pondere accize pret benzina

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Pretul benzinei aproape s-a dublat fata de 2009 - Ne mai permitem sa alimentam masina?

Pretul benzinei aproape s-a dublat fata de 2009 - Ne mai permitem sa alimentam masina?

Scumpirile la pompa au lovit in buzunarele romanilor, in februarie, dupa intrarea in vigoare a cresterii nivelului accizelor la carburanti.

Astfel, pretul benzinei Euro 95 a urcat cu 4,22%, fata de luna trecuta, potrivit datelor publicate de Comisia Europeana.

Cu toate acestea, Romania se afla pe locul al doilea in randul tarilor membre Uniunii Europene (UE) cu cea mai ieftina benzina.

Mai exact, la inceputul celei de-a doua luni din 2013, pretul unui litru de combustibil a fost de 1,326 euro, calculat la cursul din ziua de 11 februarie. Comparativ, Polonia "se lauda" cu un pret de 1,315 euro/litru, iar Bulgaria, cu 1,332 euro/litru.

In ianuarie, un litru de benzina costa 1,27 euro in Romania.

Scumpirea benzinei ar putea fi pusa pe seama cresterea nivelului accizelor la carburanti, deoarece in 2013, acestea vor fi calculate la un curs de 4,5223 lei/euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana (BCE), care este mai mare decat cel dupa care s-au calculat anul trecut.

De asemenea, pretul petrolului Brent, relevant pentru Europa, a intrat pe un trend ascendent la inceputul anului curent, inregistrand o crestere de cca 6% de la 1 ianuarie si pana la finele primei jumatati a lunii februarie, pe fondul unui cumul de factori economici si geopolitici, se arata intr-o analiza Noble Securities.

La polul opus, cea mai scumpa benzina se gaseste in Italia (1,778 euro/litru), Olanda (1,774 lei/litru) si Grecia (1,745 euro/litru).In ciuda pretului scazut,... mai mult


Joi, 21 Februarie 2013, ora 07:33

24 comentarii
Cu cat se vor scumpi benzina si tigarile - cursul la care se calculeaza accizele (Video)

Cu cat se vor scumpi benzina si tigarile - cursul la care se calculeaza accizele (Video)

Cursul de schimb care va fi utilizat pentru calcularea accizelor in 2013 a fost anuntat de Banca Centrala Europeana, ca in fiecare an pe 1 octombrie. Acesta este de 4,5223 lei/euro.

Acest nivel este usor mai ridicat comparativ cu referinta afisata de BNR, de 4,5178 lei/euro, si cu aproximativ 5% mai mare fata de cel luat in calcul pentru acest an, diferenta urmand a se resimti in pretul produselor accizabile finite.

Rata de schimb anuntata de BCE in prima zi lucratoare a lunii octombrie din 2011 a fost de 4,3001 lei/euro.

Accizele reprezinta taxele speciale datorate bugetului de stat platite pentru productia de alcool si bauturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice si cafea.

Potrivit Codului Fiscal, nivelul accizei in lei este stabilit prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar anuntat de Banca Centrala Europeana pentru prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent.

Taxa pe valoarea adaugata de 24% se adauga dupa includerea accizei in pret.

Veniturile incasate la bugetul de stat din accize au crescut in primele opt luni din 2012 cu 9,5% fata de aceeasi perioada a anului 2011, potrivit datelor Ministerului Finantelor. Accizele au o pondere de aproape 11% in totalul venituri statului.

Influenta limitata asupra pretului - economist Volksbank

Un curs de 4,5223 lei/euro folosit la calcularea accizelor pentru 2013 va duce la majorarea veniturilor statului din accize si ca in fiecare... mai mult


Luni, 01 Octombrie 2012, ora 16:34

2 comentarii
Statul scumpeste carburantii. Vezi cum

Statul scumpeste carburantii. Vezi cum

In timp de francezii si bulgarii doresc coborarea nivelului accizelor platite de companiile petroliere pentru produse, in vederea ieftinirii lor la pompa, guvernul roman nici nu scade nivelul TVA si nici nu se gandeste la reducerea accizelor. Mai mult, guvernantii doresc supraimpozitarea companiilor cu profit extraordinar.

Desi Romania este una dintre tarile cu cea mai mica pondere a accizelor in pretul carburantilor, de 46%, preturile la benzina si motorina raman la nivel european, in timp ce salariile nu se compara cu cele din restul tarilor membre.

Pretul carburantilor este determinat, in primul rand, de nivelul cotatiilor Platts, adica a nivelului preturilor benzinei si motorinei la bursa de la Rotterdam. Aceasta cotatie este influentata, la randul sau, de pretul barilului de petrol brent. In ultimele luni, atat Platts, cat si pretul petrolului au cunoscut un trend ascendent, iar moneda europeana s-a depreciat profund fata de dolar, moneda in care se calculeaza cotatiile titeiului.

Un alt element important pentru Romania este nivelul cursului leu-euro, moneda nationala depreciindu-se cu peste 4 procente de la inceputul anului. Daca, in luna ianuarie, cursul mediu era de 4,3724 lei/euro, in august, media a atins 4,5190 lei/euro. In aceeasi perioada, leul a pierdut 8,3 procente in fata dolarului.

Nivelul accizelor si a taxei pe valoare adaugata sunt alte elemente importante. Cu un TVA de 24%, unul dintre cele mai ridicate niveluri din Uniunea Europeana, si un... mai mult


Vineri, 31 August 2012, ora 12:00

2 comentarii
Invitatii Ziare.com Ionel Blanculescu: Minunea de la pompele de carburanti din Franta

Invitatii Ziare.com Ionel Blanculescu: Minunea de la pompele de carburanti din Franta

Exista o solutie de reducere a pretului carburantilor la pompa: prin eliminarea unei aberatii fiscale, si anume TVA la accize, din pretul de vanzare a carburantilor, prin care consumatorul ar putea plati mai putin cu 36,8 bani, (8,26 eurocenti), pe litru, ca si contributie a statului, si cu alti 36,8 bani (8,26 eurocenti) pe litru, ca si contributie a unor companii petroliere, poate a tuturor prezente in Romania, care sunt dispuse sa raspunda unei scaderi de taxe din partea Guvernului prin acelasi tip de gest.

Cei 73,6 bani pe litru ar reprezenta la un plin de 40 de litri, care valoreaza aproximativ 220 de lei, o economie de 29,2 lei, adica de 13,27%, ceea ce poate reprezenta un inceput promitator (pretul de referinta al carburantilor luat in calcul la acea vreme a fost de 5,5 lei/litru).

Paradoxal, prin aceasta manevra fiscala, toate partile ar castiga: consumatorul, prin faptul ca ar plati mai putin pe carburantul cumparat la pompa, companiile petroliere, prin faptul ca ar creste consumul si deci cifra de afaceri/profitul, iar statul direct prin impozite si taxe mai mari incasate, ca urmare a cresterii consumului.

De ce readuc in actualitate acest subiect, deja aflat in arhivele vremii? Pentru ca marti, 28 august 2012, Ministrul economiei din Franta, Pierre Moscovici, anunta o scadere imediata a pretului carburantilor la pompa cu 6 eurocenti, 3 eurocenti, contributie a statului, printr-o reducere de taxe de aproximativ 300 de milioane de euro, si 3 eurocenti,... mai mult


Miercuri, 29 August 2012, ora 07:36

13 comentarii
Cine scumpeste benzina in Romania: profitul companiilor sau taxele statului?

Cine scumpeste benzina in Romania: profitul companiilor sau taxele statului?

Pretul benzinei EURO 95 fara plumb a crescut in ultimele 3 luni in Romania cu aproape doua puncte procentuale, pana la valoarea de 1,270 euro pe litru. Per total, de la inceputul lunii noiembrie 2010 si pana in prezent, benzina EURO 95 fara plumb comercializata la pompa in Romania s-a scumpit cu 17,7%.

Ritmul constant de crestere a preturilor la carburanti a facut ca in tot mai putine state membre UE sa se gaseasca benzina mai ieftina ca in Romania. Daca la inceputul lunii martie, benzina EURO 95 fara plumb era mai ieftina doar in Polonia si Cipru decat la noi, astazi avem preturi la acelasi sortiment de carburant mai mari ca in Bulgaria (1,237 euro/litru), Cipru (1,208 euro/litru) si Estonia (1,235 euro/litru), potrivit datelor energy.eu.

In plus, pretul benzinei EURO 95 fara plumb din Romania este doar la un pas sa-l depaseasca si pe cel din Letonia, unde costa la pompa 1,272 euro/litru.

In ceea ce priveste motorina, preturile sunt deja mai mici decat in Romania (1,246 euro/litru) in Luxembourg (1,147 euro/litru), Lituania (1,153 euro/litru), Bulgaria (1,206 euro/litru), Estonia (1,210 euro/litru), Slovenia (1,217 euro/litru), Cipru (1,235 lei/litru) si Letonia (1,244).

Cum se explica cresterea preturilor cu rapiditate?

In pretul total al carburantului la pompa, cea mai mare pondere o au taxele si impozitele percepute de stat, cumulul acestora depasind pretul titeiului brut.

Astfel, in Romania, 37% din pretul unui litru de benzina EURO 95 fara plumb... mai mult


Duminica, 05 Iunie 2011, ora 13:24

7 comentarii
Romania, campioana scumpirilor la benzina

Romania, campioana scumpirilor la benzina

Procesul de aliniere a preturilor despre care auzim tot mai des in ultima perioada a facut ca Romania sa inregistreze, din noiembrie anul trecut si pana in prezent, una dintre cele mai mari cresteri de preturi la carburanti din intreaga Uniune Europeana.

Daca in urma cu patru luni si jumatate un litru de benzina euro 95 fara plumb costa in medie 1,079 euro, astazi el costa 1,247, cu 15,56% mai mult, potrivit datelor energy.eu

Cresteri mai mari decat cele raportate in Romania au fost doar in Franta, unde pretul benzinei euro 95 fara plumb a crescut in acelasi interval cu 17,36%, pana la 1.59 euro/litru; in Suedia, unde pretul a urcat cu 16,53%, pana la 1,602 euro/litru; respectiv in Belgia, unde s-a inregistrat o majorare cu 16,14%.

Rompetrol a scumpit benzina si motorina

Ritmul alert de crestere a preturilor la carburanti a facut ca in Romania sa nu se mai gaseasca cea mai ieftina benzina din comunitatea europeana. Astazi benzina euro 95 fara plumb este mai ieftina in Polonia (1,214 euro/litru) si Cipru (1,212 euro/litru).

Daca la inceputul lunii noiembrie diferenta la pompa intre un litru de benzina vandut in Romania si un litru de benzina asemanatoare vandut in Grecia sau Olanda, tarile in care media era 1,507 euro/litru, cea mai mare din UE 27, era de 42,8 centi, acum diferenta fata de maxima europeana s-a redus la 42,1 eurocenti.

Radulescu (BNR): Daca as fi ministrul Finantelor, as majora accizele la carburanti

O pondere importanta in cresterea... mai mult


Duminica, 13 Martie 2011, ora 16:58

2 comentarii
Pretul carburantilor a crescut nejustificat in Romania - raport ANAF

Pretul carburantilor a crescut nejustificat in Romania - raport ANAF

Pretul carburantilor a fost majorat nejustificat in 2010, acest lucru nefiind determinat de evolutia cotatiilor pe bursa la titei, de cursul valutar sau taxele aplicate de stat, potrivit unui raport intocmit in cazul producatorilor si distribuitorilor de benzina si motorina.

De asemenea, toate companiile au raportat pierderi semnificative, castigurile din scumpiri nefiind reflectate, se arata in documentul care se afla, in acest moment, pe masa Guvernului, obtinut de Mediafax.

Analiza include companiile OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL si OMV.

"Urmare analizelor de risc efectuate, a rezultat ca, in perioada anului 2010, piata pe care opereaza producatorii si distribuitorii de carburanti a suferit mutatii remarcabile concretizate in practicarea unor preturi mari la pompa, in conditiile in care categoriile de cheltuieli cu costurile de productie si distributie (cu exceptia TVA si accize) au ramas relativ constante sau au prezentat evolutii nesemnificative. Pe cale de consecinta, in mod normal din punct de vedere fiscal, aceasta situatie ar fi trebuit sa genereze profituri mult mai mari si, prin urmare, impozit pe profit mai mare, precum si TVA de plata majorata", se arata in document.

In majoritatea cazurilor, scumpirile s-au efectuat concomitent, ca urmare a deciziilor luate de consiliile de administratie, la nivelul tuturor companiilor care au fost verificate, iar preturile la pompa au fost aproape identice.

In 2010, ponderea taxelor in structura de pret a... mai mult


Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 13:58

11 comentarii
Petrom scumpeste in ianuarie carburantii cu pana la 27 bani/litru

Petrom scumpeste in ianuarie carburantii cu pana la 27 bani/litru

Producatorul de titei si gaze Petrom, detinut de Grupul OMV din Austria, va majora de vineri, 1 ianuarie 2010, pretul de referinta al benzinelor si motorinelor cu pana la 27 bani/litru, din cauza cresterii taxelor si accizelor, a anuntat joi compania.

