plata cas chirii

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
CAS: Romanii care obtin venituri din chirii nu pot plati taxa la Fisc - afla motivul

CAS: Romanii care obtin venituri din chirii nu pot plati taxa la Fisc - afla motivul

Romanii care obtin venituri din chirii nu pot plati contributia la sanatate, taxa intrata in vigoare la 1 ianuarie 2014 in cazul lor, deoarece softul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) nu functioneaza.

Statul nu a pus la punct modalitatea de calcul, informeaza Digi 24. Situatia ar trebui insa rezolvata pana la finalul lunii martie, avand in vedere ca acesta este termenul la care ar urma sa fie achitata prima transa din acest bir.

Mai mult, desi statul a decis ca cei care obtin venituri din chirii sa achite contributii la sanatate de 5,5% de la inceputul anului, ANAF a publicat formularul care trebuie completat de contribuabili abia la mijlocul lunii februarie.

Insa pana in prezent, institutia nu a trimis si sumele de plata.

CAS: Cum vor evita taxa la dublu pentru sanatate proprietarii care inchiriaza case

Pe de alta parte, functionarii directiilor fiscale au dat asigurari ca nu vor fi percepute penalitati in cazul in care contributia nu este achitata pana la finalul lunii, desi ordinul ANAF precizeaza ca plata se face in patru transe, iar prima este la sfarsitul acestui trimestru.

"Statul a estimat ca se vor strange la bugetul de stat 49,8 milioane de lei. Consider ca estimarea poate sa fie putin trasa in sus pentru ca nu s-au luat in calcul eventualele contracte care nu vor mai fi declarate si vor intra in economia neagra", spune Alexandru Manucu, consultat fiscal, la postul de televiziune citat.

La o chirie lunara de 200 de euro,... mai mult


Vineri, 21 Martie 2014, ora 11:30

3 comentarii
CAS la chirii: Cat trebuie sa platesti la stat de la 1 ianuarie

CAS la chirii: Cat trebuie sa platesti la stat de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie, persoanele care obtin venituri din chirii vor fi obligate sa achite CAS.

Astfel, la o chirie lunara care se afla in intervalul 100-200 de euro, proprietarul trebuie sa dea la stat, sub forma CAS, 41 de lei.

La o chirie de 225 de euro, suma creste cu un leu, iar pentru 250 de euro, aceasta ajunge la 46 de lei.

Proprietarii care incaseaza o chirie de 275 si 300 de euro trebuie sa achite 51, respectiv 56 de euro.

Contributiile ajung la 93 de lei pentru o chirie de 500 de euro, iar apoi cresc la 111 lei, 130 lei, 149 lei, 167 lei pentru chiriile de 600, 700, 800, respectiv 900 de euro.

In cazul sumei de 1.000 de euro, CASS care trebuie achitat are valoarea de 186 de lei.

Baza de calcul pentru CAS este chiria bruta ajustat cu 25% (reprezentand cheltuieli deductibile pentru realizarea acestor venituri) si este plafonata la nivelul a cinci salarii medii brute pe economie. mai mult


Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 09:33

15 comentarii
Vrei chirie mica? Cum poti gasi oferte direct de la proprietar

Vrei chirie mica? Cum poti gasi oferte direct de la proprietar

Este o adevarata bataie de cap atunci cand vrei sa te multi in alt oras si trebuie sa achiti chiria propriu-zisa, eventual pe doua luni in avans, dar si un comision agentului imobiliar care intermediaza afacerea. Insa exista unele site-uri care ofera posibilitatea sa gasesti anunturi direct de la proprietar.

Principalul avantaj al acestora este neplata comisionului perceput de agentie, insa cel mai dificil lucru este sa gasesti astfel de anunturi, deoarece acest lucru necesita mult timp.

"De regula, procesul este unul destul de anevoios, pe piata fiind putine anunturi actuale, ceea ce de multe ori ii face pe multi chiriasi sa renunte la ideea de a inchiria direct de la proprietari si apeleaza la un profesionist care cauta pentru ei in schimbul unui comision negociabil", a declarat Daniel Crainic, director de marketing la portalul Imobiliare.ro, pentru Ziare.com.

El a aratat ca ofertele la un pret foarte mic se dau de regula in cateva ore de la publicarea lor. In consecinta, chiriasul se gaseste intr-o cursa contra-cronometru alaturi de alti chiriasi.

O alta problema este ca doar apeland proprietar cu proprietar poti verifica valabilitatea anunturilor, insa acest proces devine anevoios si de multe ori frustrant, mai sustine reprezentantul Imobiliare.ro.

"Un agent bun filtreaza insa proprietatile, scurteaza timpul, te ajuta in negociere, dar si cu efectuarea unui contract", a punctat Daniel Crainic.

Totusi, agentii imobiliari percep un comision, care poate... mai mult


Marti, 17 Decembrie 2013, ora 07:41

2 comentarii
CAS: Cum vor evita taxa la dublu pentru sanatate proprietarii care inchiriaza case

CAS: Cum vor evita taxa la dublu pentru sanatate proprietarii care inchiriaza case

Romanii care, pe langa salariu, obtin si venituri din inchirierea de locuinte vor plati de doua ori contributii la asigurarile de sanatate, in limita a cel mult 611 lei pe luna. Efectul pe piata imobiliarelor: chirii mai mari si evaziunea mai multa. In plus, specialitii in fiscalitate ridica mai multe semne de intrebare precum: De ce daca ai contract de munca si PFA platesti si daca ai contract de munca si castiguri de capital, cum ar fi dividendele, nu platesti?

Guvernul a aprobat prin Ordonanta de Urgenta care introduce taxe suplimentare pe chirii dupa negocierile cu FMI.

Baza de calcul pentru contributiile de asigurari de sanatate aferente acestor venituri se stabileste la fel ca in cazul contributiilor pentru pensie (CAS), limitata la cinci salarii brute. Practic, un proprietar ar putea contribui la bugetul de asigurari de sanatate cu o suma cuprinsa intre 41 si 611 lei pe luna.

Aflati ce "tertipuri" vor folosi proprietarii de case pentru a "evita" plata celor 5,5% din chirie la sanatate in continuarea articolului pe CAS: Cum vor evita taxa la dublu pentru sanatate proprietarii care inchiriaza case pe Business24 mai mult


Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 12:28

1 comentariu
CAS pentru veniturile din chirii: Suma pe care ar trebui proprietarii sa o scoata din buzunare

CAS pentru veniturile din chirii: Suma pe care ar trebui proprietarii sa o scoata din buzunare

Din 2014, persoanele care obtin venituri din chirii vor fi obligate sa achite contributii la Sanatate, ceea ce ar trebui sa insemne pentru stat incasari in valoare de 165 de milioane de euro pe an.

"Daca toate contractele de inchiriere ar fi declarate la Administratia Fiscala, statul ar putea incasa prin introducerea CAS-ului pentru proprietari sume substantiale, avand in vedere ca doar in Capitala sunt inchiriate circa 80.000 de locuinte", a declarat Alina Petrescu, marketing manager Imobiliare.NET, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Potrivit unei analize realizate de Imobiliare.NET pe baza tuturor ofertelor imobiliare publicate in presa si pe Internet, din 800.000 de unitati locative din Bucuresti (conform Recensamantului intocmit de Institutul National de Statistica in 2011) circa 10% sunt inchiriate.

Luand in calcul o chirie medie lunara de 300 de euro pentru o locuinta, am putea spune ca proprietarii din Bucuresti incaseaza aproximativ 300 de milioane de euro intr-un an.

Daca de anul viitor proprietarii din Bucuresti vor plati contributii la Sanatate de 5,5%, atunci statul ar putea sa obtina 16,5 milioane de euro din asigurarile de sanatate, in conditiile in care toate contractele ar fi declarate la Administratia Fiscala.

Iar daca am extrapola aceasta suma la nivelul tarii am ajunge la concluzia ca statul ar putea incasa intr-un singur an impozite in valoare de 165 de milioane de euro.

Expertii din domeniul imobiliar sunt de parere ca aceasta... mai mult


Joi, 19 Septembrie 2013, ora 10:26

6 comentarii
Chiriile din Bucuresti, in crestere in februarie - Afla cu cat

Chiriile din Bucuresti, in crestere in februarie - Afla cu cat

Chiriile din Bucuresti au crescut, in februarie, cu 2%, situatie care nu s-a mai repetat din 2008 incoace.

Ferentari a fost, luna trecuta, cartierul cu cea mai scazuta chirie, in medie, din Capitala, iar zona Dorobanti s-a situat printre primele intr-un top al celor mai ridicate chirii, chiria in cel mai scump cartier bucurestean ajungand sa fie si cu peste 60% mai mare decat chiria din cea mai ieftina zona pe segmentul apartamentelor de doua camere, conform unui comunicat al Anunturiparticulari.ro.

Raportand chiria medie din Ferentari la media intregii Capitale se observa insa ca persoanele interesate de inchirierea unui apartament in aceasta zona pot plati o chirie cu 30% mai mica la garsoniere si apartamente de 3 camere si pana la 48% sub nivelul mediu al orasului pe segmentul unitatilor de doua camere.

Proprietarii de garsoniere din aceasta zona solicita in prezent o chirie medie de 161 euro pe luna. Pentru doar opt euro in plus, cei interesati pot inchiria un apartament cu doua camere, in timp ce pretul de strigare la chiria pentru o unitate de trei camere ajunge la 328 euro.

Dorobanti, pe de alta parte, se situeaza in ceea ce priveste chiriile cu 30-35% peste media Bucurestiului pe segmentul garsonierelor si al apartamentelor de doua camere. Chiria medie solicitata de proprietari pentru o garsoniera in Dorobanti atinge 294 euro, ajungand in cazul apartamentelor de doua camere pana la 440 euro. Pentru o unitate de trei camere aflata intr-un bloc din... mai mult


Marti, 12 Martie 2013, ora 16:41

1 comentariu
Care sunt cele mai mari chirii din Bucuresti

Care sunt cele mai mari chirii din Bucuresti

In tarile dezvoltate, inchirierea apartamentului este un mod de viata pentru majoritatea locuitorilor, spre deosebire de Romania, unde toti vor sa fie proprietari. Exista aici insa si extrema: persoane care isi permit chirii lunare mai mari decat salariul unui director.

Bucuresti, micul Paris, este orasul unde poti cumpara o garsoniera cu peste 100.000 de euro sau unde poti plati o chirie, pentru un apartament de patru camere, de 3.000 de euro.

Cine-si permite un astfel de apartament, care costa 36.000 de euro pe an? Cei care isi permit o astfel de chirie dau acesti bani pentru un apartament foarte spatios, situat in zona Dorobanti. Apartamentul se afla intr-un imobil nou si dispune de trei dormitoare, un living generos de 65 mp si o terasa de jur imprejurul apartamentului.

Imobilul se preteaza atat pentru rezidenta cat si pentru sediul unei companii. Spatiul este situat la nivelul trei intr-un imobil S+DS+P+4. Fiecare nivel are un singur apartament. Imobilul este dotat cu lift, garaje cu acces cu telecomanda, acces intrare cu cartela magnetica, centrala termica proprie si supraveghere video.

Apartamentul are o suprafata utila de 225 mp si a fost construit in anul 2005.
Citeste mai multe despre Top: Cele mai mari chirii din Bucuresti pe Business24.ro. mai mult


Luni, 21 Mai 2012, ora 19:06

Rata la banca pentru "Prima casa", aproape cat chiria

Rata la banca pentru "Prima casa", aproape cat chiria

Rata la banca pentru programul guvernamental "Prima Casa" este aproape cat o chirile lunara la un apartament din Bucuresti.

Concret, in cazul unui apartament de 50.000 de euro, rata lunara va fi de 270 de euro la un credit pe 25 de ani, iar in jurul acestei sume se situeaza si chiriile, informeaza Evenimentul Zilei.

Sunt insa si cazuri in care achizitia ar putea fi chiar mai rentabila. Maria B., din Bucuresti, plateste acum 350 de euro pentru o locuinta de trei camere. Intrucat spatiul nu a fost renovat si se afla intr-o zona cu mult zgomot si praf, ea spera sa-si convinga proprietarul s-o vanda cu maximum 60.000 de euro. In acest caz, rata lunara ar fi chiar mai mica decat chiria.

Pentru a beneficia insa de facilitatile programului, Maria nu are voie sa vanda apartamentul in urmatorii cinci ani si poate face creditul pe o perioada maxima de 30 de ani.

Daca ea dispune de un avans mai mare de 3.000 de euro, rata poate scadea de la 270 la 250 de euro, de exemplu.

Daca ea va dori o locuinta mai scumpa, de peste 60.000 de euro, va plati avansul solicitat, de 3.000 de euro, si va aduce in plus diferenta. In cazul unui apartament de 100.000 de euro, de exemplu, se va plati avansul plus 40.000 de euro, suma care poate proveni din fonduri proprii sau, de exemplu, dintr-un credit bancar de nevoi personale. mai mult


Luni, 15 Iunie 2009, ora 08:36

6 comentarii
Chiriile caselor RA-APPS cresc de pana la sapte ori

Chiriile caselor RA-APPS cresc de pana la sapte ori

Chiriasii care stau in locuinte de la Regia Protocolului de Stat vor plati de la 1 martie tarife mai mari pe metru patrat, informeaza The Money Channel. RA-APPS majoreaza tarifele pentru casele pe care le administreaza cu pana la de sapte ori fata de pretul actual.

Astfel, chiriile variaza intre 275 - 3.293 lei, in functie de suprafata. Pe masura ce suprafata apartamentelor creste, si preturile sunt mai mari.

Spre exemplu pentru un apartament de 43 de metri patrati se va plati o chirie de 275 de lei fata de 87, iar pentru unul de 51 de metri patrati, chiriasii vor achita lunar 351 de lei fata de 112 lei. Pentru apartamentele de 70 mp, chiria va fi de 605 lei, cu 445 mai mult decat in prezent. mai mult


Sambata, 01 Martie 2008, ora 11:59

1 comentariu
Alte articole despre: case, chirii, RA APPS

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Un oras fantoma din SUA se vinde cu 800.000 de dolari (Galerie foto)
  2. Misterul unei tablite vechi de 4.000 de ani a fost descifrat (Video)
  3. Cum sa-ti pastrezi energia pe durata intregii zile
  4. Cetatenii Suverani: Teroristii de care se tem americanii cel mai tare - Documentar
  5. Gestul ciudat al unei batrane care nu vrea semnal Wi-Fi in casa ei
  6. Cap sau pajura? Primar ales dupa ce s-a dat cu banul
  7. Problema spinoasa la nivel inalt in Marea Britanie: Ar fi nevoie de o "cireada" de pisici!
  8. Calculatoare Apple transformate in piese de mobilier (Foto)
  9. Culmea ironiei: Unul dintre cei mai mari producatori de tutun interzice fumatul in cladirile sale
  10. Intr-o scoala din Romania, elevii invata anatomie pe scheletul fostului director