plata cas

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
CAS la chirii: Cat trebuie sa platesti la stat de la 1 ianuarie

CAS la chirii: Cat trebuie sa platesti la stat de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie, persoanele care obtin venituri din chirii vor fi obligate sa achite CAS.

Astfel, la o chirie lunara care se afla in intervalul 100-200 de euro, proprietarul trebuie sa dea la stat, sub forma CAS, 41 de lei.

La o chirie de 225 de euro, suma creste cu un leu, iar pentru 250 de euro, aceasta ajunge la 46 de lei.

Proprietarii care incaseaza o chirie de 275 si 300 de euro trebuie sa achite 51, respectiv 56 de euro.

Contributiile ajung la 93 de lei pentru o chirie de 500 de euro, iar apoi cresc la 111 lei, 130 lei, 149 lei, 167 lei pentru chiriile de 600, 700, 800, respectiv 900 de euro.

In cazul sumei de 1.000 de euro, CASS care trebuie achitat are valoarea de 186 de lei.

Baza de calcul pentru CAS este chiria bruta ajustat cu 25% (reprezentand cheltuieli deductibile pentru realizarea acestor venituri) si este plafonata la nivelul a cinci salarii medii brute pe economie. mai mult


Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 09:33

15 comentarii
CAS: Cum vor evita taxa la dublu pentru sanatate proprietarii care inchiriaza case

CAS: Cum vor evita taxa la dublu pentru sanatate proprietarii care inchiriaza case

Romanii care, pe langa salariu, obtin si venituri din inchirierea de locuinte vor plati de doua ori contributii la asigurarile de sanatate, in limita a cel mult 611 lei pe luna. Efectul pe piata imobiliarelor: chirii mai mari si evaziunea mai multa. In plus, specialitii in fiscalitate ridica mai multe semne de intrebare precum: De ce daca ai contract de munca si PFA platesti si daca ai contract de munca si castiguri de capital, cum ar fi dividendele, nu platesti?

Guvernul a aprobat prin Ordonanta de Urgenta care introduce taxe suplimentare pe chirii dupa negocierile cu FMI.

Baza de calcul pentru contributiile de asigurari de sanatate aferente acestor venituri se stabileste la fel ca in cazul contributiilor pentru pensie (CAS), limitata la cinci salarii brute. Practic, un proprietar ar putea contribui la bugetul de asigurari de sanatate cu o suma cuprinsa intre 41 si 611 lei pe luna.

Aflati ce "tertipuri" vor folosi proprietarii de case pentru a "evita" plata celor 5,5% din chirie la sanatate in continuarea articolului pe CAS: Cum vor evita taxa la dublu pentru sanatate proprietarii care inchiriaza case pe Business24 mai mult


Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 12:28

1 comentariu
CAS pentru veniturile din chirii: Suma pe care ar trebui proprietarii sa o scoata din buzunare

CAS pentru veniturile din chirii: Suma pe care ar trebui proprietarii sa o scoata din buzunare

Din 2014, persoanele care obtin venituri din chirii vor fi obligate sa achite contributii la Sanatate, ceea ce ar trebui sa insemne pentru stat incasari in valoare de 165 de milioane de euro pe an.

"Daca toate contractele de inchiriere ar fi declarate la Administratia Fiscala, statul ar putea incasa prin introducerea CAS-ului pentru proprietari sume substantiale, avand in vedere ca doar in Capitala sunt inchiriate circa 80.000 de locuinte", a declarat Alina Petrescu, marketing manager Imobiliare.NET, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Potrivit unei analize realizate de Imobiliare.NET pe baza tuturor ofertelor imobiliare publicate in presa si pe Internet, din 800.000 de unitati locative din Bucuresti (conform Recensamantului intocmit de Institutul National de Statistica in 2011) circa 10% sunt inchiriate.

Luand in calcul o chirie medie lunara de 300 de euro pentru o locuinta, am putea spune ca proprietarii din Bucuresti incaseaza aproximativ 300 de milioane de euro intr-un an.

Daca de anul viitor proprietarii din Bucuresti vor plati contributii la Sanatate de 5,5%, atunci statul ar putea sa obtina 16,5 milioane de euro din asigurarile de sanatate, in conditiile in care toate contractele ar fi declarate la Administratia Fiscala.

Iar daca am extrapola aceasta suma la nivelul tarii am ajunge la concluzia ca statul ar putea incasa intr-un singur an impozite in valoare de 165 de milioane de euro.

Expertii din domeniul imobiliar sunt de parere ca aceasta... mai mult


Joi, 19 Septembrie 2013, ora 10:26

6 comentarii
Firmele care angajeaza someri nu platesc CAS

Firmele care angajeaza someri nu platesc CAS

Firmele care vor angaja persoane aflate in somaj de cel putin trei luni vor fi scutite de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru maximum sase luni. Singurele conditii este ca noii angajati sa nu fie dati afara in primul an, iar angajatorul sa nu faca concedieri.

Scutirea nu va fi, insa, acordata firmelor care au mai avut raporturi de munca incheiate cu aceste persoane in ultimul an si nici celor care au concediat salariati in ultimul an, informeaza Mediafax.

La sfarsitul celor 12 luni in care sunt scutiti de la plata asigurarilor sociale, angajatorii vor fi nevoiti sa plateasca aceste sume daca au efectuat alte concedieri pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

Masura menita sa stimuleze crearea de locuri de munca a fost luata dupa ce s-a constata ca efectele crizei economico-financiare asupra pietei muncii din Romania se vor mentine si in 2010 la aceeasi intensitate.

Prin scutirea de la plata CAS pentru o perioada de maximum sase luni si mentinerea angajatului pe un interval de un an sunt estimate venituri suplimentare de 14,4 milioane lei din impozitul pe venit, de 13,3 milioane lei din asigurarile sociale de stat si de 4,9 milioane lei din asigurarile sociale de sanatate. mai mult


Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 21:54

1 comentariu
Seitan: Vor plati CAS cei platiti exclusiv din drepturi de autor

Seitan: Vor plati CAS cei platiti exclusiv din drepturi de autor

Persoanele remunerate prin drepturi de autor vor plati contributii de asigurari sociale (CAS) doar daca sunt salarizate exclusiv din aceasta sursa, pentru angajatii care au un contract de munca nefiind stabilita o impunere suplimentara.

Precizarea a fost facuta miercuri, de ministrul Muncii, Mihai Seitan, la finalul sedintei de guvern in care a fost adoptata Legea unitara a pensiilor, informeaza Mediafax.

Seitan mai anuntat ca pentru dividende nu va fi impusa plata CAS, din proiectul de lege fiind eliminate articole care puteau indice o astfel de obligatie.

Guvernul a avizat miercuri proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice. Documentul urmeaza sa fie transmis Parlamentului spre dezbatere prioritara. mai mult


Miercuri, 10 Februarie 2010, ora 15:16

Manolescu, despre plata CAS la drepturi de autor: Legea e perfect acceptabila

Manolescu, despre plata CAS la drepturi de autor: Legea e perfect acceptabila

Legea privind plata constributiilor la asigurarile sociale la contractele pe drepturi de autor este "perfect acceptabila", atat timp cat stabileste categoriile de persoane care contribuie si plafonul maxim si minim, sustine presedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu.

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, s-a intalnit luni, la Senat, cu membrii Aliantei Nationale a Uniunilor de Creatori din Romania, cu privire la proiectul de lege al pensiilor. Intalnirea a fost organizata la solicitarea membrilor ANUC, se arata intr-un comunicat al Ministerului Muncii.

"Premisa de la care s-a pornit si cu care toti participantii la intalnire au fost de acord este aceea ca, conform Constitutiei, orice persoana are dreptul la pensie. De aceea, la sistemul public de pensii trebuie sa contribuie toate persoanele care fac venituri de natura profesionala", se arata in comunicat.

Membrii ANUC au considerat reglementarea absolut fireasca, adauga Ministerul Muncii.

"In conditiile in care legea va reglementa care sunt categoriile de persoane care vor contribui la plata CAS, care este plafonul minim, dar si cel maxim, calculate pe o medie anuala de venit, legea e perfect acceptabila!", a declarat Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor.

Intentia guvernului Boc de a elimina exceptia de la exceptia de la plata contributiei de asigurari sociale pentru sumele provenite din contractele de drepturi de autor si alte venituri obtinute in baza unor conventii civile sau... mai mult


Luni, 25 Ianuarie 2010, ora 15:56

1 comentariu
Organizatiile din mass-media ar accepta plata CAS doar conditionat

Organizatiile din mass-media ar accepta plata CAS doar conditionat

Liderii organizatiilor din mass-media cred ca acceptarea platii asigurarilor de sanatate pentru drepturile de autor trebuie conditionate de corelarea cu masurile fiscale de sprijinire a industriei.

Clubul Roman de Presa (CRP), Asociatia Jurnalistilor din Romania (AJR), Patronatul Presei Romane (PPR), Asociatia Patronale a Editorilor Locali (APEL) si Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR) semneaza o declaratie comuna, prin care reprezentantii sai considera inoportuna aplicarea CAS pentru contractele de drepturi de autor ale jurnalistilor de la 1 ianuarie 2011.

"Momentul posibilei introduceri a CAS pentru drepturile de autor ale jurnalistilor, dar exclusiv pentru cei care isi desfasoara activitatea doar in baza acestui tip de contract, trebuie corelat obligatoriu cu acela al intrarii in vigoare a unor masuri fiscale de sustinere a mass-media", se arata intr-un comunicat, disponibil pe site-ul APEL.

"Aceasta atitudine este determinata de raportarea acestor organizatii la realitatile ingrijoratoare din industria mass-media, aflata inca intr-o stare de fragilitate financiara si a carei redresare va fi lenta si dificila", se adauga in comunicat.

Reprezentantii CRP, AJR, PPR, APEL si UGIR declara ca isi vor continua demersurile si dialogul cu autoritatile guvernamentale, in scopul gasirii unor solutii pentru redresarea industriei mass-media. mai mult


Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 22:31

Seitan: Plata CAS ii vizeaza doar pe cei care nu au si carte de munca

Seitan: Plata CAS ii vizeaza doar pe cei care nu au si carte de munca

Cei platiti exclusiv pe contracte de drepturi de autor si conventii civile si nu au contracte de munca ar putea plati CAS, prin introducerea unei prevederi in noua lege a pensiilor, insa o decizie in acest sens nu a fost luata in Guvern, a declarat, luni, ministrul Muncii, Mihai Seitan.

Ministrul a venit cu aceasta precizare dupa ce, vineri, ministerul a remis un comunicat in care nu preciza clar ce se intampla cu angajatii care platesc deja contributii sociale retinute din salariul de baza pe carte de munca, dar au si contracte drepturi de autor impozitate cu 10% de catre stat.

"Este vorba de cei platiti exclusiv prin drepturi de autor si conventii civile si nu au contracte de munca, nu se refera (...) la drepturile de autor ale scriitorilor, artistilor, ci la persoanele active care nu au alt venit si nu au, din motivul lipsei acestei asigurari, o pensie peste cativa ani, cum nu au acum - cand ziarele se inchid, unele dintre ele - ajutor de somaj, pentru ca nu platesc ajutor de somaj", a afirmat Seitan, la intrarea in sedinta in plen a Parlamentului.

Ministrul a adaugat ca nu s-a facut un calcul in ce priveste impactul financiar asupra bugetului ca urmare a introducerii platii contributiei catre bugetul de pensii si pentru cei care sunt platiti prin drepturi de autor, subliniind ca "problema nu e cati bani strang, problema e ce bani o sa luati dumneavoastra cand o sa iesiti la pensie, daca nu aveti astfel de pensie".

Vineri, Ministerul Muncii a remis un... mai mult


Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 19:06

6 comentarii
CAS va fi aplicata si drepturilor de autor sau contractelor de colaborare

CAS va fi aplicata si drepturilor de autor sau contractelor de colaborare

Proiectul legii pensiilor, ce urmeaza a fi aprobat de Guvern la inceputul lui februarie, prevede plata CAS si in cazul contractelor pe drepturi de autor si conventii civile pana la un plafon maxim de 5 salarii medii pe economie.

"Este o prevedere introdusa in proiectul legii pensiilor, ce vizeaza plata CAS-ului pentru cei platiti cu drepturi de autor si contracte civile, pentru ca acestia sa poata beneficia si ei de pensie. Aceasta contributie se va plati pana la nivelul de cinci salarii medii pe economie", a declarat vineri, pentru NewsIn, ministrul muncii, Mihai Seitan.

Mircea Diaconu, senator si director al Teatrului Nottara din Capitala, a declarat pentru Mediafax ca impunerea platii contributiei de asigurari sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor sau contracte de colaborare ar fi o dovada de amatorism din partea Guvernului.

Diaconu considera ca metodele institutiei sunt o dovada de "amatorism si neseriozitate". "Nu cred ca poate fi aplicata o asemenea decizie. Exista o lege a drepturilor de autor care este mai puternica", a adaugat senatorul PNL.

Conform Mediafax, Guvernul analizeaza si alte masuri cum ar fi: integrarea in sistemul unitar de pensii publice a unor noi categorii profesionale, precum avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, descurajarea pensionarilor de invaliditate abuzive si "reintegrarea profesionala a celor apti de munca", modificarea procedurii de stabilire si calcul a... mai mult


Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 13:59

10 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae