populatia lumii

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
9 din 10 oameni de pe planeta vor avea telefon mobil pana in 2020 - studiu

9 din 10 oameni de pe planeta vor avea telefon mobil pana in 2020 - studiu

Ultima editie a Ericsson Mobility Report, un studiu care dezvaluie ultimele evolutii in trendurile privind telefonia mobila, arata ca proliferarea tehnologiei in domeniul telecomunicatiilor continua intr-un ritm rapid.

Raportul sustine ca 90% din populatia lumii va avea un telefon mobil pana in anul 2020. Mai mult, pana atunci, 6,1 miliarde de oameni vor detine un smartphone, scrie Wireless Magazine.

Pietele care au crescut cel mai mult vor fi cele din India si China, unde au fost achizitionate 18 milioane si, respectiv, 12 milioane de telefoane in ultimul trimestru din 2014.

Un ecran uluitor de smartphone, produs de Sharp

Rima Qureshi, vicepresedinte al Ericsson, spune ca aceste evolutii se datoreaza mai multor factori.

"Costul in scadere al telefoanelor, cuplat cu tehnica tot mai buna si marirea ariei de acoperire sunt elemente care fac din tehnologia comunicatiiilor mobile un fenomen global ce va fiind curand la indemana vastei majoritati a populatiei din lume, indiferent de varsta sau locul unde se afla", a spus Qureshi.

"Ericsson Mobility Report arata ca in 2020, lumea va fi mai conectata ca nicodata", a mai adaugat el. mai mult


Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 22:42

1 comentariu
Cum ar arata populatia Pamantului daca o reducem la doar 100 de persoane

Cum ar arata populatia Pamantului daca o reducem la doar 100 de persoane

Persoana cu numarul 7 miliarde s-a nascut cel mai probabil pe 31 octombrie 2011, potrivit datelor Organizatiei Natiunilor Unite. Sa iti inchipui sau sa ai o perspectiva despre cum arata 7 miliarde de oameni poate sa dea dureri de cap. Exista insa un instrument: reducerea pe principiul proportionalitatii a intregii populatii a globului la numai 100 de persoane.

Daca facem aceasta operatiune statistica, cei 100 s-ar imparti in felul urmator: jumatate sunt barbati, jumatate femei. 26 ar fi copii, 74 sunt adulti. Dintre cei 74, 8 au peste 65 de ani, scrie Business Insider.

Dintre cei 100, 60 sunt asiatici, 15 africani, 14 sunt americani, iar 11 europeni.
33 sunt crestini, 22 sunt musulmani, 14 sunt hindusi, 7 sunt budisti, 12 au alte religii iar 12 oameni se declara in afara religiei.

Ca limba materna, 12 vorbesc chineza, 5 spaniola, 5 engleza, 3 araba, 3 hindu, 3 bengali, 3 portugheza, 2 rusa, 2 japoneza, iar 62 alte limbi.

87 dintre ei au acces la apa potabila. Unul moare de foame, 15 sunt subnutriti, 21 sunt supraponderali. 77 au o locuinta, 23 nu au. 7 au absolvit facultatea, 22 au computer sau acces la unul. 83 de oameni stiu sa citeasca si sa scrie, dar 17 nu stiu deloc.

51 dintre ei traiesc in orase, 49 traiesc in spatiul rural. 75 dintre ei au telefon mobil. 30 utilizeaza activ computerul. 48 dintre ei traiesc cu mai putin de 2 dolari pe zi. Unul din doi copii traieste in saracie. 78 dintre ei au acces la electicitate. 16 dintre ei nu folosesc WC-ul.... mai mult


Joi, 06 Februarie 2014, ora 22:28

4 comentarii
Cate miliarde de oameni vor fi pe Pamant in 2050 - singurul continent unde populatia scade

Cate miliarde de oameni vor fi pe Pamant in 2050 - singurul continent unde populatia scade

Populatia lumii va ajunge la aproape 10 miliarde de oameni in 2050, fata de sapte miliarde in 2013, se arata intr-un raport bienal al Institutului Francez de Studii Demografice (INED) publicat miercuri.

Previziunile institutului indica numarul de 9.731 miliarde de oameni care vor popula planeta in 2050, scrie fr.news.yahoo.com.

Numarul de sase miliarde de oameni din 1999 a crescut pana la sapte miliarde in 12 ani, respectiv pana in 2011. Rata de nasteri la nivel mondial este, in prezent, de 2,5 copii la o mama, in comparatie cu anul 1950, cand o femeie nastea, in medie, cinci copii.

Potrivit studiului, se inregistreaza o puternica disparitate intre regiunile Pamantului, in special intre cele doua extreme, adica Nigeria (7,6 copii la o femeie) si Bosnia si Hertegovina (1,2 copii la o femeie).

Un sfert din populatie va proveni din Africa

De pe continentul african va proveni un sfert din populatia lumii in 2050, potrivit datelor studiului care prevede ca un numar de 2,435 miliarde de persoane vor trai in Africa in 2050, mai mult decat dublu fata de numarul lor din 2013, si anume 1,1 miliarde de oameni.

Cu o rata a fertilitatii de 1,6 copii la o femeie, Europa este singurul continent care experimenteaza un declin al populatiei, care va scadea de la 740 de milioane de persoane in 2013 la 726 de milioane in 2050, potrivit datelor INED.

Scenariile viitorului: cum va arata lumea peste o suta de ani?

Si americanii vor fi mai multi. Numarul acestora va creste... mai mult


Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 17:32

7 comentarii
Turul lumii, in cifre ingrijoratoare - de la handicapuri la analfabetism (I)

Turul lumii, in cifre ingrijoratoare - de la handicapuri la analfabetism (I)

La 31 octombrie 2011, aflam oficial ca suntem 7 miliarde de pamanteni, ceea ce inseamna o crestere semnificativa pentru populatia planetei, care la inceputul secolului al XX-lea numara 2 miliarde.

Explozia demografica din Asia si Africa a bulversat si continua s-o faca echilibrele politice si economice ale intregii lumi.

Astazi, o persoana din doua traieste in mediul urban, dar numai in 35 de ani proportia va fi de doua din trei. Oamenii sub 25 de ani reprezinta 43% din populatia mondiala, fata de abia 8% pentru cei cu peste 64 de ani.

Le Journal du Net va propune, pentru a va edifica, un tur al lumii demografice si economice. Statisticile nu sunt deloc multumitoare.

1. Conditii igienice precare

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, mai mult de 2,6 miliarde de persoane nu au intotdeauna acces la toalete sau alte forme de salubritate, in timp ce 910 milioane de fiinte umane nici macar nu au apa potabila. Totusi, de mentionat ca dupa 1990 aproximativ 1,1 miliarde de oraseni si 723 milioane de persoane din rural s-au putut bucura de acces la o sursa imbunatatita de apa potabila.

2. Probleme de sanatate

Mai mult de 14% din populatia globului prezinta o forma sau alta de handicap. Cifrele publicate la inceputul anului de aceeasi sursa vorbesc despre 800 milioane (11,55% din totalul populatiei) de indivizi care intampina greutati in ceea ce priveste accesul la ingrijire medicala.

Un studiu publicat de revista Lancet releva ca 500 milioane de oameni... mai mult


Sambata, 19 Noiembrie 2011, ora 21:06

5 comentarii
Lumea in 2100: Afla cati vom fi si ce pericole ne asteapta

Lumea in 2100: Afla cati vom fi si ce pericole ne asteapta

Anul 2100 va aduce, asa cum era de asteptat, schimbari majore pe glob, ducand la accentuarea unor tendinte, precum cresterea exploziva a populatiei sau cresterea sperantei de viata, dar va aduce si riscul epuizarii resurselor, potrivit unui raport al ONU.

Cea mai importanta schimbare va fi aceea ca populatia lumii va ajunge la 10 miliarde, de la 7 miliarde, cat e in prezent, iar singura cale ca tarile sa gestioneze aceasta crestere va fi urbanizarea, astfel incat 80% din omenire va locui la oras, iar localitatile cu peste 20 de milioane de oameni vor fi frecvente, scrie Business Insider.

Cresterea nivelului de trai si descoperirile din domeniul medical vor duce la o explozie a numarului batranilor, astfel incat 22,3% dintre locuitorii planetei vor avea peste 65 de ani, fata de 7,6% in acest moment, ceea ce va reprezenta o povara pentru sistemele de asigurari sociale. Speranta de viata va ajunge la 81 de ani, de la 68 in prezent.

O alta schimbare la nivelul populatiei va fi cresterea exploziva in Africa, continent al carei populatie va ajunge la aproximativ 3,6 miliarde, de la peste 800 de milioane in prezent. Cresterea populatiei poate duce si la un somaj extrem de ridicat, ceea ce va aduce consecinte grave pentru planeta. Totodata, pe glob vor disparea foarte multe limbi, dar tarile vor deveni mult mai neomogene din punct de vedere etnic.

Lumea se va confrunta si cu riscuri majore, printre care cel al foametei provocate de incalzirea globala, mai ales in... mai mult


Duminica, 30 Octombrie 2011, ora 23:22

7 comentarii
Alte articole despre: lumea in 2100, populatie lume 2100
Toata populatia lumii incape intr-un oras mai mare

Toata populatia lumii incape intr-un oras mai mare

Printre curentele de gandire la moda contemporane, unul care pare din ce in ce mai convingator este malthusianismul. Ideea ca suntem deja prea multi oameni pe Terra si ar trebui sa o mai rarim sau sa controlam nasterile, desi profund anti-umanista, prinde teren in mintile multora.

Si nu e asa? Suntem cam 7 miliarde, in curand vom fi si mai multi. Cum o sa ne hranim si unde o sa incapem? Genul asta de pesimism nu ia in calcul doua aspecte: exista, si s-a demonstrat, potential imens de hranire a omenirii, in plus tehnologia nu sta pe loc; ceea ce acum 10 ani, ba chiar 5, ni se parea SF, acum e realitate banala. Al doilea, cel mai surprinzator, e ca nici nu suntem asa de multi.

Tim De Chant de la Per Square Mile a facut cateva harti pentru a demonstra asta. Imaginati-va ca intreaga lume ar trai intr-o singura metropola. Cat de mare credeti ca ar fi acel oras? Daca am trai in San Francisco (cu densitatea acelui oras), am incapea toti pe suprafata a 4 state americane. Daca am trai intr-o localitate cu densitatea New York-ului, am incapea toti 7 miliarde pe o suprafata de marimea Texasului.

Calculul e simplu si inchide gura oricarui mizantrop alarmist: toata populatia globului incape pe mai putin de un sfert de continent. Si e vorba de America de Nord, un continent nu foarte mare.

Citeste mai mult despre Toata populatia lumii incape intr-un oras mai mare pe Think Outside The Box. mai mult


Marti, 16 August 2011, ora 21:47

3 comentarii
Colaps demografic mondial? Oamenii se vor lupta intre ei pentru hrana

Colaps demografic mondial? Oamenii se vor lupta intre ei pentru hrana

Pana in luna octombrie, populatia lumii va atinge sapte miliarde de oameni, iar pana in 2023, opt miliarde de oameni.

Un raport al ONU publicat recent incearca sa atraga atentia asupra suprapopularii planetei, o previziune sumbra amenintand cu un dezastru planetar: peste cativa zeci de ani, oamenii se vor confrunta cu foamete si seceta, relateaza Al Jazeera.

De Ziua mondiala a populatiei, care a fost celebrata in 11 iulie, ONU a tras din nou un semnal de alarma, afirmand ca o astfel de situatie va afecta negativ nivelul de trai al oamenilor. Deja 925 de milioane de persoane sufera de foame pe mapamond.

Organizatia a incercat sa atraga atentia opiniei publice mondiale asupra suprapopularii planetei, ceea ce o ameninta cu un dezastru planetar: peste cateva decenii, oamenii se vor confrunta cu o lipsa acuta de alimente, apa si chiar aer.

Conform previziunilor oamenilor de stiinta americani, pana in 2050, populatia pamantului ar putea ajunge la 9 miliarde de persoane, iar atunci oamenii vor incepe sa se lupte la propriu intre ei pentru hrana.

Intr-un discurs rostit cu aceasta ocazie, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, si-a exprimat speranta ca miscarile de masa populare, cum ar fi "primavara araba" vor pune capat tuturor acestor inegalitati.

"In acest an am vazut cum o putere populara gigantica poate invinge tirania si disperarea, cerand sa se faca dreptate", subliniaza el in discurs.

Primele in topul cresterii populatiei sunt tarile in curs de... mai mult


Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 23:31

18 comentarii
Populatia lumii va ajunge la 7 miliarde pana la sfarsitul lui octombrie 2011

Populatia lumii va ajunge la 7 miliarde pana la sfarsitul lui octombrie 2011

Populatia lumii va ajunge la 7 miliarde pana la data de 31 octombrie 2011 si la 10 miliarde pana la finele secolului, se arata intr-un raport al ONU.

Totodata, pana in 2050, populatia globului va atinge o cifra de 9,31 miliarde de persoane. Rata natalitatii va inregistra cresteri, iar cea a mortalitatii va scadea, potrivit aceluiasi raport, noteaza Reuters. In 1998, populatia lumii era de 6 miliarde de oameni.

Raportul estimeaza ca pana in 2100 pe planeta vor trai 10,1 miliarde de oameni, insa in conditiile in care, rata globala a fertilitatii ar fi mai mare cu un copil la fiecare doua femei, cifra ar putea ajunge la aproape 16 miliarde, mai noteaza sursa citata. Oficialii ONU sustin ca cifra obtinuta se bazeaza pe faptul ca rata fertilitatii va scadea treptat pe parcursul secolului.

Hania Zlotnik, seful serviciului demografic al departamentului economic al Natiunilor Unite, spune ca in prezent nu va avea loc o stabilizare a populatiilor. Exista un echilibru precar intre statele cu rata fertilitatii in crestere si cele in care rata fertilitatii este scazuta iar populatia imbatranita, precum unele tari din Europa.

"Toate tarile vor imbatrani, daca populatiile nu vor creste la un nivel mai ridicat decat acum", a afirmat Zlotnik.

Specialistii sustin ca populatia Chinei va scadea de la 1,34 miliarde, cat este in prezent, la 1 miliard pana in 2100, iar cea a Rusiei de la 143 milioane, cat este acum, pana la 126 milioane, in 2050 si 111 milioane in 2100.... mai mult


Miercuri, 04 Mai 2011, ora 12:46

Portugalia ajunge la un acord cu creditorii internationali - Presa internationala

Portugalia ajunge la un acord cu creditorii internationali - Presa internationala

Portugalia reuseste sa ajunga la un acord cu UE si FMI privind pachetul de interventie financiara, in valoare de 78 miliarde euro; Grecia are probleme crescande cu datoria sa externa si cu increderea investitorilor in capacitatea de plata iar populatia lumii va depasi anul acesta 7 miliarde, crescand presiunea pe accesarea si distribuirea resurselor.

Guvernul interimar portughez a declarat c a negociat un sprijin financiar din partea Uniunii Europene si FMI-ului, in valoare de 78 miliarde de euro iar in prezent mai este nevoie doar de acordul partidelor din Opozitie pentru ca intelegerea sa se incheie.

Primul ministru interimar, Jose Socrates, a declarat ca, in cadrul acestei intelegeri, Portugalia trebuie sa-si reduca deficitul bugetar de la 9.1 procente, cat este in prezent, pana la 5.9 procente anul acesta, iar apoi pana la 3 procente, pana in 2013, informeaza The Guardian.

Socrates a declarat ca implementarea programului de austeritate menit sa reduca deficitul in 2011 va replica, in linii mari, programul de austeritate propus anterior de catre Guvern insa respins in Parlament - situatie care a generat o criza politica in Portugalia, cu fixarea alegerilor anticipate pe 5 iunie si, totodata, a determinat accelerarea falimentului tarii.

Programul de austeritate va include reducerea unor pensii de stat mari. Nivelul de baza al pensiilor ca si salariul minim vor ramane ca in prezent; de asemenea, gratuitatea invatamentului si a asistentei medicale. Varsta de... mai mult


Miercuri, 04 Mai 2011, ora 11:34

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba