planeta apa descoperita pamant

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Miliarde de planete din Calea Lactee ar putea sustine viata

Miliarde de planete din Calea Lactee ar putea sustine viata

Galaxia Calea Lactee ar putea fi gazda a miliarde de planete locuibile capabile sa sustina viata, dupa cum au descoperit oamenii de stiinta dupa ce au analizat datele stranse de Kepler, telescopul spatial al NASA.

Acesta a descoperit 1.000 de planete care orbiteaza stele in Calea Lactee si a identificat aproximativ 3.000 de alte candidate, arata Standard.

Steffen Kjaer Jacobsen, de la Universitatea din Copenhaga, a declarat ca statisticile arata ca o buna parte a planetelor descoperite in zona locuibila ar putea sa contina apa lichida si ca pe acestea poate exista viata.

Telescopul spatial Kepler al NASA a descoperit un "super-Pamant"

Pentru a estima pozitiile planetelor "ascunse" cercetatorii au actualizat un concept matematic vechi de 250 de ani numit legea Titius-Bode, care a dedus existenta lui Uranus inainte de a fi observata.

"Am decis sa utilizam aceasta metoda pentru a calcula potentialele pozitii planetare din 151 de sisteme planetare", a spus Jacobsen.

Acesta a precizat ca folosind Titius Bode au incercat sa prezica in care dintre sistemele planetare au existat mai multe planete.

Astfel, cercetatorii au prezis existenta a 228 de planete in cele 151 de sisteme si au concluzionat ca fiecare sistem trebuie sa aiba in medie intre una una si trei planete in zona locuibila.

Extrapoland, ar putea exista miliarde de stele in Calea Lactee cu planete locuibile in zona in care ar putea exista apa si forme de viata, dupa cum mai spun oamenii de... mai mult


Miercuri, 18 Martie 2015, ora 16:36

1 comentariu
Descoperire epocala: O lume extraterestra precum Pamantul, cu nori de apa (Video)

Descoperire epocala: O lume extraterestra precum Pamantul, cu nori de apa (Video)

Astronomii de la Institutul de Stiinte Carnegie din Washington au anuntat o descoperire epocala: s-a gasit pentru prima data o lume extraterestra cu nori de apa, precum Pamantul, dincolo de sistemul nostru solar.

Descoperirea a fost facuta pe o pitica maro numita WISE J0855-0714 aflata la 7,3 ani-lumina de Pamant, potrivit Daily Mail.

Planeta gigant de gaz are masa de 10 ori mai mare decat Jupiter, iar descoperirea reprezinta prima lume "partial innorata", precum Pamantul.

Constatarea a fost facuta de o echipa de astronomi condusa de dr. Jacqueline Faherty de la Institutul de Stiinte Carnegie din Washington, Statele Unite.

Planeta este cea mai rece pitica maro descoperita vreodata, WISE J0855-0714 avand temperatura intre -48 si -13 grade Celsius.

Pentru a face descoperirea dr. Faherty a combinat 151 de imagini in infrarosu ale acestei planete cu ajutorul telescopului Magellan Baade din Chile.

Se crede ca jumatate din planeta este acoperita de nori, ceea ce o face sa fie similara Pamantului. In sistemul nostru solar norii de apa cunoscuti pana in prezent sunt doar in atmosfera de pe Pamant si Marte.

mai mult


Miercuri, 27 August 2014, ora 23:30

4 comentarii
Descoperire istorica: Prima planeta locuibila, ce ar putea fi al doilea Pamant

Descoperire istorica: Prima planeta locuibila, ce ar putea fi al doilea Pamant

Oamenii de stiinta au facut o descoperire extraordinara, o planeta locuibila care se aseamana cel mai mult cu Pamantul dintre toate exoplanetele gasite pana acum. Planeta Gliese 832 c ar putea avea temperaturi apropiate celor terestre.

Planeta descoperita este un "super-Pamant" si se gaseste la doar 16 ani-lumina de Terra, potrivit Daily Mail.

Cercetatorii au anuntat ca aceasta noua planeta descoperita ar putea fi capabila sa sustina viata. Ei afirma ca aceasta ar putea fi cea mai apropiata in privinta conditiilor de viata, in comparatie cu Pamantul si este posibil sa aiba temperaturi precum cele de pe Terra.

O echipa internationala de astronomi considera ca exoplaneta este intr-o zona locuibila si ar putea exista apa la suprafata sa.

Gliese 832 c orbiteaza in jurul stelei sale la fiecare 36 de zile. Cu toate acestea, steaua este o pitica rosie care este mai putin stralucitoare si mai rece decat Soarele.

"Gliese 832 c este prima din topul planetelor asemanatoare Pamantului si cea mai apropiata de Terra, fiind primul obiect ce va fi supus observatiilor ulterioare", a spus Abel Mendez Torres, directorul Laboratorului Planetary Habitability de la Universitatea Puerto Rico din Arecibo.

"Planeta ar putea avea temperaturi asemanatoare Pamantului, dar cu schimbari mari intre anotimpuri, avand o atmosfera similara celei terestre", a declarat Torres.

O echipa de cercetatori condusa de Robert Wittenmyer de la Universitatea South Wales din Australia a descoperit... mai mult


Joi, 26 Iunie 2014, ora 20:24

8 comentarii
Descoperire uimitoare in scoarta terestra: Oceanul inchis in roci

Descoperire uimitoare in scoarta terestra: Oceanul inchis in roci

O echipa de cercetatori de la Universitatea Nortwsetern, Illinois a facut o descoperire uluitoare la o adancime de 700 de kilometri sub suprafata Pamantului.

Descoperirea schimba una din teoriile referitoare la originea apei pe Terra, care arata ca aceasta ar fi ajuns pe Pamant prin intermediul unor comete ce au lovit planeta noastra.

Oamenii de stiinta au descoperit acum un rezervor de apa imens in interiorul Pamantului, care este de trei ori mai mare decat volumul tuturor oceanelor de pe Terra, potrivit New Scientist.

Oceanul de apa este ascuns intr-o formatiune de roci albastre numite de americani ringwoodite (roci din familia olivinelor), care se afla la 700 de kilometri adancime in mantaua Pamantului, stratul de roca fierbinte situat intre suprafata terestra si nucleul sau.

Dimensiunea uriasa a acestui rezervor schimba teoria asupra originii apei de pe Pamant, aratand ca oceanele s-au putut forma si prin infiltrarea treptata a apei din interiorul Pamantului.

"Este o buna dovada ca apa de pe Pamant provine din interiorul sau", a spus Steven Jacobsen, de la Universitatea Northwestern din Statele Unite.

Echipa de cercetatori condusa de Jacobsen a folosit 2.000 de seismometre pentru a studia undele generate de mai mult de 500 de cutremure si a descoperit astfel noul strat.

Descoperirile lui Jacobsen sustin un studiu recent efectuat de catre Graham Pearson de la Universitatea Alberta din Edmonton, care a cercetat un diamant adus la suprafata de un... mai mult


Sambata, 14 Iunie 2014, ora 12:33

7 comentarii
Descoperire senzationala: Pe o planeta s-a detectat apa

Descoperire senzationala: Pe o planeta s-a detectat apa

Pe planeta pitica Ceres, unul dintre cele mai interesante obiecte din sistemul solar, s-a facut o descoperire uimitoare: s-au detectat vapori de apa care tasnesc din suprafata neobisnuita, acoperita cu gheata.

Aceasta descoperire ridica intrebarea daca planeta ar putea gazdui viata, relateaza Reuters.

Folosind telescopul spatial in infrarosu Herschel al Agentiei Spatiale Europene, cercetatorii au observat nori de vapori de apa, in mod periodic, pe planeta Ceres, cel mai mare obiect din centura de asteroizi care se afla intre planetele Marte si Jupiter.

Descoperirea vine la doar un an inainte de sosirea sondei Dawn a NASA in apropierea planetei Ceres, un corp sferic cu diametrul de 949 de kilometri, care este mai mic decat o treime din marimea Lunii.

"Aceasta este prima data cand vaporii de apa au fost detectati in mod cert pe Ceres sau pe alt corp din centura de asteroizi si avem dovada ca Ceres are o suprafata inghetata si o atmosfera", a spus Michael Kuppers de la Agentia Spatiala Europeana din Spania.

Intrebarea la care incearca sa raspunda cercetatorii in prezent este ce inseamna aceasta descoperire in contextul vietii.

Se presupune ca vaporii de apa apar atunci cand Soarele incalzeste parti ale suprafetei de gheata.

O alta ipoteza este ca pe Ceres ar exista apa lichida sub suprafata inghetata, iar vaporii ar iesi din gheizere si vulcani de gheata.

Gheizere au fost reperate si pe Enceladus, una dintre lunile planetei gigantice Saturn.

Ceres a... mai mult


Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 15:52

7 comentarii
Pamantul, la indigo: Trei planete locuibile, descoperite dintr-un foc

Pamantul, la indigo: Trei planete locuibile, descoperite dintr-un foc

O echipa de oameni de stiinta din Germania si Marea Britanie a descoperit nu o planeta potential locuibila, ci trei, toate orbitand steaua Gliese 667C.

E vorba de trei planete ce pot fi usor calificate super-Terra, toate aflate in zona locuibila, unde temperaturile ar putea permite existenta apei in stare lichida, relateaza BBC. Gliese 667C se afla la o distanta de 22 de ani lumina fata de Terra, in constelatia Scorpionului.

Echipa de astronomi condusa de Guillem Anglada-Escude de la Universitatea germana Gottingen, si Mikko Tuomi, de la Universitatea britanica Hertfordshire, a descoperit ca este vorba nu doar de o planeta, asa cum se credea, ci de trei, cel mai probabil stancoase, ca si Pamantul.

Observatiile au fost facute cu telescoapele de la Observatorul Silla din Chile, unde se afla si intrumentul de inalta precizie Harps. Acest instrument a fost, pana acum, de mare ajutor in depistarea planetelor de genul super-Pamant, adica planete aflate in zona locuibila, dar cu dimensiuni mai mari decat Terra, unde existenta apei in stare lichida nu este imposibila.

Cat despre steaua Gliese 667C, luminozitatea sa nu este foarte mare, astrul avand o treime din masa Soarelui nostru.

Masele estimate ale planetelor sunt de 2,7 pana la 3,8 ori mai mari decat ale Pamantului. Acestea isi orbiteaza steaua in 28, 39 si, respectiv, 62 de zile, ceea ce inseamna ca sunt mai aproape de astrul lor decat Mercur. Totusi, faptul ca steaua lor e una nu foarte luminoasa, face ca apa... mai mult


Marti, 25 Iunie 2013, ora 19:53

3 comentarii
Exista 17 miliarde de planete de talia Terrei

Exista 17 miliarde de planete de talia Terrei

Astronomii spun ca una din sase stele are o planeta de talia Pamantului, astfel ca in galaxie s-ar gasi nu mai putin de 17 miliarde de astfel de planete.

Observatiile care au dus catre aceasta concluzie au fost realizate cu ajutorul telescopului Kepler. Aceeasi echipa care a facut descoperirea a anuntat ca au fost zarite in premiera si peste 2.000 de de corpuri ceresti ce ar putea fi planete, din care 461 ar fi de marimea Terrei, relateaza BBC.

Prima planeta asemanatoare Pamantului a fost descoperita cu Kepler, dupa lansarea acestuia pe orbita, in 2009, de Francois Fressin, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Au urmat altele, din totalul acestora 10 planete fiind aflate in zona locuibila, unde, cel putin in teorie, apa ar putea exista in stare lichida.

Despre planetele care ar putea fi similare Pamantului se stie ca sunt aproape de steaua lor, fiind de pana la 1,25 de ori mai mari decat Terra si completand un tur in pana la 85 de zile.

Din cele 10 planete care prezinta cele mai multe asemenari cu Pamantul, 4 au mai multe puncte in comun cu planeta noastra. KOI 172.02 are chiar un soare asemanator cu al nostru.

Cei implicati in misiunea Kepler sunt convinsi ca nu vom gasi doar un Pamant, ci 100. mai mult


Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 11:29

1 comentariu
Descoperire neobisnuita: O planeta precum Aqua Magic!

Descoperire neobisnuita: O planeta precum Aqua Magic!

Oamenii de stiinta de la Centrul pentru astrofizica de la Harvard Smithsonian au ramas uimiti de o descoperire spatiala neobisnuita: planeta de apa! Planeta GJ 1214b contine mai multa apa decat Pamantul, dar este de sapte ori mai grea decat Terra.

Astronomii au confirmat existenta unui nou tip de planeta: o lume de apa, cu o atmosfera groasa de aburi, informeaza BBC News.

Exoplaneta GJ 1214b, numita "Super-Pamant", este mai mare decat planeta noastra, dar mai mica decat gigantii de gaz, cum ar fi Jupiter. Observatiile facute cu ajutorul telescopului Hubble par sa confirme ca o mare parte din masa sa este apa.

Temperaturile ridicate de pe aceasta planeta sugereaza faptul ca acolo ar putea exista materiale exotice. "GJ 1214b este ca nicio planeta, pe care o cunoastem", a spus Zachory Berta, de la Centrul Harvard Smithsonian pentru astrofizica.

Planeta a fost descoperita in anul 2009 de catre telescoapele terestre. Este vorba despre o planeta, care are diametrul de 2,7 ori mai mare decat Pamantul, dar are o masa de aproape sapte ori mai mare.

Aceasta orbiteaza in jurul unei stele-pitice rosii, la o distanta de doua milioane de kilometri, avand temperaturi probabile de peste 200 de grade Celsius.

In anul 2010, astronomii au putut face determinari ale atmosferei planetei. Acestea sugereaza faptul ca atmosfera planetei GJ 1214b a fost alcatuita din apa, iar acum corpul ceresc este acoperit de o ceata.

Cercetarile recente realizate cu ajutorul telescopului... mai mult


Marti, 21 Februarie 2012, ora 23:49

A fost descoperita o noua Planeta Albastra

A fost descoperita o noua Planeta Albastra

Oamenii de stiinta au descoperit o planeta asemanatoare Pamantului, compusa in proportie de 50% din apa, foarte fierbinte si situata extrem de aproape de lumea noastra, la numai 42 de ani lumina.

Desi este de 6 ori mai mare decat planeta noastra, GJ1214b, sau Super-Pamantul, cum a fost botezat de oamenii de stiinta, seamana cu Terra mai mult decat orice alta planeta din afara sistemului solar, potrivit Wired.com.

Descoperirea acesteia reprezinta o dovada in plus ca in sistemele solare inconjuratoare pot exista numeroase planete ce intrunesc conditiile necesare pentru a sustine viata.

Planeta orbiteaza in jurul unei stele rosii pitice, de cinci ori mai mica decat Soarele din sistemul nostru. Desi este considerata mult prea fierbinte pentru a sustine aparitia vietii, planeta nou descoperita arata ca planete similare Pamantului pot intr-adevar sa existe si asta chiar in raza instrumentelor noastre de cercetare.

Pentru ca planeta este situata atat de aproape de Pamant, telescopul Hubble sau alte instrumente similare vor putea cu usurinta sa observe existenta si compozitia atmosferei.

Descoperirea a fost facuta in cadrul proiectului MEarth, ce monitorizeaza aproximativ 2.000 de stele mici, in incercarea de a stabili daca acestea sunt orbitate de planete similare Pamantului.

mai mult


Joi, 17 Decembrie 2009, ora 11:07

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  2. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  3. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  4. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  5. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  6. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  7. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  8. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  9. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  10. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)