pret gaze romania

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Gazele se scumpesc in Romania - In Bulgaria se ieftinesc

Gazele se scumpesc in Romania - In Bulgaria se ieftinesc

De la 1 iulie, gazele s-ar putea scumpi cu 6-7% in Romania, in timp ce in Bulgaria se vor ieftini incepand cu luna aprilie.

Cresterea preturilor din tara noastra este determinata de calendarul de liberalizare.

"Avem o hotarare de Guvern care expira la 1 iulie 2015. De la 1 iulie trebuie sa se dea alta hotarare de Guvern si sa se stabileasca preturile pentru etapele urmatoare ale aplicarii calendarului (de liberalizare a pretului gazelor - n.red.).

Se pune problema sa modificam calendarul dupa evenimentele reale. Calendarul initial spunea ca se ajunge la 119 lei/MWh (la finalul etapei de liberalizare - n.red.), ori noi, pe piata libera, avem 90 lei/MWh si pretul are tendinta de scadere. Nu avem cum sa mai mergem peste nivelul pietei", a explicat de curand Nicolae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

Facturi mai mari la gaze: Cand si cu cat vor creste (Video)

In acest context, pretul gazelor naturale pentru populatie ar putea creste cu 6-7%, de la 1 iulie 2015.

Pe de alta parte, la vecinii de sud va avea loc o ieftinire, informeaza Novinite.

Petyo Ivanov, director general al companiei Bulgargaz, care asigura transportul gazelor in tara vecina, a spus ca preturile vor scadea cu 13% in aprilie.

In plus, in luna urmatoare va avea loc o noua reducere, de pana la 10%. El a mentionat ca ieftinirea are loc in contextul reducerii cotatiei petrolului si a gazului natural pe bursele internationale. mai mult


Luni, 30 Martie 2015, ora 15:42

Avertisment: Gazele din Romania vor fi mai scumpe decat cele din UE

Avertisment: Gazele din Romania vor fi mai scumpe decat cele din UE

Pretul gazelor pe piata din Romania va fi aliniat la cel de import la finele perioadei de liberalizare, insa pretul la care Romania importa gaze este mai mare decat cel de pe pietele europene, a declarat, miercuri, directorul general al ArcelorMittal Galati, Bruno Ribo, prezent la o conferinta de profil.

"Piata din Romania nu este pregatita pentru liberalizare. Pretul de import este mai mare decat cel de pe pietele europene, intrucat exista doar o singura sursa de import. Or, la noi, pretul va fi aliniat la cel de import", a spus Ribo.

Potrivit acestuia, alte piete europene si-au dezvoltat surse alternative de import inainte de a liberaliza piata gazelor.

"Doi ani pentru liberalizarea pietei pentru consumatorii industriali este prea putin. Pentru casnici s-a dat o perioada de dereglementare de sase ani", a completat el.

Intrebat daca, in opinia sa, ar fi fost cazul ca si industria sa primeasca tot o perioada de sase ani pentru dereglementare, Ribo a raspuns afirmativ.

"Aceste preturi la energie si gaze duc la scaderea competitivitatii. Chiar si cu investitiile de eficientizare energetica, impactul nu poate fi anulat. Solutii exista si sunt implementate legal in majoritatea tarilor din UE si trebuie sa se aplice tuturor componentelor costului cu energia.

Pentru asta este nevoie de sprijinul autoritatilor acum. Maine va fi prea tarziu", a mai spus oficialul ArcelorMittal.

Consumatorii industriali nu sunt pregatiti pentru liberalizare

Piata gazelor din... mai mult


Joi, 27 Februarie 2014, ora 15:01

9 comentarii
Clujenii, indemnati sa revina la sistemul centralizat de caldura: Pretul gazelor se va dubla!

Clujenii, indemnati sa revina la sistemul centralizat de caldura: Pretul gazelor se va dubla!

Reprezentantii Regiei Autonome de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca au demarat o campanie de informare privind rebransarea locuintelor la sistemul centralizat de termoficare.

Campania se adreseaza proprietarilor care au renuntat la sistemul centralizat si si-au montat centrale termice de apartament, avertizandu-i pe acestia ca pretul gazelor se va dubla pana in 2018.

Reprezentantii RAT distribuie fostilor consumatori ai regiei fluturasi cu mesajul "Sistemul centralizat de termoficare, o solutie eficienta si sigura", in care se arata ca se ofera posibilitatea rebransarii gratuite pentru cei care s-au debransat, anunta Cluj-AM.

Potrivit materialelor informative, sistemul centralizat prezinta o serie de avantaje, precum predictibilitatea costurilor (165 lei/gigacalorie) in conditiile cresterii constante cu 10 - 12 la suta anual a preturilor gazelor naturale pentru consumatorii casnici, eficienta ridicata demonstrata in sistemele centralizate moderne vest - europene sau siguranta in exploatare si monitorizare permanenta a functionarii sistemului.

"In conformitate cu calendarul convenit de Guvernul Romaniei cu FMI, pretul gazului a fost in iulie 2013 de 109,20 lei/MWh, in timp ce in octombrie 2018 va ajunge la 197,21 lei/MWh", se arata in materialele informative.

Oficialii RAT Cluj-Napoca au declarat ca au fost facute investitii in modernizarea retelei de termoficare si a centralelor termice. In acelasi timp, compania cauta solutii pentru a mentine un pret cat mai... mai mult


Vineri, 16 August 2013, ora 15:53

5 comentarii
Scenariu ingrijorator: Pretul gazului in Romania va fi dictat in totalitate de Gazprom

Scenariu ingrijorator: Pretul gazului in Romania va fi dictat in totalitate de Gazprom

Pretul gazului in Romania va fi dictat, din 2014, in totalitate de Gazprom, ca efect al liberalizarii preturilor la gaze, a declarat, joi, intr-o dezbatere, Ionel Bors, country manager al ArcelorMittal Galati.

"Ordonanta de liberalizare (a pretului la gaze - n.r.) nu a tinut cont de un lucru esential: Romania are doua surse de interconectare a gazelor: 70% avem productie proprie, iar 30% depindem de import. Cam 32-33 de MW noi importam, din 104-105 consum total in Romania. Ce se intampla dupa 2014 cu gazul din Romania?

Pretul va fi dictat totalmente de Gazprom, iar Romania importa doar 2% din totalul importat de Europa, deci o cantitate foarte mica si devine neinteresant pentru Gazprom sa dea vreo facilitate. La asta se adauga situatiile politice de la noi. Dupa 2014 vom depinde totalmente de Gazprom", a reiterat Ionel Bors.

De ce se scumpesc gazele si cat vom plati in plus din cauza baietilor destepti Interviu

Acesta a atras atentia asupra faptului ca Romania nu a facut nimic pentru a avea o sursa alternativa de gaze in conditiile in care Nabucco, gazele de sist sau gazele din Marea Neagra sunt "o fata morgana", ele putand fi accesate abia in jurul anilor 2020 - 2025.

Bors a subliniat ca Romania trebuie sa gaseasca o alternativa la Gazprom, pentru ca este "mai periculos ce se va intampla dupa 2014", iar problema liberalizarii pretului la gaze va putea fi rezolvata numai daca se va lucra in echipa Guvern - patronate.

"Altfel, vom da vina unul pe celalalt.... mai mult


Joi, 27 Iunie 2013, ora 17:28

18 comentarii
Cresterea pretului gazelor incarca factura importurilor

Cresterea pretului gazelor incarca factura importurilor

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, spune ca reducerea deficitului de cont curent este mai importanta chiar decat reducerea deficitului bugetar. In conditiile in care Romania importa mai multe materii prime decat exporta, iar pretul acestora a crescut, misiunea devine si mai grea.

Seful statului spunea, la sfarsitul lunii trecute, ca este mai important pentru Guvern sa gaseasca solutii pentru reducerea deficitului de cont curent, prin cresterea exporturilor. Misiunea Executivului devine mai dificila, in conditiile in care statul roman importa mai mult decat exporta.

Pretul materiilor prime a crescut ca urmare a extinderii crizei datoriilor din zona euro si pe fondul ingrijorarii ca economia Chinei a intrat intr-un declin. In topul cresterilor de preturi se numara si gazele naturale, una dintre principalele materii prime importata de Romania.

Citeste mai multe despre Factura importurilor, incarcata de cresterea pretului la gaze pe Business24.ro. mai mult


Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 20:50

Pretul gazelor ramane nemodificat pana la 1 ianuarie 2012

Pretul gazelor ramane nemodificat pana la 1 ianuarie 2012

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Dan Iulius Plaveti, a declarat vineri, ca pretul gazelor naturale nu se va schimba cel putin pana la 1 ianuarie 2012.

"Am stabilit deja un pret pentru trimestrul IV al acestui an. Pot sa va garantez ca, pana la 1 ianuarie 2012, gazele nu se vor scumpi, pretul ramane nemodificat", a precizat Dan Iulius Plaveti.

Cu toate acestea, ANRE a majorat la 1 iulie in medie cu circa 10% preturile finale reglementate aferente consumatorilor non-casnici, cu exceptia producatorilor de energie termica, moment la care autoritatea anunta ca, in perioada iulie 2011 - martie 2012, pretul gazelor naturale destinate consumului populatie nu va fi majorat.

De asemenea, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a anuntat joi ca programul de iarna pentru inmagazinarile de gaze naturale a fost finalizat, astfel incat Romania are in depozite aproximativ trei miliarde metri cubi gaze naturale.

Trei miliarde metri cubi de gaze naturale, inmagazinate pentru iarna

Consumul de gaze naturale al Romaniei in anul 2010 a fost de 146.762.322 MWh (circa 13,845 miliarde metri cubi), fiind in crestere cu aproape 5% fata de consumul din 2009, care se ridicase la 140.058.492 MWh (13,2 miliarde metri cubi). Din intreaga cantitate, Romania a importat anul trecut de la Gazprom, prin intermediari, 2,6 miliarde metri cubi gaze.

Rusia livreaza gaze Romaniei inca din anul 1979. In acest sens, exista doua... mai mult


Vineri, 14 Octombrie 2011, ora 19:15

Alte articole despre: pret gaze Romania, pret gaze naturale
Stolojan, despre liberalizarea pretului gazelor naturale

Stolojan, despre liberalizarea pretului gazelor naturale

Liberalizarea pretului la gaze naturale pentru productia din tara trebuia corelata cu incetarea restrictiei de majorare a redeventei, deoarece toata cresterea de pret de la gazele naturale din tara va presupune cresterea profitului unei singure companii - OMV, a declarat fostul premier Theodor Stolojan.

"Liberalizarea pretului la gaze naturale pentru productia din tara trebuia corelata cu incetarea restrictiei de majorare a redevendetei, pentru ca nu poti sa majorezi redeventa la productia inca in proprietate de stat si sa lasi nemajorat la productia de gaz a Petrom-ului. Or, nu este normal ca toata cresterea de pret care va fi la gazul natural din tara sa revina numai in profitul unei companii", a afirmat acesta.

Potrivit fostului prim-ministru, prin contractul comercial de privatizare al Petrom Romania a cedat din suveranitate.

"Sigur ca in Romania cuvantul cedari de suveranitate suna foarte dramatic, desi noi am cedat din suveranitate printr-un contract comercial, contractul de privatizare a Petrom, in care am acceptat ca timp de 10 ani sa nu ne atingem de redevente, or impozitele si taxele reprezinta un act de suveranitate al oricarui stat (...). Am cedat din suveranitate in favoarea celor care au cumparat Petrom-ul", a precizat acesta.

Stolojan a subliniat faptul ca Romania a cedat din politica comerciala, vamala si agricola.

"Romania a cedat deja foarte mult din suveranitate. A cedat politica comerciala, nu se mai face de catre Romania. A cedat... mai mult


Marti, 23 August 2011, ora 17:26

3 comentarii
Cand va creste pretul gazelor?

Cand va creste pretul gazelor?

Gazele s-ar putea scumpi pana in 2014 din cauza ca autoritatile sunt presate de marile companii si de finantatorii externi sa nu mai controleze preturile.

Romanii platesc in prezent cele mai ieftine gaze naturale din Uniunea Europeana, desi raportat la puterea de cumparare, pretul ajunge la nivel mediu, informeaza Evenimentul Zilei.

Gazele naturale din productia interna ne asigura in medie 75% din consum. De asemenea, statul inca tine in frau preturile la care cei doi producatori interni - Romgaz si Petrom - vand gazele. In prezent, acestea costa 165 dolari pe mia de metri cubi, in timp ce importurile au ajuns la 400 de dolari. In timp ce statul incearca sa mentina pretul, marii furnizori cer ca acesta sa fie marit.

"Diferenta dintre costul real al moleculei de gaz si pretul de vanzare este astazi de peste 25%, generand distorsiuni masive pe piata gazelor", au declarat reprezentantii GDF SUEZ Energy Romania. Marile companii straine nu se inghesuie sa vanda gaz in Romania, din cauza ca preturile locale nu sunt atractive.

Potrivit unor surse din Ministerul Economiei, pana in 2014, insa, exista toate sansele ca pretul sa fie liberalizat, asa cum ne-am angajat inca de la negocierile de aderare la UE.

Pe de alta parte, pe piata a fost relansat subiectul unei posibile privatizari a companiei de stat Romgaz, in contextul negocierilor cu FMI pentru un nou acord. Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a precizat ca privatizarea Romgaz va fi greu de asumat politic, in... mai mult


Vineri, 04 Februarie 2011, ora 07:48

2 comentarii
CE asteapta de la Romania un program de liberalizare a pretului gazelor

CE asteapta de la Romania un program de liberalizare a pretului gazelor

Ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu, a anuntat marti ca Romania va trebui sa prezinte Comisiei Europene pana in luna martie a anului viitor un program privind liberalizarea pretului la gazele din productia interna.

"Inregistram saptamanal comunicari de la Comisia Europeana pentru liberalizarea pretului la gaze. Vrea (Comisia Europeana - n.red.) un program pana in martie 2010. Il vom prezenta pana la acest termen", a spus Videanu, citat de Mediafax.

La sfarsitul lunii octombrie, Ministerul Economiei a initiat mai multe discutii cu Romgaz Medias si Petrom, principalii producatori de gaze din Romania, pentru a concepe la acest program.

Premierul Emil Boc declara la sfarsitul lunii octombrie ca preturile platite de populatie pentru gaze si energie ar putea ramane nemodificate pe tot parcursul anului viitor. mai mult


Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 19:48

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  2. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  3. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  4. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  5. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  6. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  7. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  8. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  9. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  10. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)