plata pensiei

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ponta conditioneaza indexarea pensiilor: Depinde daca Basescu promulga bugetul

Ponta conditioneaza indexarea pensiilor: Depinde daca Basescu promulga bugetul

Indexarea pensiilor din ianuarie anul viitor depinde doar de decizia presedintelui Traian Basescu de a promulga pana la acea data Legea bugetului asigurarilor sociale, a declarat premierul Victor Ponta, adaugand ca "este vorba si de veniturile pe care le obtinem", in contextul declaratiei lui Voinea.

"Daca presedintele promulga Legea bugetului asigurarilor sociale pana la 1 ianuarie, sigur ca da", a raspuns Ponta intrebat de presa daca pensiile vor putea fi indexate de la 1 ianuarie anul viitor.

La remarca jurnalistilor ca ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, nu era sigur de aceasta varianta, Ponta a continuat spunand ca "este vorba si de veniturile pe care le obtinem, dar eu cred...da, tine doar de decizia presedintelui de a promulga legea".

Daca se intarzie cu bugetul, pensiile majorate se vor plati retroactiv - ne asigura ministrul delegat

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, sustine ca prin promulgarea legii bugetului asigurarilor sociale pe 2014, fara promulgarea bugetului de stat, se creeaza o stiuatie fara precedent si nu se poate spune daca este posibila plata pensiilor majorate inca din prima luna a anului.

"Este o situatie fara precedent si juristii trebuie sa-si exprime opinia. Pensiile vor creste, dar cresterea va fi platita retroactiv daca nu intra in vigoare toate legile. Bugetul asigurarilor sociale primeste transferuri de la bugetul de stat", a spus Voinea, duminica.

Conform Legii bugetului asigurarilor sociale, pensiile... mai mult


Luni, 09 Decembrie 2013, ora 18:38

4 comentarii
Daca se intarzie cu bugetul, pensiile majorate se vor plati retroactiv - ne asigura ministrul delegat

Daca se intarzie cu bugetul, pensiile majorate se vor plati retroactiv - ne asigura ministrul delegat

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a dat asigurari ca plata pensiilor majorate se va face chiar daca Legea bugetului nu va fi promulgata pana la inceputul anului 2013.

Voinea a facut declaratiile sambata, la Antena 3, explicand ca majorarea pensiilor, cu 3,76 la suta, se poate face chiar si retroactiv.

"Se va plati retroactiv. Bugetul este singura lege retroactiva", a declarat ministrul Bugetului.

In schimb, situatia nu este similara si in cazul majorarii promise pentru salariul minim pe economie, prevazut sa ajunga la 850 de lei, de la 1 ianuarie, si la 900 de lei pentru luna iunie. Potrivit lui Voinea, plata salariului minim majorat nu va putea fi realizata daca Legea bugetului pe anul 2014 nu va fi in vigoare la momentul respectiv.

Basescu: Ponta este profund corupt. A luat 2.800 de hectare de pamant

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi seara, ca Legea bugetului va sosi la Presedintie pe 9 decembrie, urmand sa consulte proiectul pana pe 29 decembrie. In schimb, seful statului a subliniat ca va promulga imediat bugetul asigurarilor. Seful statului a explicat ca nu va aproba bugetul pana cand nu va fi scoasa acciza de sapte centi la combustibili.

In schimb, prim-ministrul Victor Ponta l-a acuzat pe presedinte ca, din cauza ca nu semneaza Legea bugetului, pensionarii si salariatii nu isi vor primi veniturile marite, de la 1 ianuarie. mai mult


Sambata, 07 Decembrie 2013, ora 20:21

12 comentarii
Cum vor fi platite pensiile private - Ce optiuni vei avea pentru a primi banii

Cum vor fi platite pensiile private - Ce optiuni vei avea pentru a primi banii

Participantii la fondul de pensii private vor putea opta pentru diverse modalitati de incasare a banilor, potrivit unui proiect de lege aflat in dezbatere pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Proiectul va reglementa plata pensiilor private pentru cei care contribuie in prezent la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III).

In prezent, peste 6,2 milioane de persoane contribuie la aceste fonduri.

In cazul Pilonului II, sumele acumulate in contul individual al fiecarui participant vor incepe sa fie incasate la data iesirii la pensie din sistemul de stat (Pilonul I).

In prezent, varsta de pensionare este de 59 de ani si 8 luni pentru femei si de 64 de ani si 8 luni pentru barbati. Pana in 2030, varsta de pensionare va ajunge la 63 de ani pentru femei si 65 de ani in cazul barbatilor.

La Pilonul III, plata pensiei se va face dupa ce participantul la un fond de profil a implinit 60 de ani si a efectuat un stagiu minim de cotizare de sapte ani si sase luni.

Ce obligatii are furnizorul

Potrivit proiectului de lege, de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, participantul unui fond de pensii private alege furnizorul.

De la data indeplinirii conditiilor de pensionare, participantul unui fond de pensii
private alege furnizorul, care are urmatorele obligatii:

- Furnizorul nu poate refuza nicio cerere de obtinere a unei pensii private daca persoana indeplineste conditiile legale.

-... mai mult


Joi, 12 Septembrie 2013, ora 12:53

2 comentarii
Chitoiu: Guvernul a gasit bani pentru a plati pensiile militare recalculate de la 1 ianuarie 2014

Chitoiu: Guvernul a gasit bani pentru a plati pensiile militare recalculate de la 1 ianuarie 2014

Vicepremierul Daniel Chitoiu, a declarat, sambata, ca sumele de bani in plus necesare platii pensiilor militare au fost identificate in bugetele ministerelor de resort, el aratand ca plata efectiva se va face de la 1 ianuarie 2014.

"Acum o luna am inaintat un punct de vedere al Guvernului catre Parlament in care am spus ca avem sumele de bani in bugetele ministerelor de resort, de linie, astfel incat sa poata fi platite aceste pensii incepand cu 1 ianuarie anul viitor", a spus Chitoiu.

Premierul Victor Ponta a declarat, in aprilie, ca in anul 2013 Guvernul nu are sursa de finantare pentru rezolvarea problemei pensiilor militare, el aratand ca ministerele Apararii si de Interne cauta ca din fondurile pe care le au deja la dispozitie sa faca o realocare pentru acestea.

Guvernul a avizat favorabil proiectul legislativ privind plata pensiilor militare recalculate la nivelul din decembrie 2010, dar cu conditia ca legea sa fie aplicata din ianuarie 2014.

Proiectul legislativ a fost depus in luna martie la Parlament de catre mai multi deputati si senatori.

In forma depusa de Parlament, proiectul prevede ca pensiile militare sau revizuite, ale caror cuantumuri sunt mai mici decat cele cuvenite pentru luna decembrie 2010, sa fie platite totusi in cuantumul cuvenit pentru acea luna.

Actul normativ stabileste ca plata in acest cuantum va fi efectuata incepand cu luna urmatoare celei in care intra in vigoare aceasta lege.

Premierul Victor Ponta declara ca Guvenul... mai mult


Sambata, 11 Mai 2013, ora 15:51

27 comentarii
Dusa: MApN si MAI pot plati pensiile militare recalculate din bugetul pe 2013

Dusa: MApN si MAI pot plati pensiile militare recalculate din bugetul pe 2013

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat ca ministerul pe care il conduce are posibilitatea ca inca din anul 2013 sa plateasca diferenta de 10 la suta retinuta pensionarilor militari, daca Parlamentul va adopta proiectul de lege care prevede aceasta majorare.

"Ministerul Apararii si Ministerul de Interne, asa cum spune domnul ministru Stroe, au posibilitatea ca, din bugetul acestui an, daca legea va intra in vigoare pentru cei 10 la suta pe care i-au pierdut la pensii, sa platim aceste pensii inca incepand din anul 2013, sau diferenta", a declarat, duminica, ministrul Dusa.

El a precizat ca Legislativul urmeaza sa dezbata proiectul de lege care se refera la pensiile militare, care a fost analizat in sedinta de guvern de saptamana trecuta.

"Premierul a spus ca exista premise ca, juridic, aceasta problema sa se rezolve de la 1 ianuarie 2014, dar tot dansul a precizat ca, daca proiectul de lege va fi adoptat de Parlament, Ministerul Apararii si Ministerul de Interne, care au majoritatea pensionarilor, vor gasi resursele necesare ca legea sa fie aplicata din momentul in care va fi adoptata si publicata in Monitorul Oficial", a aratat el.

Pe de alta parte, Mircea Dusa aratat a ministerul pe care il conduce a elaborat un proiect de lege care sa ofere un fundament juridic durabil pensiilor din sistemul militar, redactat in conditiile "bulversarii care s-a creat in sistemul de pensii militare".

"Acest proiect de lege este realizat, este in curs de avizare la... mai mult


Duminica, 21 Aprilie 2013, ora 20:15

4 comentarii
Cum vreti sa va primiti pensia privata? Sondaj Ziare.com

Cum vreti sa va primiti pensia privata? Sondaj Ziare.com

Modalitatea de plata a pensiilor private, atat a celor obligatorii (Pilonul II), cat si a celor facultative (Pilonul III), va fi lasata la indemana participantilor la aceste fonduri de pensii, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

In Romania, exista, in prezent, aproximativ 5,6 milioane de persoane care platesc pentru pensiile private. Daca va numarati printre acestea, in momentul pensionarii veti avea de ales in ce mod sa primiti banii inapoi, conform proiectului publicat, spre dezbatere, pe site-ul Ministerului Muncii.

Pensia privata va putea fi platita, daca proiectul legislativ va fi aprobat in aceasta forma, in mai multe modalitati. Astfel, veti avea la alegere pensie viagera, pensie limitata sau alte tipuri de pensii.

In cazul pensiei viagere pentru o singura persoana, puteti fi platit lunar, cu o suma fixa, pana la deces. Daca alegeti varianta pensiei viagera pentru o singura persoana, plus o perioada certa de plata, plata lunara in suma fixa va fi efectuata fie pana la decesul celui care a contribuit, fie pana la expirarea perioadei prevazute in contractul de furnizare a pensiei private.

A treia varianta pentru pensia viagera include posibilitatea platii pensiei persoanei care a contribuit, pana la decesul acestuia, iar, ulterior, catre sotul supravietuitor, pe durata vietii, si copiilor minori, pana la majorat.

Daca optati pentru varianta unei pensii limitate, puteti alege o perioada cuprinsa intre 5... mai mult


Marti, 27 Septembrie 2011, ora 12:15

5 comentarii
Marian Sarbu: Nu vor fi probleme cu plata pensiilor si salariilor

Marian Sarbu: Nu vor fi probleme cu plata pensiilor si salariilor

Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Marian Sarbu, a dat asigurari duminica, la Vaslui, ca pana la sfarsitul anului nu vor fi probleme cu plata pensiilor si salariilor, transmite corespondentul NewsIn.

Sarbu a precizat ca pentru evitarea problemelor de natura sociala este nevoie de stabilitate pe plan politic si a facut apel la calm, spunand ca nu se pune problema ruperii protocolului de guvernare.

"Din pacate, deciziile politice pot afecta problemele de natura sociala si de aceea, este bine sa mentinem o stare de echilibru. Din punctul de vedere al PSD, declansarea unei crize politice ar fi absolut devastatoare pentru Romania in acest moment, pentru ca ar pune in pericol angajamente internationale. O instabilitate politica ar micsora mult raiting-urile de care Romania se bucura astazi pe pietele financiare", a declarat Marian Sarbu.

Ministrul a spus ca se asteapta la continuarea actiunilor de protest din partea sidicalistilor.

"Vremea protestelor nu va trece niciodata. Nu se poate gasi niciodata un lider de sindicat in totalitate multumit. A fi nemultumit ca lider de sindicat face parte din fisa postului. Eu sper, insa, ca liderii de sindicat sa inteleaga foarte bine ca in aceasta perioada orice tip de miscare sociala poate fi foarte usor deturnata spre interese de
natura politica", a adaugat Sarbu. mai mult


Duminica, 27 Septembrie 2009, ora 20:03

9 comentarii
Emil Boc: Viitorul guvern PD-L va sustine plata pensiilor

Emil Boc: Viitorul guvern PD-L va sustine plata pensiilor

Viitorul guvern PD-L va sustine plata pensiilor de la 1 ianuarie chiar daca este nevoie ca 1 miliard de euro de la bugetul de stat sa fie transferati la casa de pensii, potrivit presedintelui democrat-liberarilor, Emil Boc.

"Viitorul guvern PD-L garanteaza plata pensiilor dupa 1 ianuarie chiar daca va trebui sa luam 1 miliard de euro de la buget de stat si sa-l transferam la casa de pensii", a declarat Boc.

El a sustinut ca mentinerea locurilor de munca existente si crearea de noi locuri de munca reprezinta provocarea careia va trebui sa ii faca fata viitorul guvern PD-L. Boc a declarat si ca PD-L a pregatit o serie de masuri care sa garanteze ca "si demnitarii vor strange cureaua". Prima masura va fi aceea a reducerii pensiilor parlamentarilor.

"Avem un proiect de lege in Parlament care va fi votat de reprezentantii PD-L. Aceste pensii nu se justifica, sunt nesimtite si reprezinta o sfidare la adresa cetatenilor care platesc taxe", a declarat Emil Boc.

Boc promite si reducerea numarului de parlamentari de la 459 la 300, dar si adoptarea unei legi pe model american prin care alesii in exercitiu sa nu isi poata stabili salariile si pribilegii suplimentare.

"Vom impune o lege dupa model american care sa garanteze ca demnitarii in exercitiu sa nu isi poata stabili salarii si privilegii suplimentare. Este firesc ca si in Romania sa nu mai lasam paralmentarii sa isi stabileasca salariile, ca sa nu se mai ajunga la situatia in care sunt salarii de 30-40-50 de mii... mai mult


Joi, 27 Noiembrie 2008, ora 16:55

10 comentarii
Alte articole despre: Emil Boc, PDL, plata, pensiilor
Ministerul Muncii lucreaza la elaborarea normelor pentru plata pensiilor private

Ministerul Muncii lucreaza la elaborarea normelor pentru plata pensiilor private

Ministerul Muncii lucreaza la elaborarea legilor care vor stabili modalitatile de plata a pensiilor private obligatorii (pilonul II) si a celor facultative (pilonul III).

"S-a constituit un colectiv de lucru la nivelul ministerului si beneficiem si de consultanta pentru a stabili modalitatile de calcul si de plata a pensiilor private, urmand ca, odata finalizate, aceste legi sa fie supuse dezbaterii publice", a declarat miercuri ministrul de resort, Mariana Campeanu.

Ministrul a adaugat ca cele doua legi vor intra in vigoare in termenul stabilit.

Campeanu a tinut sa dea asigurari ca sistemul de pensii private nu este afectat de criza financiara actuala, precizand ca in fiecare luna sunt virate catre fondurile de pensii aproape 30 milioane euro. mai mult


Miercuri, 15 Octombrie 2008, ora 14:10

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  2. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  3. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  4. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  5. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  6. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  7. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  8. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  9. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  10. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)