pretul cerealelor

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cum te protejezi de fluctuatiile pretului cerealelor

Cum te protejezi de fluctuatiile pretului cerealelor

Perioada dintre insamantare si recoltare este cea mai stresanta pentru un fermier roman. Pretul graului la momentul recoltei este influentat atat de ceilalti producatori romani si ucraineni, cat si de fermierii americani sau australieni.

El este stabilit la nivel global si nicio persoana nu are control total asupra lui. In orice moment al anului, pretul la usa hambarului sau la marginea campului este suma dintre pretul la nivel global si costul de transport pana la portul mare.

Anul acesta, situatia producatorilor pare si mai delicata, pe fondul unei productii record la grau atat in Romania, cat si pe celelalte piete. Spre exemplu, Romania va avea o recolta de circa 7,6 milioane de tone de grau, in crestere cu 2,7% fata de cea de anul trecut, ceea ce inseamna un record al ultimului deceniu, potrivit ultimei prognoze a Comisiei Europene.

Productiile record de la nivel european, dar si ale altor mari fermieri de pe mapamond au determinat o scadere a pretului graului cu 8,5% fata de inceputul lui iulie 2013, cand tona de grau se vindea cu 195 de euro.

Un fermier poate evita o astfel de pierdere prin intermediul instrumentelor derivate, cum sunt contractele pentru diferenta. Pentru fermieri, tranzactionarea unor contracte cu activ suport grau echivaleaza cu o asigurare: obtinerea la termenul prestabilit a unei cantitati garantate, la un pret cert, independent de variatiile pretului de piata.

Citeste mai multe despre Cum te protejezi de fluctuatiile pretului... mai mult


Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 14:04

Preturile cerealelor, zaharului si cafelei, in scadere abrupta - analiza

Preturile cerealelor, zaharului si cafelei, in scadere abrupta - analiza

Preturile cerealelor, zaharului si cafelei au scazut considerabil in acest an, pe bursele internationale, se arata intr-o analiza.

Dupa ce in perioada iunie - iulie 2012 porumbul si graul au inregistrat cresteri de pret abrupte si semnificative, ulterior, in ultima parte a anului trecut, ambele marfuri au intrat pe un trend de depreciere, continuat apoi in 2013.

"Totusi, in timp ce cotatia porumbului a scazut inclusiv luna trecuta (pana la minimul ultimilor 3 ani), pretul graului a marcat o crestere in trimestrul al treilea al acestui an (cca 3,6% apreciere la sfarsitul lui septembrie comparativ cu nivelul avut la 1 iulie), iar tendinta s-a mentinut si in prima decada a lunii octombrie.

Per ansamblul primelor 9 luni ale anului curent insa, cotatiile graului si porumbului au scazut consistent pe pietele internationale; astfel, pretul graului a coborat cu cca 13% la finele lui septembrie comparativ cu nivelul avut la inceputul lui 2013, iar cotatia porumbului a marcat la sfarsitul lunii trecute o scadere de 37% fata de valoarea sa din ianuarie", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding.

Pretul porumbului a scazut in 2013 pe baza asteptarilor unei recolte globale in crestere substantiala si in contextul in care cererea pentru porumbul american (SUA fiind cel mai mare producator de porumb din lume) este in scadere in acest an, conform... mai mult


Joi, 10 Octombrie 2013, ora 19:02

Topul traderilor de cereale. Ce afaceri au in Romania firmele acuzate de "cartelizare"

Topul traderilor de cereale. Ce afaceri au in Romania firmele acuzate de "cartelizare"

Piata comertului cu cereale este "controlata" de traderi internationali, care fac afaceri de milioane de euro din recoltele romanilor. Motive pentru a mentine pretul scazut la cereale s-au gasit daca luam in considerare rezultatele financiare "mai putin satisfacatoare" raportate de companiile cercetate de Consiliul Concurentei.

Business24 prezinta cine sunt companiile acuzate de autoritati ca s-au inteles asupra pretului de cumparare a cerealelor intr-o intalnire la Mamaia. Topul este realizat pe baza cifrei de afaceri din comertul cu cereale raportat la companie pentru anul 2012.

Locul 1: Cargill Agricultura: afaceri de 467 milioane de euro

Cargill este o firma din SUA, prezenta pe piata locala atat ca trader de cereale, cat si ca producator de ulei vegetal sub brandul Untdelemn de la Bunica. Compania detine in Romania 20 de silozuri cu o capacitate de 550.000 de tone de cereale.

Vezi cine mai face parte din clasament, in continuarea articolului Topul traderilor de cereale. Ce afaceri au in Romania firmele acuzate de "cartelizare" pe Business24.ro mai mult


Luni, 26 August 2013, ora 11:56

1 comentariu
Pentru cine plange sufletul lui Traian Basescu? (Opinii)

Pentru cine plange sufletul lui Traian Basescu? (Opinii)

Pe Traian Basescu il doare sufletul tot mai des, in ultima vreme.

Pare devastat de soarta crunta a agricultorilor, de zilele negre ale soferilor care nu vor avea parte prea curand de o autostrada situata undeva in vestul tarii, care trebuia finalizata pe timpul lui Boc, de suferintele romanilor din secuime, bombardati din toate partile de revendicarile iredentiste ale "jobicilor" si "tokesilor".

As crede ca presedintele nostru chiar e preocupat de soarta tuturor acestor categorii mentionate mai sus, daca nu m-as uita in urma, la cei aproape 9 ani de domnie a recent brevetatului nostru presedinte. Despre relatia cu Tokes, caruia chiar Basescu i-a pus in piept Ordinul Steaua Romaniei, s-au scris sute de pagini, iar despre vizita lui Basescu pe santierul pustiu al austostrazii Arad-Nadlac nu sunt prea mute de spus. Este destul de simplu, de ce nu se mai lucreaza acolo.

Firma care a castigat licitatia pentru constructia acelui tronson de autostrada, in speta Romstrade a lui Nelu Iordache, a intrat in faliment, iar patronul ei zace acum in spatele gratiilor din cauza fraudarii unor fonduri europene.

Sa mai reamintim ca a fost un contract atribuit pe vremea Guvernului Boc, iar Nelu Iordache isi lua angajamentul ca va termina autostrada pana la terminarea mandatului de guvernare al PDL? Basescu doar constata, arunca cu noroi in Guvernul Ponta, dar nu vorbeste deloc despre trecut, nu da nciun nume din trecut.

Vrem sa ne oprim putin mai mult la autosesizarea... mai mult


Duminica, 25 August 2013, ora 18:59

21 comentarii
Ministerul Agriculturii cere verificarea pretului cerealelor (Video)

Ministerul Agriculturii cere verificarea pretului cerealelor (Video)

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a solicitat Consiliului Concurentei sa analizeze aspectele referitoare la stabilirea unor preturi si conditii inechitabile de tranzactionare a semintelor de consum din recolta acestui an si sa dispuna masuri pentru restabilirea unui mediu concurential normal pe piata produselor agricole, potrivit unui comunicat al MADR.

Fermierii romani sustin ca preturile cerealelor au scazut la jumatate fata de anul trecut in urma recoltelor bune obtinute in acest an, ceea ce nu le va permite sa obtina profit daca vor alege sa vanda in aceasta perioada.

Productia de grau obtinuta in 2013 se ridica la 7,296 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani, dupa cum a afirmat recent ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, iar la orz si orzoaica recolta a depasit 1,511 milioane tone.

In ceea ce priveste schema certificatelor de depozit, MADR precizeaza ca, in perioada 2009 - aprilie 2013, depozitarii licentiati beneficiari ai schemei au emis un numar de 1.187 de certificate de depozit, aferent unei cantitati de seminte de consum de 1,644 milioane de tone, avand o valoare actualizata la data curenta de 1,4 miliarde lei.

"Din analiza acestor date se poate constata gradul redus de eficienta a aplicarii schemei de garantare a certificatelor de depozit, atat prin compararea cantitatii totale de seminte de consum acoperita prin certificate de depozit, cu nivelul total al productiei de cereale si... mai mult


Miercuri, 21 August 2013, ora 21:33

1 comentariu
Alte articole despre: agricultura pret cereale
Autoritatile ancheteaza un posibil cartel al speculantilor de cereale

Autoritatile ancheteaza un posibil cartel al speculantilor de cereale

Ministerul Agriculturii cerceteaza o eventuala intelegere intre comercianti si traderii de pe piata cerealelor. Ei s-ar fi intalnit la Mamaia pentru a decide pretul cu care vor cumpara cereale de la fermieri. Nu este de mirare ca in prezent graul se vinde cu 160 de euro tona. Nici mai mult, nici mai putin.

"Este o acuzatie din parte producatorilor ca traderi si comerciantii s-ar fi intalnit pe la Mamaia si au stabilit preturile. Inclusiv la porumb care este foarte jos. Ca urmare noi am solicitat ca si ANPC sa faca o ancheta sa verifice si noi sa verificam pe linia noastra. Va fi sesizat Consiliul Concurentei", a declarat pentru Business24 Achim Irimescu, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii.

Producatorii de pe piata locala se plang ca anul agricol bun le aduce mai multe necazuri decat bucurii. Vezi cine face jocurile pe piata locala a cerealelor si cum se impune pretul care nu acopera nici costurile de productie, in continuarea articolului Autoritatile ancheteaza un posibil cartel al speculantilor de cereale pe Business24.ro mai mult


Marti, 20 August 2013, ora 16:17

4 comentarii
Pretul cerealelor va creste, anunta ministrul Tabara

Pretul cerealelor va creste, anunta ministrul Tabara

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat, sambata, in cadrul unei intalniri cu fermierii din judetul Satu Mare, ca in acest an pretul cerearelor va fi ridicat, dand exemplul unor state vestice unde sunt folosite atat ca alimente, cat si ca surse de energie.

"In acest an, piata cerealelor - si nationala, si europeana, si mondiala - va fi una ridicata, iar preturile la cereale niciodata nu vor mai scadea acolo unde au fost acum 5-6 ani. De ce? Pentru ca destinatia lor este diferentiata sau diversificata: alimentatie, furaj si energie. 40% din productia de porumb a Statelor Unite merge pe energie", a declarat ministrul.

Tabara a spus ca la nivel de minister se discuta ca producerea de energie regenerabila sa fie sustinuta in politica agricola, dand exemplul unor centrale din Austria si Ungaria care functioneaza pe baza de siloz.

Romania, in pragul unei crize a preturilor la cereale?

"Eu propun sa aducem culturi perene silvice ca si culturi agricole, salcie energetica, plopul energetic, miscanthus. Sa le aducem si sa le transformam in culturi energetice pentru ca sunt plante cu crestere rapida, randament foarte mare. Mai ales daca sunt programe de prima impadurire, de ce sa nu merg pe un astfel de sistem?", a afirmat Tabara.

Ministrul a dat asigurari ca la nivel national nu se pune problema unei crize alimentare, subliniind ca este nevoie de o politica pe termen lung.

"In Romania, nici daca nu semeni culegi, dar daca semeni si ingrijesti? Pai cum sa... mai mult


Sambata, 09 Iulie 2011, ora 18:40

6 comentarii
Presa internationala - Pretul alimentelor indica iminenta unei crize

Presa internationala - Pretul alimentelor indica iminenta unei crize

Costul importurilor de mancare la nivel global va creste pana la 1.000 de miliarde dolari, plasand intreaga lume periculos de aproape de o noua criza alimentara, se arata intr-un raport al ONU.

Avertismentul, venit din partea Organizaltiei pentru Alimente si Agricultura (OAA) din cadrul ONU, se adauga la ingrijorarile cu privire la cresterea inflatiei in economiile emergente, din China pana in India.

"Preturile sunt periculos de apropiate de nivelurile atinse in 2007-2008", a declarat Abdolreza Abbassian, economist in cadrul Organizaltiei pentru Alimente si Agricultura, informeaza Financial Times.

OAA a prezentat perspective ingrijoratoare in raportul sau bianual, avertizand ca mapamondul ar trebui sa fie pregatit pentru preturi chiar mai mari anul viitor. Organizatia considera ca este crucial pentru fermieri sa "mareasca considerabil" productia, mai ales de porumbul si grau in 2011 - 2012, astfel incat sa acopere cererea si sa se poata reface rezervele mondiale de alimente.

Totusi, se pare ca raspunsul la nevoia in crestere va fi limitat, deoarece pretul galopant al alimentelor i-a facut pe agricultori sa se orienteze catre acele alimente cu randamentul cel mai bun, cum ar fi zaharul, soia sau bumbacul.

"Aceasta ar putea limita productia individuala de cereale la niveluri care vor fi insuficiente pentru a acoperi cererea pietei. Impotriva acestei scaderi, consumatorii ar putea avea putine optiuni pe langa platirea unui pret mai mare pentru aceleasi... mai mult


Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 11:48

1 comentariu
Pretul cerealelor a crescut cu 20%

Pretul cerealelor a crescut cu 20%

Pretul cerealelor s-a majorat cu aproximativ 20% de la inceputul anului si in luna februarie se asteapta alte majorari de 10% in comparatie cu pretul mediu din 2008, a declarat, Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

"Pretul cerealelor este in prezent intr-un trend crescator normal, specific fiecarui an, inregistrand o crestere de circa 20% pana in prezent, iar pana la sfarsitul lunii februarie sau inceputul lui martie, se va majora cu inca 10%", a spus presedintele LAPAR, citat de NewsIn.

Potrivit acestuia, cresterea preturilor se datoreaza scaderii stocurilor de cereale si, in principal, a cerealelor de calitate.

"De la inceputul anului, preturile crealelor au inceput sa creasca, astfel pretul graului a crescut de la 0,4 lei la sfarsitul anului trecut la 0,5 lei si chiar 0,54 lei in prezent, pretul porumbului a crescut de la 0,35 lei la 0,42-0,44 lei pe kilogram, iar kilogramul de orz s-a scumpit de la circa 0,35 lei pana la 0,44 lei", a explicat Adrian Radulescu.

Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Adrian Radulescu a mai spus ca nu va mai avea loc nicio scumpire in acest an, mentionand ca piata europeana este echilibrata in productia de cereale. mai mult


Marti, 10 Februarie 2009, ora 16:21

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  2. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  3. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  4. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  5. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  6. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  7. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  8. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  9. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  10. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)