plata indemnizatii somaj

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Indemnizatie lunara de aproape 6.000 de lei - cel mai bine "platiti" someri romani

Indemnizatie lunara de aproape 6.000 de lei - cel mai bine "platiti" someri romani

Cea mai mare indemnizatie de somaj aflata in plata se ridica la 5.755 de lei, platiti unei persoane din judetul Botosani care a ocupat postul de director adjunct la o societate comerciala, potrivit ANOFM.

Aceasta este si cea mai mare indemnizatie acordata in 2013.

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) informeaza ca, pe langa indemnizatia de aproape 6.000 de lei, in 2013 au mai fost in plata alte 14 indemnizatii de peste 3.000 de lei, noua dintre acestea in Bucuresti.

Trei dintre cele 14 indemnizatii de peste 3.000 de lei sunt mai mari de 4.000 de lei, doua dintre acestea fiind platite in Capitala, iar una, in Brasov.

Astfel, pe locul al doilea in topul celor mai mari indemnizatii de somaj este un fost director economic din Capitala, care primeste lunar 4.833 de lei, urmat de un fost director tehnic, tot din Bucuresti, care are o indemnizatie de 4.356 de lei, si de un fost director de program din Brasov, pentru care se platesc lunar 4.239 de lei.

In Bucuresti, mai sunt in plata, printre altele, o indemnizatie de somaj de 3.907 lei, pentru o persoana care a ocupat functia de receptioner contractari-achizitii, una de 3.630 de lei pentru un fost director economic si o alta, de 3.594 de lei, pentru un fost manager financiar.

Alti 3.589 lei sunt platiti lunar, tot ca indemnizatie de somaj, unui fost asistent manager, 3.494 lei pentru un fost expert in management activitati investitionale, 3.254 de lei pentru un fost... mai mult


Marti, 17 Decembrie 2013, ora 17:43

1 comentariu
Cheltuielile pentru ajutorul de somaj majorate, indemnizatia medie ramane 487 lei

Cheltuielile pentru ajutorul de somaj majorate, indemnizatia medie ramane 487 lei

Cheltuielile pentru asistenta sociala prevazute in bugetul asigurarilor pentru somaj vor fi majorate cu 60 milioane lei in vederea achitarii indemnizatiilor de somaj pentru un numar mediu anual de 158.000 someri.

Nivelul indemnizatiei medii lunare se pastreaza la 487 lei. Cheltuielile fondului de garantare pentru plata creantelor salariale se majoreaza cu suma de 33,3 milioane lei.

Per total, cheltuielile bugetului asigurarilor pentru somaj aferent sistemului asigurarilor pentru somaj vor creste cu suma de 136 milioane lei, fiind prevazute majorari si la "Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile", cu 50 milioane lei, si la "Transferuri intre unitati ale administratiei publice", cu 35 milioane lei. Cheltuielile de administrare si functionare a sistemului de asigurari pentru somaj vor fi diminuate cu circa noua milioane lei.

La bugetul asigurarilor pentru somaj prin proiectul de act normativ se propune majorarea veniturilor bugetului asigurarilor pentru somaj aferente sistemului asigurarilor pentru somaj, cu suma de 185,6 milioane lei si diminuarea cu suma de 4 milioane lei a veniturilor fondului de garantare pentru plata creantelor salariale.

Subventia acordata de la bugetul de stat va fi majorata cu suma de 191,6 milioane lei.

In ceea ce priveste bugetul asigurarilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii, proiectul de act normativ propune diminuarea veniturilor cu suma de 663,2 milioane lei rezultand din majorarea veniturilor... mai mult


Marti, 30 Iulie 2013, ora 09:10

Ministrul Muncii, despre salarii, indemnizatii si somaj

Ministrul Muncii, despre salarii, indemnizatii si somaj

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a facut, marti, cateva precizari legate de salarii indemnizatii si somaj.

Intr-o interventie la Romania Tv, ea a precizat ca reintregirea salariilor continua dupa planul stabilit.

"Proiectia este favorabila, semnalele din economie sunt normale, nu avem semnale ca nu am putea realiza marirea salariilor bugetarilor cu 8%", a spus aceasta.

In plus, legat de ajutoarele la incalzire, ministrul Muncii considera ca nu se vor face modificari importante si ca, in prezent, se lucreaza la conturarea profilului consumatorului vulnerabil, care va fi gata pana in octombrie.

Ulterior, oficialii romani vor duce propunerile pe masa celor de la Fondului Monetar International (FMI), pentru a fi aprobate.

In alta ordine de idei, Mariana Campeanu a prezentat primele cifre oficiale legate de tinerii someri, precizand ca 3.500 de romani s-au inscris pentru a primi aceasta indemnizatie, dupa rezultatele dezastruoase de la examenul de bacalaureat.

Ea a apreciat ca multi dintre acestia isi vor gasi locuri de munca, mai ales dupa adoptarea recentelor masuri, de scutire de la plata CASS a angajatorului timp de un an pentru tineri si de plata la incasarea facturilor.

"Vor fi angajati pe cate locuri de munca vor fi disponibile, dar pot sa va spun ca astfel de facilitati au condus la angajarea tinerilor in foarte multe unitati economice, pentru ca angajatorul e stimulat, nemaiplatind atatea contributii la stat", a sustinut Mariana Campeanu.

De... mai mult


Marti, 17 Iulie 2012, ora 20:54

4 comentarii
Guvernul reduce indemnizatia de somaj la 75% din indicatorul social de referinta

Guvernul reduce indemnizatia de somaj la 75% din indicatorul social de referinta

Guvernul a decis ca indemnizatia de somaj va reprezenta, incepand cu 2011, 75% din valoarea indicatorului social de referinta, de 500 lei, si nu va mai fi raportata la salariul minim, majorat la 670 lei, aceeasi modificare de calcul urmand sa fie aplicata si pentru absolventii care vor primi ajutor de somaj.

Actul normativ stabileste ca indemnizatia de somaj va reprezenta 75% din valoarea indicatorului social de referinta, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an, si nu 75% din salariul de baza minim brut pe tara, ca in prezent, scrie Mediafax.

La suma rezultata se va adauga, ca si in prezent, un procent cuprins intre 3 si 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, in functie de stagiul de cotizare.

In acelasi timp, pentru absolventi ai institutiilor de invatamant care primesc ajutor de somaj, indemnizatia va reprezenta 50% din valoarea indicatorului social de referinta, acordata pe o perioada de 6 luni, si nu jumatate din salariul minim, ca in prezent.

Indicatorul social de referinta este definit in legislatie drept unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti - cu exceptia indemnizatiei de somaj - suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj in vederea incadrarii in munca a anumitor categorii de persoane.

"Valoarea indicatorului social de referinta se modifica prin hotarare de guvern, in functie de indicele de crestere a preturilor de consum prognozat an/an anterior", se arata in ordonanta.... mai mult


Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 20:43

16 comentarii
Disponibilizatii de la stat nu vor mai primi plati compensatorii

Disponibilizatii de la stat nu vor mai primi plati compensatorii

Disponibilizatii din companiile de stat nu vor mai primi plati compensatorii, potrivit unui nou proiect legislativ pentru reducerea cheltuielilor sociale.

Astfel, de la 1 iunie 2010, Guvernul va interzice plata unor salarii compensatorii persoanelor disponibilizate de la companiile de stat, prin concedieri colective, acesti bani provenind, pana acum, din fondul de somaj, informeaza Realitatea.net.

De asemenea, ordonanta de urgenta prevedere reducerea cu 25 la suta a drepturilor in natura de care beneficiaza angajatii institutiilor publice, iar ordonatorii principali de credite nu vor mai putea deconta decat 75 la suta din valoarea cheltuielilor de transport, asistenta medicala, medicamente si proteze.

In plus, Guvernul analizeaza si posibilitatea sistarii gratuitatilor si reducerilor de care beneficiaza pensioanrii la transportul public si cel feroviar, diminuara burselor pentru elevi si studenti, a rentei viagere si indemnizatiei de merit si anularea ajutorului pentru achizitionarea de carti educative. mai mult


Vineri, 14 Mai 2010, ora 12:35

1 comentariu
Presa de azi: Guvernul da liber la somajul tehnic

Presa de azi: Guvernul da liber la somajul tehnic

200.000 de romani vor intra in somaj tehnic. Guvernul sustine ca economiseste peste 400 de milioane de lei de pe urma acestei masuri, titreaza sambata Gandul.

Cabinetul Boc a dat, vineri, unda verde actului normativ prin care masura somajului tehnic se aplica si in 2010, de la 1 februarie. Astfel, angajatii din societatile care isi suspenda temporar activitatea vor primi timp de trei luni 75% din salariul de baza, iar contributiile la asigurarile sociale (CAS) si impozitul pe venit sunt suportate de stat.

"Asta inseamna ca pe perioada suspendarii temporare a activitatii unei intreprinderi, timp de 3 luni de zile statul preia plata contributiilor de asigurari sociale ale angajatului si angajatorului, urmand ca salariatul sa primeasca 75% din salariu pe parcursul acestei perioade de 3 luni de zile", a explicat seful Executivului.

"Prin aplicarea aceastei masuri vor fi salvate 200.000 de locuri de munca in 2010", a subliniat premierul Boc, adaugand ca somajul tehnic va functiona in cazul intreruperii totale sau partiale a activitatii intreprinderii sau agentului economic.

Evenimentul Zilei: Somajul tehnic, introdus cu intarziere

Somajul tehnic a expirat la finele anului trecut si prelungirea acestuia era una dintre primele masuri de sprijin pentru mediul de afaceri pe care executivul ar fi trebuit sa o ia anul acesta.

"Guvernul nu s-a gandit la nimic pentru a ajuta oamenii de afaceri. Era clar ca primul trimestru al anului va fi foarte greu si ne asteptam ca... mai mult


Sambata, 06 Februarie 2010, ora 08:31

1 comentariu
Somaj de lux in Sibiu: 1.800 de lei pe luna

Somaj de lux in Sibiu: 1.800 de lei pe luna

In timp ce un fost director sibian primeste peste 1.800 de lei somaj, sute de proaspeti absolventi ai institutiilor de invatamant trebuie sa se descurce somajul de baza, de 300 de lei.

Conform datelor furnizate de reprezentantii AJOFM Sibiu, cel mai mare ajutor de somaj din judet il primeste un fost director sibian, de 1.893 de lei lunar, scrie Adevarul online.

Pe locul doi se afla un fost angajat din domeniul informatic care primeste o indemnizatie de somaj de 1.886 de lei lunar, iar locul al treilea in topul somerilor "de lux" este detinut de un fost tehnician in cercetare, care primeste 1.795 de lei pe luna.

Si asta in conditiile in care ca cei mai multi dintre someri trebuie sa se multumeasca doar cu cei 75% din salariul minim brut pe economie, adica 450 de lei lunar. In plus, numarul acestora este completat de absolventii diferitelor institutii de invatamant care nu au reusit sa isi gaseasca un loc de munca si care beneficiaza de cele mai mici indemnizatii, respectiv 300 de lei lunar.

"Indemnizatia acordata de stat este de 75% din salariul minim pe economie, la care se adauga sporuri si un procent intre 3 si 10%, in functie de stagiul de cotizare. Daca la un stagiu de cotizare de baza se platesc alti 3%, dupa 20 de ani, beneficiarul primeste un procent de 10%", a precizat Ovidiu Ogrean, purtator de cuvant al AJOFM Sibiu. mai mult


Sambata, 12 Septembrie 2009, ora 17:20

3 comentarii
Alte articole despre: indemnizatii somaj, somaj lux
Statul nu are bani pentru toti somerii anului 2009

Statul nu are bani pentru toti somerii anului 2009

Statul poate asigura din fondul de somaj doar plata unui numar de indemnizatii similar celui din 2008, desi rata somajului este de asteptat sa creasca semnificativ in acest an.

Pe masura ce prognozele privind rata somajului au fost tot mai optimiste, fondul de somaj a devenit mai sarac de la an la an, coborand, in 2008, sub doua miliarde de lei, in timp ce incasarile celorlalte bugete au crescut semnificativ, cu zeci de procente. Daca, in urma cu sapte ani, contributia cumulata pentru angajat si angajator era de 6%, in 2009 se situeaza la 1%, scrie Capital.

Ministerul Muncii mizeaza pe o crestere moderata a somajului si a intocmit un proiect al fondului de somaj care va putea plati indemnizatii si ajutoare pentru aproximativ 250 de mii de persoane lunar, cu mult mai putin decat numarul somerilor estimat de sindicate.

"Fondul de somaj a fost redus in ultimii ani, considerandu-se, eronat, ca s-a terminat cu somajul in Romania. In afara de asta, cifrele estimate de Guvern sunt niste aiureli, pentru ca ei nu pot inca sa estimeze care vor fi efectele crizei financiare in Romania", considera analistul economic Ilie Serbanescu.

Potrivit celor mai recente proiectii bugetare pentru 2009, Guvernul a luat in calcul o rata a somajului de 5%, in crestere cu un punct procentual fata de cea estimata de fostul Executiv.

Media anuala a ratei somajului in Romania a scazut de la 11,2% in 2000 la 3,9% in 2008. mai mult


Miercuri, 21 Ianuarie 2009, ora 10:46

1 comentariu
Tariceanu: Somajul ar putea creste in 2009 din cauza romanilor din Spania

Tariceanu: Somajul ar putea creste in 2009 din cauza romanilor din Spania

Rata somajului ar putea creste in 2009 din cauza intoarcerii in tara a romanilor aflati la munca in state afectate de criza economica, astfel incat este necesar ca bugetul sa prevada venituri pentru plata indemnizatiilor de somaj, a explicat, luni, premierul Calin Popescu Tariceanu.

"Rata somajului in 2009 va depinde si de un alt factor care este foarte greu de evaluat. Depinde de numarul de romani care s-ar putea intoarce din strainatate, din statele grav afectat, cum este Spania. In Spania este o grava recesiune economica, un somaj care practic a explodat", a declarat premierul.

Seful Executivului a spus ca este necesar, din acest motiv, ca bugetul asigurarilor de somaj sa prevada veniturile pentru plata indemnizatiilor de somaj. Premierul a precizat ca in Romania nu se poate vorbi de o recesiune economica ci de o scadere a cresterii economice, estimata la 4-6% pentru anul viitor.

Tariceanu a afirmat ca Romania nu are nevoie "sub nicio forma" de ajutor financiar international dupa modelul statelor vecine, insa numai daca masuri precum majorarea salariilor profesorilor cu 50% vor fi evitate. "Economia este sanatoasa. Dar sa stiti un lucru. Daca in aceste momente luam masurile contrare, o si pe a noastra", a spus el.

Bugetul asigurarilor de somaj pentru 2009 a luat in calcul reducerea ratei somajului de la 4% in acest an la 3,9% in 2009. Pentru asigurari si asistenta sociala, bugetul pe 2009 prevede alocarea a 11,4% din PIB (65,7 miliarde de lei).

Tariceanu... mai mult


Luni, 03 Noiembrie 2008, ora 14:10

12 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Masura inedita impotriva betivilor care urineaza pe strazi: Zidurile care "riposteaza" (Video)
  2. Cum a descoperit Paul Allen de la Microsoft o nava scufundata in al Doilea Razboi Mondial
  3. Locuieste cu nevasta in casa, dar n-are voie sa o atinga sau sa-i vorbeasca
  4. Isterie in Canada: Efectul nebanuit al mortii lui Spock asupra bancnotelor de cinci dolari
  5. Nu iti vine sa crezi ca s-a intamplat: Momente unice surprinse in imagini (Galerie foto)
  6. Adolf, un catel deosebit: Seamana sau nu cu ... Hitler? (Foto)
  7. O paine veche de 123 de ani, adusa din Italia de un navigator, expusa la Galati
  8. Perle la simularea pentru Bac: Arghezi a scris poezii triste, ca nu avea prieteni cu care sa iasa la bere
  9. Profesoara descoperita de elevi spanzurata in mijlocul clasei
  10. O actrita a pus capat casatoriei dupa ce sotul a vrut sa plateasca pe cineva pentru sex