planeta marte

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Un OZN a fost fotografiat de NASA pe planeta Marte? (Video)

Un OZN a fost fotografiat de NASA pe planeta Marte? (Video)

O imagine capturata de roverul Curiosity al NASA pe planeta Marte la inceptul acestei luni pare sa arate un obiect zburator neidentificat pe cer, chiar deasupra orizontului. Forma este una alungita si cu o lumina stralucitoare in centru.

Vanatorii de OZN-uri sustin ca au gasit dovezi clare ale zborului unei farfurii zburatoare deasupra suprafetei martiene, potrivit Huffington Post.

Fotografia acestui neobisnuit obiect apare pe site-ul oficial al agentiei spatiale americane NASA.

In mod natural, informatiile care apar in publicatia UFO Sighting Daily sunt destul de clare in privinta misterioasei aparitii de pe planeta rosie: "Acest OZN ar fi trebuit sa fie invizibil pentru rover, dar unghiul razelor Soarelui evidentiaza marginile sale.

Acest obiect este in mod clar in zbor si arata ca un disc inclinat la 45 de grade. Linia OZN-ului (trasata cu rosu pe fotografie) nu se aliniaza cu Soarele. Aceasta este dovada ca obiectul nu este doar o reflexie cauzata de Soare, ci un obiect care zboara pe Marte".

Cu toate acestea, exista o serie de alte posibilitati evidente. Una dintre ele ar fi faptul ca obiectul ar putea fi doar o eroare a aparatului de fotografiat al roverului Curiosity.

O alta varianta ar putea fi o strafulgerare provenita de la un meteorit sau posibil una dintre navele spatiale non-martiene, care pot orbita in jurul planetei.

mai mult


Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 22:54

Fotografie uluitoare realizata pe Marte: Exista viata pe "Planeta Rosie"?

Fotografie uluitoare realizata pe Marte: Exista viata pe "Planeta Rosie"?

Despre planeta Marte se crede ca nu poate gazdui viata, insa o noua fotografie facuta de roverul Curiosity arata ca o asemenea teorie se poate dovedi falsa.

Roverul NASA a fotografiat pe aceasta planeta o sursa de lumina artificiala, uimindu-i pe expertii care au analizat imaginea, scrie inquisitr.com. In aceasta se poate vedea cum din sol iese o lumina ciudata, produsa de o sursa artificiala.

Reprezentantii NASA nu au comentat pana acum fotografia respectiva. Este putin probabil ca totul sa fie o reflectare a luminii provenite de la Soare.

Cerul, privit de pe Marte. Cum se vede Pamantul - Imagini unice

Nu este pentru prima data cand o imagine obtinuta de NASA da nastere unor teorii diverse legate de viata pe aceasta planeta.

In ianuarie, un obiect ciudat starnea curiozitatea pasionatilor de astronomie, insa agentia spatiala americana a spulberat apoi misterul, spunand ca obiectul ciudat nu era decat o piatra. Misiunea Curiosity se afla in prezent intr-un loc denumit Kimberley.

Expertii in domeniu sunt de parere ca regiunea respectiva e plina de dovezi esentiale legate de trecutul planetei, acestea putand indica prezenta vietii in trecut pe Marte. Chiar unde se gaseste Curiosity in prezent se intersecteaza patru tipuri de roci, acest aspect facand zona una foarte importanta pentru studiile stiintifice efectuate acolo. mai mult


Marti, 08 Aprilie 2014, ora 12:22

3 comentarii
Cercetatorii spanioli au recreat conditiile de pe Marte, pe Pamant

Cercetatorii spanioli au recreat conditiile de pe Marte, pe Pamant

Cercetatorii mai multor insititute din Madrid au creat un spatiu in care sunt reproduse conditiile de pe planeta Marte in scopul testarii echipamentelor care urmeaza sa fie trimise in viitor acolo.

Cercetatorii de la INTA-CSIC, agentia spatiala a Spaniei, Centrul de Astrobiologie si Institutul de Stiinta Materialelor incearca sa dezvolte noi senzori si instrumente care pot analiza atmosfera martiana si caracteristicile solului, scrie Science Recorder.

In interiorul camerei create de ei nu exista oxigen, iar podeaua este acoperita de un strat de praf cum e pe Marte. Valurile de radiatii lovesc permanent interiorul camerei, iar temperatura, presiunea, si compozitia aerului sunt mentinute la nivele identice celor de pe Marte.

Cercetatorii vor sa faca, prin acest proiect, ca un alt viitor vehicul de cercetare de pe Marte sa reziste conditiilor atmosferice de acolo.

Praful de pe Marte este de 50 de ori mai fin decat pe Pamant si e mult mai posibil sa intre in obiecte datorita uscaciunii sale extreme si incarcaturii radioactive.

Vehiculele si aparatele de cercetare trimise pe Marte pot foarte repede sa aiba infiltratii de particule si sa se strice daca proiectantii nu le construiesc in asa fel incat sa reziste prafului martian. mai mult


Miercuri, 26 Martie 2014, ora 23:56

1 comentariu
Au fost vreodata extraterestri pe planeta Marte?

Au fost vreodata extraterestri pe planeta Marte?

In ciuda autorilor de romane SF, care se complaceau in a ne povesti despre extraterestrii sositi de pe Planeta Rosie, primele cercetari efectuate cu ajutorul navetelor spatiale n-au identificat vreo forma de viata, indeosebi din cauza conditilor climaterice foarte dure.

Cu toate acestea, misiunea Phoenix Mars Lander a transmis in 2008 informatii conform carora ar putea exista conditii privind prezenta unor microorgansime, adaptate apei in stare solida.

Primele explorari, incepute in anul 1964, ofereau informatii insuficiente pentru formarea unei imagini, chiar si vagi, privind eventuala viata pe planeta, dar in prezent cercetatorii au la dispozitie o bogata colectie de date, cu privire la atmosfera, relieful, clima, schimbarea anotimpurilor, structura geologica.

Acestea par a confirma ideea microorganismelor primitive, capabile sa-si duca traiul in putina apa inghetata identificata, chiar daca probabilitatea existentei lor este redusa.

In asemenea conditii, folosind informatiile existente, asa cum sunt ele, inginerul si programatorul american Kevin Gill a reusit sa realizeze un program, capabil sa efectueze in calculator o eventuala reconstituire a trecutului planetei, in variata cand ea ar fi adapostit candva viata - informeaza Factroom.

El a utlizat ca baza de date indeosebi modelul tridimensional "Mars Reconnaissance Orbiter", care oferea elemente foarte detaliate privind solul martian actual, precum si posibilitatea de a reconstitui aspectul suprafetei... mai mult


Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 08:54

3 comentarii
Fotografia zilei: Animalul de pe planeta Marte?

Fotografia zilei: Animalul de pe planeta Marte?

Fotografia zilei pare, la o prima privire, un peisaj dezolant si lipsit de viata de pe Marte, asemenea numeroaselor fotografii care surprind suprafata "planetei rosii".

Imaginea nu a fost surprinsa intr-un alt loc din univers, ci chiar pe planeta noastra. In ea poate fi vazut cadavrul unui magar, gasit in Mauritania, arata agentia Reuters.

Animalul este ingropat in nisipul din satul Talboit, regiunea Gorgol. O treime din populatia acestei tari sufera de malnutritie evera. Nu mai putin de un milion de oameni sunt in aceasta situatie.

Totul s-ar putea indrepta, in cazul in care acolo va ploua pana cel tarziu in luna iulie. Agentia non-guvernamentala spaniola "Accion contra el Hambre" (Actiune impotriva foametei") a avertizat ca in aceasta tara va fi o criza a alimentelor, dupa ce in anul 2011 seceta a pus mari probleme. mai mult


Duminica, 03 Iunie 2012, ora 12:47

3 comentarii
Sute de vulcani noroiosi, descoperiti pe planeta Marte

Sute de vulcani noroiosi, descoperiti pe planeta Marte

Recente descoperiri ale specialistilor italieni demonstreaza existenta a sute de vulcani de noroi pe suprafata planetei Marte.

Planeta Rosie pare sa nu inceteze in a-i surprinde pe oamenii de stiinta, care descopera pe zi ce trece noi aspecte fascinante legate de particularitatile reliefului sau si nu numai, relateaza Blitz Quotidiano.

Specialistii italieni in domeniu au publicat recent, in paginile revistei Earth and Planetary Science Letters, rezultatele unor cercetari, potrivit carora numerosi vulcani de pe Marte, cu forma conica, inalti de cateva zeci de metri si avand diametrul bazei cuprins intre 100 si 500 de metri, sunt de natura noroioasa.

Formatiunile respective au fost studiate cu ajutorul instrumentului denumit Hirise, aflat la bordul sondei spatiale americane Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), de catre o echipa din cadrul universitatii italiene Gabriele D'Anunzio din Pescara, condusa de Gian Gabriele Ori.

"Sunt prea mici pentru a fi vulcani adevarati si nici conuri de cenusa nu sunt. Luand in calcul compozitia lor, ipoteza cea mai plauzibila este ca sunt vulcani de noroi, formati din fluide si gaze, eliberate la suprafata planetei", au declarat specialistii, potrivit sursei citate.

"Marte a avut o viata subterana surprinzatoare: pornind de la un anumit moment al istoriei sale geologice, de la suprafata a disparut orice urma de apa sub forma lichida, dar asta nu inseamna ca nu a existat apa in adancuri", sustin cercetatorii italieni.

Pentru... mai mult


Duminica, 17 Aprilie 2011, ora 18:51

6 comentarii
Goole Earth va arata planeta Marte

Goole Earth va arata planeta Marte

De la fundul oceanelor pana la planeta Marte, nimic nu pare prea departe pentru noua versiune 5.0 a Google Earth.

Programul foloseste imagini de la NASA, BBC si National Geographic, printre altii, pentru a crea o harta unica, imbinand imagini in timp real, cu informatii despre oceane, stele, harti istorice si informatii topografice despre Marte, scrie CNet.

Utilizatorii pot vedea puncte din oceane, precum locul unor epave. In acelasi timp, au acces la informatii stiintifice multiple.

Google Earth introduce o noua optiune odata cu versiunea 5.0, cea a hartilor istorice. Astfel, utilizatorii pot compara, de exemplu, harta orasului Las Vegas din anul 1990, cu cea din 2009, fiind evidenta cresterea urbana.

Cu putin ajutor din partea NASA, Google Earth va poate duce pana pe planeta Marte. Sunt disponibile informatii despre cel mai mare vulcan din sistemul nostru solar, Olympus Mons, dar si despre noile descoperiri ce arata ca a existat apa, la un moment dat, pe Planeta Rosie.

Printre probleme noii versiuni, gasite de specialisti, se numara dificultatea meniului si accesarii unor informatii, dar si erori in cautarea dupa termeni cheie. mai mult


Marti, 03 Februarie 2009, ora 15:37

1 comentariu
Alte articole despre: google earth, planeta Marte, Olympus Mons
Planeta Marte a fost modelata de izvoare

Planeta Marte a fost modelata de izvoare

Oamenii de stiinta spun ca panza freatica a avut un rol mult mai mare in modelarea suprafetei martiene decat se credea pana acum si ca ar fi putut adaposti forme de viata primitive pe masura ce planeta a inceput sa se usuce, informeaza www.esa.int.

Mars Express a preluat o serie de fotografii si informatii care arata ca anumite depozite stratificate usoare (LTD) s-au format cand cantitati uriase de apa din panza freatica au tasnit la suprafata.

Totodata, oamenii de stiinta sustin ca aceste noi dovezi arata ca sedimentele sunt mai tinere decat se estimase initial.

Depozitele stratificate usoare, sedimente martiene care se aseamana foarte mult cu cele de pe Pamant, sunt printre cele mai misterioase de pe Marte. Originea lor este necunoscuta. Pana acum, diverse mecanisme, incluzand procese vulcanice, au fost presupuse pentru formarea lor.

LTD-urile au fost descoperite de naveta Viking in anii '70. Trei depozite foarte mari apar in Arabia Terra, Chaotic Terra si Valles Marineris, aproape de vulcanul Tharsis, informeaza Science Daily. mai mult


Duminica, 14 Decembrie 2008, ora 21:14

2 comentarii
Planeta Marte a fost acoperita de oceane

Planeta Marte a fost acoperita de oceane

O echipa internationala de cercetatori a prezentat argumente puternice pentru existenta unui ocean pe planeta Marte in trecut.

Satelitul Mars Global Surveyor al NASA a construit o harta tridimensionala a scoartei si cu aceasta ocazie a identificat si o zona uriasa mai joasa, ceea ce sugereaza ca un mare ocean s-ar fi aflat pe o treime din suprafata planetei rosii, informeaza stiintaazi.

Satelitul Mars Odyssey al NASA a demonstrat ca anumite minerale sunt mai abundente in zona mai joasa decat pe malurile acesteia. Acest lucru poate fi explicat daca mineralele s-au sedimentat pe fundul unui ocean care ar fi existat in trecut pe Marte. Studiul urmeaza sa fie publicat intr-o editie speciala a Planetary si Space Science.

Satelitul Mars Odyssey al NASA a fost lansat in 2001 si este in functiune si in prezent. Satelitul contine un instrument denumit "Gama Ray Spectrometer" (Spectromentrul de Radiatii Gama) care identifica precis atat frecventele radiatiilor gama captate, cat si intensitatea fiecarei frecvente. Astfel, cercetatorii pot afla ce elemente chimice se afla in cei 30 de cm de subsol de la suprafata. Dar mai ales, pot sa afle densitatea acestor atomi.

Pe acest pricipiu, Mars Odyssey a demonstrat in 2002 ca in subsolul planetei Marte, la adancime mica, exista apa sub forma de gheata, pe suprafete ample. Acest lucru a fost demonstrat si in mod direct in iulie 2008 de sonda Phoenix care a poposit in zona polara de nord si a luat direct probe de sol ce le-a... mai mult


Miercuri, 19 Noiembrie 2008, ora 12:33

10 comentarii
Alte articole despre: planeta Marte, oceane, viata pe Marte

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebritati despre care poti jura ca sunt gemene, dar n-au nicio legatura (Galerie foto)
  2. Iti place noul Lamborghini Aventador? Stai sa vezi si barca!
  3. Film porno turnat intr-o universitate
  4. Ce s-ar intampla pe Pamant daca oamenii ar disparea (Video)
  5. Scene socante in savana africana: "Nu am mai vazut niciodata asa ceva"
  6. Papusa masculina: A investit in el o avere pentru a arata asa (Foto)
  7. Fenomen inedit in Marea Britanie: Ninsoare cu fulgere
  8. Bill Gates, moment de maxima sinceritate: Ma simt destul de prost
  9. Puppy Love contraataca - Viralul care a impresionat milioane de oameni (Video)
  10. Se pregatea de razboi? Politisti uluiti de ce au descoperit intr-un garaj, a intervenit Armata