pret gigacalorie bucuresti

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Oprescu da asigurari ca bucurestenii nu vor plati mai mult la caldura

Oprescu da asigurari ca bucurestenii nu vor plati mai mult la caldura

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a dat asigurari marti ca bucurestenii nu vor plati mai mult la caldura in aceasta iarna.

"Cel putin in acest moment avem posibilitatea sa mentinem participarea noastra la pretul gigacaloriei", a spus edilul Bucurestiului dupa sedinta CGMB.

El a explicat ca s-au parcurs toti pasii care trebuiau realizati pentru comasarea RADET cu ELCEN.

"Hotararea odata aprobata de CGMB iata ca a trebuit sa fie reluata din cauza ca a fost suspendata in contextul general, nu punctual, pentru pastrarea legalitatii de catre Prefectura, deci in aceste conditii nu facem decat sa prelungim o agonie", a spus Oprescu. mai mult


Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 07:05

2 comentarii
Ministerul Economiei: Pretul gigacaloriei in Bucuresti nu va creste

Ministerul Economiei: Pretul gigacaloriei in Bucuresti nu va creste

Majorarea pretului la gaze convenita cu Fondul Monetar International (FMI) nu va duce la scumpirea gigacaloriei in Bucuresti, potrivit lui Rodin Traicu, secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).

"Efecte in piata nu am constatat. Nu va creste pretul gigacaloriei in Bucuresti din cauza cresterii pretului la gaze", a sustinut, joi, Rodin Traicu, in cadrul unei conferinte de presa.

El a explicat motivul pentru care s-a convenit cu FMI scumpierea gazelor cu 5% pentru populatie din septembrie si cu 10% pentru consumatorii industriali.

"In cele doua ierni care au trecut, companiile furnizoare de gaze naturale au trebuit sa faca fata unui consum mai mare decat cel previzionat. In momentul in care a fost un deficit masiv de gaze in iarna trecuta, avand in vedere cresterea consumului de gaze, date fiind conditiile climaterice deosebite si lipsa de pregatire pentru un astfel de varf de sarcina, companiile au fost obligate sa achizitioneze gaze de import la niste preturi mai mari.

Au cumparat la pret mai mare si au vandut la pret reglementat. Diferenta de pret s-a constituit ca pierdere la companiile respective. Au cerut recunoasterea acestor diferente de pret in pretul reglementat de ANRE, ceea ce nu s-a intamplat, si, atunci, la discutiile purtate cu Fondul Monetar International au cerut ca aceste diferente de pret sa fie recunoscute in viitor", a declarat Rodin Traicu.

Seful misiunii FMI, Erik de Vrijer, a anuntat,... mai mult


Joi, 16 August 2012, ora 13:43

Sorin Oprescu: Pretul gigacaloriei nu va creste in urmatorii patru ani

Sorin Oprescu: Pretul gigacaloriei nu va creste in urmatorii patru ani

Municipalitatea este pregatita sa subventioneze, in continuare, pretul gigacaloriei, chiar si in cazul in care producatorul ar mari pretul la caldura, a declarat, luni, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, la Radio Bucuresti.

El a precizat ca, in cazul celui mai nefavorabil scenariu, s-ar putea trece la plata diferentiata a gigacaloriei in functie de venituri.

"Am facut calculele si nu vom mari preturile la gigacalorie in urmatorii patru ani chiar daca va creste pretul la producator.

Daca ei mai cresc pretul la gigacalorie in mod aberant, cei care au salarii de peste 30 de milioane lei vechi vor plati pretul intreg, iar, pentru ceilalti, gigacaloria va fi subventionata de catre Primaria Capitalei la nivelul de acum, adica 170 de lei gigacaloria", a mai afirmat Oprescu. mai mult


Luni, 25 Iunie 2012, ora 23:30

5 comentarii
Bucurestenii ar putea plati aproape 170 de lei pentru gigacalorie (Video)

Bucurestenii ar putea plati aproape 170 de lei pentru gigacalorie (Video)

Bucurestenii vor plati, de la 1 august, 169,88 de lei pentru gigacalorie, fata de 124,5 lei in prezent, ceea ce reprezinta o crestere de 36,5%, daca un proiect al CGMB, aflat in dezbatere publica, va fi adoptat.

Tot din august, plata energiei termice va fi facuta in transe lunare egale. Conform viceprimarului Mircea Raicu, calculul platii lunare se va face pe baza consumului statistic din iarna precedenta.

Astfel, se va face un total de plata pentru energia termica consumata iarna precedenta, care va fi impartit la 12 luni, pentru nu se crea varfuri de plata iarna. "La sfarsitul unui an, putem face regularizare. Cel care consuma mai mult va plati mai mult si invers", spune Raicu.

In expunerea de motive a proiectului citat se spune ca acesta majorare este necesara pentru a acoperi deficitul veniturilor anuale ale RADET, iar necesarul subventiei municipalitatii scade de la 770 de milioane lei pe an la 610 milioane lei.

Pretul de 169,88 lei este, conform documentului citat, sub cel mediu al gigacaloriei la nivel national, respectiv 197,69 lei (cu 14% mai mic).

mai mult


Sambata, 02 Iulie 2011, ora 15:04

7 comentarii
Oprescu: Vom compensa cresterea pretului gigacaloriei, dar nu si haiducia

Oprescu: Vom compensa cresterea pretului gigacaloriei, dar nu si haiducia

Edilul Bucurestiului, Sorin Oprescu, a declarat vineri ca Primaria Capitalei va compensa cresterea pretului gigacaloriei pentru bucuresteni, dar nu va compensa si o eventuala marire a pretului cauzata de pierderile sau furturile din reteaua de distributie.

"Primaria Capitalei compenseaza diferenta de pret pana la 300 de lei. Cu multa greutate platim subventiile, ceea ce am promis bucurestenilor. Cand dupa luni de zile am facut socoteala, se confirma ca am putut tine un echilibru, am ajuns la concluzia ca nu am gresit cand am spus ca suntem in stare sa compensam gigacaloria", a declarat Oprescu pentru Realitatea TV.

Cu toate astea, edilul a spus ca resursele financiare ale Primariei Generale nu ajung sa compenseze eventualele pierderi din contorizare si raportarea consumurilor.

"RADET-ul are controlul. Sa-i intrebati de contorizare si raportarea consumurilor. Eu platesc pe documente pe care mi le da RADET. Acesta sa verifice consumul pentru incalzire si sa vada ca unii sa nu-si mai permita sa adauge cantitati. In conditiile astea, nu mai pot sa suport, daca e haiducie", a mai spus primarul.

El a adaugat ca poate sa aplice si sanctiuni, "ca sa nu plateasca cetateanul mai mult". In ciuda acestui fapt, Oprescu crede ca nu poate sa excluda o crestere a pretului gigacaloriei pe care Primaria sa n-o poata compensa.

Joi, Sorin Oprescu declarase ca Primaria Capitalei nu poate suporta o eventuala crestere a pretului gigacaloriei, din cauza faptului ca institutia pe... mai mult


Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 17:45

7 comentarii
Oprescu: Suportam subventia la gigacalorie si in aceasta iarna

Oprescu: Suportam subventia la gigacalorie si in aceasta iarna

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca Primaria va suporta si in aceasta iarna subventia la gigacalorie, pentru toti bucurestenii, pretul acesteia ramanand neschimbat.

"In urma unei analize serioase facute cu specialistii din echipa, cu RADET-ul (...) am decis sa suportam subventia la gigacalorie si in aceasta iarna pt toti bucurestenii", a declarat Sorin Oprescu, duminica, intr-o conferinta de presa.

"Ca sa nu mai existe niciun fel de speculatie, pretul gigacaloriei ramane la 100 de lei plus TVA", a mai spus primarul Capitalei, precizand ca efortul bugetar al Primariei cu aceste subventii va fi de 226 de milioane de lei, pana la sfarsitul iernii.

Sorin Oprescu sustine ca problema "gaurii negre RADET", care "persista de 20 de ani", va fi rezolvata pana anul viitor, cand va prezenta un raport detaliat asupra acestui serviciu public.

Ajutoare pentru bucuresteni

Oprescu a profitat de ocazie pentru a anunta si lansarea, pe 6 octombrie, unui program european de ajutorare cu alimente a locuitorilor nevoiasi, de care vor beneficia circa 86.000 de bucuresteni.

"Anunt inceperea implementarii planului anual european de distributie de ajutoare, produse alimentare, destinate persoanelor defavorizate din Romania, respectiv din Bucuresti. Este al treilea an in care aceste alimente sunt distribuite si, spre deosebile de ceilalti ani, acum oamenii primesc sase produse, totalizand 29 de kilograme de persoana", a declarat Sorin Oprescu, precizand ca oamenii vor... mai mult


Duminica, 03 Octombrie 2010, ora 13:50

34 comentarii
Activitatea RADET Bucuresti ar putea fi concesionata in 2012

Activitatea RADET Bucuresti ar putea fi concesionata in 2012

Concesionarea activitatii Regia Autonome de Distributie a Energiei Termice din Capitala va avea loc in 2012, concesionarul fiind obligat sa aduca infuzie de capital in regie, se arata in strategia energetica a municipiului Bucuresti, care va fi votata saptamana viitoare.

Printre masurile propuse in strategie, care vor intra pe ordinea de zi la urmatoarea sedinta a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), se numara si eliminarea, pana in 2012, a subventiei generale, care ar urma sa fie inlocuita cu oschema de subventii acordate pe criterii sociale.

In hotararea CGMB privind strategia energetica se mai arata ca aceasta masura, impreuna cu concesionarea cu aport de capital a serviciului de furnizare a energiei termice in Bucuresti, precum si aducerea acestuia la un nivel de calitate comparabil cu un sistem performant, vor avea un impact pozitiv asupra bugetului municipalitatii, degrevandu-l de un efort investitional de aproximativ de trei miliarde de euro in urmatorii 10 ani.

Intarzierea cu cinci ani a aplicarii strategiei ar putea duce la o gaura tot de trei miliarde de euro in bugetul Primariei Capitalei, estimeaza edilii.

Imbunatatirea calitatii serviciului include, printre altele, introducerea unui concept de furnizare a caldurii si apei calde "la cerere", care sa inlocuiasca conceptul actual "cand este disponibil", se mai arata in strategie.

Pentru reducerea facturii la populatie, strategia identifica drept principala cale reabilitarea termica... mai mult


Duminica, 26 Septembrie 2010, ora 15:09

2 comentarii
Se scumpeste gigacaloria pentru bucuresteni

Se scumpeste gigacaloria pentru bucuresteni

Pretul gigacaloriei pentru consumatorii casnici din Capitala va creste la 124 de lei, de la 119 in prezent, potrivit unei hotarari care ar urma sa intre, saptamana viitoare, pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

La aceasta ora, Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice emite in continuare facturi in care pretul unei gigacaloriei pentru populatie este de 119 lei, pret care este format din 100 lei costul gigacaloriei la consumator, iar 19 lei valoarea TVA. In conditiile in care TVA a fost majorata la 24%, pretul de facturare actual duce la pierderi pentru regie, spun surse municipale.

"Practic, acum se face un artificiu contabil. Pretul de facturare este 119, dar factura trebuie, conform legii, sa contina TVA de 24%. In consecinta, regia nu mai primeste cei 100 de lei care ar trebui sa-i revina, ci ceva mai putin, iar incasarile sale sunt astfel mai mici", explica sursele citate.

Pentru ca RADET sa primesca de la consumator cei 100 de lei, trebuie ca pretul de facturare sa creasca de la 119 la 124 lei. Pana acum, insa, proiectul de hotarare privind majorarea nu a fost pus pe ordinea de zi a CGMB.

Pretul real al gigacaloriei in Bucuresti este de 298,61 de lei, din care 173,89 lei pretul producatorului ELCEN (care produce cea mai mare parte a energiei termice in Capitala), la care se adauga 124,72 lei pretul de distributie si transport al RADET.

Din acest pret, populatia in prezent doar plateste 119 lei. Restul pana la... mai mult


Sambata, 25 Septembrie 2010, ora 15:32

11 comentarii
Alte articole despre: pret gigacalorie Bucuresti
Pretul gigacaloriei ar putea creste cu 250% in Bucuresti

Pretul gigacaloriei ar putea creste cu 250% in Bucuresti

Pretul gigacaloriei va creste in Capitala cu 250% in urma disparitiei subventiei la caldura, a declarat, luni, presedintele Ligii Habitat Urban, Mihai Mereuta. El a mai spus ca e de acord cu ideea ca subventiile "la gramada" nu sunt corecte.

Sistarea subventiilor la apa calda si caldura este una dintre masurile anuntate de presedintele Traian Basescu pentru reducerea deficitului bugetar, asa cum cere FMI.

Mihai Mereuta sustine, totusi, ca o masura sistarii subventiilor nu trebuie luata in obisnuitul "stil heirupist" romanesc.

"In Bucuresti, disparitia subventiei ar insemna 250% crestere a pretului gigacaloriei. Daca mergem pe declaratiile pe proprie raspundere atunci cu adevarat va fi un jaf, ar trebui anchetate 1.700.000 de persoane in legatura cu subventiile. Pe de alta parte, in clipa in care debransarile vor creste va deveni ineficient sa transporti energie", a spus Mihai Mereuta la Realitatea Fm, completand ca si distribuitorii de gaze fac presiuni si cer o crestere de 22% a pretului.

Jumatate din populatia Capitalei va plati mai mult pentru apa calda si caldura, care nu vor mai fi subventionate, potrivit primarului general Sorin Oprescu, decat pentru pensionari si pentru cei cu salarii foarte mici.

Oprescu a afirmat ca de subventii au nevoie doar 46-48% dintre bucuresteni, restul urmand sa plateasca pretul integral de 300 de lei/gigacalorie, si nu pe cel subventionat de 119 lei. mai mult


Luni, 10 Mai 2010, ora 23:05

14 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  2. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  3. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  4. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  5. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  6. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  7. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  8. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  9. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  10. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)