prefectura covasna

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Protest: Peste 150 de persoane au intonat imnul Ungariei in fata Prefecturii Covasna

Protest: Peste 150 de persoane au intonat imnul Ungariei in fata Prefecturii Covasna

Peste 150 de persoane au intonat, luni dupa-amiaza, imnul Ungariei, in fata Prefecturii Covasna, in semn de protest fata de amenda de 5.000 de lei data de institutie Partidului Civic Maghiar (PCM), pentru intonarea aceluiasi imn la Ziua solidaritatii nationale a maghiarilor, din 4 iunie.

La initiativa PCM, peste 150 de persoane s-au adunat, luni, cu drapelul Ungariei si cu steaguri secuiesti, in fata Prefecturii Covasna, unde au cantat imnul Ungariei de mai multe ori, au citit pasaje din Biblie si au spus rugaciuni.

"Ne-a ajuns cutitul la os. Este o jignire catre comunitatea maghiara, catre natiunea maghiara facuta de prefectul judetului Covasna, cel care a zis ca vrea prietenie intre popoare la vremea cand s-a angajat sa ocupe aceasta functie. Sa nu putem intona imnul national, care este si un cantec religios, sa nu-l putem canta in Ziua maghiarilor de pretutindeni, Ziua unitatii nationale, cand peste tot in lume maghiarimea canta acest imn, noi sa nu avem dreptul, eu zic ca este o jignire", a declarat presedintele Consiliului National Secuiesc, Gazda Zoltan.

El a adaugat ca actiunile de protest vor continua si zilele urmatoare si ca, intre timp, au fost demarate procedurile de contestare a sanctiunii date de Prefectura Covasna.

La actiune au fost prezenti membrii tuturor partidelor maghiare, inclusiv liderul UDMR Covasna, Tamas Sandor, care a spus ca se va implica activ in organizarea protestelor din zilele urmatoare.

"Va anunt ca, de maine (marti -... mai mult


Luni, 15 Decembrie 2014, ora 22:42

4 comentarii
Angajatii Prefecturii Covasna vor merge la serviciu imbracati in ie

Angajatii Prefecturii Covasna vor merge la serviciu imbracati in ie

Angajatii Prefecturii Covasna vor merge la munca imbracati in ie romaneasca, pe 24 iunie, de Sanziene, cand se sarbatoreste Ziua Universala a Iei.

Marius Popica, prefectul de Covasna a precizat, luni, intr-o conferinta de presa, ca angajatii vor purta haine traditionale la serviciu, institutia organizand si un concurs in acest sens, potrivit Mediafax.

Asadar, prefectul i-a indemnat pe oameni sa se imbrace in ie si sa posteze pe Facebook o fotografie cu ei, iar persoana care va strange cele mai multe votui, pe baza unui regulament, va castiga un sejur la un hotel din Covasna.

Noaptea magica de Sanziene

De asemenea, el a afirmat ca toti angajatii prefecturii vor veni la serviciu in ie traditionala pe 24 iunie.

"Pe 24 iunie, de Sanziene, ne-am mobilizat ca la Prefectura toti angajatii sa vina imbracati in ie", a spus acesta. mai mult


Luni, 16 Iunie 2014, ora 20:41

1 comentariu
Panoul "Tinutul Secuiesc" a fost luat din fata Prefecturii Covasna

Panoul "Tinutul Secuiesc" a fost luat din fata Prefecturii Covasna

Panoul cu inscriptia "SIC Terra Siculorum", amplasat anul trecut de UDMR in fata Prefecturii din Sfantu Gheorghe, a fost inlaturat in cursul noptii trecute.

Prefectul Dumitru Marinescu a declarat, miercuri, ca saluta gestul UDMR de a retrage acest panou, catalogandu-l drept "un pas spre normalitate si o mai buna intelegere".

Panoul de culoare albastru deschis pe care sunt inscriptionate cuvintele "SIC-Terra Siculorum" ("Tinutul secuiesc" in limba latina - n.r) a fost amplasat in fata Prefecturii din Sfantu Gheorghe in luna noiembrie a anului trecut, cu putin timp inainte de inceperea campaniei electorale.

Kelemen Hunor: Pentru unii, secuimea si Tinutul Secuiesc au devenit o boala cronica

Liderii UDMR Tamas Sandor si Antal Arpad, presedintele Consiliului Judetean, respectiv primarul municipiului Sfantu Gheorghe, au declarat la acea vreme ca panoul reprezinta un semn de protest fata de actiunile fostul prefect Codrin Munteanu, care "a jignit comunitatea maghiara si a desconsiderat simbolurile lor nationale si identitare". Acestia au mentionat ca Munteanu a intentat autoritatilor locale zeci de procese ce vizau denumirile unor institutii de cultura, steme si inscriptii bilingve si a cerut inlaturarea steagului secuiesc de pe institutiile publice.

Prefectul de Covasna a somat noua primarii sa indeparteze steagul secuiesc

Fostul prefect Codrin Munteanu, care la finele anului trecut a fost numit secretar general la Ministerul Apararii, a declarat ca toate... mai mult


Miercuri, 27 Martie 2013, ora 12:36

2 comentarii
UDMR a pus in fata Prefecturii Covasna un panou cu inscriptia "Pamant Secuiesc"

UDMR a pus in fata Prefecturii Covasna un panou cu inscriptia "Pamant Secuiesc"

Reprezentantii UDMR au amplasat, luni, in fata Prefecturii Covasna un panou pe care scrie "SIC - Terra Siculorum", adica Pamant Secuiesc.

Panoul are 12 metri, iar la ridicarea sa au fost prezenti presedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, si cel al UDMR Sfantu Gheorghe, primarul Antal Arpad. Se pare ca gestul este unul de protest fata de actiunile prefectului Codrin Munteanu, ale carui decizii nu sunt agreate de catre secuii din judet, arata B1 Tv, citand Mediafax.

UDMR Covasna a obtinut aprobare pentru a pastra panou in locul respectiv pana la Craciun.

"Domnul prefect pana acum nu a adus in judet nici macar o pioneza sau fonduri pentru administratiile publice locale din judet, in schimb exista un sir lung de decizii si atacuri din partea domniei sale la adresa simbolurilor si sentimentele secuilor din judet", a afirmat presedintele UDMR Covasna.

Pentru a-si sustine afirmatia, acesta a dat exemplu actiunea prefectului de a ataca deciziile privind denumirea mai multor institutii de cultura, steagurile oraselor Sfantu Gheorghe si Covasna, al judetului, inscriptiile de la intrarea localitatilor cu mesajul "Isten hozta" ("Dumnezeu v-a adus").

"Se vede ca aceste actiuni ale dansului sunt bine gandite de dinainte, nu sunt aleatorii, ci sunt un sir de atacuri impotriva insemnelor, simbolurilor si sentimentele noastre. Iata ca, daca dansul asa vede, avem si noi un raspuns", a continuat liderul UDMR Covasna.

Presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a sustinut... mai mult


Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 20:33

13 comentarii
Primaria Sfantu Gheorghe, atentionata cu privire la placutele bilingve

Primaria Sfantu Gheorghe, atentionata cu privire la placutele bilingve

Primaria din Sfantu Gheorghe o primit o adresa din partea Prefecturii Covasna prin care se solicita respectarea regulilor de inscriptionare a placutelor din oras.

Acestea trebuie sa fie inscriptionate intai in limba romana, pe partea de sus, si apoi in limba maghiara, pe partea de jos, si nu invers, informeaza Amos News.

Prefectul de Covasna, Codrin Munteanu, a facut trimitere la Constitutie si alte legi, aratand ca limba oficiala a Statului este cea romana.

Astfel, trebuie sa aiba limba nationala si trebuie sa aiba intaietate pe inscriptionarile publice, existand libertatea ca acolo unde minoritatile nationale depasesc procentul de 20%, limbile acestora sa poata fi folosite in plan secund, cu caracter informativ.

Primaria municipiului Sfantu Gheorghe doreste ca vechile tablite ce indica denumirile de strazi si pe cele de pe cladirile marcante si de pe unele institutii sa fie inlocuite cu unele noi, ce poarta stema orasului. mai mult


Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 17:10

2 comentarii
Prefectura Covasna cere in instanta eliminarea unui panou cu "Tinutul Secuiesc"

Prefectura Covasna cere in instanta eliminarea unui panou cu "Tinutul Secuiesc"

Prefectura judetului Covasna a cerut in instanta anularea autorizatiei de constructie a unui panou pe care este scris "Tinutul Secuiesc", in localitatea Aita Mare.

Inspectoratul de Stat in Constructii a decis ca autorizatia obtinuta pentru panoul "Tinutul Secuiesc", amplasat in urma cu mai bine de un an in localitatea covasneana Aita Mare, nu intruneste conditiile de legalitate, informeaza Amos News.

Astfel, prefectura a solicitat Tribunalului Covasna anularea autorizatiei respective.

Prefectul judetului Covasna, Codrin Munteanu, a declarat, miercuri, ca Prefectura a actionat in urma sesizarii primite din partea ISC.

Panoul "Tinutul Secuiesc" de la Aita Mare a fost amplasat de CJ Covasna pe 29 Mai 2008, pe DJ 131. mai mult


Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 15:17

Prefectura Covasna cere indepartarea drapelelor secuiesti de pe institutiile publice

Prefectura Covasna cere indepartarea drapelelor secuiesti de pe institutiile publice

Prefectul judetului Covasna, Codrin Munteanu, a solicitat, luni, indepartarea drapelelor secuiesti arborate pe Primaria din Sfantu-Gheorghe, pe motiv ca incalca legea.

Codrin Munteanu a declarat, luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca, potrivit legii privind arborarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema tarii, in institutiile publice poate fi arborat doar drapelul Romaniei, iar dupa inregrarea in UE este permisa si arborarea steagului Uniunii, transmite corespondentul NewsIn.

Potrivit prefectului, cei care au amplasat steagurile secuiesti s-au bazat pe faptul ca ceea ce nu este interzis prin lege, este permis, insa acest lucru nu este corect si este o interpretare gresita a legii.

Munteanu a precizat ca va inainta autoritatilor locale o adresa identica cu cea trimisa de prefectul Gyorgy Ervin, prin care acesta din urma cerea indepartarea din sala de sedinte a CJ si a Prefecturii a drapelului secuiesc, in somatia cu pricina steagul fiind denumit "drapel neidentificabil".

Prefectul a tinut sa sublinieze ca nu il preocupa joaca de-a drapelele, ci este interesat mai mult de dezvoltarea judetului, dar tine la respectarea legii. Drapelul secuiesc este prezent pe fatada Primariei Sf.Gheorghe si in sala de sedinte a Consiliului Local, precum si in unele localitati din Harghita.

Drapelul secuiesc contureaza luna si soarele aurii, pe un fond albastru deschis.

Liderii PCM si CNS promoveaza utilizarea insemnelor... mai mult


Luni, 09 Februarie 2009, ora 17:36

13 comentarii
Prefectura Covasna a atacat o hotarare privind referendumul autonomiei

Prefectura Covasna a atacat o hotarare privind referendumul autonomiei

Prefectura Covasna a atacat in contencios administrativ Consiliul Local al municipiului covasnean Targu-Secuiesc, ca urmare a neintroducerii pe ordinea de zi a revocarii organizarii referendumului pentru autonomie, solicitata de Institutia Prefectului in urma cu doua saptamani.

Prefectul Gyorgy Ervin a declarat luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca a luat aceasta decizie din cauza refuzului de a revoca, acelasi lucru urmand sa se intample si cu alte consilii care ar putea face acest lucru, transmite corespondentul NewsIn.

"Daca nu vor sa revoce, nu avem ce face. Tot mai multe localitati am auzit ca au scos hotarari, nu toate au ajuns la noi, dar cele care au venit sunt foarte slab formulate, cel care le-a initiat n-a studiat Legea referendumului si Legea 215 si hotararile au fost scoase fara o baza intemeiata din punct de vedere juridic. Majoritatea sunt pline de greseli, cea mai mare problema fiind necunoasterea legii referendumului", a afirmat prefectul.

Acesta a completat ca este foarte greu in momentul de fata si in conditiile actuale sa se organizeze un referendum de acest fel, intrucat sunt foarte multe chestiuni juridice. Singura solutie ar fi modificarea legislatiei, care nu reprezinta insa o prioritate in momentul de fata.

Consiliul Local al orasului Baraolt a adoptat, vineri, proiectul de hotarare privind organizarea referendumului pentru autonomia Tinutului Secuiesc, initiat de consilierii locali ai PCM, iar in cursul saptamanii trecute... mai mult


Luni, 10 Noiembrie 2008, ora 14:15

1 comentariu
Alte articole despre: Prefectura, Covasna, referendum, autonomie
Amplasarea panoului cu Tinutul Secuiesc, actionata in instanta

Amplasarea panoului cu Tinutul Secuiesc, actionata in instanta

Prefectura Covasna a actionat in instanta in vederea anularii hotarararii Consiliului Local Aita Mare, prin care acorda in folosinta gratuita, pe termen de 10 ani, CJ Covasna o suprafata din domeniul public al comunei, cu scopul amplasarii unui panou publicitar cu inscriptia Tinutul Secuiesc.

Prefectura a luat aceasta decizie dupa analizarea hotararii in cauza, si care a scos la iveala faptul ca se incalca prevederile legii privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, informeaza NewsIn.

Consiliile locale si judetene pot da in folosinta gratuita, pe termen limitat, bunuri mobile si imobile proprietate publica sau privata locala ori judeteana, dupa caz, persoanelor juridice fara scop lucrativ, care desfasoara activitate de binefacere sau de utilitate publica ori serviciilor publice.

Potrivit Prefecturii, hotararea CL Aita Mare este insa nelegala, intrucat Consiliul Judetean Covasna este o autoritate a administratiei publice locale si nu persoana juridica ori serviciu public, deci nu are calitatea necesara prevazuta in lege.

Primul panou inscriptionat cu "Tinutul Secuiesc", din seria celor sapte care ar urma sa fie amplasate in judet, a fost inaugurat la sfarsitul lunii mai, in comuna Aita Mare, la granita cu judetul Brasov.

Panoul respectiv se afla la marginea unui teren privat spre unul public, fiind pus la dispozitia Consiliului Judetean de catre Consiliul local din Aita Mare.

La o zi dupa amplasare, CJ a adoptat in sedinta si indicatorii... mai mult


Marti, 19 August 2008, ora 12:31

13 comentarii
Alte articole despre: Prefectura, Covasna, instanta, panou, tinut secuiesc

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  2. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  3. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  4. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  5. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  6. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  7. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  8. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  9. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  10. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)