planeta marte

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cercetatorii spanioli au recreat conditiile de pe Marte, pe Pamant

Cercetatorii spanioli au recreat conditiile de pe Marte, pe Pamant

Cercetatorii mai multor insititute din Madrid au creat un spatiu in care sunt reproduse conditiile de pe planeta Marte in scopul testarii echipamentelor care urmeaza sa fie trimise in viitor acolo.

Cercetatorii de la INTA-CSIC, agentia spatiala a Spaniei, Centrul de Astrobiologie si Institutul de Stiinta Materialelor incearca sa dezvolte noi senzori si instrumente care pot analiza atmosfera martiana si caracteristicile solului, scrie Science Recorder.

In interiorul camerei create de ei nu exista oxigen, iar podeaua este acoperita de un strat de praf cum e pe Marte. Valurile de radiatii lovesc permanent interiorul camerei, iar temperatura, presiunea, si compozitia aerului sunt mentinute la nivele identice celor de pe Marte.

Cercetatorii vor sa faca, prin acest proiect, ca un alt viitor vehicul de cercetare de pe Marte sa reziste conditiilor atmosferice de acolo.

Praful de pe Marte este de 50 de ori mai fin decat pe Pamant si e mult mai posibil sa intre in obiecte datorita uscaciunii sale extreme si incarcaturii radioactive.

Vehiculele si aparatele de cercetare trimise pe Marte pot foarte repede sa aiba infiltratii de particule si sa se strice daca proiectantii nu le construiesc in asa fel incat sa reziste prafului martian. mai mult


Miercuri, 26 Martie 2014, ora 23:56

1 comentariu
NASA a elucidat misterul ciudatului obiect de pe Marte (Video)

NASA a elucidat misterul ciudatului obiect de pe Marte (Video)

In ianuarie, roverul Opportunity punea pe jar oamenii de stiinta de la NASA, dupa ce facuse o fotografie uluitoare pe Marte. O piatra misterioasa aparuse din senin si expertii nu aveau nicio explicatie.

Acum, cercetatorii de la NASA au elucidat enigma: roca a ajuns in acel loc, in urma unui viraj facut de rover pe suprafata planetei rosii.

Ciudata piatra, la data de 26 decembrie 2013 nu era acolo, in schimb peste 12 zile, adica pe 8 ianuarie, ea fost fotografiata de roverul Agentiei spatiale americane, potrivit The Telegraph.

"Ne-am uitat la ea, la microscop. Este in mod clar o roca. Noi credem ca ea a ajuns acolo in momentul in care roverul a facut un viraj pe solul martian si a eliberat o bucata de roca, iar aceasta s-a rostogolit pe o mica distanta", a explicat Steve Squyres, conducatorul misiunii explorarii planetei Marte.

Totusi, oamenii de stiinta nu au gasit restul rocii din care s-ar fi desprins. Ei cred ca aceasta se afla ascunsa sub una dintre rotile roverului.

Echipa NASA intentioneaza sa manevreze vehiculul robotizat pentru a descoperi locul de unde a aparut roca, pe neasteptate. Ea are o culoare neobisnuita, insa Squyres a spus ca "probabil ea a fost intoarsa invers pe suprafata planetei si nu a vazut atmosfera martiana de miliarde de ani".

O analiza a rocii cu ajutorul spectrometrului a demonstrat ca ea "are o compozitie ciudata, diferita de ceea ce am vazut pana acum", a declarat expertul NASA. Roca este foarte bogata in sulf, impreuna cu... mai mult


Sambata, 25 Ianuarie 2014, ora 15:36

4 comentarii
Meteorit vechi de 4,4 miliarde de ani de pe Marte, gasit in Sahara

Meteorit vechi de 4,4 miliarde de ani de pe Marte, gasit in Sahara

Un meteorit gasit anul trecut in Sahara este probabil primul fragment care apartine crustei martiene. Meteoritul, botezat NWA 7533, are 4,4 miliarde de ani vechime si contine dovezi ale bombardamentului cu asteroizi la care a fost supusa Planeta Rosie.

"Avem in sfarsit un fragment din planeta Marte care contine toate secretele nasterii planetei si a dezvoltarii ei initiale", a spus profesorul Munir Humayun, de la Universitatea de Stat din Florida, pentru Fox News.com.

"Este acea parte din istoria planetei cand au existat oceane si aparuse atmosfera, impreuna cu viata, eventual. As compara asta cu gestul de a deschide un cufar cu comori, poate dura o vreme pana gasim cele mai valoroase bijuterii, dar comorile sunt prezente din plin in acest meteorit", a spus Humayun.

Cercetatorii au supus piatra unuei serii de teste si au aflat ca varsta acestuia, dedusa din cristalele de zirconiu din care este format, este de 4,4 miliarde de ani.

"Este o perioada aflata la doar 100 de milioane de ani dupa ce praful a inceput sa se imprastie in sistemul solar. Stim ca Marte a facut crusta in primii 100 de milioane de ani de la formarea ei in acelasi timp cu formarea celor mai vechi cruste de pe Pamant si pe Luna", a adaugat Humayun.

Echipa a gasit si concentratii mari de elemente in mod normal foarte rare, cum ar fi nickel, osmiu si iridiu, un indiciu ca roca s-a format intr-o regiune care a fost lovita de meteoriti bogati in astfel de materiale.

Pe baza analizelor facute... mai mult


Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 23:02

2 comentarii
Au fost vreodata extraterestri pe planeta Marte?

Au fost vreodata extraterestri pe planeta Marte?

In ciuda autorilor de romane SF, care se complaceau in a ne povesti despre extraterestrii sositi de pe Planeta Rosie, primele cercetari efectuate cu ajutorul navetelor spatiale n-au identificat vreo forma de viata, indeosebi din cauza conditilor climaterice foarte dure.

Cu toate acestea, misiunea Phoenix Mars Lander a transmis in 2008 informatii conform carora ar putea exista conditii privind prezenta unor microorgansime, adaptate apei in stare solida.

Primele explorari, incepute in anul 1964, ofereau informatii insuficiente pentru formarea unei imagini, chiar si vagi, privind eventuala viata pe planeta, dar in prezent cercetatorii au la dispozitie o bogata colectie de date, cu privire la atmosfera, relieful, clima, schimbarea anotimpurilor, structura geologica.

Acestea par a confirma ideea microorganismelor primitive, capabile sa-si duca traiul in putina apa inghetata identificata, chiar daca probabilitatea existentei lor este redusa.

In asemenea conditii, folosind informatiile existente, asa cum sunt ele, inginerul si programatorul american Kevin Gill a reusit sa realizeze un program, capabil sa efectueze in calculator o eventuala reconstituire a trecutului planetei, in variata cand ea ar fi adapostit candva viata - informeaza Factroom.

El a utlizat ca baza de date indeosebi modelul tridimensional "Mars Reconnaissance Orbiter", care oferea elemente foarte detaliate privind solul martian actual, precum si posibilitatea de a reconstitui aspectul suprafetei... mai mult


Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 08:54

3 comentarii
Fotografia zilei: Animalul de pe planeta Marte?

Fotografia zilei: Animalul de pe planeta Marte?

Fotografia zilei pare, la o prima privire, un peisaj dezolant si lipsit de viata de pe Marte, asemenea numeroaselor fotografii care surprind suprafata "planetei rosii".

Imaginea nu a fost surprinsa intr-un alt loc din univers, ci chiar pe planeta noastra. In ea poate fi vazut cadavrul unui magar, gasit in Mauritania, arata agentia Reuters.

Animalul este ingropat in nisipul din satul Talboit, regiunea Gorgol. O treime din populatia acestei tari sufera de malnutritie evera. Nu mai putin de un milion de oameni sunt in aceasta situatie.

Totul s-ar putea indrepta, in cazul in care acolo va ploua pana cel tarziu in luna iulie. Agentia non-guvernamentala spaniola "Accion contra el Hambre" (Actiune impotriva foametei") a avertizat ca in aceasta tara va fi o criza a alimentelor, dupa ce in anul 2011 seceta a pus mari probleme. mai mult


Duminica, 03 Iunie 2012, ora 12:47

3 comentarii
Sute de vulcani noroiosi, descoperiti pe planeta Marte

Sute de vulcani noroiosi, descoperiti pe planeta Marte

Recente descoperiri ale specialistilor italieni demonstreaza existenta a sute de vulcani de noroi pe suprafata planetei Marte.

Planeta Rosie pare sa nu inceteze in a-i surprinde pe oamenii de stiinta, care descopera pe zi ce trece noi aspecte fascinante legate de particularitatile reliefului sau si nu numai, relateaza Blitz Quotidiano.

Specialistii italieni in domeniu au publicat recent, in paginile revistei Earth and Planetary Science Letters, rezultatele unor cercetari, potrivit carora numerosi vulcani de pe Marte, cu forma conica, inalti de cateva zeci de metri si avand diametrul bazei cuprins intre 100 si 500 de metri, sunt de natura noroioasa.

Formatiunile respective au fost studiate cu ajutorul instrumentului denumit Hirise, aflat la bordul sondei spatiale americane Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), de catre o echipa din cadrul universitatii italiene Gabriele D'Anunzio din Pescara, condusa de Gian Gabriele Ori.

"Sunt prea mici pentru a fi vulcani adevarati si nici conuri de cenusa nu sunt. Luand in calcul compozitia lor, ipoteza cea mai plauzibila este ca sunt vulcani de noroi, formati din fluide si gaze, eliberate la suprafata planetei", au declarat specialistii, potrivit sursei citate.

"Marte a avut o viata subterana surprinzatoare: pornind de la un anumit moment al istoriei sale geologice, de la suprafata a disparut orice urma de apa sub forma lichida, dar asta nu inseamna ca nu a existat apa in adancuri", sustin cercetatorii italieni.

Pentru... mai mult


Duminica, 17 Aprilie 2011, ora 18:51

6 comentarii
Goole Earth va arata planeta Marte

Goole Earth va arata planeta Marte

De la fundul oceanelor pana la planeta Marte, nimic nu pare prea departe pentru noua versiune 5.0 a Google Earth.

Programul foloseste imagini de la NASA, BBC si National Geographic, printre altii, pentru a crea o harta unica, imbinand imagini in timp real, cu informatii despre oceane, stele, harti istorice si informatii topografice despre Marte, scrie CNet.

Utilizatorii pot vedea puncte din oceane, precum locul unor epave. In acelasi timp, au acces la informatii stiintifice multiple.

Google Earth introduce o noua optiune odata cu versiunea 5.0, cea a hartilor istorice. Astfel, utilizatorii pot compara, de exemplu, harta orasului Las Vegas din anul 1990, cu cea din 2009, fiind evidenta cresterea urbana.

Cu putin ajutor din partea NASA, Google Earth va poate duce pana pe planeta Marte. Sunt disponibile informatii despre cel mai mare vulcan din sistemul nostru solar, Olympus Mons, dar si despre noile descoperiri ce arata ca a existat apa, la un moment dat, pe Planeta Rosie.

Printre probleme noii versiuni, gasite de specialisti, se numara dificultatea meniului si accesarii unor informatii, dar si erori in cautarea dupa termeni cheie. mai mult


Marti, 03 Februarie 2009, ora 15:37

1 comentariu
Alte articole despre: google earth, planeta Marte, Olympus Mons
Planeta Marte a fost modelata de izvoare

Planeta Marte a fost modelata de izvoare

Oamenii de stiinta spun ca panza freatica a avut un rol mult mai mare in modelarea suprafetei martiene decat se credea pana acum si ca ar fi putut adaposti forme de viata primitive pe masura ce planeta a inceput sa se usuce, informeaza www.esa.int.

Mars Express a preluat o serie de fotografii si informatii care arata ca anumite depozite stratificate usoare (LTD) s-au format cand cantitati uriase de apa din panza freatica au tasnit la suprafata.

Totodata, oamenii de stiinta sustin ca aceste noi dovezi arata ca sedimentele sunt mai tinere decat se estimase initial.

Depozitele stratificate usoare, sedimente martiene care se aseamana foarte mult cu cele de pe Pamant, sunt printre cele mai misterioase de pe Marte. Originea lor este necunoscuta. Pana acum, diverse mecanisme, incluzand procese vulcanice, au fost presupuse pentru formarea lor.

LTD-urile au fost descoperite de naveta Viking in anii '70. Trei depozite foarte mari apar in Arabia Terra, Chaotic Terra si Valles Marineris, aproape de vulcanul Tharsis, informeaza Science Daily. mai mult


Duminica, 14 Decembrie 2008, ora 21:14

2 comentarii
Planeta Marte a fost acoperita de oceane

Planeta Marte a fost acoperita de oceane

O echipa internationala de cercetatori a prezentat argumente puternice pentru existenta unui ocean pe planeta Marte in trecut.

Satelitul Mars Global Surveyor al NASA a construit o harta tridimensionala a scoartei si cu aceasta ocazie a identificat si o zona uriasa mai joasa, ceea ce sugereaza ca un mare ocean s-ar fi aflat pe o treime din suprafata planetei rosii, informeaza stiintaazi.

Satelitul Mars Odyssey al NASA a demonstrat ca anumite minerale sunt mai abundente in zona mai joasa decat pe malurile acesteia. Acest lucru poate fi explicat daca mineralele s-au sedimentat pe fundul unui ocean care ar fi existat in trecut pe Marte. Studiul urmeaza sa fie publicat intr-o editie speciala a Planetary si Space Science.

Satelitul Mars Odyssey al NASA a fost lansat in 2001 si este in functiune si in prezent. Satelitul contine un instrument denumit "Gama Ray Spectrometer" (Spectromentrul de Radiatii Gama) care identifica precis atat frecventele radiatiilor gama captate, cat si intensitatea fiecarei frecvente. Astfel, cercetatorii pot afla ce elemente chimice se afla in cei 30 de cm de subsol de la suprafata. Dar mai ales, pot sa afle densitatea acestor atomi.

Pe acest pricipiu, Mars Odyssey a demonstrat in 2002 ca in subsolul planetei Marte, la adancime mica, exista apa sub forma de gheata, pe suprafete ample. Acest lucru a fost demonstrat si in mod direct in iulie 2008 de sonda Phoenix care a poposit in zona polara de nord si a luat direct probe de sol ce le-a... mai mult


Miercuri, 19 Noiembrie 2008, ora 12:33

10 comentarii
Alte articole despre: planeta Marte, oceane, viata pe Marte

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: O performanta incredibila
  2. Bazin urias cu apa potabila, golit dupa ce un adolescent a urinat in el
  3. O linie continua in zig-zag pe mijlocul drumului ii irita pe soferi: Cine a facut-o era beat (Video)
  4. Caz socant: Frati arestati a doua oara pentru canibalism
  5. Razboiul mormintelor la Timisoara: Viceprimarul face, primarul desface
  6. Primaria lui Boc versus poneiul Rocky
  7. Britanicii sunt terorizati: Sobolani mai mari ca pisicile, rezistenti la otrava
  8. In telefonul tau este aur. Cum poate fi extras cu ajutorul ciupercilor
  9. Un istoric uimeste lumea: Evanghelia dupa Luca, dictata de Fecioara Maria?
  10. Incredibilele ciudatenii ale Coreei de Nord