polita rca

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Atentie la datele din polita RCA!

Atentie la datele din polita RCA!

O polita de asigurare RCA nu este doar o foaie de hartie utila la politie, este un document cu regim special si reprezinta un angajament. Datele salvate pe polita au scopul de a identifica cu exactitate atat asiguratul cat si obiectul asigurat, de aceea, completarea corecta este foarte importanta.

Din acest motiv consider ca este esential ca indiferent daca optam pentru incheierea acestui tip de asigurare prin intermediul unei cunostinte, la biroul unui broker/ asigurator sau online sa verificati corectitudinea datelor introduse in acest document.

In functie de datele in cauza, gravitatea unei erori pe o polita RCA poate varia, consecintele putand fi de la "inexistente" pana la situatii in care polita nu este valabila in caz de dauna.

Citeste mai multe despre Atentie la datele din polita RCA! pe Business24.ro mai mult


Joi, 03 Iulie 2014, ora 09:11

Daunele morale reprezinta un sfert din despagubirile achitate de asiguratori pe polite RCA

Daunele morale reprezinta un sfert din despagubirile achitate de asiguratori pe polite RCA

Un sfert din asigurarile platite de companiile de asigurari pe polite de raspundere civila auto (RCA) reprezinta despagubiri pentru daune morale. Asiguratorii au platit daune morale si vatamari corporale in valoare de 134 milioane de lei, adica 31 de milioane de euro, in primele trei luni din 2014.

Aceasta suma reprezinta a 25% din totalul platilor efectuate in contul politelor auto obligatorii, indica datele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), citate de Ziarul Financiar.

"Am observat o tendinta de usoara crestere a despagubirilor pentru daune morale si vatamari corporale solutionate in instanta. Totusi, trebuie sa avem in vedere ca doua-trei daune record pot influenta semnificativ volumul despagubirilor. In cel mai fericit caz ritmul de crestere al daunelor morale se va mentine pana la finalul anului", crede Madalin Rosu, responsabil pe segmentul de asigurari auto al UNSAR (asociatia profesionala a asiguratorilor locali).

Daca ritmul de crestere se pastreaza si in trimestrele urmatoare, este de asteptat ca sumele platite in contul acestor daune sa depaseasca o jumatate de miliard de lei la finalul anului. mai mult


Sambata, 21 Iunie 2014, ora 10:55

Veste proasta pentru soferi: ce s-ar putea intampla cu politele RCA

Veste proasta pentru soferi: ce s-ar putea intampla cu politele RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) considera ca este necesara in continuare o actualizare a tarifelor de prime pentru asigurarile auto obligatorii (RCA), tinand cont de indicatorii care arata echilibrul dintre tarifele de prima si de posibilitatea de acordare a despagubirilor.

"Rata daunei si rata combinata, care arata echilibrul dintre tariful de prima si posibilitatea de a acorda despagubirile si de a-si asuma ceea ce au angajat in contractele de asigurare, au fost, pe RCA, in primul trimestru din 2014, de 118 % si 149 % si indica clar o necesitate de actualizare a tarifelor pentru a fi acoperite cheltuielile asumate", a declarat miercuri directorul Directiei de Asigurari Obligatorii din ASF, Mona Cucu, la conferinta Transporter After-Sales.

Reprezentanta autoritatii de supraveghere a pietei asigurarilor a aratat ca ASF nu intervine in stabilirea tarifelor RCA, insa, din analiza acestor date este evident ca aceasta crestere a despagubirilor pentru vatamari si deces (in cazul accidentelor auto - n.red.) are si va avea o influenta in stabilirea tarifelor de prima, deci tendinta de crestere a acestora se va reflecta automat intr-o tendinta de crestere a tarifelor de prima RCA.

Tariful mediu la politele de raspundere civila auto (RCA) a crescut cu 7% in primele trei luni ale acestei an, cifra fiind obtinuta prin raportarea subscrierilor la numarul de autovehicule asigurate, preciza, in urma cu cateva saptamani, Albin Biro, membru neexecutiv in conducerea... mai mult


Joi, 19 Iunie 2014, ora 11:27

3 comentarii
Alte articole despre: ASF scumpire RCA, tarife polite RCA
Politele RCA si cele pentru locuinta s-ar putea scumpi in curand (Video)

Politele RCA si cele pentru locuinta s-ar putea scumpi in curand (Video)

Politele obligatorii RCA si cele pentru locuinta s-ar putea scumpi in perioada urmatoare pentru ca asiguratorii sa aiba resursele necesare pentru a achita despagubirile clientilor, a declarat noul presedinte al ASF.

"Asiguratorii cu tarife medii sau cei mai scumpi nu sunt nebuni. Dar ei au o conduita interna care nu le permite sa vanda mai ieftin. Distorsiunile din cota de piata vin din conduita organizationala a unor asiguratori. (...) RCA este parte dintr-o competitie neloiala in piata prin care nivelul tarifelor a scazut cu mult sub nivelul riscului potential.

Daca tarifele RCA au scazut asa de mult in piata pe considerente de cota de piata, atunci tarifele RCA trebuie sa isi revina ca sa acopere riscurile potentiale si sa asiguram plata despagubirilor clientilor asigurati", a spus Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, intr-o conferinta de presa, relateaza Mediafax.

Potrivit acestuia, asiguratorii trebuie sa isi stabileasca nivelul rezervelor in functie de riscurile asumate si sa fie solvabile.

"Pe noi, ca institutie, nu ne intereseaza politica de pret adoptata de asiguratori in privinta RCA. Daca respectarea acestor criterii va avea ca efect cresterea tarifelor la RCA, atunci asta este situatia. Noi urmarim ca societatile sa aiba resursele necesare sa achite despagubirile clientilor", a adaugat Negritoiu.

Saptamana viitoare va fi discutat in cadrul ASF un proiect privind politele RCA-CASCO.

Masina distrusa de grindina... mai mult


Vineri, 09 Mai 2014, ora 16:29

2 comentarii
Noi scumpiri pentru soferi din 2014: Tarifele politelor RCA cresc semnificativ

Noi scumpiri pentru soferi din 2014: Tarifele politelor RCA cresc semnificativ

Anul care vine va aduce scumpiri pentru soferi, astfel ca ei vor fi nevoiti sa plateasca mai mult cu 15% pentru politele de raspundere civila auto (RCA) din 2014.

Majorarea se produce in conditiile in care si in 2013 tarifele pentru RCA au fost ridicate cu un procent similar, transmite Digi 24.

Totusi, asiguratoriii promit ca nu vor mari tarifele pentru CASCO, desi specialistii intentioneaza sa creasca valoarea fransizei, aceasta reprezentand suma acoperita de posesorii masinii in cazul unui accident.

Proteste fata de majorarea RCA, in Capitala

Anul acesta, romanii au platit 1,75 de miliarde de lei pentru politele RCA, cu 16% mai mult decat in anul precendent. In total, valoarea politelor RCA si CASCO platite in primele 9 luni ale anului de romani a depasit 3 miliarde de lei.

Conform cifrelor furnizate de companiile de asigurari, politele CASCO acopera doar 20% din parcul auto din Romania, in vreme ce politele RCA acopera 85% din numarul total de masini inscrise in Romania. mai mult


Sambata, 23 Noiembrie 2013, ora 12:09

4 comentarii
Veste buna pentru Euroins: Poate incheia din nou polite RCA

Veste buna pentru Euroins: Poate incheia din nou polite RCA

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a decis in sedinta de miercuri incetarea interzicerii temporare a practicarii asigurarii RCA de catre EUROINS Romania Asigurare-Reasigurare SA.

Astfel, societatea poate relua practicarea RCA incepand cu momentul primirii comunicarii din partea ASF.

Decizia a fost luata dupa ce societatea EUROINS a prezentat, la solicitarea ASF, modul in care a corectat pana acum aspectele care au stat la baza deciziei ASF din 28 august 2013, de interzicere temporara a practicarii asigurarii RCA si un plan de masuri care vizeaza corectarea sustenabila a aspectelor sesizate in actiunile de control, se aratain comunicatul remis joi Ziare.com.

Implementarea planului de masuri va fi atent monitorizata, la sediul societatii EUROINS, de catre un reprezentant ASF, pentru o perioada de pana la 60 de zile.

Planul de masuri include, printre altele, urmatoarele obligatii pentru societatea EUROINS:

- sa revizuiasca dosarele de dauna RCA aflate in rezerva de dauna la data de 31.08.2013, in termen de doua luni de la data primirii deciziei;

- sa revizuiasca procedura de solutionare a petitiilor astfel incat sa corecteze inconsecventele/neclaritatile/neconformitatile fata de prevederile normelor ASF, in termen de o luna de la data primirii deciziei;

- sa faca obiectul unei monitorizari a modului de inregistrare si gestiune in sistemul informatic a informatiilor privind dosarele de dauna RCA. EUROINS va transmite lunar catre ASF o... mai mult


Joi, 19 Septembrie 2013, ora 12:58

2 comentarii
Euroins nu mai poate incheia polite RCA - de ce a fost sanctionata (Video)

Euroins nu mai poate incheia polite RCA - de ce a fost sanctionata (Video)

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a decis, in sedinta de miercuri, sa aplice sanctiuni societatii Euroins Romania Asigurare Reasigurare SA.

Potrivit unui comunicat remis Ziare.com, acestea sunt:

- interzicerea temporara a practicarii de catre EUROINS Romania Asigurare Reasigurare SA a asigurarii RCA;

- sanctionarea lui Mihnea Tobescu, director general al societatii EUROINS Romania Asigurare-Reasigurare SA, cu amenda in cuantum de 50.000 de lei;

- sanctionarea lui Stamov Bozhidar Stoyanov, conducatorul departamentului de dauna din cadrul societatii, cu retragerea aprobarii acestuia.

"Aceasta e sanctiunea cea mai mare. Categoric, au existat si petitii, iar o parte dintre ele au fost justificate, in urma constatarii controlului", a declarat purtatorul de cuvant al ASF, Radu Soviani, la Digi 24.

Cat dureaza sanctiunea

Potrivit comunicatului, interzicerea practicarii de catre societate a asigurarii RCA este in vigoare pana la implementarea de catre compania EUROINS a unui set de masuri stabilit de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, care se refera, printre altele la revizuirea de catre EUROINS a instructiunilor, procedurilor sau normelor de constatare si lichidare a daunelor, stabilirea corespunzatoare a cuantumului despagubirilor in conformitate cu reglementarile in vigoare, respectarea termenelor de plata a dosarelor de dauna, informarea sau notificarea asiguratilor cu privire la respingerea pretentiilor de despagubire.... mai mult


Joi, 29 August 2013, ora 14:06

1 comentariu
Reduceri pentru polita RCA. Cum poti beneficia de ele?

Reduceri pentru polita RCA. Cum poti beneficia de ele?

Asigurarea RCA este una obligatorie, astfel ca orice sofer trebuie sa o incheie, desi, de cele mai multe ori, aceasta reprezinta o cheltuiala in plus, uneori destul de consistenta. Dincolo de cautarea celui mai ieftin RCA de pe piata, soferul poate beneficia de o serie de reduceri, care scad considerabil prima de asigurare. In ce conditii?

La calcularea unei polite RCA, exista si o sectiune in care sunt specificate tipurile de reduceri care pot fi acordate unui sofer. Acestea sunt:

- Sistemul bonus-malus (mai exact, clasele de bonus);
- Reducerile sociale;
- Existenta copiilor minori;
- Alte reduceri oferite in momentul in care soferul este: asigurat bugetar, sot/sotie bugetar, asigurat bugetar + sot / sotie bugetar, somer, elev / student bursier, angajat in unitati cu actionariat de stat.

Sa le analizam pe fiecare in parte.

Sistemul bonus malus a fost gandit in asa fel incat sa realizeze o diferentiere intre soferii disciplinati la volan si cei care creaza probleme repetate in trafic. Practic, cu cat daunele provocate sunt mai mari, cu atat pretul urmatoarei asigurari RCA este mai mare.

Soferii sunt incadrati in 14 clase de bonus si 8 clase de malus. Bonusul vine cu reduceri si se pleaca de la B0, care reprezinta punctul in care nu este aplicata nici reducere si nici penalizare. B0 corespunde soferului care isi inmatriculeaza prima masina sau atunci cand este inmatriculata o a doua masina de catre soferul care detine deja una.

Asadar, B0 reprezinta 0%... mai mult


Vineri, 27 Iulie 2012, ora 08:02

1 comentariu
Despagubirile pentru politele RCA, mult mai mari in 2012

Despagubirile pentru politele RCA, mult mai mari in 2012

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a stabilit ca limitele de despagubiri pentru politele auto RCA vor creste de la 1 ianuarie cu 33,3%, la un milion de euro, in cazul daunelor materiale din accidente rutiere, si cu 42,9%, la 5 milioane de euro, pentru vatamari corporale si decese.

In 2011, despagubirea maxima pentru daune materiale era de 750.000 euro, indiferent de numarul partilor implicate in accidentul rutier. Pentru vatamari corporale si decese, limita de despagubire pentru 2011 a fost de 3,5 milioane de euro.

Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) este un contract prin care persoanele prejudiciate in urma unui accident rutier produs din vina conducatorului auto asigurat primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau vatamarile corporale suferite.

Scopul politei este ca persoanele pagubite sa primeasca obligatoriu despagubiri pentru daunele suferite, independent de situatia materiala a celui care a produs paguba.

Asigurarile RCA au fost in scadere in 2011, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2010. mai mult


Duminica, 01 Ianuarie 2012, ora 11:09

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)