pret energie electrica

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cu cat creste pretul energiei electrice de la 1 ianuarie

Cu cat creste pretul energiei electrice de la 1 ianuarie

Pretul mediu de vanzare a energiei electrice la tarifele reglementate va creste cu 0,26% de la 1 ianuarie, a anuntat vineri Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

"Impactul tarifelor aprobate prin Ordinul 157/2014 - incepand cu data de 1 ianuarie 2015 - va duce la o crestere de 0,26% (sub cea estimata initial) a pretului mediu de vanzare a energiei electrice la tarifele reglementate fata de cele realizate in semestrul II 2014", anunta ANRE.

Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat, in sedinta de luni, Ordinul ANRE nr. 157/2014 pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrica aplicate de furnizorii de ultima instanta clientilor casnici care nu si-au exercitat dreptul de eligibilitate. mai mult


Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 22:20

1 comentariu
Pretul energiei electrice in Romania: Costuri mici, dar taxe uriase

Pretul energiei electrice in Romania: Costuri mici, dar taxe uriase

Romania s-a situat pe locul al treilea in semestrul al doilea din 2013 la scumpirea curentului electric pentru gospodariile populatiei.

Pretul in tara noastra a crescut cu 16,81%, astfel ca ne plasam dupa Estonia (+21,73%) si Grecia (+19,68%).

Pentru referinta, trebuie amintit ca media scumpirilor la nivelul UE a fost de 2,81% iar majoritatea statelor din regiunea noastra au redus pretul energiei electrice pentru populatie (Bulgaria, Ungaria, Polonia, Croatia, Slovacia).

Cu toate acestea, ocupam in continuare locul al doilea din UE 28 in topul celui mai ieftin curent electric pentru populatie, dupa Bulgaria si inaintea Ungariei.

Desi avem cel mai mic pret de cost din intreaga Uniune, pretul platit de consumatorii romani ajung sa fie mai mari cu 45% fata de cei bulgari prin cheltuielile de transport relativ mari si, atentie, prin cele mai mari taxe si impozite din top 10 cu exceptia Finlandei.

Daca se calculeaza ponderea in pretul final fara taxe si impozite, se poate observa cum ocupam locul al treilea in UE 28, dupa Cehia si Danemarca la costul de transport.

Simplificat, la bulgari proportia 60% la 40% se aplica intre productie si transport, la noi se aplica intre transport si productie.

Din pacate, desi avem penultimul nivel de trai intre statele UE, ne situam in fruntea tarilor din regiune in ceea ce priveste taxele aplicate la energia electrica livrata populatiei, chiar si fara a lua in calcul nivelul ridicat al TVA.

Citeste mai departe despre... mai mult


Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 10:23

4 comentarii
De la 1 iulie platim facturi mai mici la energie electrica

De la 1 iulie platim facturi mai mici la energie electrica

Consumatorii casnici vor plati de la 1 iulie facturi la energie mai mici cu 2,6%, in medie, unul dintre factorii care vor determina ieftinirea curentului fiind diminuarea contributiei pentru cogenerarea de inalta eficienta, a anuntat vineri ANRE.

Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat joi un ordin pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrica aplicate de furnizorii de ultima instanta clientilor casnici si asimilati clientilor casnici care nu si-au exercitat dreptul de eligibilitate si Avizele pentru tarifele CPC (componenta de piata concurentiala) pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2014.

"Prin aplicarea prevederilor actelor de mai sus, desi preturile din grila tarifara aprobata prin Ordinul ANRE nr. 57/2014 au fost majorate cu 1,89%, ca urmare a recunoasterii in pretul de achizitie reglementat a impozitului pe constructii, la consumatorii casnici se va inregistra o reducere a pretului energiei electrice (fara taxe) in medie cu 0,9%", arata ANRE.

Acest lucru se datoreaza in principal reducerii cu circa 3,5 % a valorii medii a tarifului CPC aferenta consumului casnic, combinata cu cresterea cu 10% a gradului de dereglementare, cat si scaderii pretului mediu de revenire la energia electrica facturata la tarife reglementate de 1,1%, ca urmare a scaderii valorii componentei de rezervare din factura corespunzator gradului de dereglementare, potrivit sursei citate.

Emil Calota,... mai mult


Vineri, 27 Iunie 2014, ora 21:36

2 comentarii
Facturi umflate la energie electrica: Furnizorii si statul dubleaza pretul prin 11 taxe

Facturi umflate la energie electrica: Furnizorii si statul dubleaza pretul prin 11 taxe

Pretul energiei electrice se dubleaza in drumul de la producator pana la casele romanilor din cauza taxelor.

Costul de productie pentru un Megawat este de 170 de lei, suma la care se adauga in prima faza nu mai putin de noua taxe, tarife si accize, informeaza Digi 24.

De asemenea, un alt bir este impus la trecerea curentului de la inalta tensiune la tensiune medie.

Totusi, cel mai mare tarif este platit pentru aducerea tensiunii la 220 de volti.

Astfel, costul energiei electrice platit de romani se dubleaza in comparatie cu pretul de productie, ajungand la mai mult de 400 de lei pentru un Megawat.

In consecinta, doar 30% din valoarea facturii o reprezinta energia propriu-zisa.

"Constatam o crestere dramatica a pretului la consumator, paradoxal, in paralel cu o scadere dramatica a pretului la producator. Avem o zona intre producatorul care isi diminueaza profitabilitatea si consumatorul caruia ii creste costul", spune Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica.

In acest circuit castiga si furnizorii, iar profitul lor se adauga la costurile totale. mai mult


Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 14:01

1 comentariu
Pretul energiei electrice in Romania, peste media UE - unde ne situam la pretul gazului

Pretul energiei electrice in Romania, peste media UE - unde ne situam la pretul gazului

Pretul energiei electrice platit de populatia din Romania raportat la puterea de cumparare se afla peste media europeana, alaturi de alte 15 state membre, potrivit datelor publicate luni de catre Eurostat.

In a doua jumatate a anului trecut, pretul energiei electrice pentru populatie a urcat cu 4,4% in Romania, la 10,8 euro pe 100 kWh.

Acelasi avans este consemnat si in cazul tarifului la gaze, care a ajuns la 7,2 euro pe 100 kWh.

Consumul de gaz este masurat in metri cubi si este convertit apoi in unitati de energie, adica in kilowatti-ora, unitati inscrise de asemenea pe factura.

Cifrele din tara noastra reflecta situatia din UE. Per total, preturile la energie electrica pentru populatie au crescut cu 6,6% la nivelul blocului comunitar, in a doua jumatate a anului trecut raportat la perioada similara din 2011, in timp ce tarifele la gaze naturale au urcat cu 10,3%.

Astfel, pretul mediu la energia consumata de populatie a urcat in UE la 19,7 euro pe 100 kWh, in timp ce la gaze a fost inregistrat un pret mediu de 7,2 euro pe 100 metri cubi.

Cele mai mari cresteri ale preturilor la electricitate au fost inregistrate in Cipru (21%), Grecia (15%), Italia (11%), Irlanda si Portugalia (10%), Bulgaria, Spania si Polonia (9%).

Doar trei tari au raportat scaderi - Suedia (5%), Ungaria (2%) si Finlanda (1%) - iar preturile au stagnat in Danemarca si Malta.

Cele mai mici preturi ale energiei consumate de populatie au fost inregistrate in Bulgaria (9,6 euro pe... mai mult


Luni, 27 Mai 2013, ora 16:39

3 comentarii
Dragnea anunta ca pretul energiei electrice ar putea scadea (Video)

Dragnea anunta ca pretul energiei electrice ar putea scadea (Video)

Pretul energiei electrice ar putea scadea atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru unitatile industriale, potrivit vicepremierului Liviu Dragnea, care a declarat, duminica, la Tulcea ca Ministerul Energiei va face publica saptamana viitoare o propunere legislativa in acest sens.

"Marti, ministrul Energiei va pune pe site-ul propriu un proiect de act normativ pentru diminuarea la jumatate in urmatorii trei ani a numarului de certificate verzi.

In urmatorii trei ani, vrem ca certificatele astfel reduse sa intre intr-un cos administrat la nivel national de ANRE, iar societatile sa poata sconta la banca aceste certificate din cos sau sa le recupereze dupa trei ani", a spus Dragnea.

In plus, potrivit acestuia, marii consumatori de peste 100 de gigawati vor putea sa plateasca din certificatele reduse jumatate din pret, astfel incat sa se reduca presiunea pe populatie si cea de pe marii consumatori de energie electrica, iar acestia sa poata mentine sau chiar crea locuri de munca.

Vicepremierul Liviu Dragnea a discutat cu liderii sindicali din combinatele Alum SA si Feral SRL din Tulcea, dar si cu reprezentanti ai sindicatelor de pe platforma combinatului siderurgic din Galati, care i-au atras atentia si asupra altor taxe pe care trebuie sa le plateasca marii consumatori de energie electrica.

"Dupa cele 30 de zile in care propunerea noastra va fi dezbatuta pe site-ul ministerului, vom intra cu ea in sedinta de Guvern. In luna aprilie cel mai tarziu, ne vom... mai mult


Duminica, 31 Martie 2013, ora 20:52

3 comentarii
ANRE a stabilit pretul mediu reglementat pentru energie electrica in 2013

ANRE a stabilit pretul mediu reglementat pentru energie electrica in 2013

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a publicat preturile si cantitatile de energie care fac parte din cosul reglementat, pentru consumatorii finali, inclusiv populatia.

Pentru 2013, ANRE a stabilit, pentru piata reglementata, un pret mediu de livrare a energiei electrice de 155 de lei pe MWh, in timp ce cantitatea se ridica la 15.337.725 MWh.

"Pe baza cantitatilor de energie electrica ce ar urma sa fie produse de fiecare producator, rezultate in urma rularii softului de optimizare PowrSym si cu luarea in considerare a prevederilor specifice privind preluarea pe piata reglementata a energiei electrice produse in cogenerare de inalta eficienta livrata de producatorii beneficiari ai schemei de sprijin tip bonus, ANRE a stabilit, in functie de necesarul consumatorilor care opteaza pentru preturi reglementate, cota parte din productia de energie electrica a grupurilor energetice dispecerizabile ce va fi preluata, in baza obligatiei de serviciu public, pe contracte reglementate", se arata intr-un comunicat al ANRE.

Aprobarea preturilor reglementate de vanzare - cumparare a energiei electrice si cantitatile de energie electrica din contractele incheiate intre producatori si furnizorii clientilor finali, care opteaza pentru preturile reglementate, cu respectarea calendarului de eliminare treptata a acestora, face parte din atributiile ANRE, potrivit noii legii a energiei 160/2012.

Cel mai mic pret reglementat apartine Hidroelectrica SA, de... mai mult


Miercuri, 27 Martie 2013, ora 14:59

Energia electrica, mai scumpa cu 6% de la 1 ianuarie

Energia electrica, mai scumpa cu 6% de la 1 ianuarie

Tariful reglementat pentru energia electrica va creste cu 6% de la 1 ianuarie 2013, iar de la 1 iulie va mai avea loc o majorare cu 2%, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

De asemenea, la factura finala se va adauga o crestere de 8% reprezentand energia verde, cea ce va insemna doi lei in plus la factura, lunar.

In ceea ce priveste pretul pentru gaze naturale, pentru consumatorii casnici prima majorare va fi realizata la 1 iulie 2013, cand pretul reglementat va creste cu 8%, iar cea de-a doua la 1 octombrie cand acesta va urca cu doua procente.

Potrivit unui raport ANRE, in 2013 trebuie stabilite investitiile necesare in sectorul energetic pentru o serie de obiective specifice. Este vorba despre acceptarea, de catre Romania, a implementarii contorizarii inteligente la 80% din consumatori pana in 2020. In acest context, fiecare operator de distributie trebuie sa detina un plan concret de implementare construit pe baza unor studii individuale privind instalarea contuarelor inteligente si efectele financiare asupra planurilor de investitii.

De asemenea, Romania trebuie sa dezvolte retelele de distributie pentru a putea fi posibila conectarea de capacitati de regenerabile suficiente, astfel incat sa poata sa acopere cota de 38% din productia de energie electrica pana in 2020.

Obiectivele stabilite vizeaza si reducerea consumului propriu tehnologic prin retele pana cel putin la limita de 9% din energia intrata in conturul comercial... mai mult


Marti, 01 Ianuarie 2013, ora 09:09

4 comentarii
Pretul energiei electrice ar putea creste cu 10 la suta, anul viitor

Pretul energiei electrice ar putea creste cu 10 la suta, anul viitor

Pretul energiei electrice ar putea creste anul viitor cu 10%, avand in vedere ca vor fi puse in functiune tot mai multe centrale eoliene si investitiile vor fi sprijinite prin schema certificatelor verzi, a anuntat, miercuri, seful departamentului de eficienta energetica din ANRE, Zoltan Nogy Bege.

"Daca legea care stabileste schema de sprijin se va aplica in luna septembrie, impactul in factura finala va fi de aproximativ 3%. Pentru 2012 impactul ar putea ajunge la 10% pentru ca ar putea fi puse in functiune 1.500-2.000 MW instalati in proiecte eoliene. Este o crestere importanta", a afirmat Bege, citat de Mediafax.

Romanii vor plati 1,3 miliarde de lei pentru energie verde

Schema de sprijin prin certificate verzi va fi aplicata in perioada 2011-2021. Cel mai mare impact va fi resimtit in 2016-2017, cand consumatorii ar putea ajunge sa plateasca pentru energie cu pana la 30% mai mult.

Potrivit calculelor ANRE, consumatorii de electricitate din Romania vor plati 10 miliarde de euro in plus la facturi pana in anul 2020, pentru sprijinirea investitiilor in energii regenerabile.

La finele anului trecut in Romania erau instalate turbine eoliene de 442 MW. Pentru sfarsitul acestui an este estimata dublarea capacitatilor de productie a energiei in turbine eoliene. mai mult


Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 17:01

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba