pret medicamente

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Medicamentele greu de procurat se vor gasi la spitale

Medicamentele greu de procurat se vor gasi la spitale

Ministerul Sanatatii (MS) vrea sa accelereze procedurile de achizitii si decontare a peste o suta de medicamente dificil de procurat, a anuntat miercuri secretarul de stat Alexandru Rafila, la dezbaterea publica privind ordinul MS care reglementeaza aceasta situatie.

"Vrem sa dam posibilitatea managerilor de spitale sa faca achizitii si sa deconteze cu prioritate medicamentele dificil de procurat", a mai spus secretarul de stat.

El a explicat, de asemenea, ca este vorba despre peste o suta de medicamente pentru diverse afectiuni care nu se mai gasesc pe piata, intrucat au un pret mic. El a mai spus ca preturile din Romania sunt oricum cele mai mici din Uniunea Europeana, si din cauza comertului paralel.

"Cauzele pentru care s-a ajuns in aceasta situatie, si anume aceea de a disparea de pe piata medicamentele ieftine, dar foarte solicitate in anumite terapii, sunt pretul scazut al acestora, in conditiile in care oricum Romania are deja cele mai mici preturi din Uniunea Europeana, dar si din cauza exporturilor paralele.

In acest context, MS, prin comisiile de specialitate ale institutiei, si Agentia Nationala a Medicamentului au identificat mai intai medicamentele deficitare, dupa care verifica daca acestea au autorizatie de punere pe piata in Romania, iar daca nu s-a apelat la autorizatie pentru nevoi speciale", a explicat secretarul de stat Alexandru Rafila.

Potrivit unui proiect de ordine al MS, supus miercuri dezbaterii publice, spitalele fac achizitii... mai mult


Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 20:05

Preturile medicamentelor vor scadea cu 25% - vezi cand

Preturile medicamentelor vor scadea cu 25% - vezi cand

In urmatorii ani preturile medicamentelor vor scadea cu cel putin 25%, pentru ca in perioada 2005-2015 "vor iesi de sub patent, in intreaga lume, medicamente in valoare de peste 150 de miliarde de euro", dupa cum spune Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice.

"In perioada 2005-2015 vor iesi de sub patent, in intreaga lume, medicamente in valoare de peste 150 de miliarde de euro, ceea ce inseamna ca preturile lor vor scadea chiar si cu 50%. In acest context, estimez ca, in urmatorii patru ani, vom asista la o crestere foarte mare a pietei de medicamente generice, iar preturile medicamentelor de azi vor scadea cu cel putin 25%.

Un medicament se afla sub patent 20 de ani, iar in ceea ce-i priveste pe producatori 20% din cifra de afaceri este investita in cercetare", a declarat Dragis Damian, pentru Financiarul.

Presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice a vorbit si despre romanii care se ofera voluntari pentru studierea efectelor unor medicamente, spunand ca acestia "ar trebui asezate in acelasi rand cu donatorii de sange sau de organe".

Tudor Ciuhodaru propune reducerea TVA pentru medicamente la 5%

In privinta banilor primiti pentru aceste teste, suma difera in functie de studiul clinic. "Sunt studii care aloca intre cateva sute de euro si cateva mii de euro pentru un voluntar. Trebuie stiut insa ca pentru medicamentele noi, indiferent de duritatea studiilor clinice prin care au trecut, nu poti fi... mai mult


Luni, 18 Aprilie 2011, ora 08:15

3 comentarii
Alte articole despre: pret medicamente, medicamente Romania
Pretul medicamentelor ar trebui sa scada cu aproape 1% de la 1 aprilie

Pretul medicamentelor ar trebui sa scada cu aproape 1% de la 1 aprilie

Medicamentele ar trebui sa coste mai putin cu aproape 1% din data de 1 aprilie, din cauza actualizarii cursului de la 4,25 lei la 4,21 lei pentru un euro in bugetul de stat pentru 2011, a declarat, marti, presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Sorin Popescu.

"Pentru multe medicamente, aceasta diferenta de curs va fi aproape imperceptibila, dar este cert ca preturile vor scadea cu aproximativ 1% pentru toate produsele", a spus presedintele ARPIM, citat de Mediafax.

Actualizarea preturilor medicamentelor cuprinse in Catalogul National al preturilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piata in Romania (CANAMED) va fi efectuata la 1 aprilie 2011, de catre Ministerul Sanatatii. mai mult


Marti, 08 Martie 2011, ora 22:46

2 comentarii
Medicamentele compensate sunt mai scumpe si cu 750%, de joi

Medicamentele compensate sunt mai scumpe si cu 750%, de joi

Noul sistem de compensare a medicamentelor, potrivit caruia va exista un singur pret de compensare, cel mai mic, pentru toate medicamentele care trateaza o anumita boala, va fi aplicat incepand de joi, urmand ca pacientii sa plateasca diferenta de pret pentru medicamentele de care au nevoie.

Producatorii internationali de medicamente, pacientii, medicii si farmacistii s-au declarat impotriva noului sistem de compensare, motivand ca acesta ii va obliga pe bolnavi sa scoata din buzunar pana la 750% mai mult, in timp ce CNAS asigura ca bolnavii nu vor plati mai mult de 10% in plus.

Producatorii internationali spun ca bolnavii care vor dori de joi sa-si pastreze tratamentul cu medicamente scumpe vor fi nevoiti sa scoata din buzunar intre 40 si 750% mai mult.

Astfel, va exista un singur pret de decontare, cel mai mic, pentru toate medicamentele care trateaza o anumita boala, si nu pentru fiecare medicament in parte, cum este in prezent.

Astfel, de la acest pret se va stabili cat mai trebuie sa scoata din buzunar fiecare pacient, in functie de medicamentele pe care i le-a recomandat medicul.

Prin aplicarea noii metodologii se doreste ca pacientii sa consume mai multe medicamente ieftine, astel incat contributia financiara a Casei sa scada.

Aplicarea noului mecanism de compensare a medicamentelor va determina mii de pacienti sa reunte la tratament pentru ca nu-si vor putea permite sa plateasca, spun reprezentantii Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu... mai mult


Joi, 01 Iulie 2010, ora 12:33

5 comentarii
Medicamentele s-ar putea scumpi cu aproape 8 la suta

Medicamentele s-ar putea scumpi cu aproape 8 la suta

Ministerul Sanatatii a scos la consultare publica un ordin prin care intentioneaza sa creasca preturile la medicamente.

Daca preturile la produsele farmaceutice au scazut cu 10% in perioada aprilie - septembrie 2009, Ministerul invoca acum redefinirea pretului de referinta al genericelor, prin raportarea la un procent de 70% din pretul medicamentului original (princeps).

Genericele sunt medicamente produse dupa ingredientul activ al unui medicament original al carui patent a expirat. Daca pana acum pretul genericelor era de 65% din pretul celui princeps, acum acesta va avea fi de 70%, informeaza Capital.

Majorarea preturilor ar putea fi pentru inceput cu aproximativ 7,7%. Astfel, daca medicamentul princeps are un pret de 100 de lei, in prezent cel generic costa 65 de lei. Ordinul Ministerului Sanatatii va face ca pretul medicamentului generic sa ajunga la 70 de lei.

Deoarece pretul nu va mai fi stabilit dupa tariful minim european, ci dupa media celor mai mici preturi din trei tari europene, pretul va creste in functie de nivelurile de pe aceste piete.

Cursul leu/euro va influenta si el preturile medicametelor. In 2009 preturile au fost stabilite la un curs mediu de 4 lei/euro, iar in 2010 cursul mediu va creste cel mai probabil la 4,2 - 4,3 lei/euro, ceea ce va aduce cu sine majorari de pret. mai mult


Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 22:35

Medicamentele isi mentin preturile din aprilie

Medicamentele isi mentin preturile din aprilie

Medicamentele isi mentin preturile din luna aprilie, valoarea stabilita prin Ordinul ministrului Sanatatii, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a respins o cerere a Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) privind suspendarea acestui document.

"Ministerul Sanatatii a castigat in instanta actiunea privind suspendarea efectelor Ordinului ministrului Sanatatii nr. 75/2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preturilor la medicamentele de uz uman promovata de ARPIM", informeaza, marti, Ministerul Sanatatii, potrivit Monitorul de Suceava.

La sfarsitul lunii martie, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) a cerut instantei suspendarea ordinului in urma caruia pretul medicamentelor s-a ieftinit, invocand mai multe motive de nelegalitate.

Pretul la intrarea in tara (CIP) a fost recalculat, fiind ales pretul cel mai mic din 12 tari europene si calculat in lei si in euro.

Ministrul Sanatatii Ion Bazac a declarat, in 31 martie, ca pretul medicamentelor romanesti creste de la 1 aprilie cu 1%, iar al celor din import scade cu 10 %. mai mult


Marti, 02 Iunie 2009, ora 20:10

Bazac: Cerem o modalitate transparenta de calculare a preturilor la medicamente

Bazac: Cerem o modalitate transparenta de calculare a preturilor la medicamente

Ministrul Sanatatii Ion Bazac a declarat ca se fac eforturi pentru introducerea unei metode transparente de calculare a preturilor la medicamente.

Bazac a adaugat ca in urma discutiilor cu producatorii s-a convenit ca acestia sa declare pe proprie raspundere ca au ales pretul cel mai mic dintre cele afisate de cele 12 tari luate ca etalon din UE.

"Au fost apreciate trei puncte de vedere: totala transparenta pe care o are in acest moment modalitatea de calculare a pretului la medicamente, daca ne raportam la moneda, prioritatea normelor din UE, modalitatea eficienta de calcul al pretului medicamentelor prin corelarea cu valoarea euro", a adaugat Bazac.

Intrebat daca noua modalitate de calcul a pretului medicamentelor, care se face prin raportarea la un curs valutar de 4 auro spre deosebire de 3,63 cat era pretul CIP nu va duce la o crestere a pretului medicamentelor, ministrul Sanatatii a declarat ca preturile nu vor creste, deoarece preturile CIP erau calculate in lei si pe o baza cu totul diferita.

"Producatorii vor fi obligati sa dea pretul cel mai mic, am gasit o varianta care este validata. Producatorii vor da o declaratie pe proprie raspundere ca pretul este minim, comparat cu cele 12 tari ce servesc drept etalon", a precizat Bazac.

"Pretul va fi public, va fi pus pe site si va fi supus unei analize a Ministerului Sanatatii. Acesta va putea fi contestat, iar daca se considera ca producatorul nu a aplicat cel mai mic pret masura va fi scoaterea de pe... mai mult


Joi, 22 Ianuarie 2009, ora 17:47

1 comentariu
De la 1 februarie, medicamentele se scumpesc

De la 1 februarie, medicamentele se scumpesc

Pretul medicamentelor se va calcula de la 1 februarie la un curs valutar de 4 lei euro, potrivit reprezentantilor companiilor producatoare de medicamente.

Reprezentantii companiilor producatoare de medicamente s-au intalnit joi cu ministrul Sanatatii Ion Bazac pentru a stabili cum va fi calculat pretul medicamentelor in conditiile in care producatorii au sistat distributia de medicamente in farmacii din cauza pierderilor, anunta Antena 3.

"Avem peste 400 de prod scoate de la vanzare si au fost pierderi de zeci de milioane de euro pe sfarsitul lui 2008 si pe primele zile din 2009", a declarat Ovidiu Buluc (foto), director al companiei Farmexim, in urma sedintei de la Ministerul Sanatatii.

Buluc a adaugat ca pana pe 31 ianuarie va aparea noul catalog de preturi la medicamente. mai mult


Joi, 22 Ianuarie 2009, ora 15:48

3 comentarii
Alte articole despre: pret medicamente, calcul curs valutar
Ministrul Sanatatii: Pretul medicamentelor ramane neschimbat

Ministrul Sanatatii: Pretul medicamentelor ramane neschimbat

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca pretul medicamentelor eliberate in regim compensat si gratuit nu se va modifica.

Ministrul Sanatatii a anuntat ca a fost finalizata noua metodologie de calcul a pretului medicamentelor care se elibereaza in regim compensat si gratuit valabila pana la 31 decembrie 2008.

"Nu se modifica pretul la medicamentele romanesti si la cele din import care sunt cuprinse in catalogul national de medicamente si care nu se regasesc pe lista de medicamente compensate si gratuite", a declarat Nicolaescu.

El a adaugat ca preturile medicamentelor din Romania vor fi calculate in functie de media preturilor din trei tari din Uniunea Europeana, unde preturile au valoarea cea mai mica.

"In urma analizei preturilor externe care stau la baza calculului preturilor din Romania, s-a stabilit ca nu va creste pretul la 2.000 de medicamente, iar la peste 1.000 pretul scade", a adaugat Nicolaescu. mai mult


Miercuri, 29 Octombrie 2008, ora 14:13

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebritati despre care poti jura ca sunt gemene, dar n-au nicio legatura (Galerie foto)
  2. Iti place noul Lamborghini Aventador? Stai sa vezi si barca!
  3. Film porno turnat intr-o universitate
  4. Ce s-ar intampla pe Pamant daca oamenii ar disparea (Video)
  5. Scene socante in savana africana: "Nu am mai vazut niciodata asa ceva"
  6. Papusa masculina: A investit in el o avere pentru a arata asa (Foto)
  7. Fenomen inedit in Marea Britanie: Ninsoare cu fulgere
  8. Bill Gates, moment de maxima sinceritate: Ma simt destul de prost
  9. Puppy Love contraataca - Viralul care a impresionat milioane de oameni (Video)
  10. Se pregatea de razboi? Politisti uluiti de ce au descoperit intr-un garaj, a intervenit Armata