populatie china

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
China relaxeaza politica "o familie, un copil"

China relaxeaza politica "o familie, un copil"

China ar putea relaxa politica denatalista pe care a dus-o in ultimele decenii, permitand cuplurilor din mediul urban sa faca un al doilea copil.

Anuntul a fost facut miercuri de Zhang Weiqing, fostul sef al Comisiei Nationale de Planificare Familiala, scrie Reuters.

In prezent, in mediul urban au voie sa fac un al doilea copil numai cuplurile formate din parteneri singuri la parinti. Daca noua masura va fi adoptata, vor putea face un al doilea copil si cuplurile in care doar unul dintre parteneri este singur la parinti.

Politica de restrictionarea a natalitatii dusa de guvernul chinez a fost implementata in 1979, pentru a limita numarul mare de nasteri ce a dus la cresterea populatiei Chinei la 1.34 miliarde de locuitori.

Zhang Weiqing a tinut sa precizeze ca autoritatile nu intentioneaza sa renunte de tot la politica denatalista si ca toate masurile luate in acest sens vor fi treptate. Astfel, urmatoarea masura va fi aplicata mai intai in regiunile dezvoltate din punct de vedere economic, iar apoi si in alte zone ale tarii, conform oficialului chinez.

Autoritatile chineze revin asupra restrictiilor impuse pentru scaderea natalitatii dupa ce, in ultimii ani, s-au inregistrat numeroase cazuri de avorturi sau pruncucideri, precum si o tendinta de imbatranire a populatiei care, pe termen lung, ar putea fi catastrofala pentru economia Chinei. mai mult


Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 22:27

1 comentariu
Proteste in China, dupa un avort fortat la sapte luni

Proteste in China, dupa un avort fortat la sapte luni

Autoritatile chineze au confirmat joi ca o femeie insarcinata in sapte luni a fost obligata sa avorteze. Evenimentul a starnit valuri de indignare in China.

Povestea femeii, pe nume Feng Jianmei, care isi dorea al doilea copil, a aparut pe Internet insotita de o fotografie socanta: tanara intinsa pe pat, iar alaturi fatul mort, pus pe o folie de plastic.

Asociatiile de aparare a drepturilor omului au explicat ca Feng Jianmei face parte dintr-o familie saraca, ce nu si-a putut permite sa plateasca taxa pentru cei care nu respecta politica copilului unic si care echivaleaza cu 4.880 de euro, aflam din 7sur7.be.

Chiar daca tanara femeie nu a acceptat sa semneze actul prin care este de acord cu avortul, autoritatile au dus-o cu forta la spital, unde copilului i s-au injectat intrauterin toxine in creier, pentru a-l omori.

Initial autoritatile din districtul Zhenping, unde a avut loc intamplarea, au refuzat sa-si asume responsabilitatea, motivand ca femeia a acceptat avortul. Insa, in fata valului de indignare a populatiei, au promis o "ancheta transparenta", pentru a stabili cum s-a ajuns aici.

Un reprezentant din guvern a precizat ca se va face lumina in acest caz, deoarece "Comisia de control a populatiei nu doreste sa faca nici un rau societatii", mai ales in conditiile in care avorturile tarzii au fost scoase in afara legii in anul 2001.

Pe Internet, comportamentul autoritatilor din China care obliga femeile la avorturi fortate a fost catalogat ca fiind... mai mult


Joi, 14 Iunie 2012, ora 22:48

China lupta cu imbatranirea demografica in parcuri (Galerie foto)

China lupta cu imbatranirea demografica in parcuri (Galerie foto)

China se confrunta cu un fenomen ingrijorator de imbatranire a populatiei: potrivit statisticilor intocmite la nivel national, in 2015, 16% dintre locuitori vor avea mai mult de 60 de ani.

Guvernul de la Beijing incearca sa identifice o serie de masuri, prin intermediul carora sa fie incurajata activitatea batranilor in aer liber, sporturile si miscarea in general, relateaza ANSA.

In acest context, au fost amenajate in parcuri zone speciale, dedicate batranilor dornici sa faca miscare, echipate cu diverse tipuri de aparate de gimnastica, menite sa-i mentina in forma pe locuitorii de varsta a treia.

Initiativa pare sa se bucure de succes in randul populatiei, multi batrani demonstrandu-se receptivi la acest obiectiv ambitios al guvernului, care include, pe de alta parte, solutii pentru acordarea de pensii tuturor celor ce depasesc varsta de 60 de ani, in timp ce multe tari europene lungesc pe cat posibil varsta minima de pensionare.

De cateva ori pe saptamana, persoane de varsta a treia iau cu asalt zonele amenajate special pentru ele in parcuri, intrand in concurenta cu proprii nepoti - o competitie care nu poate face decat bine ambelor generatii.mai mult


Luni, 26 Septembrie 2011, ora 13:50

1 comentariu
China - economia ar putea fi afectata de imbatranirea populatiei

China - economia ar putea fi afectata de imbatranirea populatiei

Ultimul recensamant realizat de China arata ca populatia acestui stat a ajuns pana la 1,34 miliarde de oameni, dar ca acest avans a fost incetinit considerabil, iar numarul batranilor a crescut, ceea ce ar putea afecta avansul economic al tarii.

Procesul de imbatranire a populatiei Chinei se reflecta nu numai in cresterea numarului celor de peste 60 de ani, care sunt acum mai mult de 13% din totalul populatiei, dar si in scaderea si mai accentuata a populatiei sub 14 ani, care a scazut la 16%, cu aproape 7 procente sub nivelul din 2000, informeaza BBC News.

Ce e mai ingrijorator pentru economia Chinei e faptul ca scade populatia rurala, care constituie o forta de lucru foarte ieftina, ceea ce ar duce la incetinirea cresterii economice spectaculoase care se bazeaza pe aceasta.

Un alt rezultat statistic spectaculos e acela ca o parte uriasa a populatiei Chinei, adica 220 de milioane de oameni, sunt muncitori migranti.

Presa din China a speculat faptul ca aceste rezultate vor determina Guvernul sa elimine politica "unui singur copil" per familie, introdusa in 1980 pentru a stopa cresterea exploziva a populatiei. mai mult


Joi, 28 Aprilie 2011, ora 17:31

1 comentariu
India va intrece in curand China la numar de locuitori

India va intrece in curand China la numar de locuitori

India va deveni cu siguranta cea mai populata tara, dupa ce numarul cetatenilor sai a ajuns la 1,21 miliarde anul acesta, dupa cum au confirmat oficialii.

In prezent, India se afla pe locul doi din punct de vedere al numarului locuitorilor sai, insa numai in ultimii 10 ani populatia a crescut cu 181 de milioane, relateaza Daily Mail.

Chiar daca ritmul cresterii numarului locuitorilor a incetinit in ultimii 90 de ani, ceea ce este o premiera, populatia care s-a adaugat reprezinta aproape totalul cetatenilor Braziliei. Un moment similar a mai fost sesizat in 1921.

Natiunile Unite preconizeaza ca pana in 2030 India va avea o populatie mai numeroasa decat cea a Chinei, care numara in prezent 1,34 de miliarde de locuitori.

Populatia din SUA, Indonezia, Brazilia, Japonia, Bangladesh si Pakistan, la un loc, ajung cu greu din urma populatia unei singure tari, India.

Totusi, datele sunt preliminare, cele oficiale urmand sa fie date publicitatii abia anul viitor. Actualul recensamant, al 15-lea din 1872, este un efort gigantic, care se intinde pe durata unui intreg an. Presupune 2,7 milioane de agenti care verifica inclusiv daca populatia este scolarizata, daca are electricitate sau acces la toalete.

Din datele disponibile pana in prezent reiese ca numarul copiilor de pana la 6 ani a scazut considerabil si ca in continuare sunt preferati baietii, in detrimentul fetelor. In aceasta tara infanticidul fetelor este inca de actualitate. De altfel, Guvernul a interzis... mai mult


Vineri, 01 Aprilie 2011, ora 17:49

7 comentarii
Populatia Chinei a crescut la 1,34 miliarde de oameni

Populatia Chinei a crescut la 1,34 miliarde de oameni

China anunta ca populatia sa, deja cea mai mare din lume, a crescut anul trecut cu 6,3 milioane de oameni, ajungand la 1,341 de miliarde de locuitori, la sfarsitul lui 2010.

Cresterea poate fi comparata cu intregul numar al locuitorilor orasului brazilian Rio de Janeiro. Cifrele din 2010 au fost publicate de biroul de statistica si sunt considerate preliminarii, informeaza ABC News.

Cifra finala va fi prezentata in aprilie, cand guvernul termina de procesat datele primite dintr-un recensamant efectuat anul trecut, fiind si primul din ultimul deceniu.

In anul 2000, populatia Chinei a ajuns la 1,295 miliarde de oameni. Oficialii chinezi sustin ca politica privind dreptul la un singur copil a impiedicat cresterea populatiei cu circa 400 de milioane de nasteri, din 1980, pana acum.

In anul 1953, China avea o populatie de 594 de milioane de locuitori. mai mult


Marti, 01 Martie 2011, ora 18:02

China a inceput recensamantul national

China a inceput recensamantul national

China a inceput, luni, procesul de numarare si inregistrare a populatiei, pentru prima data in ultimi zece ani.

Peste 6 milioane de recenzori sunt trimisi sa stranga date legate de populatia Chinei, informeaza AP.

Populatia Chinei a fost estimata, in 2009, la 1,33 miliarde de locuitori. Datale actualizate vor oferi informatii importante legate de urbanizarea masiva din China, dar si despre politica controversata, conform careia femeile au dreptul la un singur copil.

Demersul va fi foarte dificil din cauza din cauza refuzului populatiei de a oferi informatii. Totusi, recenzorii vor putea apela la autoritati atunci cand se vor confrunta cu astfel de impedimente.

Totusi, cea mai mare problema o constituie familiile care nu declara numarul real al copiilor pe care il au. Pentru a descuraja aceasta practica, Guvernul chinez a redus amenzile pentru cuplurile care au mai mult de un copil.

Este al saselea recensamant national chinez, insa este pentru prima data cand China va numara strainii care locuiesc si muncesc in tara. Rezultatele sunt asteptate in aprilie 2011. mai mult


Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 16:27

3 comentarii
Populatia Indiei o va depasi pe cea a Chinei pana in 2026

Populatia Indiei o va depasi pe cea a Chinei pana in 2026

India va avea cea mai mare populatie a lumii in urmatorii 16 ani, arata un raport publicat recent.

India va trebui sa-si reconsidere pozitia, pentru a stopa cresterea numarului de locuitori, ceea ce duce inevitabil la saracie, declara un oficial indian. Tema cresterii populatiei este tabu in aceasta tara inca de pe vremea lui Indira Gandhi, in anii '70, cand au avut loc sterilizari fortate si vasectomii, relateaza The Telegraph.

Populatia actuala a Indiei, de 1,1 miliarde de locuitori, va creste cu 371 de milioane pana in 2026, depasind populatia Chinei, de "numai" 1,35 de miliarde. Numai statul Uttar Pradesh, cel mai populat din India, are 180 de milioane de oameni.

Raportul a declansat controverse printre analisti, cu privire la economia viitoare a tarii. In prezent, aceasta crestere cu 9%, fiind plasata chiar in spatele Chinei. Insa oficialul, autor al studiului, Dr. Amarjeet Singh, este de parere ca marirea populatiei va face ca aproximativ cateva sute de milioane de indieni sa traiasca in saracie. Se estimeaza ca in prezent 500 de milioane de indieni traiesc in saracie.

Si rata sarcinilor la adolescente este foarte mare, raportul aratand ca un sfert dintre tinerele din India sunt ori insarcinate, ori deja mame pana la varsta de 18 ani. mai mult


Marti, 13 Iulie 2010, ora 10:01

Care sunt tarile cu cea mai mare populatie?

Care sunt tarile cu cea mai mare populatie?

Pe cea mai inalta treapta a Top 10 privind tarile cu cea mai mare populatie se afla, cum era de asteptat, China, acolo unde locuieste mai mult de o cincime din totalul populatiei Pamantului. China a dat nastere celei mai vechi civilizatii din lume si are o istorie ce dateaza din urma cu 3.500 de ani.

Prima masurare a numarului populatiei dupa preluarea statului de catre comunisti a avut loc in 1953. La acea data, populatia Chinei era de 582.600.000 de locuitori, pentru ca acum, China sa inregistreze o crestere anuala a populatiei de aproape 11 milioane de oameni. China este primul stat care a trecut pragul de un miliard de persoane.

India este pe locul doi si numara in jur de un miliard o suta de milioane de locuitori. Este o tara tanara, care numara 560 milioane de persoane cu varste sub 25 de ani. Desi a reusit sa stapaneasca demografia, India cunoaste o crestere continua de locuitori. Populatia indiana creste cu in jur de 19 milioane de indivizi pe an. Se estimeaza ca India va deveni tara cu cel mai mare numar de locuitori in jurul anului 2035.

Statisticile afirma ca Statele Unite ale Americi au atins in 2006 cifra de 300 milioane de locuitori, ocupand treapta a treia a podiumului nostru. Adevaratul record consta in faptul ca SUA reprezinta singurul stat puternic industrializat care a inregistrat cresteri masive ale populatiei, toate celelalte confruntandu-se cu scaderi care mai de care mai dramatice.

Urmeaza cea mai mare tara islamica, avand o populatie... mai mult


Miercuri, 26 Mai 2010, ora 19:13

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae