plata pensii romania

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Pensiile politicienilor si Caritas cu salariile romanilor (Opinii)

Pensiile politicienilor si Caritas cu salariile romanilor (Opinii)

S-a intrebat cineva de ce se discuta in Romania atat de mult despre pensii si atat de putin despre salarii?

E ceva neasteptat ca o intreaga clasa politica sa fie lipsita de simtul realitatii. Eu cred ca niciun guvern al Romaniei nu va mai putea plati nicio pensie peste 25 de ani, daca lucrurile nu se schimba din temelii.

De ce sunt atat de putine voci care spun adevarul? De ce sunt atat de putine voci care isi asuma o pozitie nepopulara? Paradigma e gresita, nu poti strange bani de la cineva care munceste sa platesti odihna, retragerea sau asistenta medicala cuiva care la randul lui a platit pentru altcineva. E ceva fundamental gresit.

In opinia mea, fiecare trebuie sa plateasca pentru el. Aceasta caciula comuna in care se strang toti banii pentru pensii, somaj si asistenta sociala pentru ca apoi sa fie redistribuiti e cel mai mare Caritas inventat vreodata. Din acea caciula se hranesc tot felul de clase privilegiate de functionari extraordinari care incaseaza apoi pensii speciale pentru ca, in final, cei care au muncit cu adevarat si au contribuit zeci de ani sa se aleaga cu praful de pe toba.

Sistemul trebuie reformat rapid si, in decurs de o generatie, ar trebui sa trecem la modalitatea prin care fiecare persoana isi plateste singura pensia. Cotizatiile lunare sunt la vedere, banii sunt depusi intr-un cont personalizat pentru pensie care are anumite restrictii, ai libertatea sa cotizezi mai mult sau mai putin, in functie de fluctuatiile veniturilor... mai mult


Sambata, 20 Iunie 2015, ora 08:52

13 comentarii
Peste 170.000 persoane care locuiesc in strainatate primesc pensii din Romania

Peste 170.000 persoane care locuiesc in strainatate primesc pensii din Romania

Peste 170.000 de persoane cu domiciliu in strainatate au primit in 2011 pensii acordate de statul roman. Printre acestia se numara nu doar cetateni romani, ci si cetateni straini care au lucrat in tara noastra.

"Plata pensiilor in strainatate este asigurata de catre CNPAS, in prezent CNPP, si Citi Romania. La sfarsitul anului 2011 s-au inregistrat 173.800 de beneficiari ai sistemului public de pensii stabiliti in strainatate, care si-au primit pensia in statul de domiciliu", a declarat Diana Enea, purtator de cuvant al Ministerului Muncii, pentru RTV.net.

Reprezentantul Ministerului Muncii a precizat ca in cazul persoanelor care au lucrat in mai multe state membre ale Uniunii Europene, acestea pot solicita pensii potrivit legislatiilor in vigoare ale statelor in care au desfasurat activitati profesionale.

Astfel, daca o persoana a lucrat atat in Romania, cat si in Spatiul Economic European, beneficiaza de drepturi de pensie acordate de ambele state, calculate proportional cu perioadele de asigurare sociala realizate in cele doua sisteme de pensii.

Referitor la exportul de prestatii pentru beneficiarii sistemului public de pensii stabiliti in strainatate, pensia medie este de 661 de lei.

Potrivit sursei citate, cetatenii aflati peste hotare care beneficiaza de pensii din partea statului roman locuiesc nu doar in tarile membre UE, ci si in Macedonia, Turcia, Coreea de Sud, Republica Moldova, Armenia, Maroc, Rusia sau Canada. mai mult


Vineri, 16 Martie 2012, ora 08:12

1 comentariu
Cum vreti sa va primiti pensia privata? Sondaj Ziare.com

Cum vreti sa va primiti pensia privata? Sondaj Ziare.com

Modalitatea de plata a pensiilor private, atat a celor obligatorii (Pilonul II), cat si a celor facultative (Pilonul III), va fi lasata la indemana participantilor la aceste fonduri de pensii, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

In Romania, exista, in prezent, aproximativ 5,6 milioane de persoane care platesc pentru pensiile private. Daca va numarati printre acestea, in momentul pensionarii veti avea de ales in ce mod sa primiti banii inapoi, conform proiectului publicat, spre dezbatere, pe site-ul Ministerului Muncii.

Pensia privata va putea fi platita, daca proiectul legislativ va fi aprobat in aceasta forma, in mai multe modalitati. Astfel, veti avea la alegere pensie viagera, pensie limitata sau alte tipuri de pensii.

In cazul pensiei viagere pentru o singura persoana, puteti fi platit lunar, cu o suma fixa, pana la deces. Daca alegeti varianta pensiei viagera pentru o singura persoana, plus o perioada certa de plata, plata lunara in suma fixa va fi efectuata fie pana la decesul celui care a contribuit, fie pana la expirarea perioadei prevazute in contractul de furnizare a pensiei private.

A treia varianta pentru pensia viagera include posibilitatea platii pensiei persoanei care a contribuit, pana la decesul acestuia, iar, ulterior, catre sotul supravietuitor, pe durata vietii, si copiilor minori, pana la majorat.

Daca optati pentru varianta unei pensii limitate, puteti alege o perioada cuprinsa intre 5... mai mult


Marti, 27 Septembrie 2011, ora 12:15

5 comentarii
Falimentul unui sistem piramidal, colapsul unui Guvern autist (Opinii)

Falimentul unui sistem piramidal, colapsul unui Guvern autist (Opinii)

Nu degeaba, majoritatea tinerilor nu crede in sistemul de pensii romanesc si nici macar nu viseaza la ziua cand vor ajunge sa traiasca din cotizatiile actuale. Cand auzi, zi de zi, ca exista riscul de neplata a pensiilor, iar sistemul este nesustenabil, te intrebi de ce naibii mai e nevoie sa cotizezezi la un asemenea fond falimentar?

Ca sa-i platesti pensia lu' tac'tu, imi spune cu emfaza un sustinator infocat al actualei puteri. Ok, i-o platesc ca statul nu are un buget sustenabil, dar mie cine mi-o plateste cand imi va veni randul? Si ne punem pe un pic de analiza.

Banii pentru pensii se platesc din fondul de contributii al salariatilor activi completat, uneori sau din ce in ce mai des, cu sume de la bugetul consolidat al statului. Ideal ar fi ca populatia ocupata sa depaseasca numeric pe cea aflata in pensie. Ce se intampla in Romania?

Gradul de ocupare a fortei de munca este scazut, iar Romania nu se poate lauda decat cu o populatie din ce in ce mai imbatranita. Cifrele arata ca indicele natalitat/ mortalitate este favorabil celor dusi la Domnul. E bine, dupa cum spunea Traian Basescu, ca forta de munca este libera sa plece din tara. Multi pleaca definitiv. Din pacate, majoritatea celor care aleg acest drum sunt tineri, iar soarta celor ramasi, in majoritate trecuti de prima tinerete, ramane in mainile statului.

Putem spune ca ramane in mainile celor putini care mai muncesc pe-aici, ca doar ei sustin bugetul, dupa cum sustinea profesorul Cristian... mai mult


Duminica, 06 Martie 2011, ora 21:27

4 comentarii
Romanii care au muncit la negru in Italia vor pensie in Romania

Romanii care au muncit la negru in Italia vor pensie in Romania

Asociatia Romanilor din Italia (ARI) solicita Ministerului Muncii gasirea unei solutii pentru ca romanii care au muncit la negru in trecut sa-si poata achita retroactiv contributiile la pensie, estimand ca in bugetul statului ar putea intra astfel 9 miliarde de euro.

"Guvernantii din Romania se imprumuta de la FMI pentru a plati pensii. Romanii din strainatate pot da o mana de ajutor. Cei mai multi dintre ei au muncit la negru cel putin o perioada, ei ar putea sa isi completeze acum perioada de contributie lipsa. Sistemul national de pensii din Romania are nevoie de acesti bani, iar romanii care au muncit la negru, de cele mai multe ori siliti de imprejurari, pot spera la o batranete mai senina, cu o pensie minima asigurata, la varsta la care nu vor mai putea munci", se arata intr-un comunicat semnat de presedintele ARI, Eugen Terteleac.

"Acesti oameni vor sa dea, nu sa ia bani de la stat", subliniaza comunicatul. "Traian Basescu a declarat recent ca le multumeste celor care trimit bani din strainatate, in loc sa ceara ajutor de somaj din Romania. Dar cu ce pret trimit bani acesti oameni? Foarte multi au muncit si muncesc la negru, multi se accidenteaza si mor pe santiere din strainatate si daca vor sa se intoarca acasa, sunt priviti cu ostilitate, pentru ca sunt considerati o noua cheltuiala pentru stat", afirma Asociatia Romanilor din Italia.

Imigrantii romani ar putea aduce la buget 9 miliarde de euro

Conform calculelor ARI, daca 500.000 de muncitori romani... mai mult


Luni, 09 August 2010, ora 15:32

15 comentarii
Opinii: Boala netratata a sistemului de pensii

Opinii: Boala netratata a sistemului de pensii

Indiferent cat ar fi demonizati cei care o spun cu subiect si predicat, marea problema a bugetului de stat este inca departe de orice rezolvare: falimentul sistemului de pensii. Acolo e cheia reechilibrarii Romaniei si deocamdata nu sunt semne ca ar fi fost gasita.

Cifrele nu lasa loc de prea multe speculatii. Pe primele 5 luni ale acestui an, deficitul bugetului public de pensii a reprezentat 30,6%.

Adica valoarea pensiilor platite a depasit cu aproape o treime valoarea contributiilor colectate de la angajati si angajatori.

Largirea bazei de colectare, pin aplicarea CAS la pensii, va aduce, teoretic, o oarecare corectie, compensata insa negativ prin diminuarea salariilor bugetarilor, care, implicit vor plati si CAS mai mici.

Cauzele acestei situatii sunt multiple. Vorbim despre o cauza demografica specifica nu doar Romaniei - imbatranirea populatiei si altele specifice Romaniei - plecarea masiva la munca in strainatate, munca la negru in diferite forme si pensionarile anticipate frauduloase.

Efectul lor cumulat este matematic: tot mai multi pensionari si tot mai putina populatie activa care sa platesca pensiile.

Se afla intr-o grava eroare cine-si imagineaza ca banii colectati prin CAS sunt tinuti intr-un cont al contribuabilului, ca intr-o banca, si sunt restituiti apoi lunar la vremea pensiei.

Cu CAS-ul de azi se platesc pensiile de azi, iar pensiile de maine ale contributorilor de azi vor fi platite de contributorii de maine. Asa ca valoarea... mai mult


Joi, 08 Iulie 2010, ora 21:50

40 comentarii
Alte articole despre: pensii Romania, sistem pensii Romania
Pensiile vor fi platite integral in iunie, daca noua lege nu apare in trei saptamani

Pensiile vor fi platite integral in iunie, daca noua lege nu apare in trei saptamani

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat, luni, ca pensiile ar putea fi platite si in luna iunie la nivelul actual daca pana pe 15-20 iunie nu este publicata in Monitorul Oficial legea privind reducerea cu 15% a pensiilor.

"Este o procedura parlamentara de asumare a raspunderii, iar pana la publicare exista posibilitatea contestarii legii la Curtea Constitutionala", a spus Seitan, care a adaugat ca pana nu vor fi finalizati toti pasii legea privind reducerea pensiilor cu 15% nu va intra in vigoare.

Seitan a precizat ca "plata pensiilor fara reducerea cu 15% ar fi insemnat cheltuieli in plus in 2010 de 800 de milioane de euro".

Pe de alta parte, ministrul Muncii a afirmat ca grevele declansate de angajatii din sistemul bugetar "au o singura problema, ca ele provoaca pierderi economice, iar persoanele nu sunt platite pe perioada grevei".

"Probabil ca cei care au intrat in greva sunt platiti de catre sindicate", a mai spus Seitan. mai mult


Luni, 31 Mai 2010, ora 13:34

7 comentarii
Marian Sarbu: Nu vor fi probleme cu plata pensiilor si salariilor

Marian Sarbu: Nu vor fi probleme cu plata pensiilor si salariilor

Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Marian Sarbu, a dat asigurari duminica, la Vaslui, ca pana la sfarsitul anului nu vor fi probleme cu plata pensiilor si salariilor, transmite corespondentul NewsIn.

Sarbu a precizat ca pentru evitarea problemelor de natura sociala este nevoie de stabilitate pe plan politic si a facut apel la calm, spunand ca nu se pune problema ruperii protocolului de guvernare.

"Din pacate, deciziile politice pot afecta problemele de natura sociala si de aceea, este bine sa mentinem o stare de echilibru. Din punctul de vedere al PSD, declansarea unei crize politice ar fi absolut devastatoare pentru Romania in acest moment, pentru ca ar pune in pericol angajamente internationale. O instabilitate politica ar micsora mult raiting-urile de care Romania se bucura astazi pe pietele financiare", a declarat Marian Sarbu.

Ministrul a spus ca se asteapta la continuarea actiunilor de protest din partea sidicalistilor.

"Vremea protestelor nu va trece niciodata. Nu se poate gasi niciodata un lider de sindicat in totalitate multumit. A fi nemultumit ca lider de sindicat face parte din fisa postului. Eu sper, insa, ca liderii de sindicat sa inteleaga foarte bine ca in aceasta perioada orice tip de miscare sociala poate fi foarte usor deturnata spre interese de
natura politica", a adaugat Sarbu. mai mult


Duminica, 27 Septembrie 2009, ora 20:03

9 comentarii
Emil Boc: Viitorul guvern PD-L va sustine plata pensiilor

Emil Boc: Viitorul guvern PD-L va sustine plata pensiilor

Viitorul guvern PD-L va sustine plata pensiilor de la 1 ianuarie chiar daca este nevoie ca 1 miliard de euro de la bugetul de stat sa fie transferati la casa de pensii, potrivit presedintelui democrat-liberarilor, Emil Boc.

"Viitorul guvern PD-L garanteaza plata pensiilor dupa 1 ianuarie chiar daca va trebui sa luam 1 miliard de euro de la buget de stat si sa-l transferam la casa de pensii", a declarat Boc.

El a sustinut ca mentinerea locurilor de munca existente si crearea de noi locuri de munca reprezinta provocarea careia va trebui sa ii faca fata viitorul guvern PD-L. Boc a declarat si ca PD-L a pregatit o serie de masuri care sa garanteze ca "si demnitarii vor strange cureaua". Prima masura va fi aceea a reducerii pensiilor parlamentarilor.

"Avem un proiect de lege in Parlament care va fi votat de reprezentantii PD-L. Aceste pensii nu se justifica, sunt nesimtite si reprezinta o sfidare la adresa cetatenilor care platesc taxe", a declarat Emil Boc.

Boc promite si reducerea numarului de parlamentari de la 459 la 300, dar si adoptarea unei legi pe model american prin care alesii in exercitiu sa nu isi poata stabili salariile si pribilegii suplimentare.

"Vom impune o lege dupa model american care sa garanteze ca demnitarii in exercitiu sa nu isi poata stabili salarii si privilegii suplimentare. Este firesc ca si in Romania sa nu mai lasam paralmentarii sa isi stabileasca salariile, ca sa nu se mai ajunga la situatia in care sunt salarii de 30-40-50 de mii... mai mult


Joi, 27 Noiembrie 2008, ora 16:55

10 comentarii
Alte articole despre: Emil Boc, PDL, plata, pensiilor

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  2. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  3. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  4. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  5. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  6. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  7. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  8. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  9. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  10. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii