pret materiale constructie

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Listarea AdePlast: Primul IPO al unei companii private din ultimii cinci ani!

Listarea AdePlast: Primul IPO al unei companii private din ultimii cinci ani!

AdePlast este lider de piata in domeniul materialelor de constructii pentru izolatii si finisaje, fiind practic cel mai important producator roman de materiale de constructii cu trei platforme industriale situate in Oradea, Ploiesti si Roman, pe care functioneaza 9 fabrici complet automatizate de mortare uscate, polistiren si vopsea.

"Compania AdePlast s-a remarcat in ultimii cinci ani printr-o evolutie spectaculoasa, intr-un domeniu puternic afectat de criza. Din 2008, de cand am inceput practic devoltarea industriala intensiva, la AdePlast nu s-a simtit criza. In 2009 am stagnat, in 2010 am crescut cu 12%, iar in 2011 cu 11,7%.

Dupa toti acesti ani am ajuns sa avem in 2012 o crestere record de aproape 30%, la o cifra de afaceri de peste 184 milioane de lei si mai mult de o dublare a profitului la peste 14 milioane lei. Chiar si in 2013, un an extrem de dificil pentru sectorul constructiilor, vom reusi sa avem o evolutie foarte buna, avand in vedere ca la 9 luni am inregistrat o crestere de aproximativ 37%", declara Marcel Barbut, CEO AdePlast.

De ce as cumpara actiuni AdePlast?

Listarea AdePlast este primul IPO al unei companii private din ultimii cinci ani. Inainte de a raspunde la intrebarea "De ce as cumpara actiuni AdePlast?" trebuie spus ca intr-un domeniu puternic afectat de criza economico-financiara, Adeplast a ramas o companie profitabila cu rate importante de crestere.

Adeplast in cifre:

marja EBITDA medie de 19,1% pentru perioada 2010-2012 si... mai mult


Luni, 07 Octombrie 2013, ora 16:34

Casele se ieftinesc, materialele de constructii se scumpesc

Casele se ieftinesc, materialele de constructii se scumpesc

Un paradox ciudat se semnaleaza nu numai in tara noastra, dar si in alte state europene, daca nu cumva si peste ocean: in timp ce faimoasa criza a locuintelor a dus la prabusirea pretului constructiilor executate, pretul materialelor de constructii creste constant, proportional cu inflatia si cu valoarea combustibililor.

La baza boom-ului imobiliar, evoluat timp de un deceniu, a stat, poate, si lipsa de locuinte, dar, in principal, succesul extraordinar al creditelor ipotecare.

Preturile au explodat, intrucat beneficiarul, creditat cu usurinta de banca, ardea de nerabdare sa aiba o casa noua. Concomitent cu pretul caselor, au crescut vertiginos si preturile materialelor de constructii. Venirea crizei a stopat aceasta cursa.

Dupa ce preturile caselor s-au oprit in loc, a inceput declinul. Robinetul creditelor s-a inchis, iar investitorii s-au vazut nevoiti sa renunte la unele beneficii, numai sa nu ramana cu casa nevanduta.

Constructiile au incetinit, iar furnizorii de materiale au simtit ca raman fara clienti.

Conform legii cererii si a ofertei, furnizorii trebuiau sa coboare pretul. Dar nu s-a intamplat asa. Investitorul, care prevazuse sa vanda la pret dublu sau triplu fata de cat il costase constructia, avea de unde ceda. Fabricantul de materiale, insa, n-avea si nici acum nu are de unde sa cedeze.

Ca urmare, in ultimii ani, pretul constructiilor oferite spre vanzare a scazut la jumatate, iar materialele de constructii s-au scumpit proportional cu... mai mult


Luni, 26 Decembrie 2011, ora 08:53

5 comentarii
Costul de constructie al unei case va creste in 2011

Costul de constructie al unei case va creste in 2011

Costul de constructie al unei case ar putea creste in acest an din cauza pretului otelului-beton. Materialul de baza in constructiile rezidentiale va consemna in acest an o explozie a pretului, dupa ce, in 2010, s-a scumpit cu 15%.

Potrivit reprezentantilor Asociatiei Romane a Distribuitorilor de Metal, scumpirea din acest an va fi intre 30 si 40 de procente, informeaza Capital.

Scumpirea este determinata in principal de cresterea pretului la fierul vechi, care este factorul cu ponderea cea mai mare in costurile de fabricatie a otelului beton.

O tona de otel beton costa la sfarsitul anului trecut 488 de euro, fata de 328 de euro in aceeasi perioada a anului precedent. In 2009, pretuls scazuse aproape la jumatate fata de cat era in 2008. Cel mai mare pret a fost inregistrat in septembrie 2008, cand tona de otel beton se vindea cu 782 de euro. mai mult


Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 20:26

Piata materialelor de constructii se afla in scadere

Piata materialelor de constructii se afla in scadere

Piata materialelor de constructii a scazut in primele sase luni ale acestui an cu 25% fata de perioada similara a anului trecut, iar indicii cifrei de afaceri pentru acest segment s-au diminuat cu 28%, in special din cauza cresterii pretului la producator.

"Pretul producatorilor a crescut din cauza faptului ca s-a diminuat volumul de productie. Ceea ce arata cifrele de afaceri este ca producatorii au consimtit sa isi reduca din profit ca sa isi poata sustine prezenta in piata. De asemenea, problemele producatorilor sunt legate si de marirea termenelor de plata la distribuitori si de reducerea costurilor pentru partea de forta de munca", a declarat, pentru NewsIn, in cadrul unui interviu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii (APMCR), Claudiu Georgescu.

El a precizat ca in primele patru luni ale acestui an, in industria materialelor de constructii, a scazut numarul de angajati cu 10% fata de luna decembrie a anului trecut, pana la aproximativ 40.000 de oameni cat activau in luna aprilie in domeniu. Spre deosebire de acest segment, pentru piata constructiilor numarul de angajati s-a diminuat doar cu 6%, pana la 381.000 de persoane.

Claudiu Georgescu a mai mentionat ca scaderea din industria materialelor de constructii a fost cauzata de blocajul din piata imobiliara si de intarzierea lansarii proiectelor de infrastructura, dar ca problemele vor aparea mai acut in lunile septembrie -octombrie ale acestui an, daca nu se iau masuri sustinute... mai mult


Duminica, 12 Iulie 2009, ora 12:46

3 comentarii
Preturile materialelor de constructii au scazut cu pana la 50 la suta

Preturile materialelor de constructii au scazut cu pana la 50 la suta

Preturile la unele materiale de constructii au scazut dupa ce cererea a scazut, piata imobiliara stagneaza, iar activitatea in constructii s-a redus mult.

Pretul otelului-beton si cimentului a scazut cu 40-50 la suta fata de perioada lunii iulie, relateaza Antena 3.

Otelul a ajuns sa coste circa 500 de euro pe tona, la distribuitori, fata de 1100 de euro in aceasta vara, iar cimentul a revenit la 25 de lei pentru sacul de 50 de kg, fata de peste 40 cat ajunsese in sezonul de varf.

Un metru cub de caramida se vinde acum cu 33-35 de lei, dupa ce in vara se vindea chiar si cu 48 de lei pe metrul cub.

Specialistii citati de Ziarul Financiar estimeaza ca pana in luna martie pretul la fier ar putea sa mai scada cu 10-15 la suta.

Pe de alta parte, materialele pentru finisaje folosite la interior, precum gips-cartonul au scazut cu 10-15 la suta, iar unii distribuitori au lasat din pret doar 1-2 procente. mai mult


Miercuri, 03 Decembrie 2008, ora 09:51

Alte articole despre: materiale constructii, preturi, producatori
Casa de 62 de mp costa 19.000 de euro, nu cat spune Basescu

Casa de 62 de mp costa 19.000 de euro, nu cat spune Basescu

Directorul general al Romanian Retail Development, Michael Richard, a declarat ca pentru un imobil in retail costul unui metru patrat ajunge pana la 300 de euro.

Acesta a subliniat ca este imposibil pentru dezvoltatori sa se incadreze sub 300 de euro pentru un metru patrat chiar daca preturile materialelor de constructie vor scadea in viitor, informeaza The Money Channel.

Dezvoltatorii imobiliari nu sunt de acord cu declaratiile presedintelui Romaniei, Traian Basescu, potrivit caruia pretul materialelor de constructie pentru o casa de 62 de metri patrati ajunge la 7.000 de euro.

"In retail, costul minim de construire este in jur de 300 de euro pe metru patrat. Anul acesta a fost dificil sa obtinem acest pret datorita scumpirii materiilor prime de la inceputul anului. Este posibil sa existe o scadere a preturilor din constructii in 2009, datorita crizei financiare internationale, dar sa te incadrezi sub 300 de euro este foarte dificil", a declarat Michael Richard.

Acesta a mai adaugat ca pretul unei case de 62 de metri patrati ar fi de aproximativ 19.000 de euro, suma de trei ori mai mare fata de cea pe care a spus-o presedintele Romaniei. mai mult


Marti, 25 Noiembrie 2008, ora 11:21

6 comentarii
Pretul materialelor de constructie a crescut cu 75% in doi ani

Pretul materialelor de constructie a crescut cu 75% in doi ani

Materialele de constructii s-au scumpit cu pana la 75% in ultimii doi ani, potrivit lui Petre Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR).

Cea mai mare majorare de pret a fost inregistrata de otel, in timp ce pretul cimentului a crescut in 2008 cu aproximativ 20% fata de anul trecut si cu 45% raportat la 2006, informeaza Realitatea TV.

La randul lor, preturile produselor din aluminiu au inregistrat in perioada 2006 - 2008 cresteri de 16 procente.

Potrivit acestuia, cresterea preturilor pentru materiile prime, alaturi de dublarea salariilor in constructii in perioada mentionata au fost principalii facori care au influentat costul final al materialelor de constructii.

Presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman a tint sa sublinieze faptul ca in conditiile stagnarii pietei imobiliare, cauzata de criza financiara globala, companiile producatoare de materiale de constructii vor practica si in 2009 o politica de crestere a preturilor in vederea acoperirii lipsei cererii de pe piata. mai mult


Miercuri, 12 Noiembrie 2008, ora 18:15

3 comentarii
Pretul unei case de 100 de metri patrati: 60.000 de euro

Pretul unei case de 100 de metri patrati: 60.000 de euro

Daca vrei sa-ti construiesti o casa ar trebui sa stii ca pretul acesteia se poate reduce cu 20% daca se va face o constructie de 100 de metri patrati cu parter si etaj, si nu numai cu parter, deoarece investitia in fundatie va fi mai mica. Pretul unei astfel de case ajunge la 60.000 de euro.

"Una este sa torni fundatie pentru o constructie de o suta de metri patrati si alta este ca suprafata sa fie impartita pentru parter plus un etaj, respectiv sa fie turnata folosind jumatate din material", a declarat Lucian Bolcas, administratorul unui site de constructii.

Pentru ca o casa sa fie mai ieftina trebuie sa fie patrata sau dreptunghiulara, sa beneficieze de utilitati in imediata apropiere, sa fie cu etaj, sa nu fie prevazuta cu constructii la subsol, iar destinatia fiecarei incaperi sa fie stabilita in mod logic, relateaza Cotidianul.

In plus, un teren mic, care nu va permite organizarea santierului, respectiv depozitarea materialelor destinate constructiei, poate creste semnificativ pretul.

Specialistii spun ca pretul real al unei case la rosu, din zidarie, fara finisaje, este de aproximativ 250 de euro metrul patrat construit, plus TVA, in timp ce pretul unei case la cheie, in care proprietarul se poate muta direct, este de aproximativ 500 de euro metrul patrat, plus TVA, sustine sursa citata.

Potrivit lui Lucian Bolcas pretul unei case nu poate fi stabilit fara a exista un plan care sa fie consultat de catre o firma constructoare. La aceasta suma se mai... mai mult


Miercuri, 25 Iunie 2008, ora 13:00

13 comentarii
Alte articole despre: casa, pret, teren, constructie, parter
Materialele de constructii, din ce in ce mai scumpe

Materialele de constructii, din ce in ce mai scumpe

Din cauza preturilor mai mari la electricitate si combustibili, materialele de constructii se scumpesc pe zi ce trece. Valul de majorari cuprinde piata cimentului, care s-a scumpit deja cu circa 12%, fier betonul si marea majoritate a materialelor, de la tigle la adezivi de interior, informeaza Gandul.

Scumpirile continua astfel trendul de anul trecut, cand cimentul, de exemplu, a fost cu 10% mai scump decat in 2006. Cel mai recent anunt privind cresterea pretului la materiale a venit din partea Celco, unul dintre cei mai mari producatori locali de BCA, care va creste pretul de livrare cu circa 10%.

"Factori precum cresterea costurilor materiilor prime, a combustibililor si a energiei pot influenta in urmatoarea perioada si pretul BCA-ului, mortarelor sau adezivilor. Pentru 2008, Celco previzioneaza o crestere a preturilor produselor sale cu aproximativ 10% fata de anul 2007", afirma Irina Odor, director de marketing Celco.

Patronatele din constructii estimeaza ca pretul materialelor de constructii se va majora cu pana la 20% numai in primele sase luni ale acestui an, principalele motive fiind scumpirea carburantilor si a curentului electric pana la un nivel de circa 800 de euro pe metru patrat, potrivit estimarilor Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).

Din pretul final al unui metru patrat construit, materialele de constructie si instalatiile reprezinta 60%. Astfel, la o scumpire generalizata a materialelor de constructii cu 20%,... mai mult


Luni, 07 Aprilie 2008, ora 07:40

Alte articole despre: materiale, constructii, scumpire

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. O linie continua in zig-zag pe mijlocul drumului ii irita pe soferi: Cine a facut-o era beat (Video)
  2. Caz socant: Frati arestati a doua oara pentru canibalism
  3. Razboiul mormintelor la Timisoara: Viceprimarul face, primarul desface
  4. Primaria lui Boc versus poneiul Rocky
  5. Britanicii sunt terorizati: Sobolani mai mari ca pisicile, rezistenti la otrava
  6. In telefonul tau este aur. Cum poate fi extras cu ajutorul ciupercilor
  7. Un istoric uimeste lumea: Evanghelia dupa Luca, dictata de Fecioara Maria?
  8. Incredibilele ciudatenii ale Coreei de Nord
  9. Ministerul Culturii, in lupta cu statuile: "Prea sexoasa" Aretha Tatarescu are sanii cam mari
  10. Ruinele Razboiului Rece: Buncarul-piramida din SUA, care detecta rachetele URSS