plata taxa auto

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Guvernul a decis: Cum va fi restituita taxa auto

Guvernul a decis: Cum va fi restituita taxa auto

Sumele care trebuie restituite de stat, conform hotararilor judecatoresti, reprezentand taxa auto, dobanda aferenta, cheltuielile de judecata si alte sume, devenite executorii pana la 31 decembrie 2015, vor fi platite doar intr-un interval de cinci ani, cu plata anuala a numai 20% din valoare.

Modalitatea de plata a fost stabilita de Guvern prin ordonanta de urgenta.

"Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule si a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobanzile calculate pana la data platii integrale si cheltuielile de judecata, precum si alte sume stablite de instantele judecatoresti, devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursu a 5 ani calendaristici, prin plata in fie care an a 20% din valoarea acestora", este decizia Guvernului.

Ponta: Vom restitui taxa auto, dar sa vedem cum si in cat timp

In cursul acestui termen, orice procedura de executare silita se suspenda de drept.

Sumele de plata vor fi actualizate cu inflatia, iar graficul de plata a transelor anuale va fi stabilit de autoritati.

Aceeasi procedura va fi aplicata si pentru plata restantelor reprezentand titluri executorii deja emise si pentru care nu a inceput inca executarea silita.

Saptamana trecuta, premierul Victor Ponta declara ca persoanele care au platit taxa auto vor primi banii inapoi, in urma deciziei definitive a Curtii de Justitie a Uniunii... mai mult


Sambata, 01 Martie 2014, ora 08:23

3 comentarii
Taxa auto 2013: Cum putem evita plata timbrului de mediu - Tv Ziare.com

Taxa auto 2013: Cum putem evita plata timbrului de mediu - Tv Ziare.com

Plata noii taxe auto, denumita timbru de mediu, poate fi evitata de catre soferii care doresc sa isi inmatriculeze masina.

Laura Scutaru, membru al casei de avocatura Coltuc, a explicat, intr-o emisiune Tv Ziare.com, care sunt pasii care trebuie urmati.

In primul rand, este obligatorie trimiterea unei cereri catre serviciul de inmatriculari al orasului de resedinta, in care sa se solicite ca masina sa fie inmatriculata fara plata taxei.

Conform legii, institutia are 30 de zile la dispozitie sa dea curs solicitarii. Daca raspunsul este negativ sau daca expira aceasta perioada, atunci se introduce actiunea pe rol in instanta.

Ulterior, se depune o alta cerere, numita de ordonanta presedentiala, care este formulata in fata instantei contencios-administrative. Prin intermediul ei se solicita ca sa fie admisibila pana la judecarea dosarului, sa se dispuna de urgenta si sa contina caracterul vremelnic al masurii.

Vezi AICI inregistrarea integrala a emisiunii cu Casa de Avocatura Coltuc

Concret, prin ordonanta presedentiala, instanta obliga serviciul de inmatriculari sa inmatriculeze masina reclamantului pana la judecarea pe fond a dosarului, care oricum, in marea majoritate a cazurilor, se termina in favoarea lui.

Conform avocatului de la Coltuc, costurile procesului nu sunt foarte mari, in comparatie cu plata timbrului de mediu. In afara de onorariul avocatului, care este confidential, mai trebuie platita o taxa de 4 lei si un timbru de 0,30 de bani.

De... mai mult


Marti, 12 Martie 2013, ora 18:44

Taxa auto, schimbarea la fata: Timbrul de mediu va fi o bomba sociala?

Taxa auto, schimbarea la fata: Timbrul de mediu va fi o bomba sociala?

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anuntat, miercuri seara, ca noua taxa auto, denumita timbru de mediu, va fi aplicata doar masinilor personale, tinand cont de normele de poluare si uzura. Sunt oare avantajate firmele de transport si de ce se plateste o singura data?

Potrivit propunerii inaintate Guvernului, acest bir va fi platit doar de proprietarii autovehiculelor de pasageri cu cel mult opt locuri si va fi stabilit luand in calcul integral emisia de dioxid de carbon, nu doar 30%, ca pana acum.

Timbrul de mediu: Cine si cum il va plati

Rovana Plumb a mai mentionat ca valorile taxei pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2 vor fi mai mici comparativ cu cele actuale, chiar daca taxarea se va face si in functie de gradul de uzura a masinii.

Pentru celelalte categorii de autovehicule (tiruri, autocare sau microbuze) se va plati taxa auto, in formula actuala, la prima inmatriculare.

Insa adevarata problema va fi suma platita, sustin specialistii din domeniu.

"Daca i-am schimbat numele, e bine, pentru ca ne incadram in canoanele europene. Dar ar trebui umblat si la pret. Daca vom merge pe aceeasi idee si se vor percepe aceleasi sume, nu e benefic pentru nimeni, pentru ca cetateanul se asteapta sa plateasca mai putin, mai ales in perioadele de criza. Scopul final ar fi micsorarea cuantumului", a declarat Ion Tache, presedintele Asociatiei Benzinarilor Paticulari, pentru Ziare.com.

Ministrul Rovana Plumb a precizat ca despre acest subiect se va discuta... mai mult


Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 17:00

15 comentarii
Timbrul de mediu: Cine si cum il va plati

Timbrul de mediu: Cine si cum il va plati

Timbrul de mediu va fi aplicat numai autovehiculelor de pasageri cu cel mult opt locuri si va fi stabilit luand in calcul integral emisia de dioxid de carbon, nu doar 30% ca in prezent, cuantumul taxei pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2 urmand sa scada comparativ cu valorile actuale.

Propunerea a fost prezentata Guvernului de catre ministrul Mediului, Rovana Plumb, in sedinta de miercuri.

"Intentia este sa aplicam principiul conform caruia 'poluatorul plateste', dar si sa incurajam achizitia de masini mai putin poluante. Acum, pentru masinile vechi si foarte vechi este perceputa o taxa aberanta, ceea ce creeaza un blocaj in achizitionarea de masini mai putin poluante", a declarat ministrul Rovana Plumb.

"Fata de vechea taxa, noutatea consta in faptul ca, in calculul sau, se ia in intregime emisia de CO2 si nu se mai taxeaza cilindreea. Actuala formula de calcul are in proportie de 30% emisia de CO2 si taxeaza si cilindree, iar cea noua are in intregime emisia. Nu ma intrebati de nivele de taxa pentru ca acestea fac obiectul consultarilor tehnice cu asociatiile de profil", a adaugat ministrul.

Prim-ministrul Victor Ponta a transmis ca timbrul de mediu pentru masini se va plati
o singura data, in functie de emisiile de CO2.

Intr-o postare pe contul sau de Facebook, Victor Ponta a tinut sa clarifice aceasta discutie miercuri.

"Ministrul Rovana Plumb ne prezinta formula gandita pentru timbrul de mediu si sper ca din prezentare sa inteleaga toata... mai mult


Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 21:09

5 comentarii
Cum modifica Ponta taxa auto (Video)

Cum modifica Ponta taxa auto (Video)

Premierul Victor Ponta a dat primele indicii privind viitoarea taxa auto, care se va numi, de acum inainte, timbru de mediu.

Astfel, in loc de taxa de prima inmatriculare, soferii vor plati in functie de cat de veche, de puternica si de poluanta este masina pe care o detin.

"In primul rand, sa tinem cont de emisii de noxe si de capacitate cilindrica. In al doilea rand, pentru masini noi nepoluante, taxa va fi mai mica, pentru masini vechi, poluante, taxa va fi mai mare. Pentru cele hibride, electrice - nu se va plati absolut nimic", a declarat prim-ministrul, in sedinta de guvern de vineri.

Taxa auto, suspendata pana la 31 decembrie 2012, a reintrat in vigoare incepand cu 1 ianuarie. Aceasta forma a taxei prevede reducerea cu pana la 25 la suta, iar, daca taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata dupa aplicarea legii, contribuabilii sa isi poata recupera diferenta.

Totusi, aceasta forma a taxei auto nu ar trebui sa apuce sa fie aplicata, avand in vedere ca noul guvern Ponta ar trebui sa o modifice in aceasta luna.

mai mult


Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 13:25

16 comentarii
Proprietarii de masini second-hand vor plati taxe auto mai mari din 2011

Proprietarii de masini second-hand vor plati taxe auto mai mari din 2011

Ministerul Mediului pregateste noi taxe pentru masinile second hand, pentru a reduce poluarea din marile orase. Taxa, care va intra in vigoare de anul viitor, va fi de la cateva sute pana la cateva mii de euro, pentru autoturismele second-hand.

Din 2011, vor fi taxate si modelele Euro 5 care au scapat pana acum de aceasta taxa. Legislatia europeana prevede ca toate masinile noi sa fie echipate cu motoare Euro 5, iar Ministerul Mediului pregateste masuri drastice pentru a reduce poluarea din marile orase. In caz contrar, Romania risca sa plateasca amenzi chiar si de 100.000 euro pe zi.

Taxa pentru o masina Euro 5 de 1.400 cmc va fi de 125 de euro, iar pentru o masina de 3.000 cmc peste 3.600 de euro. Cel mai mult ar putea creste taxa auto la masinile Euro 4, care au patru-sase ani vechime, pornind de la o taxa de 933 euro pentru cea mai mica cilindree, de 1.400 cmc, si ajungand la aproape 8.000 de euro pentru automobilele de 3.000 cmc, anunta Gandul.

Proprietarii masininilor Euro 3, cu vechime de 8-10 ani, vor plati o taxa auto si mai mare. De exemplu, taxa va fi de 5.600 de euro pentru o masina de 1.600 cmc si de 21.000 de euro pentru masinile cu 3.000 cmc.

La inceputul anului, taxa de poluare pentru o masina Euro 3, veche de trei - patru ani, cu capacitate cilindrica de 1.500 cmc, era de 8.580 lei.

Ministerul Mediului ia in calcul premierea cu anumite sume a cumparatorilor de hibride sau masini electrice. Ideea este discutata cu reprezentantii Ministerului... mai mult


Luni, 20 Septembrie 2010, ora 07:43

15 comentarii
Alte articole despre: taxa auto, masini second hand, masini vechi
Romanii vor plati taxa auto si pentru masinile cu Euro 4

Romanii vor plati taxa auto si pentru masinile cu Euro 4

Persoanele care-si cumpara anul viitor masini cu Euro 4 sub 2.000 cmc vor trebui sa plateasca taxa auto la inmatricularea acestora, dupa ce autoritatile au decis sa nu mai prelungeasca derogarea de care acestia au beneficiat in 2009, au declarat pentru NewsIn reprezentanti ai Ministerului Mediului.

"De la 1 ianuarie exceptiile nu vor mai fi prelungite. Astfel, pentru masini cu Euro 4 sub 2.000 cmc se va achita taxa auto", au precizat reprezentantii ministerului.

Acestia au adaugat ca, din cauza crizei economice, s-a renuntat la introducerea din 2010 a impozitului anual pe emisiile de dioxid de carbon in locul taxei auto percepute la inmatricularea masinilor.

Pe 9 iulie, fostul ministru al mediului Nicolae Nemirschi declara ca proiectul privind noua taxa auto va fi publicat in luna august pe pagina de internet a Ministerului Mediului, iar principiul de baza va fi "poluatorul plateste".

Tot atunci, Nemirschi spunea ca a avut deja consultari cu importatorii si producatorii de autoturisme pe tema noii taxe de mediu, dar a evitat sa spuna daca noua taxa va fi mai mica sau, dimpotriva, mai mare, rezumandu-se sa afirme ca "va fi o taxa". Nicolae Nemirschi a fost inlocuit intre timp la Ministerul Mediului de ministrul interimar Elena Udrea.

Taxa de poluare auto, care a inlocuit de la 1 iulie 2008 vechea taxa de prima inmatriculare, a suferit anul trecut mai multe modificari, ajungand sa aiba, pentru o scurta perioada, in decembrie, o valoare tripla. Din 19 februarie... mai mult


Sambata, 03 Octombrie 2009, ora 14:14

9 comentarii
Noi chitante false pentru plata taxei de poluare auto

Noi chitante false pentru plata taxei de poluare auto

Reprezentantii Serviciului de Inmatriculari Auto Maramures au descoperit, miercuri, patru chitante falsificate pentru plata taxei de poluare auto.

Saptamana trecuta s-au mai gasit doua astfel de acte falsificate pentru inmatricularea autoturismelor, transmite NewsIn.

Cele patru chitante figurau ca fiind incasate la Trezoreria Seini si reprezentau achitarea taxei de poluare auto pentru autoturisme marca Volswagen. Valoarea chitantelor falsificate este de aproximativ 35.000 de lei.

"In urma verificarilor, au mai fost identificate alte patru cazuri in care la ghiseele Serviciului de Inmatriculari Auto au fost depuse dosare de inmatriculare care aveau falsificata chitanta de achitare a taxei de poluare, autoturismele fiind inmatriculate si aflate in circulatie. Cele patru autoturisme inmatriculate definitiv sunt marca Volkswagen.

Pe aceste chitante, eliberate pe parcursul lunii decembrie a anului trecut, stampilele sunt in aparenta xeroxate, iar caracterele din inscris nu sunt identice cu alte chitante ale trezoreriei. Au fost verificate chitantele si exista certitudinea ca acestea nu au fost incasate la Trezoreria Seini", a declarat seful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculae a Vehiculelor, subcomisarul Florin Sironka.

Cele patru dosare depuse pentru inmatricularea autoturismelor si care aveau chitantele falsificate au fost inaintate la Inspectoratul Judetean al Politiei Maramures in vederea continuarii cercetarilor, fiind... mai mult


Miercuri, 11 Februarie 2009, ora 12:46

Alte articole despre: chitante false, plata taxa auto
Ultima zi cand mai poti plati taxa auto nemajorata (Video)

Ultima zi cand mai poti plati taxa auto nemajorata (Video)

Duminica este ultima zi in care cei care si-au cumparat un automobil second hand din import mai pot sa plateasca taxa auto nemajorata.

Potrivit modificarilor legislative decise de Guvernul Tariceanu, taxa de inmatriculare platita pentru autoturismele si autoutilitarele care nu au Euro 4 si care sunt inmatriculate pentru prima data pe teritoriul Romaniei se tripleaza incepand de luni, 15 decembrie.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a decis ca taxa se poate plati si duminica, administratiile financiare fiind deschise, in mod exceptional, pana la ora 12,00.

Decizia a fost luata din cauza faptului ca ordonanta de modificare a fost publicata, la inceputul saptamanii, cu greseli in Monitorul Oficial, fara a fi precizata data de intrare in vigoare.

Ca urmare, aceasta ar fi trebuit sa se aplice inca de la inceputul saptamanii, ceea ce a luat prin surprindere atat autoritatile fiscale, cat si posesorii de autovehicule care venisera sa le inmatriculeze si care s-au trezit ca au de platit de trei ori mai mult decat se asteptau.

Sambata, in multe orase din tara, s-a protestat impotriva deciziei de triplare a taxei auto, in unele cazuri manifestarile de protest degenerand in violente si ducand la blocarea traficului. mai mult


Duminica, 14 Decembrie 2008, ora 08:45

8 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  2. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  3. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  4. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  5. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  6. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  7. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  8. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  9. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  10. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala