pret benzina ungaria

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Anomalia de la pompa: Pretul benzinei scade cu greu, dar creste vertiginos

Anomalia de la pompa: Pretul benzinei scade cu greu, dar creste vertiginos

Companiile care vand carburanti in Romania cresc foarte repede preturile, in functie de conditiile de pe pietele internationale, dar e cu totul alta poveste cand vine vorba de ieftiniri.

Datele Comisiei Europene, consultate de Ziare.com, arata ca un litru de carburant costa in tara noastra, pe 13 martie, 1,236 de euro.

Pretul este mai mare decat in state mai prospere, precum Polonia (1,113 euro/litru), Luxemburg (1,197 euro/litru) sau Austria (1,211 euro/litru).

Si statele vecine stau mai bine ca noi, avand in vedere ca in Bulgaria un litru de benzina costa 1,104 euro (cel mai mic pret din toata UE), iar in Ungaria - 1,190 euro.

Cum a evoluat pretul benzinei in Romania

Martie 2014: 1,255 euro/litruFebruarie 2015: 1,145 euro/litruMartie 2015: 1,236 euro/litru
Petrolul s-a prabusit, carburantii s-au ieftinit

Pretul benzinei se stabileste in functie de mai multi indicatori, printre care se numara cotatia petrolului, cursul dolarului, taxe si accize.

In consecinta, orice schimbare importanta a unui indicator ar trebui sa se reflecte in pretul final.

In ultimul an, petrolul a inregistrat un declin drastic. Pe 17 martie 2014, cotatia "aurului negru" pe bursa de la Londra era de 106,23 dolari pe baril. In februarie 2015, acesta a ajuns la 56 de dolari pe baril, ceea ce inseamna o pierdere de peste 45%.Dar cum a afectat acest declin pretul benzinei din Romania?

La pompa, soferii din tara noastra plateau in urma cu un an 1,255 euro/litru.... mai mult


Miercuri, 18 Martie 2015, ora 07:20

8 comentarii
Topul "suferintei la pompa": Romania, printre tarile cu cea mai scumpa benzina din lume

Topul "suferintei la pompa": Romania, printre tarile cu cea mai scumpa benzina din lume

Romania se afla printre tarile cu cea mai scumpa benzina din lume, in functie de puterea de cumparare, potrivit clasamentului intocmit de Bloomberg, ce reflecta "suferinta la pompa".

Topul ia in calcul 61 de state si arata cat la suta din venitul mediu zilnic al unei populatii este cheltuit pentru a cumpara un galon de benzina (aproximativ patru litri).

Bloomberg noteaza ca in cazul tarii noastre, venitul mediu zilnic e de 28 de dolari, iar 22% din acesta este necesar pentru a achizitiona cei patru litri de combustibil.

Clasamentul suferintei la pompa este condus de Pakistan, care este urmata de India, Filipine, Indonesia, Turcia, Thailanda, Bulgaria, Africa de Sud, Nigeria si China.

La vecinii nostri din sud, un litru pe benzina costa 1,19 euro, insa venitul mediu zilnic este mai mic, de 21 de dolari (16,9 euro).

Pe de alta parte, Ungaria se afla pe locul 16 in topul suferintei la pompa.

Datele Bloomberg sunt valabile pentru trimestrul patru al anului.In al doilea trimestru din 2014, Romania se afla pe locul 9 in topul suferintei la pompa.

Romania, cea mai drastica scumpire a benzinei din lume - Suntem in top 10 la suferinta la pompa

Din randul celor 61 de tari late in calcul, cea mai scumpa benzina este in Norvegia, unde un litru de benzina costa 1,96 de euro, fiind urmata de Turcia (1,79 euro) si Hong Kong (1,72 euro).

In functie de pret, Romania se afla pe locul 29, intre Croatia (1,31 euro pe litru) si Chile (1,26 euro pe litru).... mai mult


Marti, 02 Decembrie 2014, ora 17:52

27 comentarii
Topul oraselor cu cea mai scumpa benzina din lume - unde se afla Bucurestiul Harta interactiva

Topul oraselor cu cea mai scumpa benzina din lume - unde se afla Bucurestiul Harta interactiva

Europa gazduieste unele dintre cele mai scumpe orase din lume, iar acest lucru se reflecta si in pretul benzinei.

Locuitorii batranului continent trebuie sa scoata foarte multi bani din buzunar pentru alimentarea masinilor, in comparatie cu cei de pe alte continente.

Astfel, potrivit site-ului Numbeo.com, care aduna informatii de la rezidentii din 428 de localitati din toata lumea, Europa detine primele 61 de pozitii in topul oraselor cu cea mai scumpa benzina.

Soferii din Grenoble, Franta, trebuie sa achite la pompa 2,22 euro pentru un singur litru de carburant. Si pentru cei din Leicester, Marea Britanie, situatia este similara, avand in vedere ca benzina ajunge la 1,94 euro/litru, in timp ce pretul mediu al bezinei la statiile din Genova, Italia, este de 1,83 euro/litru.

Grecia, puternica lovita de criza in ultimii ani, se afla in acest clasament pe locul 4, gratie orasului Heraklion, unde costul mediu pentru un litru de carburant este de 1,81 euro. Aceeasi suma se regaseste si in Napoli, Florenta si Roma, mari centre urbane din Italia.

Urmatoarele pozitii din top sunt ocupate tot de tara peninsulara - Venetia (1,80 euro), Bologna si Milano (1,79 euro).

Top 32 orase cu cea mai scumpa benzina din lume


Potrivit datelor oferite de utilizatorii Numbeo.com, pretul benzinei in sapte dintre cele mai mari orase din Romania se situeaza intre 1,33 euro si 1,28 euro.

Mai exact, Iasiul atinge pragul maxim al acestui interval si se afla pe locul 158, in... mai mult


Luni, 27 Ianuarie 2014, ora 07:34

10 comentarii
Majorarea salariului minim, marea pacaleala. De ce vei avea si mai putini bani de benzina

Majorarea salariului minim, marea pacaleala. De ce vei avea si mai putini bani de benzina

Salariul minim pe economie creste in 2014, insa romanii nu vor profita prea mult de pe urma acestei majorari. Simultan, Guvernul a decis majorarea accizei la benzina, care va influenta, in final, toate preturile de pe piata. Business24 iti prezinta cat castiga si cat pierd romanii, in urma ultimelor negocieri cu FMI.

Victor Ponta a anuntat cresterea salariului minim in doua etape in decursul anului 2014, la 900 de lei (202,57 euro). Procentual, majorarea este importanta, de 12,5%.

Suma ne indeparteaza de cel mai mic salariu minim de la nivelul Uniunii Europene, care apartine Bulgariei si este de 158,50 euro, potrivit ultimelor date Eurostat, actualizate la finalul lunii septembrie. Totusi, Romania ramane pe penultimul loc la nivel european. In Ungaria, de pilda, salariul minim garantat de stat este de 332,37 euro, ca sa nu mai vorbim de tarile din varful clasamentului. De exemplu, pe primul loc se afla Luxemburg, cu 1,874 euro, suma care ramane de 9 ori mai mare si dupa majorarea romaneasca din 2014.

Vezi cu cat va creste pretul carburantilor, dupa majorarea accizelor in continuarea articolului Majorarea salariului minim, marea pacaleala. Vezi de ce vei avea si mai putini bani pentru benzina pe Business24.ro mai mult


Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 07:53

5 comentarii
Romania are printre cele mai mari preturi la benzina din lume

Romania are printre cele mai mari preturi la benzina din lume

Romania se numara printre tarile cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume, calculat in functie de puterea de cumparare.

Tara noastra se afla pe locul 7 in acest clasament intocmit de Bloomberg, care a luat in calcul 55 de tari, in care venitul mediu este mai mare de 4 dolari pe zi.

In Romania, pretul unui galon (circa patru litri) de benzina premium este de 6,59 dolari, in timp ce venitul mediu zilnic este de 26 de dolari.

Astfel, un sfert din venitul mediu zilnic este dat pentru cumpararea a circa patru litri de benzina.

In fruntea clasamentului este India, urmata de Nigeria, Indonezia, China, Bulgaria, Thailanda, Romania, Africa de Sud, Letonia si Egipt.

In topul realizat dupa pretul propriu-zis al benzinei, Romania ocupa locul 34.

Cea mai scumpa benzina din lume se afla in Norvegia, unde un galon de benzina costa 9,69 dolari, urmata de Danemarca (9,37 dolari), Italia (9,35 dolari), Olanda (9,35 dolari), Grecia (9,23 dolari), Suedia (8,97 dolari), Hong Kong (8,89 dolari), Portugalia (8,85 dolari) si Marea Britanie (8,84 dolari).

In Europa Centrala si de Est, Slovacia (locul 16 in clasamentul general) are cea mai scumpa benzina, de 7,93 dolari pentru patru litri. Ea este urmata de Ungaria (17 dupa pret si 11 luand in calcul si veniturile), Cehia (18-22), Slovenia (22-28), Austria (23-34), Letonia (25-9), Lituania (27-12), Estonia (28-20), Polonia (29-15), Bulgaria (31-5) si Romania (34-7).

Pe ultima pozitie, atat dupa pret, 0,09 dolari pe patru... mai mult


Duminica, 13 Mai 2012, ora 21:45

11 comentarii
Soferii romani nu au de ce sa se planga: Pretul benzinei, printre cele mai mici in Europa

Soferii romani nu au de ce sa se planga: Pretul benzinei, printre cele mai mici in Europa

Pretul benzinei vandute in Romania se numara printre cele mai mici din Europa, adica mult sub tariful carburantului in Norvegia si mai apropiat de cel al benzinei comercializate la Moscova.

Potrivit unei analize a pretului benzinei in Europa, publicata de agentia RIA Novosti, la nivelul sfarsitului de trimestru trei, media europeana este de 1,33 euro. S-a luat in considerare pretul mediu la pompa, pentru benzina cu cifra octanica 95, aferent unui numar de 31 tari europene, inclusiv Rusia.

Cea mai scumpa benzina poate fi gasita in Norvegia, la pretul de 1,73 euro pe litru, iar cea mai ieftina in Rusia, la pretul de 0,88 euro.

Din cele 31 de tari, Romania se afla printre statele cu cea mai ieftina benzina, cu pretul de 1,22 euro/litru, cat plateam noi la finele lunii septembrie.

Analiza apreciaza ca, fata de clasamentul de la sfarsitul trimestrului anterior, nu s-au inregistrat schimbari majore, cu exceptia Greciei, care a urcat in randul tarilor cu benzina cea mai scumpa.

Ea ocupa pozitia 2, imediat dupa Norvegia, comercializand benzina cu 1,66 euro (7,20 lei, la cursul de miercuri). Explicatia priveste masurile de austeritate luate de guvernul grec, prin marirea taxelor la mai multe produse, inclusiv benzina, in vederea redresarii economiei nationale.

Amanuntul nu trebuie sa le scape turistilor romani care, calatorind in Grecia cu masina personala, se pot astepta la o benzina mult mai scumpa decat cea de la noi, sau din Bulgaria, pe care o vor traversa.... mai mult


Joi, 20 Octombrie 2011, ora 08:09

19 comentarii
Iarasi ne streseaza pretul benzinei si iarasi n-avem de ales (Opinii)

Iarasi ne streseaza pretul benzinei si iarasi n-avem de ales (Opinii)

In timp ce pretul barilului de petrol scade dramatic la bursa de marfuri din New York, pretul benzinei la pompa din Bucuresti creste sistematic.

Acest paradox nu-l pot explica decat specialistii in ingineria pretului la benzina, cei care anticipasera anul trecut ca, pana la sfarsitul lui 2011, litrul va ajunge sigur la 6 lei.

Consiliul Concurentei lucreaza cu cincinalul

Sunt semne destule ca proorocirea se va adeveri mai spre dupa Craciun, ca un fel de incheiere la luna cadourilor.

Recent, insusi presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari a estimat la o emisiune televizata ca, pe la sfarsitul anului viitor, vom avea un nou cadou, respectiv litrul de benzina va ajunge la 7 lei.

Stilul acesta de a prezice preturile mai bine chiar decat insasi mama Omida da de banuit ca respectivele preturi de la pompele dambovitene nu depind nici de barilul americanilor, nici de razboiul arabilor, nici de conductele rusilor, cat depind de muschii benzinarilor. Ei intre ei hotarasc singuri cat le vom plati noi lor, ca sa fim chit.

Anul trecut, intr-o situatie la fel de tragi-comica precum cea de anul acesta, premierul Boc s-a dat mare si a cerut Consiliului Concurentei sa faca o investigatie si sa verifice cum justifica benzinarii pretul.

Raspunsul a fost halucinant: investigatia fusese deja comandata de vreo cinci ani, Consiliul verifica de zor, dar asta va mai dura. Cat va dura? - a intrebat presa scandalizata. Raspunsul a sosit linistitor: inca vreo trei luni.... mai mult


Marti, 11 Octombrie 2011, ora 07:19

15 comentarii
Alte articole despre: pret benzina, smecherie pret benzina
Guvernul se joaca cu focul la pompa de benzina (Opinii)

Guvernul se joaca cu focul la pompa de benzina (Opinii)

De-abia si-a lansat Emil Boc motiunea cea de dreapta, ca s-a si dedat la o demonstratie demagogica cu iz comunist. Premierul vrea sa inghete pretul combustibilului. Legal este posibil, dar in baza unei legi adoptate inainte sa intram in UE si de aceea Consiliul Concurentei si Departamentul pentru Afaceri Europene au primit sarcina sa analizeze daca printr-o astfel de masura nu ne ridicam Europa in cap.

Cum sunt convins ca vreo 90% dintre romani, cel putin, au fost incantati sa auda asa vorbe, Emil Boc are numai de castigat sub aspect electoral caci, nu-i asa, a incercat macar.

Sigur, tot majoritatea romanilor suspina dupa comunism si Nicoale Ceausescu, iar ideea inghetarii pretului combustibilului are aceeasi origine. Sa ne intelegem: am masina, conduc si ma doare sufletul de fiecare data cand ajung la pompa, dar asta nu ma poate face sa agreez masuri populiste si mai degraba paguboase pe termen lung.

Caci intr-un sistem sanatos, piata este singura care regleaza preturile. Raportul cerere - oferta e sfant si orice defectare a lui poate provoca mari neajunsuri. In aceste conditii, inghetarea temporara a pretului benzinei poate avea doua efecte perverse. In primul rand, nimeni nu poate impiedica marile companii sa-si vanda marfa in alte tari, asa ca am putea ajunge chiar la o criza a benzinei, cu cozi la pompe. In al doilea rand, cine spune ca dupa sase luni de blocare a pretului, companiile nu vor recupera scumpirile cu cateva majorari in salturi mari, astfel... mai mult


Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 23:30

54 comentarii
Grecii au luat cu asalt benzinariile din Bulgaria

Grecii au luat cu asalt benzinariile din Bulgaria

Un numar mare de greci a inceput sa cumpere benzina din regiunile sudice ale Bulgariei, unde gasesc combustibil cu un pret aproape de doua ori mai mic.

Presa locala scrie ca sute sau chiar mii de greci au condus in ultimele zile pana in Bulgaria, pentru a cumpara benzina, dupa ce texele mari instituite recent la Atena au scumpit pretul combustibilului, informeaza Novinite.

Pretul benzinei a ajuns la 1,75 euro/litru in Grecia, in timp ce pretul mediu in Bulgaria este de 1,1-1,2 euro/litru.

Cresterea pretului la combustibili in Ungaria a condus la o situatie similara, multi unguri facandu-si plinul din Romania, unde preturile sunt cu aproximativ 15% mai mici. mai mult


Joi, 06 Mai 2010, ora 15:22

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)