pret energie electrica

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Facturi umflate la energie electrica: Furnizorii si statul dubleaza pretul prin 11 taxe

Facturi umflate la energie electrica: Furnizorii si statul dubleaza pretul prin 11 taxe

Pretul energiei electrice se dubleaza in drumul de la producator pana la casele romanilor din cauza taxelor.

Costul de productie pentru un Megawat este de 170 de lei, suma la care se adauga in prima faza nu mai putin de noua taxe, tarife si accize, informeaza Digi 24.

De asemenea, un alt bir este impus la trecerea curentului de la inalta tensiune la tensiune medie.

Totusi, cel mai mare tarif este platit pentru aducerea tensiunii la 220 de volti.

Astfel, costul energiei electrice platit de romani se dubleaza in comparatie cu pretul de productie, ajungand la mai mult de 400 de lei pentru un Megawat.

In consecinta, doar 30% din valoarea facturii o reprezinta energia propriu-zisa.

"Constatam o crestere dramatica a pretului la consumator, paradoxal, in paralel cu o scadere dramatica a pretului la producator. Avem o zona intre producatorul care isi diminueaza profitabilitatea si consumatorul caruia ii creste costul", spune Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica.

In acest circuit castiga si furnizorii, iar profitul lor se adauga la costurile totale. mai mult


Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 14:01

1 comentariu
Pretul energiei electrice in Romania, peste media UE - unde ne situam la pretul gazului

Pretul energiei electrice in Romania, peste media UE - unde ne situam la pretul gazului

Pretul energiei electrice platit de populatia din Romania raportat la puterea de cumparare se afla peste media europeana, alaturi de alte 15 state membre, potrivit datelor publicate luni de catre Eurostat.

In a doua jumatate a anului trecut, pretul energiei electrice pentru populatie a urcat cu 4,4% in Romania, la 10,8 euro pe 100 kWh.

Acelasi avans este consemnat si in cazul tarifului la gaze, care a ajuns la 7,2 euro pe 100 kWh.

Consumul de gaz este masurat in metri cubi si este convertit apoi in unitati de energie, adica in kilowatti-ora, unitati inscrise de asemenea pe factura.

Cifrele din tara noastra reflecta situatia din UE. Per total, preturile la energie electrica pentru populatie au crescut cu 6,6% la nivelul blocului comunitar, in a doua jumatate a anului trecut raportat la perioada similara din 2011, in timp ce tarifele la gaze naturale au urcat cu 10,3%.

Astfel, pretul mediu la energia consumata de populatie a urcat in UE la 19,7 euro pe 100 kWh, in timp ce la gaze a fost inregistrat un pret mediu de 7,2 euro pe 100 metri cubi.

Cele mai mari cresteri ale preturilor la electricitate au fost inregistrate in Cipru (21%), Grecia (15%), Italia (11%), Irlanda si Portugalia (10%), Bulgaria, Spania si Polonia (9%).

Doar trei tari au raportat scaderi - Suedia (5%), Ungaria (2%) si Finlanda (1%) - iar preturile au stagnat in Danemarca si Malta.

Cele mai mici preturi ale energiei consumate de populatie au fost inregistrate in Bulgaria (9,6 euro pe... mai mult


Luni, 27 Mai 2013, ora 16:39

3 comentarii
Dragnea anunta ca pretul energiei electrice ar putea scadea (Video)

Dragnea anunta ca pretul energiei electrice ar putea scadea (Video)

Pretul energiei electrice ar putea scadea atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru unitatile industriale, potrivit vicepremierului Liviu Dragnea, care a declarat, duminica, la Tulcea ca Ministerul Energiei va face publica saptamana viitoare o propunere legislativa in acest sens.

"Marti, ministrul Energiei va pune pe site-ul propriu un proiect de act normativ pentru diminuarea la jumatate in urmatorii trei ani a numarului de certificate verzi.

In urmatorii trei ani, vrem ca certificatele astfel reduse sa intre intr-un cos administrat la nivel national de ANRE, iar societatile sa poata sconta la banca aceste certificate din cos sau sa le recupereze dupa trei ani", a spus Dragnea.

In plus, potrivit acestuia, marii consumatori de peste 100 de gigawati vor putea sa plateasca din certificatele reduse jumatate din pret, astfel incat sa se reduca presiunea pe populatie si cea de pe marii consumatori de energie electrica, iar acestia sa poata mentine sau chiar crea locuri de munca.

Vicepremierul Liviu Dragnea a discutat cu liderii sindicali din combinatele Alum SA si Feral SRL din Tulcea, dar si cu reprezentanti ai sindicatelor de pe platforma combinatului siderurgic din Galati, care i-au atras atentia si asupra altor taxe pe care trebuie sa le plateasca marii consumatori de energie electrica.

"Dupa cele 30 de zile in care propunerea noastra va fi dezbatuta pe site-ul ministerului, vom intra cu ea in sedinta de Guvern. In luna aprilie cel mai tarziu, ne vom... mai mult


Duminica, 31 Martie 2013, ora 20:52

3 comentarii
ANRE a stabilit pretul mediu reglementat pentru energie electrica in 2013

ANRE a stabilit pretul mediu reglementat pentru energie electrica in 2013

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a publicat preturile si cantitatile de energie care fac parte din cosul reglementat, pentru consumatorii finali, inclusiv populatia.

Pentru 2013, ANRE a stabilit, pentru piata reglementata, un pret mediu de livrare a energiei electrice de 155 de lei pe MWh, in timp ce cantitatea se ridica la 15.337.725 MWh.

"Pe baza cantitatilor de energie electrica ce ar urma sa fie produse de fiecare producator, rezultate in urma rularii softului de optimizare PowrSym si cu luarea in considerare a prevederilor specifice privind preluarea pe piata reglementata a energiei electrice produse in cogenerare de inalta eficienta livrata de producatorii beneficiari ai schemei de sprijin tip bonus, ANRE a stabilit, in functie de necesarul consumatorilor care opteaza pentru preturi reglementate, cota parte din productia de energie electrica a grupurilor energetice dispecerizabile ce va fi preluata, in baza obligatiei de serviciu public, pe contracte reglementate", se arata intr-un comunicat al ANRE.

Aprobarea preturilor reglementate de vanzare - cumparare a energiei electrice si cantitatile de energie electrica din contractele incheiate intre producatori si furnizorii clientilor finali, care opteaza pentru preturile reglementate, cu respectarea calendarului de eliminare treptata a acestora, face parte din atributiile ANRE, potrivit noii legii a energiei 160/2012.

Cel mai mic pret reglementat apartine Hidroelectrica SA, de... mai mult


Miercuri, 27 Martie 2013, ora 14:59

Energia electrica, mai scumpa cu 6% de la 1 ianuarie

Energia electrica, mai scumpa cu 6% de la 1 ianuarie

Tariful reglementat pentru energia electrica va creste cu 6% de la 1 ianuarie 2013, iar de la 1 iulie va mai avea loc o majorare cu 2%, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

De asemenea, la factura finala se va adauga o crestere de 8% reprezentand energia verde, cea ce va insemna doi lei in plus la factura, lunar.

In ceea ce priveste pretul pentru gaze naturale, pentru consumatorii casnici prima majorare va fi realizata la 1 iulie 2013, cand pretul reglementat va creste cu 8%, iar cea de-a doua la 1 octombrie cand acesta va urca cu doua procente.

Potrivit unui raport ANRE, in 2013 trebuie stabilite investitiile necesare in sectorul energetic pentru o serie de obiective specifice. Este vorba despre acceptarea, de catre Romania, a implementarii contorizarii inteligente la 80% din consumatori pana in 2020. In acest context, fiecare operator de distributie trebuie sa detina un plan concret de implementare construit pe baza unor studii individuale privind instalarea contuarelor inteligente si efectele financiare asupra planurilor de investitii.

De asemenea, Romania trebuie sa dezvolte retelele de distributie pentru a putea fi posibila conectarea de capacitati de regenerabile suficiente, astfel incat sa poata sa acopere cota de 38% din productia de energie electrica pana in 2020.

Obiectivele stabilite vizeaza si reducerea consumului propriu tehnologic prin retele pana cel putin la limita de 9% din energia intrata in conturul comercial... mai mult


Marti, 01 Ianuarie 2013, ora 09:09

4 comentarii
Energia electrica se scumpeste - Vezi cu cat

Energia electrica se scumpeste - Vezi cu cat

Pretul reglementat al energiei electrice va fi majorat cu 5% pana la sfarsitul lunii iunie atat pentru populatie, cat si pentru consumatorii industriali, iar Executivul mentine in memorandumul cu FMI calendarul de eliminare a tarifelor administrate la electricitate asumat de Guvernul Boc.

"Vom implementa ajustarea convenita de 5 procente a tarifelor reglementate (la electricitate - n.red.) pentru consumatorii casnici si industriali pana la 30 iunie", se arata in memorandumul de politici economice si financiare semnat de Guvern cu FMI.

Procesul de renuntare la tarifele reglementate la energie electrica, cerut de FMI, va fi aplicat separat pentru consumatorii industriali si pentru cei casnici.

Pentru consumatorii industriali, preturile reglementate vor incepe sa fie eliminate, in etape, din luna septembrie a anului in curs. Aceste tarife vor fi complet eliminate pana la 31 decembrie 2013.

Contactat de Ziare.com, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Iulius Dan Plaveti, nu a dorit sa comenteze aceasta informatie. mai mult


Luni, 28 Mai 2012, ora 15:14

3 comentarii
Romanii platesc aproape dublu energia electrica fata de greci

Romanii platesc aproape dublu energia electrica fata de greci

Tariful la electricitate platit de romani, raportat la puterea de cumparare, este mai mare decat media din Uniunea Europeana si aproape dublu fata de nivelurile din Franta sau Grecia, conform datelor publicate vineri de Eurostat.

Astfel, pretul la energie in Romania ajustat la puterea de cumparare este de 21 PPS(Purchasing Power Standard) pentru 100 de kWh comparativ cu 12,6 PPS in Franta si 13,5 PPS in Grecia. Cele mai scumpe tarife sunt platite in Cipru (26,7), Ungaria (26,4), Slovacia (24,9) si Germania (24,2).

La nivelul Uniunii Europene, media a fost de 18,4 PPS.

Exprimat in euro, Romania a avut unul dintre cele mai scazute preturi la electricitate in a doua jumatate anului 2011, de 10,9 euro pe 100 kWh, alaturi de Bulgaria (8,7 euro/100 kWh) si Estonia (10,4 euro/100 kWh). Cele mai ridicate preturi s-au inregistrat in Danemarca (29,8 euro/100 kWh), Germania (25,3 euro/100 kWh), Cipru (24,1 euro/100 kWh) si Belgia (21,2 euro/100 kWh).

Pretul mediu la electricitate in UE a fost de 18,4 euro pe 100 kWh.

Intre a doua jumatate a anului 2010 si a doua jumatatate a anului 2011, cele mai mari majorari ale preturilor la energia electrica in moneda nationala s-au inregistrat in Letonia (27%), Cipru (19%), Portugalia si Spania (cu cate 13%) si Marea Britanie (12%), iar singura scadere a avut loc in Luxemburg (-5%). Preturile in Lituania, Malta si Finlanda au ramas stabile sau aproape stabile. mai mult


Vineri, 25 Mai 2012, ora 22:07

5 comentarii
Pretul energiei electrice ar putea creste cu 10 la suta, anul viitor

Pretul energiei electrice ar putea creste cu 10 la suta, anul viitor

Pretul energiei electrice ar putea creste anul viitor cu 10%, avand in vedere ca vor fi puse in functiune tot mai multe centrale eoliene si investitiile vor fi sprijinite prin schema certificatelor verzi, a anuntat, miercuri, seful departamentului de eficienta energetica din ANRE, Zoltan Nogy Bege.

"Daca legea care stabileste schema de sprijin se va aplica in luna septembrie, impactul in factura finala va fi de aproximativ 3%. Pentru 2012 impactul ar putea ajunge la 10% pentru ca ar putea fi puse in functiune 1.500-2.000 MW instalati in proiecte eoliene. Este o crestere importanta", a afirmat Bege, citat de Mediafax.

Romanii vor plati 1,3 miliarde de lei pentru energie verde

Schema de sprijin prin certificate verzi va fi aplicata in perioada 2011-2021. Cel mai mare impact va fi resimtit in 2016-2017, cand consumatorii ar putea ajunge sa plateasca pentru energie cu pana la 30% mai mult.

Potrivit calculelor ANRE, consumatorii de electricitate din Romania vor plati 10 miliarde de euro in plus la facturi pana in anul 2020, pentru sprijinirea investitiilor in energii regenerabile.

La finele anului trecut in Romania erau instalate turbine eoliene de 442 MW. Pentru sfarsitul acestui an este estimata dublarea capacitatilor de productie a energiei in turbine eoliene. mai mult


Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 17:01

Pretul gazelor si al energiei electrice nu se mai schimba

Pretul gazelor si al energiei electrice nu se mai schimba

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a decis ca pretul gazelor si cel al energiei electrice sa ramana neschimbate de la 1 octombrie.

"Acest lucru este atat in beneficiul consumatorilor, cat si in beneficiul operatorilor. Cautam o stabilitate in evolutia pretului energiei electrice si gazelor care in plan macroeconomic va mentine si moneda nationala. S-a vazut ca orice evolutie stabila a costurilor este de preferat variatiilor", a spus presedintele ANRE, Petru Lificiu.

Presedintele ANRE declara la 21 iulie ca pretul energiei electrice ar putea scadea cu 5-10%, catre sfarsitul anului, daca economia se redreseaza si daca va creste consumul de electricitate.

Incepand cu 1 ianuarie 2009, energia electrica a fost scumpita cu 1,5% pentru consumatorii care nu au optat pentru schimbarea furnizorului de energie electrica, iar pentru consumatorii casnici a ramas neschimbata. De asemenea, pretul electricitatii a mai fost totodata modificat la 1 iulie 2008, cand energia pentru populatie s-a scumpit cu 4,4%, iar pentru celelalte tipuri de consumatori a fost operata o cresterea medie este de 5,31%.

De asemenea, ultima modificare a pretului gazelor naturale a avut loc la 1 iulie 2009, cand gazele s-au ieftinit cu 5%, pentru toti consumatorii. Anterior, gazele livrate populatiei si industriei s-au ieftinit, de la 1 mai 2009, cu 3%.

Totodata, consumul de gaze naturale a scazut in primele sase luni cu 20%, iar cel de electricitate cu circa 9%, la... mai mult


Vineri, 25 Septembrie 2009, ora 15:30

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Astrolog rus: Asistam la un fenomen rar, care poate influenta evolutia omenirii
  2. Ce melodii folosea CIA pentru a-i tortura pe suspectii de terorism - Eminem, cap de lista
  3. Iubire cu aripi. Care este cea mai fidela pasare din lume
  4. Fotografii din trecut, care azi par complet deplasate sau ireale (Galerie foto)
  5. Ametitor: Cel mai rapid lift din lume - Ce viteza prinde
  6. Baronul Munchausen a ajuns erou in...Transnistria
  7. Incredibil: Un copil a zburat 5 ore ascuns langa trenul de aterizare al unui avion
  8. Cum combati evaziunea, varianta Grecia: Tombola cu Ferrari, Lamborghini si Porsche
  9. Un nou soc in serialul care a cucerit lumea. Fanii Game of Thrones sunt revoltati
  10. Experimentele lui Minovici: Omul care a sfidat moartea