planete descoperite nasa

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Pamantul are o sora geamana? NASA a descoperit o planeta locuibila, similara cu Terra

Pamantul are o sora geamana? NASA a descoperit o planeta locuibila, similara cu Terra

Un astronom de la NASA a facut o descoperire remarcabila, gasind prima planeta ce are aproximativ aceleasi dimensiuni cu Pamantul si care ar putea fi locuibila. Planeta ar putea gazdui viata extraterestra, ea fiind descoperita cu ajutorul telescopului spatial Kepler.

Thomas Barclay de la Centrul de cercetari Ames al NASA a descoperit planeta in asa-numita zona Goldilocks, potrivit Daily Mail.

Planeta, care nu a fost denumita inca, orbiteaza in jurul unei stele neidentificate, intr-o regiune care dispune de suficienta energie, lumina si temperatura pentru a exista apa la suprafata sa.

Barclay a anuntat descoperirea in cadrul conferintei "Search for Life Beyond the Solar System" din Arizona, Statele Unite.

S-a estimat ca planeta este de 1,1 ori mai mare decat Pamantul, avand cele mai apropiate dimensiuni cu ale Terrei, descoperite vreodata.

Pana in prezent, planeta considerata asemanatoare cu Pamantul era Kepler 62f, care este de 1,4 ori mai mare decat planeta noastra.

Folosind imaginile provenite de la telescopul spatial Kepler, Barclay sustine ca a descoperit un nou sistem stelar format din cinci planete care orbiteaza in jurul unei stele pitice M1.

Piticele M1 sunt stele mult mai mici si mai putin luminoase decat Soarele si nu sunt suficient de stralucitoare pentru a putea fi observate cu ochiul liber.

Detalii ale noului sistem de stele urmeaza a fi anuntate in cursul acestui an de catre astronomi. mai mult


Marti, 25 Martie 2014, ora 10:17

NASA face lumina in cazul misterioasei planete X si a stelei-surori a Soarelui (Video)

NASA face lumina in cazul misterioasei planete X si a stelei-surori a Soarelui (Video)

De peste 200 de ani, unii au sustinut existenta unui corp ceresc misterios, ce perturba orbita lui Uranus, denumit 'planeta X' si in paralel, a unei stele-surori a Soarelui, numita Nemesis. Acum, NASA dezvaluie faptul ca nici planeta X si nici Nemesis nu au existat niciodata.

NASA a avut nevoie de un singur telescop pentru a pune capat vechilor teorii, Wide-field Infrared Survey Explorer, care a fost lansat in spatiu in decembrie 2009, potrivit Maxi Sciences.

"Sistemul solar exterior nu contine, probabil, planete gigantice gazoase (Planeta X) sau mici stele-surori (Nemesis) ", a declarat astronomul Kevin Luhman de la Universitatea din Pennsylvania si principalul autor al studiului.

Prin analiza observatiilor facute de telescopul spatial WISE din 2010 si 2011, cercetatorii au putut determina obiectele care s-au deplasat pe bolta cereasca. WISE a capturat imagini a aproximativ 750 de milioane de stele, asteroizi si galaxii, dintre care unele care nu au fost observate niciodata pana acum.

Daca Kevin Luhman a descoperit 762 de noi obiecte cosmice, nu a existat niciun corp de marimea lui Saturn sau Jupiter, in afara sistemului solar.

Cele mai multe teorii referitoare la planeta X sustineau faptul ca planeta X ar fi fost de aproximativ patru ori mai mare decat Jupiter si s-ar fi situat la o distanta de 1.489 miliarde de kilometri de Soare.

In 1781, Percival Lowell a facut cercetari pentru descoperirea unei posibile planete de gaz, responsabila de modificarea... mai mult


Sambata, 22 Martie 2014, ora 22:37

Calea Lactee se aglomereaza. NASA a anuntat descoperirea a inca 715 planete

Calea Lactee se aglomereaza. NASA a anuntat descoperirea a inca 715 planete

NASA a anuntat ca, prin intermediul telescopului spatial Kepler, au fost descoperite inca 715 exoplanete in galaxia noastra.

Anuntul duce aproape la dublarea numarului de planete descoperite in Calea Lactee, acesta ajungand la aproximativ 1.700. Acum 20 de ani, nu era cunoscuta nicio planeta in afara sistemului nostru solar, scrie The Independent.

Toate cele 715 planete au fost gasite in sisteme solare multi-planetare cum este si sistemul nostru, ele gravitand in jurul a aproximativ 350 de stele. 95% dintre planete sunt mai mici decat Neptun.

Patru dintre ele se gasesc in zone din jurul sorilor lor despre care se considera ca ar permite aparitia vietii, nefiind nici prea aproape, nici prea departe. Zona respectiva ar putea permite si existenta apei in stare lichida.

De cand Kepler si-a inceput misiunea, telescopul a studiat mai mult de 150.000 de stele si a identificat mai mult de 3600 de posibile planete. Certe erau numai aproximativ 900. Prin intermediul unei proceduri noi, numita "verificarea prin multiplicitate", NASA analizeaza datele, insa procediul dureaza si complicat.

"Aceste date sunt bazate pe datele adunate in primii doi ani de observatii cu telescopul Kepler si, dupa ce vor fi analizate si datele din al treilea an, vom fi in stare sa mai probam existenta a altor sute de planete", a declarat Jack Lissauer, cercetator la centrul de cercetare Ames al NASA. mai mult


Joi, 27 Februarie 2014, ora 20:40

1 comentariu
NASA a descoperit un nou tip de planete: Asa ceva nu exista in sistemul solar

NASA a descoperit un nou tip de planete: Asa ceva nu exista in sistemul solar

Oamenii de stiinta de la NASA au descoperit un nou tip de planete, care nu exista in sistemul nostru solar, cu ajutorul observatorului spatial Kepler.

Cele mai multe dintre aceste planete, botezate "mini-Neptun", au un miez stancos inconjurat de o manta bogata in hidrogen si heliu, potrivit The Christian Science Monitor.

Folosind Observatorul Keck din Hawaii si metoda Doppler, echipa de cercetatori a reusit sa determine aceste 16 noi planete. Cinci dintre noile planete sunt stancoase, inclusiv Kepler-406b, o planeta care are raza de 1,4, cat a Pamantului, si orbiteaza in jurul stelei sale la fiecare 2,4 zile.

Majoritatea au un miez stancos si o manta bogata in hidrogen si heliu. Aceste tipuri de planete misterioase nu exista in sistemul nostru solar.

Obiectivul principal al misiunii Kepler este de a descoperi planete asemanatoare cu Pamantul, aflate in galaxia noastra. Pana in prezent, Kepler a identificat mai mult de 3.500 de planete potentiale, incluzand multe dintre ele care orbiteaza intr-o zona locuibila, in jurul stelelor lor.

Dar, daca aceste planete stancoase descoperite ar putea sustine viata extraterestra ramane o problema care trebuie studiata in continuare de catre astronomi. mai mult


Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 08:26

1 comentariu
NASA descopera o lume ciudata, planeta care nu seamana cu nimic (Video)

NASA descopera o lume ciudata, planeta care nu seamana cu nimic (Video)

Astronomii care au examinat datele primite de la telescopul spatial Hubble al NASA au facut o descoperire uluitoare, o lume ciudata care potrivit teoriilor actuale de formare a planetelor nu ar trebui sa existe. Indepartata planeta HD 106906 b nu seamana cu nimic din ceea ce se gaseste in sistemul nostru solar.

Aceasta planeta bizara orbiteaza in jurul stelei sale la o distanta uriasa, de 650 de ori mai mare decat cea existenta intre Pamant si Soare, fapt care i-a umit pe astronomi, potrivit Daily Mail.

Temperatura estimata a planetei este de 1.500 de grade Celsius, iar masa sa ar fi de 11 ori mai mare decat a planetei Jupiter.

Corpul ceresc nu poate fi incadrat in nicio teorie de formare a planetelor existenta in prezent. Se crede ca planetele apropiate de stelele lor, cum ar fi Pamantul, sunt create din corpuri ceresti asemanatoare asteroizilor.

"Este posibil ca in cazul sistemului HD 106906, steaua si planeta sa se fi prabusit independent din aglomerari de gaz", a spus Vanessa Bailey, studenta la Universitatea Arizona, Statele Unite si cea care a condus cercetarea.

O problema a acestui scenariu este faptul ca raportul de masa a doua stele dintr-un sistem binar este de obicei la valoarea de 10 la 1. "In cazul nostru, raportul de masa este mai mare de 100 la 1. Acest raport de masa extrem nu se incadreaza in teoriile actuale de formare a stelelor binare", a explicat Bailey.

"Astfel de informatii detaliate sunt rareori disponibile in cazul exoplanetelor,... mai mult


Sambata, 07 Decembrie 2013, ora 12:52

2 comentarii
Descoperire NASA neasteptata: Trei planete locuibile, similare Terrei

Descoperire NASA neasteptata: Trei planete locuibile, similare Terrei

O descoperire neasteptata a fost facuta de observatorul spatial Kepler al NASA: trei planete locuibile care seamana foarte mult cu Pamantul. Suntem mai aproape de a gasi un loc precum Terra, afirma oamenii de stiinta.

Cele trei planetele locuibile se gasesc la o distanta cuprinsa intre 1.200 si 2.700 de ani lumina fata de Pamant, potrivit, io9.

Cele trei lumi de marimea Pamantului au fost reperate orbitand in asa-numita Zona Goldilocks, unde apa lichida si viata pot exista pe suprafata acestora.

Plantele luminoase sunt denumite Kepler-62f, 62e si 69c. Kepler-62f, 62e si 69c au raze de 1,4, 1,6 si 1,7 ori mai mari decat a Pamantului. Cele trei planete au intrat in categoria celor "asemanatoare Pamantului, din zona locuibila", numarul acestora ajungand la patru in acest moment.

"Kepler-62e are, probabil, un cer foarte senin si este cald si umezeala peste tot in regiunile polare. Kepler-62f ar putea fi mai rece, dar are potential pentru existenta vietii", a spus Dimitar Sasselov, profesor de astronomie, care face parte din echipa misiunii Kepler.

"S-ar putea sa existe viata, dar ar putea fi bazata pe tehnologia noastra? Viata acestor lumi ar putea fi sub apa, fara acces usor la metale, electricitate sau foc.

(...) Cele trei lumi vor fi in continuare niste plantele albastre frumoase, care inconjoara o stea portocalie", a declarat Lisa Kaltenegger, unul dintre autorii studiului.

"Observatorul spatial Kepler s-a dovedit a fi o vedeta a stiintei. Descoperirea... mai mult


Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 12:08

9 comentarii
Numar record de planete descoperite de misiunea Kepler (Video)

Numar record de planete descoperite de misiunea Kepler (Video)

Misiunea Kepler a descoperit 11 sisteme planetare, care numara, in total, 26 de planete. Printre acestea se afla si un sistem ce cuprinde cinci planete care-si orbiteaza steaua la o distanta mai mica decat orbiteaza Mercur Soarele.

Niciunul dintre sistemele descoperite nu aduce cu sistemul nostru solar, Kepler-33 prezentand insa cateva asemanari, acesta fiind si cel mai vechi si mai mare dintre toate. Acest sistem are cinci planete, comparativ cu opt, cat numara al nostru, insa planetele isi orbiteaza steaua la o distanta mica, dupa cum relateaza The Telegraph, care citeaza Reuters.

Oamenii de stiinta implicati in misiunea Kepler mai au inca de confirmat existenta a inca 2.300 de planete. Pana acum, Kepler a confirmat existenta a 60 de exoplanete. Descoperirea face ca numarul exoplanetelor confirmate sa ajunga la 729.

In ceea ce priveste cele 26 de planete descoperitem acestea variaza in marime, de la 1,5 ori raza Terrei la dimensiuni ce o depasesc pe cea a lui Jupiter. Inca nu s-a determinat daca aceste planete sunt solide, stancoase, precum Terra, Venus, Marte si Mercur, sau daca sunt gazoase, cum e cazul lui Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun.

Initial, au fost descoperite doua sisteme, unul cu sase planete si un altul cu cinci. Apoi, potrivit lui Jack Lissauer, din cadrul NASA, s-au gasit inca noua sisteme formate din doua planete si inca unul din trei.

In prezent, Kepler monitorizeaza mai bine de 150.000 de stele din constelatiile Cygnus si Lyra, dupa cum... mai mult


Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 18:42

NASA a descoperit peste o mie de planete in afara sistemului nostru solar

NASA a descoperit peste o mie de planete in afara sistemului nostru solar

NASA a descoperit peste o mie de formatiuni in afara sistemului nostru solar care ar putea fi planete, iar acestea ar putea fi noi candidate pentru titlul de "nou Pamant", planete care sustin viata.

Un raport publicat de NASA privind observatiile facute cu telescopul Kepler arata ca planete mici si sistemele solare cu planete multiple sunt mai des intalnite decat se credea pana acum.

Desi nu s-a confirmat ca formatiunile descoperite de cercetatori cu ajutorul Kepler sunt intr-adevar planete, cercetatorii de la NASA sunt de parere ca 90% dintre acestea vor fi confirmate.

Kepler a fost lansat in 2009, iar misiunea sa este sa caute planete similare Pamantului. Pana in prezent nu s-au descoperit planete de marirea Pamantului, insa pana in prezent s-au descoperit 500 de planete extraterestre. mai mult


Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 23:42

1 comentariu
Este sau nu revolutionara descoperirea NASA? Vezi ce spun expertii romani!

Este sau nu revolutionara descoperirea NASA? Vezi ce spun expertii romani!

NASA a anuntat, joi, descoperirea unor microbi care traiesc intr-un lac ce are o concentratie mare de arsen, ceea ce arata ca viata poate exista si sub alte forme, diferite de cele cunoscute pana acum.

Adrian Sonka, muzeograf in cadrul Observatorului Astronomic a declarat, pentru Ziare.com, ca si la noi in tara exista bacterii care traiesc pe fundul Marii Negre, insa nu de tipul celor descoperite de cercetatorii de la NASA.

"Cei de la NASA au descoperit ca viata trebuie sa apara si in alte conditii decat ale noastre", spune specialistul.

Acesta sustine ca descoperirea celor de la NASA are o mica influenta pentru astronomie, pentru ca noi cunoastem numai viata de pe Pamant, "viata normala", precizand ca "trebuie sa cautam planete ca Pamantul, ca sa putem vedea daca a aparut viata ca a noastra".

Cu cat se descopera bacterii sau mici animalute care traiesc si evolueaza si in alte conditii, cu atat se deschide si mai mult Universul, spune specialistul, care e de parere ca exista viata si pe alte planete, numai ca inca nu se stie daca sunt civilizatii.

In opinia sa, descoperirea celor de la NASA este importanta in domeniul astrobiologiei si ajuta si in astronomie, insa nu este una revolutionara.

"Daca este revolutionara va spune timpul. Pentru moment degeaba te entuziasmezi sau negi importanta, pentru ca pe viitor vom afla daca ne ajuta aceasta descoperire", a conchis Adrian Sonka.

Descoperirea celor de la NASA a fost comentata si de catre cercetatorul... mai mult


Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 16:53

23 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Reclama socanta in ajun de Inviere: Iisus fumeaza marijuana si ...
  2. Capre cu trei, patru si cinci coarne in Mehedinti
  3. Doctorii au ramas socati cand au gasit 12 lingouri de aur in stomacul unui om
  4. Jirinovski, indemn la viol in Vinerea Mare: Femeile politician din Ucraina sufera de frenezie uterina (Video)
  5. Fotografia zilei: O performanta incredibila
  6. Bazin urias cu apa potabila, golit dupa ce un adolescent a urinat in el
  7. O linie continua in zig-zag pe mijlocul drumului ii irita pe soferi: Cine a facut-o era beat (Video)
  8. Caz socant: Frati arestati a doua oara pentru canibalism
  9. Razboiul mormintelor la Timisoara: Viceprimarul face, primarul desface
  10. Primaria lui Boc versus poneiul Rocky