"Incepand cu data de 1 ianuarie, preturile de referinta ale carburantilor vor creste cu 27 bani/litru, in cazul benzinei, cu 22 bani/litru, in cazul motorinei cu minim 4% biodiesel si cu 23 bani/litru, in cazul motorinelor de iarna, care nu contin biodiesel.

Cresterea este cauzata exclusiv de majorarea taxelor si accizelor. Ponderea cea mai mare in crestere apartine majorarii accizelor in euro si cresterii valorii acestora exprimate in lei. Cursul leu/euro la care se calculeaza valoarea in lei a accizei este cel din data de 31 octombrie 2009, respectiv 4,2688 lei=1 euro", se arata in comunicatul companiei.

Astfel, benzina Premium fara plumb 10 ppm va fi 3,98 lei/litru, benzina Top Premium fara plumb 99+ va fi 4,35 lei/litru, iar sortimentul OMV Carrera 95 va costa 4,12 lei/litru, in timp ce benzina OMV Carrera 100 va costa 4,75 lei/litru.

Motorina Top Euro Diesel 5 / Top Nordic Diesel va fi 3,74 lei, litrul de motorina OMV Sprint Diesel va costa 3,95 lei/litru, in timp ce motorina OMV Alpin Diesel va fi 4,24 lei/litru, iar motorina Top Nordic Diesel va fi 3,91 lei/litru.

Preturile Petrom pot varia cu maximum +/-5% fata de preturile de referinta. mai mult


Joi, 31 Decembrie 2009, ora 16:38

2 comentarii
Efectul domino: Se scumpesc carburantii, creste inflatia

Efectul domino: Se scumpesc carburantii, creste inflatia

Pretul combustibililor va creste anul viitor, dupa actualizarea nivelului accizelor, care se face la cursul leu/euro de joi, 1 octombrie.

Potrivit legislatiei fiscale, cursul de la 1 octombrie este folosit pentru a calcula valoarea accizelor din 2010, scrie Money Standard.

Cursul din aceste zile, de 4,2 lei pentru un euro, este cu aproximativ 13% mai mare comparativ cu cel din octombrie 2008, cand acesta era de 3,7 lei pentru un euro.

Cu alte cuvinte, accizele se vor calcula la o valoare mai mare, deoarece leul este depreciat fata de 2008. Ceea ce va determina o scumpire a produselor accizate: combustibili, tigari, energie.

In cazul carburantilor, unde taxele reprezinta jumatate din pret, litrul s-ar putea scumpi cu aproape 7%.

Astfel, doar scumpirea combustibililor, care au o pondere de 6,78% in cosul inflatiei, ar putea atrage in 2010 un avans suplimentar al inflatiei de circa 0,5%. La aceasta se adauga influentele indirecte in pretul produselor si al serviciilor.

Pe de alta parte, analistii estimeaza o scumpire a combustibililor de numai 3-5% la inceputul anului viitor, argumentand ca producatorii si distribuitorii de carburanti vor absorbi o parte din cresterea de accize. mai mult


Joi, 01 Octombrie 2009, ora 07:01

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Incident violent la filmarile pentru Piratii in Caraibe: Maimuta a fost scoasa de urgenta din platou
  2. Baza de aparare in fata atacurilor nucleare ale Rusiei, scoasa la vanzare pentru relaxare in familie
  3. Eticheta la nudisti - Cum e sa traiesti un an dezbracat: Am fost spalati pe creier
  4. Viral: Cainele care spune mama - a invatat inaintea copilului familiei (Video)
  5. Papa Francisc face un gest socant: Va mesteca frunze de coca (Video)
  6. Mutilarea genitala, o tehnica barbara inimaginabila: De ce milioane de fete se tem sa vina vara
  7. Cofondatorul Apple: Robotii ne vor transforma in animalele lor de casa
  8. Festival de muzica sau bataie in noroi: Ce au patit spectatorii de la Electric Castle (Video & galerie foto)
  9. Saracul cersetor bogat: Cati bani avea asupra sa un barbat care statea la mila trecatorilor
  10. Supravietuire miraculoasa: O mama si bebelusul ei au cazut cu avionul si au trait 5 zile in jungla