planeta doi sori

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Calea Lactee se aglomereaza. NASA a anuntat descoperirea a inca 715 planete

Calea Lactee se aglomereaza. NASA a anuntat descoperirea a inca 715 planete

NASA a anuntat ca, prin intermediul telescopului spatial Kepler, au fost descoperite inca 715 exoplanete in galaxia noastra.

Anuntul duce aproape la dublarea numarului de planete descoperite in Calea Lactee, acesta ajungand la aproximativ 1.700. Acum 20 de ani, nu era cunoscuta nicio planeta in afara sistemului nostru solar, scrie The Independent.

Toate cele 715 planete au fost gasite in sisteme solare multi-planetare cum este si sistemul nostru, ele gravitand in jurul a aproximativ 350 de stele. 95% dintre planete sunt mai mici decat Neptun.

Patru dintre ele se gasesc in zone din jurul sorilor lor despre care se considera ca ar permite aparitia vietii, nefiind nici prea aproape, nici prea departe. Zona respectiva ar putea permite si existenta apei in stare lichida.

De cand Kepler si-a inceput misiunea, telescopul a studiat mai mult de 150.000 de stele si a identificat mai mult de 3600 de posibile planete. Certe erau numai aproximativ 900. Prin intermediul unei proceduri noi, numita "verificarea prin multiplicitate", NASA analizeaza datele, insa procediul dureaza si complicat.

"Aceste date sunt bazate pe datele adunate in primii doi ani de observatii cu telescopul Kepler si, dupa ce vor fi analizate si datele din al treilea an, vom fi in stare sa mai probam existenta a altor sute de planete", a declarat Jack Lissauer, cercetator la centrul de cercetare Ames al NASA. mai mult


Joi, 27 Februarie 2014, ora 20:40

1 comentariu
Misterul unei planete cu doi Sori, descifrat

Misterul unei planete cu doi Sori, descifrat

Astronomii de la Universitatea din Bristol sustin ca au descoperit secretul care sta in spatele planetei care orbiteaza in jurul a doi Sori, precum Tatooine, lumea lui Luke Skywalker din celebrul film "Star Wars".

Planeta Kepler-34 (AB) b, descoperita de telescopul spatial cu acelasi nume, este o planeta circumbinara, potrivit UPI.

Sistemul unei stele binare este posibil intr-un mediu extrem, in care o planeta se poate forma, conform cercetatorilor de la Universitatea din Bristol. Aici exista perturbari puternice gravitationale determinate de cei doi Sori.

Zoe Leinhardt si colegii sai de la Universitatea de fizica din Bristol au efectuat simulari ale primelor stadii ale formarii planetei in jurul stelelor binare. Ei au descoperit faptul ca cea mai mare parte dintre astfel de planete s-au format mult mai departe de stelele central binare si apoi au migrat in locul in care se gasesc astazi.

"Simularile noastre arata ca planeta circumbinara are un mediu ostil, chiar si pentru obiectele de dimensiuni mai mari si cu gravitatie mai puternica.

Luand in calcul datele coliziunilor, precum si rata de formare a planetelor, am constatat ca Kepler 34 (AB) b s-a 'luptat' sa se formeze, asa cum o gasim noi acum", a spus Leinhardt.

Rezultatele studiului arata ca toate planetele circumbinare au migrat in mod semnificativ din locurile lor de formare.

"Planetele circumbinare au captat imaginatia multor scriitori de science-fiction si producatori, iar cercetarile noastre... mai mult


Duminica, 02 Februarie 2014, ora 11:19

Misterele planetei cu doi sori

Misterele planetei cu doi sori

S-a crezut initial ca Planeta Kepler-16b, descoperita toamna trecuta de misiunea NASA a navei spatiale Kepler, este o lume rece care orbiteaza in jurul a doua stele, unde viata nu ar putea fi posibila.

Dar conform unor simulari recente pe calculator savantii au ajuns la concluzia ca ar putea exista suficienta caldura pe Kepler-16b pentru ca aceasta sa poata gazdui forme de viata.

Billy Quarles, un doctorand la Universitatea din Texas, Arlington, si colegii sai au simulat mai multe configuratii posibile pentru Kepler-16b. Cercetatorii au presupus ca steaua cea mai luminoasa dintre cei doi sori ai lui Kepler-16b ar putea fi principala sursa de caldura si lumina care sa permita viata pe planeta - este vorba de acea zona din jurul unei stele de la care planeta primeste indeajuns de multa caldura pentru ca existenta apei in stare lichida sa fie posibila.

Bazandu-se pe marimea stelei si pe temperatura, cercetatorii au stabilit ca aceasta zona s-ar intinde pe o arie de la 55 la 106 de milioane de kilometri in jurul stelei respective, informeaza National Geographic.

O Luna locuibila?

Cu o orbita circulara de aproximativ 65 de milioane de kilometri, aceasta planeta atat de asemanatoare cu Saturn se afla pe marginea a acestei zone unde ar putea sa existe conditii pentru aparitia sau chiar existenta vietii. Dar pe cata vreme sumbra Kepler-16b nu pare sa poata fi locuibila, o Luna aflata pe orbita sa ar putea gazdui viata, afirma cercetatorii.

Simularile sugereaza ca... mai mult


Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 08:34

De ce 2012 ar putea fi anul in care gasim, in sfarsit, alta planeta locuibila

De ce 2012 ar putea fi anul in care gasim, in sfarsit, alta planeta locuibila

Anul 2011 a insemnat o cursa aproape neincetata dupa planete asemanatoare Pamantului si, desi candidati sunt, deocamdata nu exista certitudinea ca o astfel de planeta ar exista. Se fac cercetari, iar primele concluzii vor fi anuntate in vara acestui an, in luna iunie sau iulie, dupa cum au anuntat oamenii de stiinta.

Recent, astronomii au descoperit primele doua planete de marimea Pamantului, care orbiteaza in jurul unei stele similare cu soarele nostru. Este vorba de Kepler 20f si de Kepler 20e, planete stancoase, cu o compozitie asemanatoare Terrei. Kepler 20f are exact aceeasi marime ca a Terrei, in timp ce Kepler 20e, cealalta planeta, este putin mai mica decat Terra si mai apropiata de steaua sa.

Au fost descoperite primele planete de marimea Pamantului (Video)

Descoperirea este importanta deoarece este prima confirmare ca exista planete de marimea Pamantului, sau chiar mai mici, in afara sistemului solar. In plus, ele se afla la distanta potrivita pentru a permite existenta apei in stare lichida, conditie esentiala pentru existenta vietii.

La inceputul anului viitor, o alta lista a planetelor ce ar putea indeplini conditiile pentru a fi locuibile va fi facuta publica, relateaza csmonitor.com. Principalele doua conditii ce trebuie sa fie indeplinite sunt ca acestea sa se afle in zona locuibila si sa fie de marimea planetei noastre, explica Natalie Batalha, din cadrul NASA.

Anul 2011 a insemnat o crestere considerabila a numarului de exoplanete... mai mult


Joi, 22 Decembrie 2011, ora 14:47

1 comentariu
NASA detecteaza geamana planetei Tatooine din Razboiul stelelor: are doi sori

NASA detecteaza geamana planetei Tatooine din Razboiul stelelor: are doi sori

Telescopul Kepler a detectat varianta reala a planetei imaginare Tatooine din seria Razboiul Stelelor. Aceasta orbiteaza doi sori, la fel ca si geamana sa din film, insa sunt slabe sanse ca aici sa traiasca Luke Skywalker.

Planeta a fost denumita Kepler-16b si se crede ca este un gigant gazos, ca si Saturn, pe care viata este de neimaginat, scrie BBC.

Noul corp ceresc se situeaza la 200 de ani lumina de Pamant si este prima confirmare a ceea ce oamenii de stiinta doar au presupus pana acum: o planeta poate orbita doua stele. Apusul pe Kepler-16b este superb, dublu!

Cei doi sori ai lui Kepler-16b sunt mai mici decat Soarele nostru - avand 69% si 20% din masa Soarelui nostru, deci planeta are si suprafata mai rece.

Planeta orbiteaza sorii la fiecare 229 de zile, la o distanta de 104 milioane de kilometri - cam aceeasi orbita solara o are si Venus. mai mult


Vineri, 16 Septembrie 2011, ora 10:21

Cum ar arata vegetatia pe o planeta cu doi sori?

Cum ar arata vegetatia pe o planeta cu doi sori?

Oamenii de stiinta de la Universitatea St. Andrews din Scotia sunt de parere ca pe o planeta cu doi sori, vegetatia ar fi complet neobisnuita pentru noi, pamantenii. Potrivit unui studiu realizat de acestia, planetele asemanatoare cu Pamantul, dar cu mai multi sori, ar avea vegetatie, incusiv copaci, de culoare neagra sau gri.

Iar asta s-ar intampla din cauza luminii folosite in procesul de fotosinteza, proces prin care plantele convertesc lumina soarelui in energie, relateaza LiveScience. "Daca o planeta s-ar afla intr-un sistem cu doi sau mai multi sori, ar exista mai multe surse de energie pentru fotosinteza", a explicat autorul studiului, Jack O'Malley-James.

"Temperatura unei stele ii determina culoarea, si prin urmare, culoarea luminii folosite pentru fotosinteza. Asa ca, in functie de culoarea luminii solare, plantele ar putea evolua diferit", a explicat el.

Cele mai multe plante de pe Pamant sunt verzi datorita clorofilei. Aceasta absoarbe lumina soarelui din zonele rosu-portocaliu si albastru-violet din zona spectrului vizibil. De asemenea, clorofila reflecta lumina verde, asa explicandu-se de ce noi vedem plantele ca fiind verzi.

Insa nu exista nicio garantie ca plantele de pe alte planete ar avea aceeasi culoare. Tufisurile ar putea fi portocalii sau rosii, spre exemplu, in functie de lungimile de unda de lumina disponibile.

In cadrul studiului, O'Malley si colegii sai au studiat potentialul de realizare a fotosintezei in sistemele cu mai multi... mai mult


Joi, 21 Aprilie 2011, ora 14:19

2 comentarii
Cele mai ciudate planete (Galerie Foto)

Cele mai ciudate planete (Galerie Foto)

Printre cele peste 400 de planete din afara sistemului nostru solar exista planete asemanatoare Pamantului, insa mai mari si intesate de vulcani, sau planete de pe care s-ar putea vedea apusul mai multor sori.

Prima descoperita Space.com a alcatuit un clasament al celor mai incredibile exoplanete, incepand cu prima descoperita in 1995, 51 Pegasi b, care orbiteaza o stea, alta decat Soarele nostru.Cea mai mica Gliese 581 e este o planeta cu o talie asemanatoare Terrei, ce orbiteaza o stea ce are un total de 4 planete. Are talia de numai 1,9 cat Terra, ceea ce o face sa fie ce mai usoara exoplaneta cunoscuta. Celelalte planete au o masa de 5 pana la 16 ori mai mare decat cea a Pamantului.Cea mai mare Exoplaneta aflata la polul opus este una dintre cele mai ciudate si teoretic nici nu ar trebui sa existe, spun oamenii de stiinta. Numita TrES-4, planeta este de 1,7 ori mai mare decat Jupiter, insa are o densitate foarte mica. Se afla la 1.400 de ani distanta de Pamant si orbiteaza in jurul stelei sale in numai 3,5 zile.Cea mai apropiata de Terra Epsilon Eridani b orbiteaza un soare oranj, asemanator soarelui nostru, si se afla la o distanta de numai 10,5 ani lumina fata de Pamant. Este atat de aproape incat telescoapele ar putea sa o fotografieze curand. Se invarte in jurul stelei sale la prea mare departare pentru a avea apa in stare lichida.Cosmar cu vulcani Planeta CoRoT-7b este prima lume stancoasa (asemanatoare Pamantului) confirmata in... mai mult


Duminica, 31 Octombrie 2010, ora 10:24

5 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  2. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  3. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  4. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  5. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  6. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  7. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  8. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  9. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  10. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala