populatie terra

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Populatia lumii, redusa la 100 de locuitori - la ce serveste acest lucru?

Populatia lumii, redusa la 100 de locuitori - la ce serveste acest lucru?

Se stie ca astazi pe Terra traiesc peste sapte miliarde de oameni - pragul de sapte miliarde a fost atins pe 31 octombrie 2011, potrivit datelor furnizate de Organizatia Natiunilor Unite.

Apartinand unor culturi si civilizatii diferite, traind in diverse zone geografice si beneficiind de conditii inegale de trai, locuitorii planetei pot fi incadrati, dupa o multime de criterii, in anumite categorii.

Pentru a intelege mai usor aceste aspecte, site-ul Miniature Earth a venit cu ideea de a reprezenta la scara mica populatia planetei, printr-o ipotetica comunitate de 100 de persoane.

Preluand aceasta idee si folosind date demografice actualizate, Bussines Insider a prezentat recent proiectul "100 de persoane: Un portret al lumii".

Cum ar arata o astfel de lume? Ce si cum ar fi cei 100 de locuitori? Iata cateva dintre caracteristici:

- Din cei 100 de oameni, 50 ar fi femei si 50 ar fi barbati.
- In functie de varsta, 26 ar fi copii (sub 14 ani) si 74 adulti. Dintre acestia, 8 ar avea peste 65 de ani.
- Dupa repartizarea pe continente ar fi 60 de asiatici, 15 africani, 14 americani si 11 europeni.
- Tinand cont de religie, 33 ar fi crestini, 22 musulmani, 14 hindusi, 7 budisti, 12 de alta religie si 12 atei.
- Dupa limba, chineza ar fi vorbita de 12 persoane, spaniola - 5 persoane, engleza - 5 persoane, araba - 3 persoane, hindusa - 3 persoane, bengaleza - 3 persoane, portugheza - 3 persoane, rusa - 2 persoane, japoneza - 2 persoane si "alte limbi" - 62 de... mai mult


Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 08:07

2 comentarii
Populatia planetei va ajunge la 1 ianuarie la 7.137.577.750 de oameni

Populatia planetei va ajunge la 1 ianuarie la 7.137.577.750 de oameni

Populatia planetei va ajunge la 1 ianuarie 2014 la 7.137.577.750 de persoane, conform unei prognoze a Biroului de recensamant din SUA (Census Bureau), informeaza marti agentia de presa ITAR-TASS.

Comparativ cu 1 ianuarie 2013, populatia lumii a sporit cu 77.630.563 de persoane, sau cu 1,1%.

Cel mai mare spor al populatiei s-a inregistrat in perioada respectiva de timp in India - cu 15,6 milioane de persoane, fiind urmata de China, Nigeria, Pakistan si Etiopia.

Catre 2025, se asteapta ca populatia de pe Terra sa ajunga la 8 miliarde de oameni, scrie agentia de presa ITAR-TASS.

Potrivit estimarilor Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie (UNFPA), populatia din Rusia, Belarus, Bulgaria, Cuba, Romania si Ucraina se va reduce cu 15% catre mijlocul acestui secol, dupa cum releva agentia de presa mentionata.

Actualii lideri la categoria populatie - India si China - vor ajunge la un numar egal de locuitori catre anul 2028, aproximativ 1,45 miliarde de oameni. Dupa aceea, populatia Chinei va incepe sa scada, iar cea a Indiei va continua sa creasca. mai mult


Marti, 31 Decembrie 2013, ora 15:30

1 comentariu
Terra, neincapatoare - suprapopularea a atins cote alarmante (Galerie foto)

Terra, neincapatoare - suprapopularea a atins cote alarmante (Galerie foto)

Suprapopularea este o problema reala, care tinde sa devina chiar mai apasatoare decat schimbarile climatice. Poate ca noi o sesizam doar ocazional, insa, pentru unele popoare, ea reprezinta o constanta a vietii sociale.

Daca in prezent populatia lumii atinge cifra de 7,09 miliarde de locuitori, pana in anul 2100 ea va creste la 11 miliarde, potrivit Business Insider.

In aceste conditii, tari de pe intreg mapamondul isi manifesta ingrijorarea fata de previziunile demografice si incearca sa gaseasca solutii alternative pentru a satisface nevoile crescande de hrana, energie si adapost.

In unele state care se lupta deja cu suprapopularea, pecum China, India sau Brazilia, autoritatile au luat masuri in vederea reducerii natalitatii si au construit cladiri tot mai inalte pentru a satisface nevoia locativa.

Acestea nu sunt, insa, singurele exemple. Multimi de oameni pot fi vazute zilnic pe plaje, in statiile de metrou sau pe sosele, in special in Asia, continentul care gazduieste jumatate din populatia planetei.

O colectie de fotografii realizate de Reuters arata cat de aglomerata a devenit Terra in unele zone si cum se duce lupta pentru un loc intr-un mijloc de transport sau chiar intr-o biserica.

Relaxarea are un alt inteles pentru chinezii din provincia Shandong. Intr-o zi libera de vara, un tsunami uman inunda plaja din estul regiunii, urmand ca mai apoi, valuri masive de oameni ai muncii sa se reverse, din nou, pe soselele urbane.Lupta navetistilor... mai mult


Vineri, 28 Iunie 2013, ora 11:12

27 comentarii
Cati vom fi pe Pamant in 2100 - Intra Romania la apa?

Cati vom fi pe Pamant in 2100 - Intra Romania la apa?

O analiza recenta arata ca populatia lumii va ajunge la aproape 11 miliarde de oameni pana la sfarsitul secolului, anunta ONU. Previziunea e mai "generoasa" cu 800 de milioane de oameni, respectiv 8%, fata de cea precedenta, din 2011, cand se anunta ca vom fi 10,1 miliarde in 2100.

Cifra proiectata este explicata mai ales prin fertilitatea Africii, unde expertii se asteptau ca numarul nasterilor sa scada, ceea ce nu s-a intamplat.

Populatia africana numara in prezent 1,1 miliarde de locuitori si se aseteapta ca aceasta sa ajunga la 4,2 miliarde, adica aproape de 4 ori mai mult pana in 2100.

In alte zone ale lumii nu sunt asteptate schimbari atat de vizibile. In Europa fertilitatea sufera un mic declin, iar speranta de viata continua sa creasca, prognozeaza expertii citati de ScienceDaily.

India va depasi China, devenind natiunea cea mai numeroasa in 2028, ajungand la 1,55 de miliarde de locuitori pana in 2010. Populatia Chinei se va imputina, ajungand la 1,09 miliarde.

Intre timp, Nigeria va deveni mai populata decat SUA, in prezent a treia cea mai numeroasa natiune din lume, pana in 2050. Cat despre SUA, aceasta va ajunge de la 316 milioane, cat numara azi, la 426 de milioane, pana in 2100. Nigeria va ajunge, de la 163 de milioane de locuitori, cat avea in 2011, la 914 milioane, pana la sfarsitul secolului.

Tarile est-europene, tot mai putin locuitori

In timp ce populatia tarilor dezvoltate isi va pastra proportiile actuale, 49 dintre statele cel mai... mai mult


Vineri, 14 Iunie 2013, ora 15:22

4 comentarii
Populatia Terrei a ajuns la sapte miliarde de oameni

Populatia Terrei a ajuns la sapte miliarde de oameni

In Asia a venit pe lume luni persoana cu numarul sapte miliarde, in persoana unei micute filipineze cu prenumele Danica, a carei nastere a fost celebrata la Manilla.

Danica May Camacho, nascuta duminica, cu doua minute inainte de miezul noptii, la Jose Fabella Memorial Hospital, un spital public din capitala filipineza, este o fetita incantatoare de 2,5 kg, relateaza AFP.

Parintii ei, Florante Camacho si Camille Dalura, au fost felicitati de reprezentanti ai Natiunilor Unite, care i-au adus si un mic tort cu aceasta ocazie.

"Este atat de frumoasa!", s-a emotionat mama ei in sala de nasteri, invadata de ziaristi.

Danica a primit o bursa de studii, iar parintii ei o suma de bani pentru a-si deschide un mic magazin.

Potrivit Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie (UNFPA), Republica Filipine este a 12-a tara printre cele mai populate din lume, avand 94,9 milioane de locuitori, dintre care 54 % au sub 25 de ani.

UNFPA, care si-a publicat vineri ultimul raport, prevede ca populatia Terrei va continua sa creasca si va ajunge la 9,3 miliarde de locuitori in anul 2050 si la peste 10 miliarde spre sfarsitul secolului.

Documentul avertizeaza asupra provocarilor la care trebuie sa se astepte lumea. Pentru tarile cele mai sarace, guvernele se vor confrunta cu dificultatea gasirii unui loc de munca pentru tineri. Ara, fara a mai lua in calcul consecintele incalzirii climatice, secetei si exploziei demografice necontrolate in marile orase.

Pentru reprezentanta... mai mult


Luni, 31 Octombrie 2011, ora 09:47

Pamantul va avea 7 miliarde de locuitori, pe 1 noiembrie

Pamantul va avea 7 miliarde de locuitori, pe 1 noiembrie

Populatia Pamantului va atinge cifra de 7 miliarde de locuitori, pe 1 noiembrie 2011, conform unui studiu realizat de Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie.

Aceasta perspectiva l-ar fi surprins pe Thomas Malthus, economist si demograf englez din secolul al XIX-lea, care sustinea, inca de pe atunci cand pe Pamant existau mai putin de un miliard de oameni, ca rata natalitatii va scadea, in scopul prevenirii violentei si foametei provocate de suprapopulare, relateaza Blitz Quotidiano.

Ingeniozitatea umana si evolutia tehnologiei au jucat un rol important in contrazicerea teoriei lui Malthus, dar nu exista nicio indoiala ca explozia populatiei a avut un efect negativ asupra resurselor Pamantului.

Potrivit unui raport al site-ului ecologist Treehugger, explozia populatiei din secolul al XVIII-lea a determinat o serie intreaga de efecte negative asupra mediului, inclusiv eroziunea solului si reducerea numarul speciilor de peste din apele planetei.

Centrul pentru diversitatea biologica din San Francisco, tinand cont de previziunile referitoare la cifra de 7 miliarde de locuitori, a lansat o campanie pentru atragerea atentiei in privinta cresterii populatiei si efectele sale negative asupra animalelor si plantelor de pe intreaga planeta, pe cale de disparitie.

Ca reprezentant al campaniei numite "Sapte miliarde si mai mult", Centrul va distribui 100.000 de prezervative unei retele de 1.200 de voluntari din toate statele americane. mai mult


Luni, 26 Septembrie 2011, ora 20:15

11 comentarii
Cat de multi suntem pe Terra si ce ne mai asteapta in viitor?

Cat de multi suntem pe Terra si ce ne mai asteapta in viitor?

In prima parte a anului, unele publicatii si posturi TV au lansat stirea senzationala ca, pe planeta noastra, s-a nascut al "sapte miliardelea" cetatean.

Pe de o parte, sursa informatiei n-a prea fost explicata, pe de alta parte nu este usor sa-ti imaginezi un mecanism care centralizeaza operativ asemenea date, iar pe de a treia parte, nici nu poti pune baza pe stabilitatea cifrelor, care difera de la un moment la altul, dupa cum se nasc si mor in fiecare secunda cetatenii planetei.

Evidentele demografice nu confirma zvonurile

Cu toate acestea, un portal publicat de o organizatie demografica existenta in cadrul ONU, publica pe Population Mondiale cea mai recenta cifra privind populatia existenta pe glob intr-o anumita zi si la o anumita ora exacta, asa cum a putut fi prelucrata prin mijloace informatice.

Aflam astfel ca, in conformitate cu cele publicate pe site, in ziua de 25 iunie 2011, la ora 10:25 si 10 secunde erau declarate ca fiind in viata pe intreg globul un numar de 6.955.363.093 persoane.

Deci, ca sa ajungem la cele 7 miliarde, mai trebuie sa se adauge 44.636.907 persoane la cele existente. Este vorba de un numar mai mult decat dublu fata de populatia Romaniei. Dat fiind ritmul ridicat de crestere la nivel global, se pare ca nu mai avem mult de asteptat.

Cum evoluam pe globul "cel de tina"

Cu acest prilej, portalul ofera si alte date demografice, care sunt sigur ca vor satisface curiozitatea multora:

* Populatia globului nostru creste in... mai mult


Duminica, 26 Iunie 2011, ora 21:56

3 comentarii
Cel mai comun chip din lume se intalneste la 9 milioane de copii (Video)

Cel mai comun chip din lume se intalneste la 9 milioane de copii (Video)

Expertii au descoperit ca fata tipica a unei fiinte umane, care se regaseste in 9 milioane de replici, este cel al unui barbat chinez de 28 de ani.

Acesta este un etnic chinez Han, adica reprezentand populatia majoritara din China, Taiwan si Singapore. Chipul acesta a fost obtinut suprapunandu-se fotografiile a 190.000 de chinezi, informeaza Daily Mail.

Acealsi studiu a scos la iveala faptul ca fiinta tipica de pe Terra este dreptace, castiga mai putin de 12.000 de dolari pe an, are un telefon mobil, nu insa si un cont in banca.

Cu aceasta ocazie s-a descoperit si ca mandarina este vorbita de 13% din populatia lumii, cmparativ cu engleza, 5%. O treime dintre oameni sunt crestini, 21% musulmani si 13% hindusi. Mai bine de jumatate din populatia de pe Terra, 51%, locuieste in mediul urban si 4 din 5 persoane sunt alfabetizate.

Interesant este ca atat chipul, cat si caracteristicile, se vor schimba pana in 2030, cand se presupune ca locul chinezului Han va fi luat de un indian.

mai mult


Luni, 07 Martie 2011, ora 18:56

5 comentarii
O treime din populatia Planetei va fi infectata cu virusul gripei porcine

O treime din populatia Planetei va fi infectata cu virusul gripei porcine

O treime din populatia planetei, respectiv 2 miliarde de omanei, va fi infetata cu H1N1, virusul care declanseaza gripa porcina, este concluzia unui studiu realziat in Marea Britanie.

Concluzia profesorului britanic Neil Ferguson vine in contextul in care inca trei cazuri de gripa porcina au fost confirmate in regat, facand ca bilantul celor infectati cu virusul gripei noi sa ajunga la 68, relateaza The Sun.

Potrivit specialistului, virusul are potentialul de a declansa o pandemie si se va raspandi, ajungand sa afecteze o treime din locuitorii Terrei, in urmatoarele sase luni.

Profesorul Ferguson, care face parte din comitetul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a mai declarat ca anual 10% din populatia lumii se imbolnaveste de gripa de sezon. Valul de gripa porcina va fi de trei ori mai rau decat acesta.

Nu va avea amploarea gripei spaniole din 1918

Vestea buna, a mai declarat el, e ca pandemia nu va lua proportiile celei spaniole, din 1918, care a ucis 50 de milioane de oameni. "Dar ar putea fi ca cea din 1957, cand trei pana la patru milioane de oameni au murit", a mai spus el, mentionand ca el nu prezice acest bilant negru.

Medicamentele si vaccinurile ar trebui sa reduca amploarea raspandirii virusului, dar odata cu venirea toamnei, acesta ar putea declansa o epidemie majora.

Studiul, realizat de Imperial College din Londra, a fost publicat de jurnalul medical Science.

In prezent, in lume sunt peste 5.250 de cazuri de gripa porcina, in 30... mai mult


Miercuri, 13 Mai 2009, ora 14:05

17 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba