planeta apa descoperita pamant

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Descoperire senzationala: Pe o planeta s-a detectat apa

Descoperire senzationala: Pe o planeta s-a detectat apa

Pe planeta pitica Ceres, unul dintre cele mai interesante obiecte din sistemul solar, s-a facut o descoperire uimitoare: s-au detectat vapori de apa care tasnesc din suprafata neobisnuita, acoperita cu gheata.

Aceasta descoperire ridica intrebarea daca planeta ar putea gazdui viata, relateaza Reuters.

Folosind telescopul spatial in infrarosu Herschel al Agentiei Spatiale Europene, cercetatorii au observat nori de vapori de apa, in mod periodic, pe planeta Ceres, cel mai mare obiect din centura de asteroizi care se afla intre planetele Marte si Jupiter.

Descoperirea vine la doar un an inainte de sosirea sondei Dawn a NASA in apropierea planetei Ceres, un corp sferic cu diametrul de 949 de kilometri, care este mai mic decat o treime din marimea Lunii.

"Aceasta este prima data cand vaporii de apa au fost detectati in mod cert pe Ceres sau pe alt corp din centura de asteroizi si avem dovada ca Ceres are o suprafata inghetata si o atmosfera", a spus Michael Kuppers de la Agentia Spatiala Europeana din Spania.

Intrebarea la care incearca sa raspunda cercetatorii in prezent este ce inseamna aceasta descoperire in contextul vietii.

Se presupune ca vaporii de apa apar atunci cand Soarele incalzeste parti ale suprafetei de gheata.

O alta ipoteza este ca pe Ceres ar exista apa lichida sub suprafata inghetata, iar vaporii ar iesi din gheizere si vulcani de gheata.

Gheizere au fost reperate si pe Enceladus, una dintre lunile planetei gigantice Saturn.

Ceres a... mai mult


Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 15:52

7 comentarii
Descoperire de senzatie: Pamantul are o sora mai mare, extraterestra!

Descoperire de senzatie: Pamantul are o sora mai mare, extraterestra!

Oamenii de stiinta au descoperit o planeta la o distanta de 200 de ani-lumina, sora mai mare al Pamantului. Planeta KOI-314C arata precum Terra si are aceasi masa cu Pamantul, dar este cu 60% mai mare datorita atmosferei sale carbogazoase.

Cercetatorii au dezvaluit faptul ca aceasta planeta este invaluita de o patura de hidrogen si heliu de sute de kilometri grosime, potrivit Mirror.

Temperaturile de la suprafata ei ar putea fi mai mari de 104 grade Celsius, prea cald pentru cele mai multe forme de viata de pe Pamant.

"Aceasta planeta ar putea avea aceeasi masa cu Pamantul, dar nu este precum acesta.

Se dovedeste ca nu exista o linie clara de demarcatie intre lumile stancoase ca Pamantul si planetele 'pufoase', cum ar fi lumile de apa sau gigantii de gaz", a spus dr. David Kipping de la Centrul de astrofizica Harvard-Smithsonian.

Noua descoperire a fost facuta gratie datelor furnizate de telescopul spatial Kepler. Cercetatorii erau in cautarea unor luni, mai degraba decat a unor planete.

Descoperirea a fost anuntata in cadrul reuniunii Societatii Americane de Astronomie, care a avut loc la Washington, in Statele Unite. mai mult


Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 16:38

7 comentarii
Descoperire neasteptata: Un super-Pamant cu o atmosfera de apa aparte

Descoperire neasteptata: Un super-Pamant cu o atmosfera de apa aparte

Astronomii au descoperit o planeta neobisnuita in apropierea Pamantului, de sase ori mai mare decat Terra si care are o atmosfera bogata in apa, dar aceasta contine si o forma ciudata de plasma. Super-Pamantul denumit Gliese 1214b este situat la o distanta de 40 de ani-lumina de sistemul nostru solar.

Astronomii au stabilit ca atmosfera acestui super-Pamant este bogata in apa, dar, cu toate acestea, exoplaneta nu este geamana cu Terra, potrivit Discovery News.

Temperatura si densitatea ridicata a acestei planete determina o atmosfera care difera considerabil de cea de pe Pamant. Temperaturile pot ajunge la 280 de grade Celsius.

"Deoarece temperatura si densitatea sunt atat de ridicate, apa nu se gaseste intr-o stare obisnuita (vapori, lichida sau solida), ci intr-o forma ionica sau de plasma in partea de jos a atmosferei", a spus Norio Narita de la Observatorul astronomic din Japonia.

Folosind doua instrumente de la Telescopul Subaru din Mauna Kea, Hawaii, oamenii de stiinta au studiat difuzia luminii de pe planeta. Ei au ajuns la concluzia ca atmosfera contine cantitati insemnate de apa.

Spre deosebire de alte planete terestre, acest super-Pamant nu are o suprafata solida. "Am prezis ca apa ionica sau apa cu plasma poate fi vazuta adanc in interiorul planetei.

Desi vaporii de apa pot exista in atmosfera, apa lichida, sub forma unor oceane, nu exista pe suprafata acestei planete. Asadar, din pacate, nu cred ca aceasta planeta ar putea fi locuibila", a... mai mult


Joi, 03 Octombrie 2013, ora 13:17

1 comentariu
Descoperire uimitoare: Doua lumi locuibile, cu oceane nesfarsite

Descoperire uimitoare: Doua lumi locuibile, cu oceane nesfarsite

Astronomii descopera in continuare numeroase mistere ale Universului, lumi neobisnuite, diferite de Terra. Descoperirea a doua noi planete locuibile uimeste cercetatorii datorita faptului ca acestea nu seamana cu nimic din sistemul nostru solar.

Aceste doua planete, adevarate "lumi ale apelor", orbiteaza in jurul stelei Kepler-62. Sistemul este format din cinci planete care au doua lumi aflate intr-o zona locuibila, potrivit Daily Galaxy.

"Aceste planete nu se aseamana cu nimic din sistemul nostru solar. Ele au oceane nesfarsite. Acolo ar putea exista viata", insa aceasta ar avea premise diferite celei de pe Terra, explica Lisa Kalenegger, cercetator la Institutul de Astronomie Max Planck din Germania si la Centrul de astrofizica Harvard-Smithsonian.

Viata in aceste lumi ar fi sub apa, fara acces usor la metale, electricitate sau foc pentru metalurgie. Cu toate acestea, aceste lumi vor fi in continuare foarte frumoase, planete albastre ce inconjoara o stea portocalie", a mai spus omul de stiinta. Viata ar putea evolua in moduri care s-ar putea sa ne surprinda, afirma Lisa Kalenegger.

Cercetatorii de la Centrul Harvard sugereaza faptul ca ambele planete sunt niste lumi ale apelor, suprafetele lor sunt complet acoperite de un ocean planetar si fara niciun continent vizibil.

Cele doua lumi de apa, numite Kepler-62e si 62-f, orbiteaza in jurul unei stele la fiecare 122, respectiv 267 de zile.

Aceste planete au fost descoperite cu ajutorul navei spatiale... mai mult


Marti, 09 Iulie 2013, ora 16:38

Pamantul, la indigo: Trei planete locuibile, descoperite dintr-un foc

Pamantul, la indigo: Trei planete locuibile, descoperite dintr-un foc

O echipa de oameni de stiinta din Germania si Marea Britanie a descoperit nu o planeta potential locuibila, ci trei, toate orbitand steaua Gliese 667C.

E vorba de trei planete ce pot fi usor calificate super-Terra, toate aflate in zona locuibila, unde temperaturile ar putea permite existenta apei in stare lichida, relateaza BBC. Gliese 667C se afla la o distanta de 22 de ani lumina fata de Terra, in constelatia Scorpionului.

Echipa de astronomi condusa de Guillem Anglada-Escude de la Universitatea germana Gottingen, si Mikko Tuomi, de la Universitatea britanica Hertfordshire, a descoperit ca este vorba nu doar de o planeta, asa cum se credea, ci de trei, cel mai probabil stancoase, ca si Pamantul.

Observatiile au fost facute cu telescoapele de la Observatorul Silla din Chile, unde se afla si intrumentul de inalta precizie Harps. Acest instrument a fost, pana acum, de mare ajutor in depistarea planetelor de genul super-Pamant, adica planete aflate in zona locuibila, dar cu dimensiuni mai mari decat Terra, unde existenta apei in stare lichida nu este imposibila.

Cat despre steaua Gliese 667C, luminozitatea sa nu este foarte mare, astrul avand o treime din masa Soarelui nostru.

Masele estimate ale planetelor sunt de 2,7 pana la 3,8 ori mai mari decat ale Pamantului. Acestea isi orbiteaza steaua in 28, 39 si, respectiv, 62 de zile, ceea ce inseamna ca sunt mai aproape de astrul lor decat Mercur. Totusi, faptul ca steaua lor e una nu foarte luminoasa, face ca apa... mai mult


Marti, 25 Iunie 2013, ora 19:53

3 comentarii
Exista 17 miliarde de planete de talia Terrei

Exista 17 miliarde de planete de talia Terrei

Astronomii spun ca una din sase stele are o planeta de talia Pamantului, astfel ca in galaxie s-ar gasi nu mai putin de 17 miliarde de astfel de planete.

Observatiile care au dus catre aceasta concluzie au fost realizate cu ajutorul telescopului Kepler. Aceeasi echipa care a facut descoperirea a anuntat ca au fost zarite in premiera si peste 2.000 de de corpuri ceresti ce ar putea fi planete, din care 461 ar fi de marimea Terrei, relateaza BBC.

Prima planeta asemanatoare Pamantului a fost descoperita cu Kepler, dupa lansarea acestuia pe orbita, in 2009, de Francois Fressin, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Au urmat altele, din totalul acestora 10 planete fiind aflate in zona locuibila, unde, cel putin in teorie, apa ar putea exista in stare lichida.

Despre planetele care ar putea fi similare Pamantului se stie ca sunt aproape de steaua lor, fiind de pana la 1,25 de ori mai mari decat Terra si completand un tur in pana la 85 de zile.

Din cele 10 planete care prezinta cele mai multe asemenari cu Pamantul, 4 au mai multe puncte in comun cu planeta noastra. KOI 172.02 are chiar un soare asemanator cu al nostru.

Cei implicati in misiunea Kepler sunt convinsi ca nu vom gasi doar un Pamant, ci 100. mai mult


Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 11:29

1 comentariu
Descoperire neobisnuita: O planeta precum Aqua Magic!

Descoperire neobisnuita: O planeta precum Aqua Magic!

Oamenii de stiinta de la Centrul pentru astrofizica de la Harvard Smithsonian au ramas uimiti de o descoperire spatiala neobisnuita: planeta de apa! Planeta GJ 1214b contine mai multa apa decat Pamantul, dar este de sapte ori mai grea decat Terra.

Astronomii au confirmat existenta unui nou tip de planeta: o lume de apa, cu o atmosfera groasa de aburi, informeaza BBC News.

Exoplaneta GJ 1214b, numita "Super-Pamant", este mai mare decat planeta noastra, dar mai mica decat gigantii de gaz, cum ar fi Jupiter. Observatiile facute cu ajutorul telescopului Hubble par sa confirme ca o mare parte din masa sa este apa.

Temperaturile ridicate de pe aceasta planeta sugereaza faptul ca acolo ar putea exista materiale exotice. "GJ 1214b este ca nicio planeta, pe care o cunoastem", a spus Zachory Berta, de la Centrul Harvard Smithsonian pentru astrofizica.

Planeta a fost descoperita in anul 2009 de catre telescoapele terestre. Este vorba despre o planeta, care are diametrul de 2,7 ori mai mare decat Pamantul, dar are o masa de aproape sapte ori mai mare.

Aceasta orbiteaza in jurul unei stele-pitice rosii, la o distanta de doua milioane de kilometri, avand temperaturi probabile de peste 200 de grade Celsius.

In anul 2010, astronomii au putut face determinari ale atmosferei planetei. Acestea sugereaza faptul ca atmosfera planetei GJ 1214b a fost alcatuita din apa, iar acum corpul ceresc este acoperit de o ceata.

Cercetarile recente realizate cu ajutorul telescopului... mai mult


Marti, 21 Februarie 2012, ora 23:49

Pamantul are o sora geamana - o noua planeta ar putea fi locuita

Pamantul are o sora geamana - o noua planeta ar putea fi locuita

O echipa de astronomi a descoperit o planeta similara Pamanatului, despre care cred ca ar putea avea apa in stare lichida si ar putea fi locuita.

Gliese 581g, o planeta de marimea Pamantului, orbiteaza in jurul unei stele la o distanta care o plaseaza in mijlocul zonei "locuibile", mai precis in zona unde ar putea exista apa in stare lichida la suprafata. Daca existenta apei va fi confirmata, ar fi prima planeta descoperita care ar fi asemanatoare Pamantului, informeaza The Telegraph.

"Faptul ca am putut detecta aceasta planeta atat de rapid si atat de aproape ne arata ca planete de acest gen trebuie sa fie destul de comune. Tehnicile avansate, combinate cu vechile telescoape, sunt revolutionare in vanatoarea de planete din afara sistemului solar", arata raportul profesorilor Steven Vogt si Paul Butler, de la Institutul Carnegie din Washington.

Descoperirea a fost realizata dupa 11 ani de observatii la Observatorul W. M. Keck din Hawaii si arata ca in jurul stelei rosii pitice Cliese 581 exista doua planete. Cea mai interesanta este Gliese 581g, cu o masa de trei pana la patru ori mai mare decat cea a Pamantului si cu o perioada de rotatie de sub 37 de zile.

Masa planetei indica faptul ca are un relief stancos si ca are destula forta gravitationala in asa fel incat sa mentina o atmosfera. Este situata la 20 de ani-lumina de Pamant, in constelatia "Libra". O parte a planetei este intoteauna indreptata catre stea, iar pe cealalta pare este noapte vesnica.... mai mult


Joi, 30 Septembrie 2010, ora 12:51

12 comentarii
A fost descoperita o noua Planeta Albastra

A fost descoperita o noua Planeta Albastra

Oamenii de stiinta au descoperit o planeta asemanatoare Pamantului, compusa in proportie de 50% din apa, foarte fierbinte si situata extrem de aproape de lumea noastra, la numai 42 de ani lumina.

Desi este de 6 ori mai mare decat planeta noastra, GJ1214b, sau Super-Pamantul, cum a fost botezat de oamenii de stiinta, seamana cu Terra mai mult decat orice alta planeta din afara sistemului solar, potrivit Wired.com.

Descoperirea acesteia reprezinta o dovada in plus ca in sistemele solare inconjuratoare pot exista numeroase planete ce intrunesc conditiile necesare pentru a sustine viata.

Planeta orbiteaza in jurul unei stele rosii pitice, de cinci ori mai mica decat Soarele din sistemul nostru. Desi este considerata mult prea fierbinte pentru a sustine aparitia vietii, planeta nou descoperita arata ca planete similare Pamantului pot intr-adevar sa existe si asta chiar in raza instrumentelor noastre de cercetare.

Pentru ca planeta este situata atat de aproape de Pamant, telescopul Hubble sau alte instrumente similare vor putea cu usurinta sa observe existenta si compozitia atmosferei.

Descoperirea a fost facuta in cadrul proiectului MEarth, ce monitorizeaza aproximativ 2.000 de stele mici, in incercarea de a stabili daca acestea sunt orbitate de planete similare Pamantului.

mai mult


Joi, 17 Decembrie 2009, ora 11:07

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Doctorii au ramas socati cand au gasit 12 lingouri de aur in stomacul unui om
  2. Jirinovski, indemn la viol in Vinerea Mare: Femeile politician din Ucraina sufera de frenezie uterina (Video)
  3. Fotografia zilei: O performanta incredibila
  4. Bazin urias cu apa potabila, golit dupa ce un adolescent a urinat in el
  5. O linie continua in zig-zag pe mijlocul drumului ii irita pe soferi: Cine a facut-o era beat (Video)
  6. Caz socant: Frati arestati a doua oara pentru canibalism
  7. Razboiul mormintelor la Timisoara: Viceprimarul face, primarul desface
  8. Primaria lui Boc versus poneiul Rocky
  9. Britanicii sunt terorizati: Sobolani mai mari ca pisicile, rezistenti la otrava
  10. In telefonul tau este aur. Cum poate fi extras cu ajutorul ciupercilor