pret energie 2014

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cu cat creste pretul energiei electrice de la 1 ianuarie

Cu cat creste pretul energiei electrice de la 1 ianuarie

Pretul mediu de vanzare a energiei electrice la tarifele reglementate va creste cu 0,26% de la 1 ianuarie, a anuntat vineri Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

"Impactul tarifelor aprobate prin Ordinul 157/2014 - incepand cu data de 1 ianuarie 2015 - va duce la o crestere de 0,26% (sub cea estimata initial) a pretului mediu de vanzare a energiei electrice la tarifele reglementate fata de cele realizate in semestrul II 2014", anunta ANRE.

Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat, in sedinta de luni, Ordinul ANRE nr. 157/2014 pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrica aplicate de furnizorii de ultima instanta clientilor casnici care nu si-au exercitat dreptul de eligibilitate. mai mult


Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 22:20

1 comentariu
De la 1 iulie platim facturi mai mici la energie electrica

De la 1 iulie platim facturi mai mici la energie electrica

Consumatorii casnici vor plati de la 1 iulie facturi la energie mai mici cu 2,6%, in medie, unul dintre factorii care vor determina ieftinirea curentului fiind diminuarea contributiei pentru cogenerarea de inalta eficienta, a anuntat vineri ANRE.

Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat joi un ordin pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrica aplicate de furnizorii de ultima instanta clientilor casnici si asimilati clientilor casnici care nu si-au exercitat dreptul de eligibilitate si Avizele pentru tarifele CPC (componenta de piata concurentiala) pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2014.

"Prin aplicarea prevederilor actelor de mai sus, desi preturile din grila tarifara aprobata prin Ordinul ANRE nr. 57/2014 au fost majorate cu 1,89%, ca urmare a recunoasterii in pretul de achizitie reglementat a impozitului pe constructii, la consumatorii casnici se va inregistra o reducere a pretului energiei electrice (fara taxe) in medie cu 0,9%", arata ANRE.

Acest lucru se datoreaza in principal reducerii cu circa 3,5 % a valorii medii a tarifului CPC aferenta consumului casnic, combinata cu cresterea cu 10% a gradului de dereglementare, cat si scaderii pretului mediu de revenire la energia electrica facturata la tarife reglementate de 1,1%, ca urmare a scaderii valorii componentei de rezervare din factura corespunzator gradului de dereglementare, potrivit sursei citate.

Emil Calota,... mai mult


Vineri, 27 Iunie 2014, ora 21:36

2 comentarii
Factura la curent scade de la 1 iulie. Cum este posibil

Factura la curent scade de la 1 iulie. Cum este posibil

Facturile romanilor la energie electrica vor scadea cu 2,6% de la 1 iulie, ca urmare a ieftinirii energiei pe piata libera, dar si a reducerii taxei de congenerare, a anuntat Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit Digi 24, reducerea este data de componenta de pe piata libera, in conditiile in care 30% din energia pe care o primesc consumatorii provine de pe aceasta piata. Deoarece valoarea energiei este in scadere pe Bursa, aceasta tendinta se va vedea si in facturile consumatorilor.

De asemenea, ANRE a decis scaderea taxei pe cogenerarea de inalta eficienta, platita in factura la energie separat fata de costul propriu-zis al electricitatii, se arata intr-un comunicat al reglementatorului.

Acesti factori compenseaza scumpirea de 1,89% a energiei, dupa ce a fost recunoscuta in tarife taxa pe stalp platita de Hidroelectrica si Nuclearelectrica, ducand la scaderea per total a tarifelor.

Totodata, pentru firme, pretul energiei va scadea cu circa 4% de la 1 iulie.

Pretul energiei electrice pentru consumatorii casnici va fi liberalizat in totalitate la 31 decembrie 2017, in timp ce data pentru consumatorii industriali piata a fost liberalizata la 1 ianuarie 20141 ianuarie 2014, conform calendarului de liberalizare agreat de Guvern cu FMI in 2012.

C.S. mai mult


Vineri, 27 Iunie 2014, ora 14:36

1 comentariu
Ponta s-a laudat cu performantele economice ale Romaniei. Ludovic Orban: Bate campii!

Ponta s-a laudat cu performantele economice ale Romaniei. Ludovic Orban: Bate campii!

Premierul Victor Ponta a enumerat, luni, performantele economice ale Romaniei si a explicat ca preturile la gaze vor creste de la 1 aprilie cu 2%, iar cele la electricitate vor scadea. In replica, liberalul Ludovic Orban a apreciat ca seful Guvernului bate campii, avand in vedere ca nu a prezentat datele care i-au fost cerute.

Intr-un discurs tinut in plenul Parlamentului, prim-ministrul a precizat ca e important ca Romania sa isi pastreze competitivitatea si sa sprijine cifrele care arata ca exporturile si activitatea industriala au continuat sa creasca si in 2014, iar tara noastra trebuie sa continue ritmul de absorbtie al fondurulor europene si sa se asigure stabilitatea si perspectiva de dezvoltare a economiei.

Pe de alta parte, el a anuntat ca miercuri vor adopta HG privind cota de energie regenerabila, prin care vor scadea preturile la energie electrica. De asemenea, in aceeasi zi, Guvernul va pune in discutie si eliminarea taxei de cogenerare pentru exporturi, "fiind astfel incurajate exporturile de energie ale Romaniei".

Mai mult, Ponta a amintit ca "in 8 aprile, CE va publica regulamentul prin care fiecare tara membra va putea sa asigure o schema cu reducere de 85% pentru consumatorii industriali la cheltuielile cu energie regenerabila".

Referitor la gaze, el a mentionat ca de la 1 aprilie pretul pentru consumatorii casnici va creste cu 2%, "in schimb, pentru toti cei aflati pe piata libera, pretul de referinta va fi cel de la 1 ianuarie 2013,... mai mult


Luni, 24 Martie 2014, ora 16:48

29 comentarii
Avertismentul sindicatelor: Companiile industriale vor disparea! Asta e ultima solutie

Avertismentul sindicatelor: Companiile industriale vor disparea! Asta e ultima solutie

Mai multe organizatii sindicale si patronale solicita, printr-o scrisoare deschisa, refacerea politicilor privind energia electrica si gazele naturale, atentionand ca in caz contrar pot aparea consecinte ireparabile asupra economiei nationale, inclusiv disparitia companiilor industriale din Romania.

Scrisoarea deschisa, adresata presedintelui Traian Basescu, premierului Victor Ponta, presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, ministrilor Economiei si Energiei, sefului Misiunii FMI pentru Romania, Andrea Schaechter si sefului Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, este o "ultima solutie" in incercarea de a insista ca autoritatile sa gaseasca, urgent, solutii corecte pentru marile companii industriale din Romania, sustin semnatarii documentului.

"Daca Romania nu va implementa rapid masuri substantiale pentru rezolvarea situatiei din domeniile de energie electrica si de gaze naturale, riscul relocarii se transforma in realitate, in scurt timp. Povara costurilor uriase si artificiale care ameninta industriile producatoare are, de asemenea, consecinte potential ireparabile asupra economiei nationale.

In ciuda asa-zisei strategii publice de axare pe industria nationala, ca motor al cresterii economice, ne aflam, acum, intr-o situatie disperata. Distorsiunile provenite de la politicile privind electricitatea si gazul natural, care au continuat in ultimul an, au avut un impact negativ semnificativ asupra competitivitatii industriilor... mai mult


Luni, 17 Februarie 2014, ora 16:22

2 comentarii
Previziuni extreme pentru 2014: Ne intoarcem la economia de tip sovietic?

Previziuni extreme pentru 2014: Ne intoarcem la economia de tip sovietic?

Tensiuni politice in Europa, prabusirea pretului petrolului pana la 80 de dolari/baril si deflatia in SUA sunt cateva dintre traditionalele previziuni "scandaloase" ale Saxo Bank pentru anul ce vine.

Insa cea mai scandaloasa previziune pentru 2014 vizeaza un model economic "de tip sovietic" pentru Europa.

Saxo Bank admite ca "probabilitatea ca una dintre aceste previziuni sa devina realitate este scazuta", insa sustine ca acestea sunt bazate pe "o serie de evenimente politice si specifice pietei fezabile", se arata in documentul publicat pe site-ul bancii.

"Subliniem ca aceste previziuni nu reprezinta apelurile oficiale ale Saxo Bank pentru 2014, ci mai degraba un exercitiu pentru identificarea riscurilor majore, cu intentia de a incuraja investitorii sa se pregateasca pentru cel mai rau scenariu inainte de a tranzactiona sau a investi", spune Steen Jakobsen, economist- sef al Saxo Bank.

Acestea sunt cateva dintre previziunile Saxo Bank pentru 2014:

Impozitul pe avere introdus in UE anunta intoarcerea unei economii de tip sovietic

Panicata de deflatie si de lipsa cresterii, Comisia Europeana va introduce taxe pe avere pentru cei care economisesc mai mult de 100.000 de dolari pentru a elimina inegalitatea si pentru a asigura suficiente fonduri in scopul crearii unui "amortizor" in fata crizei.

Aceasta va fi ultima mutare in directia unui stat european de tip totalitar si catre cel scazut nivel pentru drepturile individuale si de proprietate.

Alianta... mai mult


Marti, 17 Decembrie 2013, ora 22:05

9 comentarii
Ministrul Nita anunta cu cat vor creste facturile la energie anul viitor

Ministrul Nita anunta cu cat vor creste facturile la energie anul viitor

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat, joi, ca facturile la energie pentru populatie vor creste cu 1% anul viitor.

In plus, in cazul companiilor, pretul va fi mai mare cu 2%. Oficialul a facut aceste precizari dupa ce s-a consultat cu ANRE, informeaza Mediafax.

El a adaugat ca anul viitor taxa de cogenerare, incasata de producatorii de energie electrica si termica, urmeaza sa scada cu 10% la 1 ianuarie si cu 30% la 1 iulie.

Potrivit lui Nita, in acest an factura la electricitate a scazut cu 7% pentru toti consumatorii.

Insa in urma cu o zi, el a marturisit ca nu a facut calculele legate de cresterea preturilor la energie.

"ANRE trebuie sa le faca, nu Departamentul pentru Energie. Dar parerea mea este ca aceste taxe nu pot influenta foarte mult pretul final. De la 1 ianuarie, majorarea de pret va fi de doar 1%, iar o taxa pe stalpi nu poate sa influenteze foarte mult", a mai spus ministrul.

Declaratiile au fost facute in contextul in care Executivul vrea sa creasca incasarile la buget in 2014 prin suprataxarea sectorului energetic, prin majorarea redeventelor cu 25% la resursele minerale si prin acciza suplimentara la carburanti.

Taxe pe stalpi, parcari, piscine si Vidraru - vor fi vizate companiile de stat mai mult


Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 11:07

4 comentarii
Energia electrica, mai scumpa cu 6% de la 1 ianuarie

Energia electrica, mai scumpa cu 6% de la 1 ianuarie

Tariful reglementat pentru energia electrica va creste cu 6% de la 1 ianuarie 2013, iar de la 1 iulie va mai avea loc o majorare cu 2%, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

De asemenea, la factura finala se va adauga o crestere de 8% reprezentand energia verde, cea ce va insemna doi lei in plus la factura, lunar.

In ceea ce priveste pretul pentru gaze naturale, pentru consumatorii casnici prima majorare va fi realizata la 1 iulie 2013, cand pretul reglementat va creste cu 8%, iar cea de-a doua la 1 octombrie cand acesta va urca cu doua procente.

Potrivit unui raport ANRE, in 2013 trebuie stabilite investitiile necesare in sectorul energetic pentru o serie de obiective specifice. Este vorba despre acceptarea, de catre Romania, a implementarii contorizarii inteligente la 80% din consumatori pana in 2020. In acest context, fiecare operator de distributie trebuie sa detina un plan concret de implementare construit pe baza unor studii individuale privind instalarea contuarelor inteligente si efectele financiare asupra planurilor de investitii.

De asemenea, Romania trebuie sa dezvolte retelele de distributie pentru a putea fi posibila conectarea de capacitati de regenerabile suficiente, astfel incat sa poata sa acopere cota de 38% din productia de energie electrica pana in 2020.

Obiectivele stabilite vizeaza si reducerea consumului propriu tehnologic prin retele pana cel putin la limita de 9% din energia intrata in conturul comercial... mai mult


Marti, 01 Ianuarie 2013, ora 09:09

4 comentarii
Pretul gazelor va creste cu 10-12% anual, pana in 2018 - vezi calendarul scumpirilor (Video)

Pretul gazelor va creste cu 10-12% anual, pana in 2018 - vezi calendarul scumpirilor (Video)

Pretul gazelor pentru populatie va creste cu 10% atat anul viitor, cat si in 2014, pentru ca in 2015-2018 sa urce cu 12% anual, prin ajustari trimestriale, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate, iar liberalizarea pietei de energie va incepe in septembrie, cu clientii industriali.

Pentru anul in curs, nu sunt prevazute cresteri de pret in baza calendarului anuntat vineri de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), prima, de 8%, urmand sa fie efectuata la 1 iulie 2013, iar a doua, de 2%, in octombrie 2013.

In 2014 preturile vor urca in patru trepte de 2-3% fiecare, pentru ca din 2015 cresterile sa fie usor mai mari, de 2-4%.

Majorarile vor fi operate in lunile ianuarie, aprilie, iulie si octombrie, si vor continua cu aceeasi frecventa pana la finele anului 2018. In 2016 si 2018 fiecare scumpire va fi de 3%, iar in 2015 si 2017 de 2-4%, respectiv de 2-5%, dar pe ansamblul fiecarui an rata de crestere ramane la 12%.

Pentru consumatorii noncasnici, calendarul este mai scurt, dar prevede scumpiri mai accentuate. Astfel, preturile vor creste cu 5% la 1 decembrie 2012 si cu 18% anul viitor (in trei etape, de 5%, in aprilie si iulie, respectiv 3%, in octombrie).

Tot cu 18% vor fi majorate tarifele si in 2014, prin ajustari trimestriale, insa va fi ultimul an cu scumpiri, conform calendarului.

Eliminarea preturilor reglementate a fost solicitata autoritatilor romane de catre Fondul Monetar International.

In ceea ce... mai mult


Sambata, 30 Iunie 2012, ora 09:03

10 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba