ploaie de stele

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Perseidele 2014: Incepe ploaia de stele cazatoare (Video)

Perseidele 2014: Incepe ploaia de stele cazatoare (Video)

Fenomenul Perseidelor, ploaia de stele cazatoare, vine si in acest an, putand fi vazut mai ales in noptile din perioada 11-13 august. Potrivit Agentiei spatiale americane, se asteapta ca numarul de meteoriti care vor fi observati in orele de varf sa ajunga pana la 100 pe ora.

Fascinanta ploaie de stele a Perseidelor se datoreaza ramasitelor provenite de la cometa 109P/Swift-Tuttle, potrivit Tech Times.

Perseidele sunt denumite dupa constelatia Perseu, de unde par ca vin aceste roiuri de meteoriti. Numele provine de la cuvantul grecesc Perseides, ceea ce inseamna fiii lui Perseu, un semizeu din mitologia greaca.

Potrivit NASA, in perioada de varf a fenomenului astronomic, meteoritii pot atinge viteze de pana la 59 de kilometri pe ora.

"Ploaia de stele a Perseidelor este cunoscuta ca fiind unul dintre cele mai importante astfel de fenomene care se pot observa, in care se pot vedea meteoriti care se deplaseaza rapid, foarte stralucitori si care lasa dare de lumina pe cer", conform NASA.

Perseidele au loc de obicei in luna august din fiecare an, iar pasionatii de astronomie au ocazia sa asiste la un spectacol fascinant, chiar inainte de ivirea zorilor.

In acest an, Perseidele ating punctul culminant intre 11 si 13 august. Astronomii sugereaza ca un cer senin si intunecat ofera cea mai buna vizibilitate pentru observarea ploii de stele cazatoare.

Cercetatorii anunta faptul ca, in acest an, Perseidele vor fi vazute mai greu din cauza unui alt fenomen numit... mai mult


Sambata, 09 August 2014, ora 10:14

1 comentariu
Vine cea mai spectaculoasa ploaie de stele a anului

Vine cea mai spectaculoasa ploaie de stele a anului

Un fenomen special va putea fi observat pe cer, in weekend. E vorba despre cea mai spectaculoasa ploaie de stele a anului, cand vor putea fi vazuti pana la 1.000 de meteori pe ora. Evenimentul va avea loc in noaptea dinspre 23 spre 24 mai.

Raspunzatoare de acest spectacol este cometa periodica 209P/LINEAR, curentul de meteori fiind generat de particulele sale, informeaza LiveScience. Aceasta "viziteaza" Pamantul o data la cinci ani.

209P/LINEAR face parte din familia de comete a planetei Jupiter, una dintre cele 400 cunoscute, majoritatea greu de vazut.

Oamenii de stiinta spun ca vor putea fi observati intre 100 si 1.000 de meteori pe ora.
Acestia vor cadea cu 64.000 de kilometri pe ora, mai incet decat in cazul Leonidelor si Parseidelor.

Draconidele, Perseidele si Leonidele - spectacolul meteoritilor (Galerie foto)

Fenomenul din weekend are loc in constelatia Camelopardalis (Girafa). mai mult


Miercuri, 21 Mai 2014, ora 16:36

Cum s-a vazut ploaia de stele in intreaga lume (Galerie foto)

Cum s-a vazut ploaia de stele in intreaga lume (Galerie foto)

Luni seara toata lumea a stat cu ochii pe cer datorita mult mediatizatului fenomen: ploaia de stele. Curentul de meteori Perseide a avut punctul maxim pe 12 august intre ora 18:00 si 23:24, ora Romaniei.

The Washington Post a realizat o galerie foto cu ploaia de stele vazuta in diferite colturi ale lumii.

Un meteor pe cerul desertului Mojave din California. NASA a anuntat ca ploaia de meteori Perseide a inceput inca de duminica seara, insa imaginile spectaculoase au fost observate luni.O alta imagine exceptionala a fost realizata in Parcul Cathedral Gorge, in Nevada, tot in Statele Unite ale Americii.Ploaie de stele spectaculoasa pe cerul Romaniei - cand poate fi vazut fenomenul

Un meteorit a fost surprins deasupra unei cai ferate din Alabama.Una dintre cele mai spectaculoase fotografii a fost realizata in zona de nord a lacului Castaic din California.Sute de oameni s-au bucurat de frumusetea cerului in orasul Atalaya din Insulele Canare.Si vecinii unguri au avut parte de un spectacol pe cer. Fotografia de mai jos a fost realizata in apropiere de Salgotarjan, la aproximativ 62 de kilometri nord-est de Budapesta.

mai mult


Marti, 13 August 2013, ora 12:51

Ploaie de stele spectaculoasa pe cerul Romaniei - cand poate fi vazut fenomenul

Ploaie de stele spectaculoasa pe cerul Romaniei - cand poate fi vazut fenomenul

Luni seara romanii pot urmari o ploaie de stele spectaculoasa. Luna august aduce curentul de meteori Perseide, iar punctul maxim al fenomenului are loc luni, intre orele 18 si 23:45.

Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu anunta ca dara luminoasa de pe cer este lasata de o particula sub un milimetru diametru ce arde in atmosfera Pamantului. Astfel, pentru o fractiune de secunda observam fenomenul denumit de astronomi meteor, arata Evenimentul Zilei.

Specialistii anunta ca perioada de activitate a Perseidelor este intre 17 iulie si 24 august, iar maximul curentului se inregistreaza in 12 august, intre ora 18 si 23:45.

De asemenea, cel mai bun loc pentru admirat este la tara sau la munte, dar se poate vedea si de la marginea oraselor mari. Din zonele de tara se pot vedea maximum 100 de meteori pe ora, iar de la oras 10-20 de meteori pe ora. mai mult


Luni, 12 August 2013, ora 08:20

Perseidele 2013: Incepe ploaia de stele cazatoare (Video)

Perseidele 2013: Incepe ploaia de stele cazatoare (Video)

Fenomenul adus de Perseide, ploaia de stele, revine si in acest an, ea putand fi vazuta pe cer in noptile de 11 si 12 august. Potrivit Organizatiei International Meteor se asteapta ca in orele de varf sa poata fi observate 100 de stele cazatoare intr-o ora.

Pamantul va trece prin dreptul celui mai mare flux de stele cazatoare timp de cateva ore, punctul culminant fiind prevazut in jurul orei 19:00 GMT din data de 12 august (+3 ore, ora Bucurestiului - n.red.) potrivit Sky and Telescope.

Aceasta inseamna ca maximul curentului de meteoriti va fi vazut in primele ore din 12 si 13 august in America de Nord si Europa.

Aceste stele cazatoare sunt de fapt niste ramasite provenite de la cometa 109P/Swift-Tuttle. Darele de foc care intra in atmosfera superioara a Pamantului ating viteze de pana la 60 de kilometri pe secunda. Particulele uriase de gaz incandescent sunt denumite si "mingi de foc".

"Cometa Swift-Tuttle are un nucleu urias, de aproximativ 26 de kilometri in diametru. Datorita dimensiunii ei imense apar numerosi de meteoriti, iar multi dintre acestia sunt suficient de mari pentru a se crea aceste mingi de foc", a spus William Cooke de la Centrul Marshall Space Flight al NASA.

Cu ocazia Perseidelor, se asteapta sa apara aproximativ cate o stea cazatoare la fiecare minut, in conditii bune de vizibilitate.

mai mult


Vineri, 02 August 2013, ora 22:16

1 comentariu
Perseidele 2012: A inceput ploaia de stele cazatoare (Video)

Perseidele 2012: A inceput ploaia de stele cazatoare (Video)

Desi fenomenul Perseidelor a fost anuntat de catre astronomi intre 11 si 14 august, iata ca ploaia de stele cazatoare a fost aparut mai devreme, ea fiind filmata pe 2 august 2012 in Dayton, Ohio, Statele Unite.

Daca diminetile devreme vor fi senine intre 11 si 14 august 2012, oamenii vor avea sansa sa vada meteorii, care apar anual cu ocazia Perseidelor, informeaza Jodrell Bank.

Punctul culminant al fenomenului Perseidelor se va petrece in dimineata de 13 august in anumite regiuni din lume, cu numai patru zile inaintea aparitiei Lunii noi.

Aparitia ploii de stele cazatoare va putea fi observata incepand din 11 august, dupa ora 23 GMT, in fiecare noapte pana pe 14 august.

Cei mai multi meteori sunt vazuti atunci cand se afla la aproximativ 50 de grade fata de "radiant", care se gaseste intre Perseu si Cassiopea.

Maximul curentului de meteori va fi pe 12 august 2012, in jurul orei 16.00 in Romania. Cum la noi este ziua, fenomenul Perseidelor va fi observabil in noaptea dintre 11 si 12 august, dar si in cea urmatoare, dintre 12 si 13 august, potrivit Obervatorului astronomic din Bucuresti.

Cea mai buna perioada de observare a ploii de stele cazatoare este dupa miezul noptii pana dimineata.

mai mult


Vineri, 03 August 2012, ora 11:59

Ploaia de stele a Draconidelor - cum si cand o poti vedea pe cerul Romaniei

Ploaia de stele a Draconidelor - cum si cand o poti vedea pe cerul Romaniei

Daca aveti norocul sa fiti departe de luminile orasului, priviti cerul, sambata noapte, si veti putea "prinde" o stea cazatoare sau poate chiar 750, pentru ca in sfarsit soseste momentul evenimentului astronomic rar, atat de mult asteptat.

Vom putea observa si din tara noastra intensificarea la maximum a curentului meteoric al Draconidelor. Meteorii din acest curent au radiantul (punctul de pe cer de unde ni se pare ca izvorasc) in constelatia Draco (Dragonul) chiar langa capul acestuia.

Ploia de stele apare odata cu trecerea Pamantului prin valurile de praf ale Cometei 21P/Giabobini-Zinner. Cometa calatoreste in jurul Soarelui la fiecare 6 ani si jumatate lasand in urma nori de debris, iar de obicei cand aceasta ajunge in apropierea Pamantului, ne alegem cu privelistea catorva franturi stralucitoare. Dar in acest an astronomii sunt de parere ca evolutia Draconidelor va fi exploziva.

In anii 1933 si 1946, Draconidele au oferit ploi de stele spectaculoase datorita faptului ca Pamantul intalnea pe orbita un nor dens de praf aruncat de cometa in 1900. Astfel, in 1933 in Europa s-au putut vedea 6.000 de stele cazatoare pe ora. Cele mai multe (480 pe minut) au putut fi observate din Malta.

In acest an, norocosii sunt cei care vor urmari cerul din Europa, Africa de Nord si Orientul Mijlociu. De la noi, Draconidele vor puta fi urmarite cel mai bine intre orele 19.00 si 24.00.

Cometa Giacobini/Zimmer face parte din familia cometelor jupiteriene (in total 400 de... mai mult


Sambata, 08 Octombrie 2011, ora 10:30

3 comentarii
Un fragment din cometa Halley trece pe langa Pamant

Un fragment din cometa Halley trece pe langa Pamant

In cursul acestei saptamani, daca priviti cerul noaptea, atunci aveti ocazia sa vedeti un fragment din cometa Halley.

Aceasta cometa nu va trece de Pamant pana in anul 2061. Cometa inconjoara Soarele in 76 de ani si lasa in urma fragmente, informeaza Dily Galaxy.

Viiteza acestor fragmente este de 237.000 km pe ora si intra in atmosfera Pamantului la inceputul lunii mai si la mijlocul lui octombrie. In atmosfera, acestea se dezintegreaza dand nastere unei ploi de meteoriti, asa cum este cunoscut acest fenomen spectaculos.

Meteoritii din octombrie par sa vina din constelatia Orion si poarta numele de Orionide.

Anul trecut, NASA a numarat 43 de meteoriti de tip orionide. Majoritatea s-au dezintegrat la mai mult de 96 de kilometri distanta de pamant. mai mult


Vineri, 22 Octombrie 2010, ora 11:02

Ploaie de stele si eclipse partiale de soare si de luna, in august

Ploaie de stele si eclipse partiale de soare si de luna, in august

Principalele evenimente astronomice ale lunii august vor fi ploaia de stele vizibila in intervalul 17-24 august, cu un maxim la 12 august, o eclipsa totala de soare pe 1 august si una partiala de luna pe 16-17 august. Ambele sunt vizibile si din tara noastra, dar numai ca eclipse partiale.

Ploaie de stele in Romania

Denumite dupa constelatia din care par ca vin, Perseidele sunt unul dintre multele roiuri de meteori active intr-un an. In august, , predictiile spun ca se vor vedea maximum o suta de meteori pe ora, si vor fi vizibile si la noi in tara, informeaza Gardianul.

"Sursa acestui curent meteoric este cometa Swift-Tuttle. Ea se afla acum in afara orbitei lui Uranus si o coada (n.r. - un rest) din ea se intinde intr-o zona pe care Pamantul o traverseaza in luna august. Astfel, resturi de materie cometara lovesc atmosfera Pamantului cu viteze mari, de pana la 220.000 kilometri pe ora.


La aceste viteze materia produce o dara de lumina cand se dezintegreaza. Deoarece meteorii apar din directia constelatiei Perseu, curentul meteoric a fost numit Perseide. Teoretic, in intervalul 17 iulie - 24 august, se pot observa meteoriti in Perseide. Perioada optima este intre 11 si 13 august cand se pot observa pana la doi meteori pe minut. Zonele de observatii sunt, evident, in afara oraselor, lipsite de lumina parazita, pe munti, unde transparenta cerului este foarte buna. Pentru ca meteorii se observa cu ochiul liber, viteza aparenta de deplasare nu permite urmarirea... mai mult


Joi, 31 Iulie 2008, ora 08:21

5 comentarii
Alte articole despre: august, eclipsa, Luna, soare, ploaie de stele

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  2. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  3. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  4. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  5. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  6. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  7. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  8. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  9. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  10. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)