populatia globului

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
9 din 10 oameni de pe planeta vor avea telefon mobil pana in 2020 - studiu

9 din 10 oameni de pe planeta vor avea telefon mobil pana in 2020 - studiu

Ultima editie a Ericsson Mobility Report, un studiu care dezvaluie ultimele evolutii in trendurile privind telefonia mobila, arata ca proliferarea tehnologiei in domeniul telecomunicatiilor continua intr-un ritm rapid.

Raportul sustine ca 90% din populatia lumii va avea un telefon mobil pana in anul 2020. Mai mult, pana atunci, 6,1 miliarde de oameni vor detine un smartphone, scrie Wireless Magazine.

Pietele care au crescut cel mai mult vor fi cele din India si China, unde au fost achizitionate 18 milioane si, respectiv, 12 milioane de telefoane in ultimul trimestru din 2014.

Un ecran uluitor de smartphone, produs de Sharp

Rima Qureshi, vicepresedinte al Ericsson, spune ca aceste evolutii se datoreaza mai multor factori.

"Costul in scadere al telefoanelor, cuplat cu tehnica tot mai buna si marirea ariei de acoperire sunt elemente care fac din tehnologia comunicatiiilor mobile un fenomen global ce va fiind curand la indemana vastei majoritati a populatiei din lume, indiferent de varsta sau locul unde se afla", a spus Qureshi.

"Ericsson Mobility Report arata ca in 2020, lumea va fi mai conectata ca nicodata", a mai adaugat el. mai mult


Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 22:42

1 comentariu
Planeta pensionarilor: Lumea imbatraneste cu o viteza nemaivazuta

Planeta pensionarilor: Lumea imbatraneste cu o viteza nemaivazuta

Populatia lumii imbatraneste intr-un ritm fara precedent in istorie, conform rezultatelor unui raport al agentiei Moody's, care arata ca 13 tari vor ajunge sa aiba 20% din cetateni trecuti de 65 de ani, pana in 2020.

Mai mult, in 2030, atunci cand bebelusii de astazi vor ajunge la 16 ani, populatiile din 34 de tari vor avea in componenta 20% pensionari, arata CNN Money.

Acest procent a fost deja atins chiar in clipa de fata de Germania, Italia si Japonia.

Cum poate profita un investitor la bursa de pe urma imbatranirii populatiei

"Ne aflam in plina tranzitie demografica. Ritmul fara precedent al imbatranirii populatiei va avea un efect semnificativ asupra cresterii economice, in urmatoarele doua decenii, in intreaga lume", sustin Elena Duggar si Madhavi Bokil, autorii raportului Moody's.

Acestia sustin ca ne putem astepta la o scadere de 1% a cresterii economice, doar din acest motiv, in urmatorii 20 de ani.

Efectele economice ale imbatranirii populatiei

Grecia si Finlanda vor atinge nivelul record de 20% pensionari pana anul viitor, iar inca opt tari, printre care Franta si Suedia, vor atinge pragul pana in 2020.

Canada, Spania si Marea Britanie vor imbatrani masiv pana in 2015, iar SUA se vor gasi in aceasta situatie in 2030, la fel ca Singapore, Coreea de Sud si China.

Romania are in clipa de fata 15,4% din populatie trecuta de 65 de ani, conform studiului.

Imbatranirea demografica inseamna ca populatia activa va scadea tot mai mult, iar... mai mult


Sambata, 23 August 2014, ora 21:25

8 comentarii
Cum ar arata omenirea exprimata in procente

Cum ar arata omenirea exprimata in procente

Populatia lumii a depasit 7 miliarde. Este greu sa-ti faci o imagine despre cum arata miliardele de indivizi, fiecare cu particularitatile lui, cu obiceiurile proprii, cu limbajul, varsta, religia, civilizatia sa proprie.

Portalul Infoniac prezinta aceste caracteristici in procente, cu alte cuvinte cum ar arata lumea daca am reduce cele 7 miliarde la numai 100 de indivizi, pastrand insa proportiile specifice fiecarei grupe, in cadrul intregii populatii a globului. Iata ce rezulta:

1. Varsta

26 de persoane au varsta pana la 14 ani
66 de persoane au varsta cuprinsa intre 15 si 64 ani
8 persoane au 65 de ani sau mai mult

2. Geografia

60 de persoane locuiesc in Asia si Australia
15 persoane locuiesc in Africa
11 persoane locuiesc in Europa
9 persoane locuiesc in America Latina si Caraibe
5 persoane locuiesc in America de Nord

3. Religia

33 de persoane sunt crestini
22 de persoane sunt musulmani
17 persoane sunt hindusi
7 persoane sunt budisti
12 persoane apartin altor religii
12 persoane nu apartin niciuneia dintre religii

4. Nivelul de alfabetizare

83 de persoane adulte stiu sa scrie sau sa citeasca
17 persoane adulte nu stiu carte deloc

5. Limba materna

12 persoane vorbesc limba chineza
5 persoane vorbesc limba spaniola
5 persoane vorbesc limba engleza
3 persoane vorbesc limba araba
3 persoane vorbesc limba hindusa
3 persoane vorbesc limba bengali
3 persoane vorbesc limba rusa
2 persoane vorbesc limba japoneza
2 persoane... mai mult


Duminica, 23 Iunie 2013, ora 22:28

4 comentarii
India va avea cei mai multi locuitori din lume peste 15 ani

India va avea cei mai multi locuitori din lume peste 15 ani

India va depasi China si va deveni tara cu cel mai mare numar de locuitori din lume in 2028, anunta Organizatia Natiunilor Unite (ONU).

In 2028, atat China, cat si India vor avea o populatie de 1,45 de miliarde de locuitori. Populatia Indiei va continua sa creasca pana la mijlocul acestui secol, in timp ce populatia Chinei va inregistra o scadere treptata, potrivit BBC.

ONU estimeaza ca populatia globului va fi de 9,6 miliarde de locuitori in 2050, comparativ cu 7,2 miliarde de persoane, numarul inregistrat in prezent. Este o rata de crestere mai rapida decat se estimase initial.

Cresterea populatiei va fi mai accentuata in tarile aflate in curs de dezvoltare, in special in statele Africii, arata raportul ONU.

Tarile cele mai putin dezvoltate ale lumii isi vor dubla numarul de locuitori, de la 900 milioane in 2013 la 1,8 miliarde in 2050, in timp ce populatia tarilor dezvoltate nu va inregistra schimbari semnificative in ceea ce priveste numarul de locuitori. mai mult


Sambata, 15 Iunie 2013, ora 15:21

2 comentarii
Turul lumii, in cifre ingrijoratoare - saracie si copii care muncesc (II)

Turul lumii, in cifre ingrijoratoare - saracie si copii care muncesc (II)

La 31 octombrie 2011, aflam oficial ca suntem 7 miliarde de pamanteni, ceea ce inseamna o crestere semnificativa pentru populatia planetei, care la inceputul secolului al XX-lea numara 2 miliarde. Explozia demografica din Asia si Africa a bulversat, si continua s-o faca, echilibrele politice si economice ale intregii lumi.

Le Journal du Net a facut o lista a celor mai ingrijoratoare statistici pe plan mondial.

Turul lumii, in cifre ingrijoratoare - de la handicapuri la analfabetism

Dupa cele referitoare la cresterea demografica, saracie, analfabetism si inegalitatea veniturilor, vezi mai jos cifrele care ar trebui sa ne ingrijoreze in privinta accesului oamenilor la chestiuni de necesitate:

7. Fara protectie sociala

Bit estimeaza ca numarul total al celor care lucreaza (de 15 ani si peste) care subzista cu cel putin 1,25 dolari pe zi a scazut intre 1991-2010 de la 874 milioane, la 476 milioane, iar al celor cu 2 dolari/zi a trecut de la 1,25 miliarde la 942 milioane.

Totusi, daca excludem China din ecuatie, numarul muncitorilor sub pragul de 1,25 dolari n-a scazut decat la 23 milioane. In ceea ce-i priveste pe cei care traiesc sub pragul de 2 dolari/zi, ei sunt de fapt mai numerosi, trecand de la 697 milioane la 794 milioane. De altfel, 5,1 miliarde de persoane nu beneficiaza de protectie sociala, dupa raportul publicat in octombrie 2011 de ONU.

8. Mahalele

In 2011, ONU-Habitat a scos la suprafata un rezultat estimativ. 827,6 milioane de persoane... mai mult


Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 23:22

2 comentarii
Inmultirea necontrolata a populatiei va duce la foamete, analfabetism si conflicte

Inmultirea necontrolata a populatiei va duce la foamete, analfabetism si conflicte

Cresterea necontrolata a populatiei accelereaza schimbarea climatica, daunand ecosistemelor si condamnand multe tari la saracie, sustin expertii.

Daca nasterile nu scad dramatic prin planificarea familiala voluntara si accesul usor la contraceptive, numarul oamenilor pe Pamant ar putea ajunge pana la 11 miliarde pana in 2050, o cifra imposibil de sustinut prin resursele actuale, noteaza Breitbart.

In prezent, ONU estimeaza ca populatia globala va creste de la 6,8 miliarde la 8,0-10,5 miliarde pana la jumatatea acestui secol.

Cercetatorii sustin ca, in conditiile in care un milion de jumatate de oameni se nasc in fiecare saptamana, Planeta se indreapta rapid spre suprasarcina ecologica, foamete si state faramitate.

"Cresterea rapida si continua a populatiei in multe din cel mai putin dezvoltate state poate conduce la foamete, analfabetism si conflict", a explicat Malcolm Potts.

42 de specialisti in stiinte de mediu, economie si demografie atrag atentia ca lumea se indreapta spre dezastru. Ingrijorarea fata de cresterea populatiei nu este insa noua.

Cea mai faimoasa teorie ii apartine matematicianului britanic Thomas Malthus, care, in 1798 - cand pamantul avea doar un miliard de locuitori -, a calculat ca o crestere exponentiala a populatiei va duce la foamete. mai mult


Marti, 22 Septembrie 2009, ora 23:15

7 comentarii
Populatia globului va depasi 9 miliarde pana in 2050

Populatia globului va depasi 9 miliarde pana in 2050

Populatia mondiala va depasi noua miliarde de oameni, pana in 2050, conform estimarilor ONU.

Pentru 2012, prognozele estimeaza sapte miliarde de locuitori, fata de 6,8 miliarde, cifra inregistrata in prezent, informeaza Evenimentul Zilei.

Cele mai multe persoane vor trai in tarile in curs de dezvoltare, unde populatia va creste de la 5,6 la 7,9 miliarde, pana in 2050.

Cresterea este repartizata pe grupe de varsta: intre 15 si 59 de ani - cu 1,2 miliarde mai multe persoane si peste 60 de ani - cu 1,1 miliarde mai multe persoane.

In acelasi timp, raportul arata ca tarile dezvoltate vor inregistra cresteri usoare, de la 1,23 miliarde la 1,28 miliarde de persoane.

Din 2005 pana in 2010, opt tari, sau regiuni vor inregistra de o crestere mare a populatiei: Belgia, Macao, Cehia, Luxemburg, Qatar, Singapore, Slovenia si Spania.

Pentru perioada 2010 - 2050, principalele tari care vor inregistra un sold pozitiv migratoriu sunt: SUA, Marea Britanie, Canada, Spania, Italia, Germania, Australia si Franta. mai mult


Miercuri, 11 Martie 2009, ora 22:57

2 comentarii
Populatia globului - 9,2 miliarde persoane, in 2050

Populatia globului - 9,2 miliarde persoane, in 2050

Populatia planetei este intr-o crestere peramanenta si din ce in ce mai rapida, urmand ca, in 2050, sa ajunga la 9,2 miliarde de oameni, cu 2,5 miliarde mai mult decat in prezent, potrivit estimarilor ONU.

De 11 iulie, ziua mondiala a populatiei, Natiunile Unite au cerut sporirea investitiilor in actiunile de planificare familiala, potrivit BBC Romania.

neta va trebui sa ofere conditii de viata pentru noua miliarde de oameni in urmatoarele deceniir asta inseamna o cerere mai mare de alimente, apa si combustibili.

Natiunile Unite cred ca asemenea ritm de crestere a populatiei este dificil de sustinut,in conditiile in care terenul arabil se degradeaza, iar resursele de apa scad.

ONU adauga ca un asemenea ritm de crestere a populatiei nu este dorit nici de oameni. Problema e insa ca doua sute de milioane de femei din tari in curs de dezvoltare nu au acces la contraceptive.

Sute de mii de femei mor anual la nastere sau din cauza avorturilor ilegale. Iar femeile sunt vitale pentru economia din Africa si Asia, deoarece ele cresc 80 la suta din recolte

Natiunile Unite cred ca accesul la contraceptie le-ar oferi femeilor sansa de a-si planifica mai bine vietile. Ritmul de crestere a populatiei s-ar reduce, ca si presiunile legate de lipsa de alimente sau de deterioarea mediului.

Actiunile de planificare familiala pentru tarile in curs de dezvoltare ar costa anual 1,2 miliarde de dolari pe an. In prezent se cheltuieste doar jumatate din aceasta suma. mai mult


Duminica, 13 Iulie 2008, ora 22:16

Alte articole despre: populatie, crestere, ONU, pericol, estimari
Peste trei sferturi din populatia globului nu foloseste Internetul

Peste trei sferturi din populatia globului nu foloseste Internetul

Aproximativ 83% din populatia globului nu foloseste Internetul, arata un studiu din 2008 al Uniunii Internationale de Telecomunicatii, citat de NewsIn.

Fundatia European Computer Driving Licence face apel catre guverne si organizatiile internationale sa conlucreze pentru dezvoltarea unor programe fiabile de crestere a nivelului culturii digitale in lume.

Aproximativ opt milioane de oameni din intreaga lume au participat la programele ECDL/ ICDL si totusi divizarea digitala continua sa ameninte tarile in dezvoltare si sta in calea atingerii Obiectivelor de Dezvoltare Millennium ale Natiunilor Unite.

Indicatorul acestei situatii dezarmante este faptul ca 83% din populatia globala nu foloseste Internetul (Nivelurile Uniunii Internationale de Telecomunicatii in 2006). mai mult


Vineri, 16 Mai 2008, ora 18:16

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba