predare religie scoala

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism? Dezbatere Ziare.com

Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism? Dezbatere Ziare.com

"Religia nu are ce cauta in scoli, ci istoria religiilor ar trebui sa fie introdusa. Lasa copilul sa-si aleaga singur religia si da-i istoria religiilor, care reprezinta de fapt istoria umanitatii, e multa cultura generala acolo".

Este declaratia Monicai Macovei care a starnit multe pasiuni in societatea romaneasca, chiar daca ulterior dna Macovei si-a nuantat pozitia precizand ca "e foarte bine ca elevii sa invete istoria religiilor, valoriile crestine, sa se predea prin pilde despre cele 10 porunci, de exemplu. Problema predarii religiei in scoli e legata de dogme".

Tema este una delicata si nu este pentru prima data cand ea starneste polemici incinse intre cei care considera ca orele de religie isi au locul in programa scolara, ca disciplina optionala, si cei care socotesc ca intr-un stat laic religia poate fi studiata doar in afara scolii, cu atat mai mult cu cat programa se rezuma la studiul ortodoxiei.

Teodor Baconschi a facut parte din "Grupul de reflectie pentru innoirea Bisericii", la initiativa carua ministrul Mihai Sora a decis, in februarie 1990, sa introduca orele de religie: "Ideea ca atare venea in contextul decomunizarii, mai mult visate, decat posibile. Dupa 50 de ani de dictatura atee si 25 de ani de divinizare oficiala a lui Ceausescu, regasirea filonului crestin ni se parea obligatorie: era ca un fel de exorcism. O scoala eliberata de propaganda marxist-leninista urma sa formeze cetateni ai unei democratii care-si cunoaste radacinile istorice,... mai mult


Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 13:25

56 comentarii
Alte articole despre: ore de religie scoala
Monica Macovei: Copiii nu trebuie sa fie amenintati si speriati ca vor arde in focurile Iadului

Monica Macovei: Copiii nu trebuie sa fie amenintati si speriati ca vor arde in focurile Iadului

Monica Macovei isi declara credinta in Dumnezeu dar considera ca modalitatea in care religia este predata in scoli reprezinta o problema. Din punctul ei de vedere, felul in care se preda religia este unul dogmatic, iar copiii ar trebui invatati de fapt care sunt valorile crestine morale.

Macovei a explicat ca discutia pe tema religiei a pornit de la ideea ca saptamanal, din fondul de rezerva se dau bani pentru biserici.

"Eu sunt de acord cu asta daca este nevoie sa restauram ceva. Nevoie este cuvantul care echivaleaza cu actiunea de a lua bani din bugetul de stat", a afirmat Monica Macovei pentru B1 TV.

Referitor la declaratiile sale controversate potrivit carora religia nu ar mai trebui predata in scoli, Macovei a explicat ca, din punctul ei de vedere, ar trebui ca elevii sa invete istoria religiilor si a umanitatii si de asemenea sa le fie predate valorile crestine.

"Felul in care este astazi predata religia este una de dogme. De genul daca nu faci asta, vei fi pedepsit. Eu vreau sa se predea valorile crestine care sunt morale. De exemplu, sa invatam copiii sa nu fure", a adaugat Monica Macovei.

Candidatul independent si-a declarat credinta in Dumnezeu, insa a subliniat ideea ca este importanta maniera in care religia este predata elevilor.

Monica Macovei - Religia nu are ce cauta in scoli. Daca aveti bani pentru biserica, aveti si pentru cultura

"Eu cred in Dumnezeu dar modul in care se preda religie nu este ok. Eu spun ca la scoala trebuie sa vezi... mai mult


Luni, 15 Septembrie 2014, ora 23:18

38 comentarii
Sociolog: Religia ar trebui sa fie optionala, la clasa pregatitoare

Sociolog: Religia ar trebui sa fie optionala, la clasa pregatitoare

Disciplina "religie" ar trebui sa fie "mai degraba" optionala, la clasa pregatitoare, intrucat parintii decid care este parcursul scolar al copilului, iar asumarea unor culte religioase este o decizie personala, a declarat, miercuri, sociologul Marius Pieleanu.

"Copiii la varsta aceea nu au suficient discernamant incat sa aleaga in cunostinta de cauza. (...) Noi facem religie doar la presiunea bisericii. Fara sa avem studii serioase, din care sa rezulte foarte clar ceea ce vrea populatia de la scoala, impunem cu forta chestiunea asta", a adaugat Pieleanu.

Sociologul a precizat ca, in mod democratic, ar trebui sa existe o lista de optionale, o lista de culte, care sa fie supuse optiunii copiilor, "iar copiii la randul lor sa studieze baath-ismul, mahomedanismul. Data fiind, insa, varsta frageda a copiilor, ei habar nu au ce inseamna una sau alta, dar in mod normal, un stat democratic, ar trebui sa ofere ca optionale, toate cultele existente".

"Orele de religie sunt, in general, ore la care copiii stramba din nas, nu neaparat din cauza continutului lor, ci din cauza lispei de tact a profesorilor, care de cele mai multe ori, sunt preoti. (...) Pe de alta parte, trebuie sa fim atenti data fiind majoritatea covarsitoare a ortodocsilor din Romania. Excluderea studierii religiei in scoli poate produce reactii adverse destul de puternice nu numai din partea bisericii, ci si din partea unei parti consistente a populatiei, care isi doreste introducerea obligativitatii... mai mult


Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 15:52

12 comentarii
Patriarhia Romana cere Ministerului Educatiei sa intervina in predarea religiei in scoli

Patriarhia Romana cere Ministerului Educatiei sa intervina in predarea religiei in scoli

Patriarhia Romana cere Ministerului Educatiei sa intervina pentru respectarea legislatiei privind predarea religiei in invatamantul preuniversitar.

Potrivit Patriarhiei, in prima jumatate a lunii septembrie, Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) a trimis scrisori directorilor de la mai multe scoli din tara scrisori in care acestia "sunt amenintati cu dosare penale pentru abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, potrivit art. 247 din Codul Penal, daca fac inscrierea elevilor la orele de religie, fara un acord explicit din partea parintelui si/sau elevului", informeaza Mediafax.

Reprezentantii Patriarhiei atrag atentia ca, potrivit prevederilor constitutionale si legale care reglementeaza statutul orei de religie in invatamantul public, scoala nu este obligata sa ceara acordul parintilor pentru participarea copiilor la ora de religie.

"Deoarece in mai multe scoli din Romania reprezentantii ASUR incearca prin diferite metode crearea unei atmosfere ostile disciplinei religie si intimidarea profesorilor de religie, Patriarhia Romana solicita Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului sa intervina pentru respectarea statutului disciplinei si al profesorului de religie, conform legii.

De asemenea, Patriarhia Romana indeamna profesorii de religie sa se adreseze organismelor abilitate ale statului, atunci cand le sunt incalcate demnitatea si statutul de profesori, garantate de Constitutia Romaniei si de legislatia in vigoare", se mai... mai mult


Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 22:37

39 comentarii
Religiile minoritare, discriminate in scolile romanesti - Autoritatile invoca "majoritatea"

Religiile minoritare, discriminate in scolile romanesti - Autoritatile invoca "majoritatea"

Dupa numeroase polemici, scandaluri si reclamatii ale parintilor, religia a fost indepartata din programa scoala ca materie obligatorie, ramanand doar sub forma de optional.

Astfel, una dintre probleme, obligativitatea, a fost rezolvata. Totusi, ne confruntam cu o a doua, discriminarea.

Discriminarea religioasa, intre ortodoxism, majoritatea, si celelalte culte religioase, minoritatea. Singura culta religioasa predata in scolile din Romania este ortodoxismul.

Intr-adevar, cei de alte credinte pot opta sa nu participe la predarea religiei, dar discriminarea ramane prezenta, de ce se preda doar ortodoxismul? De ce nu se ofera optiunea, celorlalte culte, sa invete la scoala despre propria lor religie?

Ortodoxismul este un monopol care nu respecta egalitatea dintre toate cultele religioase.

In Legea Educatiei se arata la Articolul 18, Alineatul 1, faptul ca "elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii".

De asemenea, statul roman, reprezentat de Ministerul Educatiei, gaseste in acelasi Articol 18, Alineatul 2, portita de scapare vis-a-vis de lipsa de sanse egale pentru toate religiile.

"La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal
instituit, pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod... mai mult


Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 08:27

31 comentarii
Opinii: Scoala din curtea bisericii

Opinii: Scoala din curtea bisericii

Sistemul romanesc de invatamant pare parazitat de preotii care predau ore de religie, de profesorii de religie, de un intreg aparat pus in slujba inavutirii pe seama statului si din banul public.

Ora de religie nu are, in cadrul unui invatamant de tip laic, nicio justificare. Invatamantul este si ar trebui sa fie expresia stiintei, nu a indoctrinarii religioase.

Dar cum a fost posibil ca religia sa ajunga una dintre materiile de studiu? A fost la inceputul anilor '90 o efuziune crestina, o imbratisare in sfarsit permisa in public a omului cu biserica. Ce a urmat insa a parcurs scenariul oricarei iubiri sfarsite prost. Din taina intima a credintei nu a supravietuit decat institutionalizarea ei, iar saracia, bolile, rautatile si veninul ultimilor ani se reflecta invers proportional in sporirea puterii si influentei fetelor bisericesti.

Daca biserica educa, daca spiritul ei este atat de profund legat de fiinta romaneasca, de ce nu se simte nimic la nivelul moralitatii romanilor? De ce omul de rand nu prospera, ci prospera numai clerul, unde se duc rugaciunile preotilor sau invataturile lor, asta daca se duc undeva?

Daca am arunca o privire in toate orasele mari ale Romaniei postdecembriste am vedea cate biserici au rasarit. Biserica este, indiscutabil, cea mai infloritoare afacere imobiliara de la Revolutie incoace. Biserica este o afacere. O afacere este si introducerea treptata si pe usa din dos a religiei ca disciplina de studiu in trunchiul comun.

Ca sa fim... mai mult


Joi, 12 August 2010, ora 14:37

102 comentarii
Cristian Preda: Dreapta ar trebui sa ceara scoaterea religiei din scoli

Cristian Preda: Dreapta ar trebui sa ceara scoaterea religiei din scoli

Europarlamentarul democrat-liberal Cristian Preda considera ca intreg spatiul public ar trebui sa fie laic, propunand, astfel, ca dreapta din Romania sa ceara ca religia sa nu mai existe ca si materie in scoli.

"Eu respect identitatile conservatoare, dar nu pot adera la conservatorism. Cred totusi intr-o formula de includere a conservatorilor. E o familie politica paradoxala, care pe masura ce trece timpul, e obligata sa reconstruiasca trecutul caruia ii datoreaza o plecaciune. Conservatorii sunt oameni simpatici, cultivati, eruditi, tocmai pentru ca sunt siliti sa faca un efort intelectual considerabil.

Eu sunt departe de orice sensibilitate conservatoare. Cand vorbesc despre utilizarea resurselor diversitatii eu gandesc in termeni foarte liberali. Cred, de pilda, ca dreapta in Romania ar trebui sa se defineasca intr-o formula laica si sa ceara, intre multe altele, scoaterea religiei din scoli", a declarat Preda, intr-un interviu pentru blogary.ro.

Preda vrea Parlament bicameral pe care presedintele sa-l poata dizolva oricand

Democrat-liberalul sustine ca predarea religiei in scoli din ciclul primar si pana la terminarea liceului "este paguboasa si pentru Biserica si pentru scoala".

"Mi se pare ca prezenta religiei ca o disciplina obligatorie timp de 12 ani in scoala, este paguboasa si pentru Biserica si pentru scoala. Mariajul este esuat. In foarte multe locuri, in scoala nu se fac ore de religie, ci se incearca un fel de catehizare, care nu reuseste decat... mai mult


Vineri, 19 Martie 2010, ora 17:38

51 comentarii
Patriarhia vrea ca religia sa fie predata in continuare in scoli

Patriarhia vrea ca religia sa fie predata in continuare in scoli

In contextul dezbaterii referitoare la proiectele legilor educatiei, Patriarhia Romana isi manifesta ingrijorarea fata de intentia de excludere a disciplinei religie din planurile-cadru ale invatamantului liceal si solicita renuntarea la aceasta propunere.

Intr-un comunicat al Patriarhiei Romane remis Ziare.com se arata ca , "potrivit art. 32. alin. (7) din Constitutia Romaniei, 'in scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege'. Acest drept constitutional redobandit dupa 1990 reprezinta un act de dreptate si o reparatie morala fata de abuzurile comise in aceasta privinta de regimul comunist ateu in anul 1948, cand disciplina religie a fost indepartata din invatamantul primar, gimnazial si liceal".

Patriarhia reaminteste ca inca de anul trecut a demarat campania "Nu vrem liceu fara Dumnezeu!", in contextul in care inca de pe atunci se punea problema exluderii religiei din invatamantul obligatoriu.

In urma acesteia s-au primit peste 140.000 de mesaje de sustinere iar in ziua de 29 februarie 2008, la Palatul Patriarhiei din Bucuresti, conducatorii si reprezentantii cultelor religioase recunoscute in Romania si-au exprimat pozitia comuna cu privire la mentinerea disciplinei religie in planurile-cadru ale invatamantului liceal, ca parte a trunchiului comun.

Un argument in plus in favoarea acestei pozitii il reprezinta integrarea Romaniei in structurile europene.

"In majoritatea statelor Uniunii Europene religia este disciplina... mai mult


Marti, 18 August 2009, ora 15:00

18 comentarii
Scandal la Berlin: etica sau religie, ca materii de studiu in scoli?

Scandal la Berlin: etica sau religie, ca materii de studiu in scoli?

Berlinul este singurul oras din Germania unde religia se preda ca materie facultativa in scoli, iar referendumul de la sfarsitul lunii aprilie, prin care religia ar putea deveni curs optional, a creat un adevarat scandal.

In dezbaterile aprinse nu numai parintii, politicienii si preotii, dar si vedetele, informeaza Deutsche Welle.

Dezbateri in mass media, forumuri pe Internet, sute de pancarte pe strazi, declaratii politice, sedinte cu parintii si intruniri ale preotilor aduc argumente pro ci contra introducerii religiei in scoli ca materie optionala, alternativa cursurilor de etica.

Batalia se va incheia pe 26 aprilie, cand va avea loc un referendum prin care se va decide daca cele doua materii vor fi studiate optional, in paralel, sau daca etica va ramane singura materie obligatorie.

Religia facultativa, etica obligatorie

De trei ani, elevii din Berlin participa facultativ la orele de religie, organizate de comunitatea religioasa de care apartin si subventionate de senatul capitalei germane. Pe de alta parte, cursurile de etica fac parte din programa scolara obligatorie, incepand din 2007.

Controversele privitoare la acest subiect au atras si cateva vedete din Berlin, renumite insa in toata tara, care s-au alaturat asociatiei "Pro Reli" in campania pentru introducerea religiei ca materie optionala in scoli.

Astfel, de doua zile, strazile capitalei sunt pline de pancarte cu fotografia lui Gunther Jauch, cunoscutul prezentator al emisiunii "Vrei sa fii... mai mult


Joi, 16 Aprilie 2009, ora 16:23

8 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. La ce poate conduce teama de un atac militar al Rusiei
  2. Creatura marina "diavolul negru", filmata in premiera mondiala (Video)
  3. Ursuletul Winnie the Pooh, interzis intr-un oras european pentru ca e "hermafrodit"
  4. Supravietuire miraculoasa: A cazut de la etajul 11 pe o masina in miscare
  5. Un atac nuclear a distrus civilizatia de pe Marte - teorie stiintifica
  6. Barbati pusi sa treaca prin chinurile nasterii - cum au rezistat
  7. Ai merge cu un autobuz alimentat cu excremente?
  8. Moarta in bratele sotului, din cauza detectorului de metale din aeroport
  9. Noua Barbie are vergeturi si acnee (Foto)
  10. Ai camere de supraveghere video? Poti fi spionat pe un site din Rusia