plan cadru invatamant primar

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Invitatii Ziare.com Oana Badea: Remus Pricopie, fascinat de teoria "moftului"

Invitatii Ziare.com Oana Badea: Remus Pricopie, fascinat de teoria "moftului"

Ordinul 3371 din 12 martie 2013 dovedeste cu prisosinta ca pentru ministrul Educatiei, Remus Pricopie, legea 53/2003 privind transparenta decizionala ramane un moft al democratiei.

De la "proprietatea este un moft" pana la a privi transparenta decizionala la fel nici nu e mare efort de facut. Realitatea dovedeste ca elaborarea planurilor cadru pentru invatamantul primar a fost inspirata din aceasta tema iliesciana: moftul.

Ce propunea ministerul in februarie 2013?

In afara de celebrele 4 ore de sport (propuse spre linistea premierului Ponta si disperarea celor care stiu ca nu exista conditii pentru o astfel de optiune), noi, cei interesati, ne amintim ca Planul cadru supus dezbaterii publice propunea cresterea numarului de ore/saptamana/elev.

La clasa I si a II-a, numarul minim de ore crestea de la 18 la 20 ore/saptamana, iar numarul maxim de ore crestea de la 20 la 21 ore/saptamana. La clasa a III-a, numarul minim de ore crestea de la 19 la 21 ore/saptamana, iar numarul maxim de ore ramanea la 22 ore/saptamana. La clasa a IV-a, numarul minim de ore crestea de la 21 la 22 ore/saptamana, iar numarul maxim de ore scadea de la 24 la 23 ore/saptamana.

Prin urmare, elevii din clasele I si a II-a ar fi putut avea o zi din cele 5 ale saptamanii cu 5 ore, cei din clasa a III-a 2 zile cu 5 ore, iar elevii din clasa a IV-a, 3 zile cu 5 ore obligatorii. Peste acestea vin consultatii, cercuri, after-school etc.

Ce criticam atunci?

Lipsa de corelare cu buna... mai mult


Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 19:59

4 comentarii
Invitatii Ziare.com Oana Badea: SOS scoala gimnaziala!

Invitatii Ziare.com Oana Badea: SOS scoala gimnaziala!

In Romania, jumatate dintre absolventii invatamantului gimnazial sunt analfabeti functional, adica stiu sa citeasca, dar nu inteleg ceea ce au citit pentru a putea folosi. In aceste conditii, planul cadru pentru invatamantul primar in anul scolar viitor prevede scaderea numarului orelor de limba romana si dublarea celor de sport.

Dincolo de eternele exercitii de imagine, cei care si-au asumat in ultimul an responsabilitatea domeniului educatiei - Liviu Pop, Ecaterina Andronescu, Remus Pricopie - se preocupa asiduu de reimpunerea regulilor care au generat lipsa de performanta in preuniversitar.

Intr-un populism desantat au ales calea negarii oricarui model european de reusita. Legea Educatiei Nationale, o lege buna pentru ca a preluat si adaptat solutiile europene, nu este defel o lege ieftina. Tot ce aveau de facut era sa obtina 6% pentru Educatie, doar au 70% in Parlament! S-au dovedit insa incapabili de a-si convinge propria majoritate.

Un exemplu de neperformanta! La sfarsitul clasei a IV-a, elevii trebuie sa fie capabili ca printr-o buna lectura sa inteleaga si sa descopere toate celelalte discipline studiate. "Lectura este, probabil, cea mai importanta abilitate prin care un copil se poate dezvolta(...). Indiferent de obiectul de studiu, citirea este cruciala pentru succesul in scoala", se arata in studiul "PIRLS 2011 - International Results in Reading".

Care sunt performantele romanesti si ce intreprind autoritatile in acest sens?

Ce este PIRLS... mai mult


Marti, 02 Aprilie 2013, ora 07:31

4 comentarii
Invatatorii critica intentia Guvernului de a reduce orele de romana si matematica

Invatatorii critica intentia Guvernului de a reduce orele de romana si matematica

Asociatia Generala a Invatatorilor critica propunerea prin care numarul orelor pentru Limba romana scade cu pana la 46 la suta, iar cele alocate Matematicii cu pana la 40 la suta, considerand ca masura vine in contradictie cu rezultatele slabe de la testarile internationale.

"De la inceput tinem sa ii multumim domnului ministru Remus Pricopie pentru ca toate deciziile luate pana acum in aceasta calitate au fost cele corecte, fiind bine fundamentate. A infirmat totdeauna prin hotararile finale luate rezervele exprimate in zilele premergatoare luarii deciziei de voci mai mult sau mai putin avizate.

Suntem siguri ca si in ceea ce priveste planul cadru va da o solutie bine cumpanita. Asociatia noastra listeaza acum doar cateva elemente care pot fi semnale ca proiectul de plan cadru trebuie reanalizat.

In propunerea Institutului de Stiinte ale Educatiei orele alocate limbii romane scad si cu pana la 46 la suta, adica de la noua ore la cinci ore, iar cele alocate matematicii scad cu pana la 40 la suta, respectiv de la cinci ore la trei ore. Este o masura care vine in contradictie cu rezultatele modeste si de pana acum la nivel national in aceste domenii semnalate constant de testele PISA. Scazand numarul de ore ar spori stapanirea limbii romane si a matematicii?", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Generale a Invatatorilor (AGIRo).

Potrivit asociatiei, proiectele de programe scolare lansate in discutie in primavara lui 2012, tot de catre Institutul de Stiinte... mai mult


Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 21:22

5 comentarii
Invitatii Ziare.com Oana Badea: Creste numarul de ore in invatamantul primar?

Invitatii Ziare.com Oana Badea: Creste numarul de ore in invatamantul primar?

Daca a existat un subiect pentru care dezbaterea sa conteze mai mult decat a contat vreodata, acesta este cel referitor la curriculum.

Cate discipline studiaza copilul tau sau elevul nostru? Cate ore pe zi sau saptamana sunt obligatorii? Cat de mult mai conteaza propunerile parintilor sau creativitatea dascalilor in privinta optionalelor? In ce fel vor arata manualele in baza programelor scolare ce vor genera noile continuturi?

Sunt mize majore. In prima instanta, supun atentiei celor interesati cateva elemente pe care le-am observat citind si analizand planurile cadru pentru invatamantul primar.

Ce spune ministerul?

Pe scurt, proiectul planului cadru "asigura continuitatea conceptiei privind invatamantul primar, valorificand disciplinele abordate integrat", s-a optat pentru "absenta plajei orare la disciplinele din trunchiul comun" si sunt prevazute un numar mai mare de ore pentru stimularea dezvoltarii fizice armonioase.

Ce nu spune ministerul?

Ministerul nu precizeaza care va fi perioada reala de dezbatere si cum se va realiza acest lucru in sistem. Omite sa spuna cu subiect si predicat faptul ca numarul minim de ore obligatorii creste la toate clasele invatamantului primar.

Uita de asemenea sa anunte ca plaja pentru disciplinele optionale este diminuata fata de ceea ce exista in prezent.

Intai de toate, remarc faptul ca modalitatea in care documentele au fost supuse dezbaterii nu respecta decat in parte legea 53/2003 privind transparenta... mai mult


Luni, 18 Februarie 2013, ora 10:27

9 comentarii
Consiliul National al Elevilor sustine introducerea mai multor ore de sport

Consiliul National al Elevilor sustine introducerea mai multor ore de sport

Consiliul National al Elevilor, for consultativ al Ministerului Educatiei, sustine suplimentarea orelor de sport pentru elevii din ciclul primar.

Introducerea mai multor ore de sport in programa scolara, propusa printre modificarile aduse Planului cadru pentru invatamantul primar, este o masura necesara,anunta Consiliul , din moment ce a crescut numarul copiilor supraponderali, relateaza B1, care citeaza Mediafax.

Romania ocupa locul trei la capitolul copii supraponderali, arata statisticile.

Liderii elevilor atrag insa atentia ca unitatile de invatamant trebuie sa detina baze sportive dotate corespunzator si spatii exterioare in perimetrul scolii pentru ca elevii sa poata face miscare in aer liber.

Ei propun ca solutie in acest sens atragerea unor surse financiare extrabugetare, care sa fie accesate de catre unitatile de invatamant. mai mult


Duminica, 17 Februarie 2013, ora 23:14

3 comentarii
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Ministrul Pricopie vede haosul la altii

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Ministrul Pricopie vede haosul la altii

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a lasat problemele clasei pregatitoare pentru a lansa un atac impotriva ministrului Daniel Funeriu, cel care, chipurile, ar fi introdus haosul in scoala romaneasca:

"Tine de domeniul decentei ca aceia care au creat haos in sistemul de invatamant romanesc sa se abtina de la a da indicatii. Metoda pumnului in gura folosita de guvernarea PDL pentru a luat decizii cu impact asupra viitorului copiilor nostri a fost inlocuita cu cea a dialogului si a consultarii", a declarat ministrul Pricopie.

Doar ca, la cererea dlor Ponta si Antonescu de a aprecia reforma Funeriu, Comisia Europeana raspunde:

"Romania a adoptat o reforma sistemica, ambitioasa, la toate nivelurile educationale. Rezultatele romanesti la testele internationale arata nevoia urgenta de consolidare a calitatii sistemului de educatie in ansamblul sau. De aceea, este important ca reformele sa continue, intrucat invatamantul poate fi ameliorat doar prin eforturi sustinute privind politica in domeniu", se arata in raspunsul lui Dennis Abbott, purtator de cuvant al comisarului european pentru Educatie, Androulla Vassiliou.

Guvernul a actionat exact pe dos

La sfarsitul anului trecut, Guvernul a adoptat mai multe OUG prin care modifica substantial prevederile Legii Educatiei Nationale, privind incompatibilitatile, limita de varsta pana la care poti avea functii de conducere, trecerea institutiilor de cercetare in subordinea ministerului.

Surpriza insa. Toate aceste... mai mult


Sambata, 16 Februarie 2013, ora 22:43

20 comentarii
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Planul Cadru de invatamant pentru invatamantul primar

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Planul Cadru de invatamant pentru invatamantul primar

Iata un prim pas facut de Ministerul Educatiei pentru o constructie curriculara adecvata contextului economic si social in care ne aflam, intereselor si particularitatilor de varsta ale elevilor.

Spre deosebire de alte tari, chiar foste comuniste, noua ne-au trebuit 23 de ani sa ajungem la concluzia ca "arhitectura" activitatii scolare trebuie schimbata, daca vrem sa avem o educatie si formare profesionala care sa ajute economia si cetatenii, nu sa-i blocheze intr-o paradigma veche, generata de regimul comunist.

Planul Cadru pentru primar ar trebui continuat cu acela pentru gimnaziu si liceu, pentru ca toti cei interesati sa-si faca o idee despre filosofia si arhitectura scolara, sa-si proiecteze si coreleze eforturile pe parcursul celor 9 sau 12 ani de scolaritate.

Noutatile din Planul Cadru in discutie sunt: reaparitia orelor de tehnologie (fostul lucru manual), mai multe ore de sport si chiar dans (educatie muzicala si miscare), discipline agregat (matematica si stiinte sau educatie pentru societate), si pastrarea prevederii din Legea Educatiei Nationale conform careia profesorii au 25% din numarul de ore la dispozitia lor, pentru a contribui la efortul educational cu un aport proprie, fie activitate de performanta, fie remediala.

Problemele apar la orele de educatie fizica, pentru ca nu toate scolile au resurse de spatiu pentru 4 ore pe saptamana/clasa, mai ales in lunile de iarna cand afara este frig si nu se pot face ore de educatie fizica in aer liber.... mai mult


Vineri, 15 Februarie 2013, ora 16:45

13 comentarii
MEN propune mai multe ore de educatie fizica pentru copiii din invatamantul primar (Video)

MEN propune mai multe ore de educatie fizica pentru copiii din invatamantul primar (Video)

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a lansat in dezbatere publica noi planuri-cadru pentru invatamantul primar prin care propune un numar mai mare de ore pentru educatia fizica si un numar fix de ore pentru disciplinele obligatorii.

Astfel, in proiect sunt propuse doua ore la disciplina "Educatie fizica" si alte doua ore la disciplina "Muzica si miscare" pentru elevii din clasa pregatitoare, clasa I si clasa a II-a.

De asemenea, sunt propuse doua ore la disciplina "Educatie fizica" si o ora la disciplina "Joc si miscare", pentru elevii claselor a III-a si a IV-a.

In planul-cadru care este valabil acum pentru clasa pregatitoare sunt prevazute 2-3 ore pentru disciplina "Educatie fizica si sport" si 1-2 ore pentru disciplina "Muzica si miscare". Planul-cadru care este valabil in prezent pentru clasa pregatitoare a fost aprobat prin ordin al ministrului Educatiei in luna martie a anului trecut.

Planul-cadru care este folosit in prezent pentru clasele I si a II-a are prevazute 2-3 ore pentru disciplina "Educatie fizica si sport". Totodata, in planul-cadru care este in vigoare in prezent pentru clasele a III-a si a IV-a figureaza 2-3 ore pentru disciplina "Educatie fizica".

Prin ordinul ministrului Educatiei din luna martie a anului trecut au fost aprobate si noi planuri-cadru pentru clasele I si a II-a, care ar fi urmat sa intre in vigoare progresiv din anul scolar 2013-2014. Aceste planuri-cadru prevad 2-3 ore pentru disciplina "Educatie fizica si sport" si 1-2... mai mult


Joi, 14 Februarie 2013, ora 23:30

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  2. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  3. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  4. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  5. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  6. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  7. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  8. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  9. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  10. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii