunea Europeana a suspendat ratificarea ACTA, dupa protestele activistilor pentru drepturile omului. In cadrul Uniunii Europene au protestat mii de oameni, acestia acuzand puterea exagerata pe care ar capata-o marile corporatii. mai mult


Joi, 31 Mai 2012, ora 23:57

3 comentarii
Proteste la Sibiu fata de ACTA: Tinerii cer renuntarea definitiva la aplicarea acordului

Proteste la Sibiu fata de ACTA: Tinerii cer renuntarea definitiva la aplicarea acordului

Aproximativ 30 de persoane protesteaza, sambata, in Piata Mare din Sibiu, fata de ACTA, acestea cerand autoritatilor sa renunte definitiv la aplicarea acestui acord.

Tinerii inconjoara piata centrala a orasului, unii purtand masti alb-negru cu surasul sarcastic al lui Guy Fawkes - un activist britanic din secolul al XVII-lea - devenit simbolul activistilor.

Protestatarii scandeaza "Jos ACTA", "Va rugam sa ne scuzati, ne simtim supravegheati", "Nu platim abonament pe YouTube si pe Torrent" si au pancarte pe care scrie "Jos ACTA" si "Vrem documentare, nu manipulare".

Participantii la demonstratie cer autoritatilor sa renunte definitiv la aplicarea acestui acord.

"A iesit foarte putina lume in strada pentru ca multi au inteles gresit ca amanarea ratificarii inseamna, de fapt, anularea acordului. Este complet gresit. As vrea ca, cel putin o data, Romania sa aiba coloana vertebrala ca Germania si sa interzica punerea in aplicare a acestui acord", a declarat unul dintre participantii la protest.

Pentru actiunea de protest, programata sa aiba loc pana la ora 20.00, tinerii au obtinut aviz de la Comisia de specialitate din cadrul Primariei Sibiu, in cursul zilei de vineri.

Romania va amana procesul de ratificare a acordului ACTA pana cand Curtea Europeana de Justitie se va pronunta pe acest subiect, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

El a precizat ca subiectul a fost discutat in sedinta de joi a Guvernului.

"Astazi a fost o decizie la... mai mult


Sambata, 25 Februarie 2012, ora 23:33

1 comentariu
Presa internationala, despre amanarea ratificarii ACTA in Romania

Presa internationala, despre amanarea ratificarii ACTA in Romania

Romania a anuntat, joi, ca va astepta decizia Curtii Europene de Justitie, in privinta controversatului tratat ACTA, inainte de a-l ratifica.

Hotararea Romaniei vine dupa ce, miercuri, Comisia Europeana a cerut judecatorilor, la Luxemburg, sa se pronunte in privinta legalitatii tratatului, potrivit euobserver.com.

Si eubusiness.com transmite ca Romania a amanat ratificarea acestui tratat, citandu-l pe purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

"Am luat in consideratie evolutiile internationale, pe masura ce mai multe tari au decis sa suspende ratificarea si pe masura ce Comisia Europeana a cerut inaltei curti a UE sa se pronunte in privinta legalitatii tratatului", este citat Suciu.

Romania a semnat ACTA, la sfarsitul lunii ianuarie, dar nu l-a ratificat inca. Mii de romani au protestat, la inceputul lunii februarie, fata de adoptarea acestui pact.

Tara noastra se afla printre cele 22 de state ale Uniunii Europene care au semnat ACTA, alaturi de Statele Unite ale Americii sau Japonia, in luna ianuarie.

Si agentia Focus aminteste despre amanarea ratificarii ACTA in Romania, preluand agentia AFP.

Novinite anunta ca Austria a suspendat ratificarea acestui acord, pana cand Parlamentul European se va pronunta asupra sa.

Pe langa Austria, aceasta masura a fost adoptata si de Bulgaria, Cehia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia si Romania, care au spus ca nu vor ratifica ACTA, pentru moment.

Romania va amana procesul de ratificare a acordului ACTA... mai mult


Vineri, 24 Februarie 2012, ora 20:29

3 comentarii
Efectul ACTA: Un important site suedez de torrente s-a inchis singur

Efectul ACTA: Un important site suedez de torrente s-a inchis singur

Un important site suedez de torrente s-a inchis singur, ca urmare a presiunilor venite din partea autoritatilor.

Tankaftast este al doilea site de torrente ca marime din Suedia si s-a inchis din proprie initiativa, ca urmare a presiunilor venite din partea organizatiei anti-piraterie Antipiratbyran, scrie Torrent Freak.

"Dupa mai multi de 'daca' si 'dar', am decis sa inchidem imediat Tankaftast. Niciodata nu vom fi de acord ca a copia inseamna a fura si vom considera mereu ca distributia culturii este ceva pozitiv", au precizat operatorii site-ului, intr-o declaratie.

Odata cu inchiderea sa, site-ul a deplans "tendintele fasciste" din industria de divertisment.

"Poate ca intr-o zi vom putea vedea sfarsitul tendintelor fasciste care au devenit ceva normal la oamenii de afaceri din industria de film si la politicienii corupti, in ultimii ani", se mai arata in declaratie.

Principalul beneficiar al acestei miscari este The Pirate Bay, cel mai important site suedez de torrente, care si-a vazut crescut numarul de noi membri cu cateva sute, dupa inchiderea Tankaftast.

In momentul inchiderii sale, site-ul de torrente avea 39 de milioane de vizualizari pe luna.

Antipiratbyran reprezinta Biroul Anti-Piratierie din Suedia, un grup suedez care reprezinta companiiile si organizatiile din industria filmelor si jocurilor video din Suedia.

Grupul a fost infiintat in 2001 si reprezinta peste 30 de companii, fiind vazut de opinia publica drept oponentul Piratbyran.... mai mult


Joi, 23 Februarie 2012, ora 20:45

Un pas inapoi pentru ACTA: Romania amana ratificarea

Un pas inapoi pentru ACTA: Romania amana ratificarea

Romania va amana procesul de ratificare a acordului ACTA pana cand Curtea Europeana de Justitie se va pronunta pe acest subiect, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

El a precizat ca subiectul a fost discutat in sedinta de joi a Guvernului.

"Astazi a fost o decizie la nivelul Cabinetului: in urma unor discutii cu ministrii responsabili pe problema ACTA. S-a tinut cont de evolutiile internationale, unde sunt state care deja au suspendat acest acord, iar Comisia Europeana s-a adresat Curtii de Justitie pentru o evaluare a acordului. Tinand cont de toate aceste elemente, s-a stabilit ca ratificarea sa fie amanata pana cand vom avea un raspuns al Curtii de Justitie si abia apoi se va lua o decizie in acest sens in privinta acordului ACTA in ceea ce priveste Romania", a spus Suciu.

Comisia Europeana va apela la Curtea de Justitie a UE, cea mai inalta instanta europeana, pentru a determina daca Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) incalca drepturi si libertati fundamentale ale omului.

Mai multe state europene contesta acordul si au blocat ratificarea lui pana la clarificarea situatiei.

Negociat de UE, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelanda, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic si Elvetia, ACTA are rolul de a combate contrafacerea in sens larg, de la medicamente si piese auto la pirateria pe internet.

ACTA a fost tinta unor proteste masive de strada in mai multe state europene si in alte parti ale lumii din cauza... mai mult


Joi, 23 Februarie 2012, ora 17:56

9 comentarii
Reuters: De ce est-europenii aleg pirateria pe Net si ce i-a spus Basescu lui Bill Gates

Reuters: De ce est-europenii aleg pirateria pe Net si ce i-a spus Basescu lui Bill Gates

Este de inteles de ce est-europenii militeaza impotriva Acordului ACTA, scriu jurnalistii de la Reuters, care si explica motivele manifestarilor anti-ACTA din Europa printr-o paralela la seful statului roman Traian Basescu, care i-a spus lui Bill Gates cat de benefica s-a dovedit pentru tara noastra pirateria pe Internet.

Episodul s-a petrecut pe cand fondatorul Microsoft, Bill Gates, a venit in Romania, in februarie 2007, iar presedintele Traian Basescu i-a vorbit despre pirateria software, care a ajutat industria romaneasca de IT sa se dezvolte, aminteste Reuters, intr-un amplu articol despre acordul ACTA si protestele starnite de acesta in Europa Centrala si de Est.

Lituania a suspendat ratificarea ACTA

Evocand declaratiile de atunci ale sefului statului de la Bucuresti, jurnalistii de la Reuters explica de ce est-europenii nu vor ACTA: pentru ca interzice pirateria pe Internet.

"Intr-o regiune in care unul dintre lideri, presedintele roman, Traian Basescu, i-a spus odata lui Bill Gates ca pirateria pe Internet i-a ajutat tara sa-si dezvolte industria IT, este lesne de inteles de ce companiile se tem de larga distributie", scriu cei de la Reuters.

Si, desi pierderile cauzate de furtul online sunt greu de calculat - de cele mai multe ori, cei care descarca ilegal filme, poze si melodii nu ar fi dispusi sa le si cumpere - se estimeaza ca acestea ajung la zeci de miliarde de dolari la nivel mondial pe an.

ACTA incepe sa piarda teren in Europa

Pana... mai mult


Sambata, 18 Februarie 2012, ora 14:27

16 comentarii
Curtea Europeana de Justitie: Retelele de socializare nu pot bloca pirateria

Curtea Europeana de Justitie: Retelele de socializare nu pot bloca pirateria

Retelele de socializare online nu pot fi fortate sa blocheze utilizatorii sa descarce ilegal muzica, intrucat aceasta ar creste costurile lor si ar incalca dreptul la intimitate, a decis Curtea Europeana de Justitie joi. Aceasta decizie survine in plin scandal pe marginea ACTA (acordul multilateral antipiraterie).

Curtea de la Luxemburg a emis aceasta decizie in cazul ce implica doua companii belgiene: compania de strangere a drepturilor de autor SABAM si reteaua sociala Netlog, scrie Reuters.

SABAM s-a adresat unui tribunal belgian in 2009 pentru a ordona Netlog sa-si impiedice utilizatorii sa descarce ilegal piese muzicale din portofoliul companiei. Judecatorii belgieni s-au adresat curtii europene, care a sprijinit Netlog.

"Proprietarul unei retele de socializare nu poate fi obligat sa instaleze un sistem de filtrare, care sa vizeze toti utilizatorii sai, pentru a preveni utilizarea ilegala a produselor muzicale si audio-vizuale", se arata intr-un comunicat al Curtii.

"O astfel de operatiune ar insemna o incalcare serioasa a libertatii Netlog de a-si continua activitatea, intrucat ar necesita instalarea unui sistem computerizat complict, costisitor si permanent, pe propria cheltuiala", continua textul.

Judecatorii au mai spus ca fortarea companiilor sa instaleze filtre pentru identificarea, analiza si procesarea informatiilor personale ale utilizatorilor incalca dreptul acestora la intimitate si poate insemna si blocarea continutului legal.

Obligatiile... mai mult


Joi, 16 Februarie 2012, ora 19:53

Germania amana semnarea ACTA

Germania amana semnarea ACTA

Germania a oprit procesul de aderare la controversata lege impotriva pirateriei online - Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) - dupa ce ministrul Justitiei si-a exprimat ingrijorarea cu privire la aceasta.

Justificarea amanarii a fost legata de necesitatea de "a ne acorda timp pentru a mai discuta problema acestei legi", informeaza BBC.

Polonia si Republica Ceha au amanat, la randul lor, semnarea tratatului din motive legale similare, dar si ca urmare a presiunii venite din partea strazii, impotriva acestei legi.

Ministrul neamt de Justitie considera ca aceasta lege nu este necesara in Germania si ca Parlamentul European ar trebui sa voteze ACTA inainte ca Germania sa ia in calcul ratificarea acesteia.

Masurile din cadrul acestei propuneri de lege, menite sa reduca pirateria online, s-au dovedit foarte controversate.

Numerosi "hacktivisti", pretinzand ca actioneaza in numele Anonymous, au atacat site-uri oficiale care-si declarasera sprijinul pentru legea internationala. Sustinatorii ACTA argumneteaza ca masurile sunt necesare pentru a reduce nivelul sporit de piraterie online. mai mult


Luni, 13 Februarie 2012, ora 17:07

3 comentarii
ACTA: Cat sa ne speriem de tare de Fratele cel Mare?

ACTA: Cat sa ne speriem de tare de Fratele cel Mare?

Comisia Europeana a publicat o serie de declaratii in apararea ACTA, tratatul care a fost aspru criticat de catre reprezentanti ai societatii civile pentru motivul ca ar ingradi libertatea Internetului si ar viola dreptul la confidentialitate al utilizatorilor. Reprezinta, intr-adevar, acest acord, instaurarea "Fratelui cel Mare" pe web sau pretentiile initiatorilor sai sunt justificate?

Comisia Europeana insista ca ACTA nu ingradeste libertatea pe Internet si ca nu va cenzura sau inchide site-urile, avand ca tinta numai crima organizata.

Potrivit CE, ACTA (Actul Comercial Impotriva Contrafacerii) este un document important pentru competitivitatea externa a Uniunii Europene, cresterea economica a regiunii, locurile de munca si siguranta cetatenilor sai.

De asemenea, ar garanta protectia sectoarelor care au nevoie, pazind drepturile cetatenilor si ale consumatorilor si proprietatea intelectuala.

Initiativa a ajuns in fata publicului prin intermediul diverselor avertismente raspandite pe Internet privind o similaritate intre ACTA si SOPA (Stop Online Piracy Act), un proiect de lege discutat in SUA, care permite autoritatilor solicitarea de mandat judecatoresc impotriva site-urilor acuzate ca au permis sau facilitat incalcarea drepturilor de autor.

De altfel, statele din Uniunea Europeana, printre care si Romania, au aderat la ACTA, fara ca institutia sa faca vreun anunt public sau sa transmita un comunicat oficial de presa.

Acest lucru a alimentat... mai mult


Joi, 02 Februarie 2012, ora 12:23

19 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae