preturi benzina europa

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Topul oraselor cu cea mai scumpa benzina din lume - unde se afla Bucurestiul Harta interactiva

Topul oraselor cu cea mai scumpa benzina din lume - unde se afla Bucurestiul Harta interactiva

Europa gazduieste unele dintre cele mai scumpe orase din lume, iar acest lucru se reflecta si in pretul benzinei.

Locuitorii batranului continent trebuie sa scoata foarte multi bani din buzunar pentru alimentarea masinilor, in comparatie cu cei de pe alte continente.

Astfel, potrivit site-ului Numbeo.com, care aduna informatii de la rezidentii din 428 de localitati din toata lumea, Europa detine primele 61 de pozitii in topul oraselor cu cea mai scumpa benzina.

Soferii din Grenoble, Franta, trebuie sa achite la pompa 2,22 euro pentru un singur litru de carburant. Si pentru cei din Leicester, Marea Britanie, situatia este similara, avand in vedere ca benzina ajunge la 1,94 euro/litru, in timp ce pretul mediu al bezinei la statiile din Genova, Italia, este de 1,83 euro/litru.

Grecia, puternica lovita de criza in ultimii ani, se afla in acest clasament pe locul 4, gratie orasului Heraklion, unde costul mediu pentru un litru de carburant este de 1,81 euro. Aceeasi suma se regaseste si in Napoli, Florenta si Roma, mari centre urbane din Italia.

Urmatoarele pozitii din top sunt ocupate tot de tara peninsulara - Venetia (1,80 euro), Bologna si Milano (1,79 euro).

Top 32 orase cu cea mai scumpa benzina din lume


Potrivit datelor oferite de utilizatorii Numbeo.com, pretul benzinei in sapte dintre cele mai mari orase din Romania se situeaza intre 1,33 euro si 1,28 euro.

Mai exact, Iasiul atinge pragul maxim al acestui interval si se afla pe locul 158, in... mai mult


Luni, 27 Ianuarie 2014, ora 07:34

10 comentarii
Harta preturilor benzinei in UE: Romania, in topul scumpirilor

Harta preturilor benzinei in UE: Romania, in topul scumpirilor

Romania a avut, la inceputul lui iulie, cea mai ieftina benzina dintre statele membre ale Uniunii Europene (UE), insa pretul la pompa a crescut considerabil in comparatie cu aceeasi perioada din 2012, in ciuda tendintei europene.

Astfel, in tara noastra, un litru de carburant costa echivalentul a 1,26 euro, Romania plasandu-se astfel pe ultimul loc in UE, potrivit datelor Comisiei Europene.

Pe urmatoarele locuri in topul statelor cu cea mai ieftina benzina se afla Polonia (1,27 euro/litru) si Bulgaria (1,29 euro/litru).

La polul opus se afla Italia, cu 1,74 euro/litru, fiind urmata de Olanda, unde un litru de carburant costa 1,73 de euro si Danemarca (1,69 de euro/litru).

Pretul mediu al unui litru de benzina in UE este de 1,565 euro.


Sursa: Comisia Europeana

Cu toate acestea, Romania se afla pe locul 7 in topul mondial al "suferintei la pompa" intocmit de Bloomberg, care ia in calcul pretul benzinei raportat la puterea de cumparare a cetateanului.

Concret, pretul unui galon (3,785 litri) de benzina premium este de 6,59 dolari in tara noastra, iar un roman trebuie sa dea un sfert din venitul mediu zilnic pentru a achizitiona aceasta cantitate de carburant.

Clasamentul "suferintei la pompa" este condus de India, care este urmata de Nigeria, Indonezia, China, Bulgaria si Thailanda.

Evolutia fata de iulie 2012

Raportat la iulie 2012, pretul benzinei Euro-Super 95, inclusiv taxe, a scazut in 15 state UE, cel mai abrupt declin inregistrandu-se in... mai mult


Vineri, 26 Iulie 2013, ora 07:53

3 comentarii
Harta interactiva a pretului la benzina. Vezi pe ce loc se afla Romania in lume

Harta interactiva a pretului la benzina. Vezi pe ce loc se afla Romania in lume

Romanii platesc de 60 de ori mai mult pentru benzina decat venezuelenii, potrivit unui clasament care subliniaza discrepantele dintre nivelurile de pret practicate de tarile lumii.

Desi pretul combustibilului este impovarator pentru multi dintre romani, tara noastra se afla abia la jumatatea listei, iar in Europa, Romania se numara printre tarile care practica cele mai mici preturi.

Totusi, pretul benzinei a crescut in tara noastra cu 2,8% de la inceputul anului, peste media europeana de 1,7%. Benzinariile din Romania afisau un pret mediu 1,26 euro/litru (5,7 lei) la pompa pentru benzina fara plumb cu cifra octanica 95, sub media europeana de 1,39 euro/litru, potrivit statisticilor lunii aprilie.

In Norvegia, in schimb, pretul benzinei era de 1,9 euro/litru (echivalentul a 8,6 lei), in crestere de 3,5% de la inceputul anului.

Consulta harta interactiva si vezi cine sunt soferii care se bucura de cea mai ieftina benzina din lume, in continuarea articolului Harta interactiva a pretului la benzina. Vezi pe ce loc se afla Romania in lume pe Business24.ro. mai mult


Marti, 25 Iunie 2013, ora 22:33

La Repubblica: Italia are cea mai scumpa benzina din UE. Romania, cea mai ieftina

La Repubblica: Italia are cea mai scumpa benzina din UE. Romania, cea mai ieftina

Cea mai scumpa benzina din Uniunea Europeana (UE) se gaseste in Italia, iar cea mai ieftina in Romania, potrivit cotidianului La Reppublica.

Pretul carburantului din tara peninsulara, de 1,870 euro/litru, este cu 27,4 eurocenti mai mare decat media tarilor din UE, de 1,596 euro/litru.

La motorina, Italia se afla pe locul al treilea in UE, dupa Regatul Unit si Suedia.

In cazul acestui carburant, media europeana este de 1,49 euro/litru, in timp ce in Italia, un litru de motorina costa 1,75 euro.

Potrivit La Repubblica, preturile sunt atat de ridicate in Italia din cauza accizelor prea mari.

La polul opus, cea mai ieftina benzina din UE se vinde in Romania, unde un litru costa 1,335 euro.

Aceste date au fost publicate intr-un studiu realizat de Centrul de studii "Promotor", pe baza informatiilor furnizate de Comisia Europeana, la inceputul lunii septembrie. mai mult


Joi, 20 Septembrie 2012, ora 15:06

9 comentarii
Pretul benzinei, la niveluri record din Europa pana in California

Pretul benzinei, la niveluri record din Europa pana in California

Pretul benzinei atinge niveluri record din Europa pana in California, din cauza cresterii cotatiei petrolului provocata de conflictul din Libia, cu impact asupra companiilor si a consumatorilor.

Cetatenii fac reduceri de cheltuieli, renuntand la calatorii, vizite la cinema si alimente in Marea Britanie. Si in Olanda si Italia, preturile au atins un nivel record, iar in Statele Unite benzina are cel mai mare pret din ultimii doi ani, informeaza Bloomberg.

In Italia, pretul benzinei a atins 1,544 euro litrul, iar cel al motorinei 1,438 euro litrul. In Olanda, pretul benzinei a urcat la nivelul record de 1,697 euro pe litru, comparativ cu 1,692 euro pe litru in iunie 2008.

Pretul mediu al benzinei in Germania era joi de 1,55 euro pe litru, aproape de recordul de 1,58 euro pe litru atins in 2008.

Pretul titeiului a ajuns pana la 119 dolari (aproximativ 85 de euro) in Europa, iar revenirea dupa criza economica este pusa in pericol. Impactul asupra preturilor ar putea duce la situatia in care presedintele Bancii Centrale Europene, Jean Claude-Trichet, va creste ratele la dobanzi luna viitoare, pentru a evita o spirala inflationista.

Seful Rezervei Federale (Fed) americane, Ben Bernanke, a sugerat insa ca majorarea dobanzii cheie in SUA este improbabila in viitorul apropiat, intrucat redresarea economica nu este ferm instalata.

La retaileri din Statele Unite, precum Tesco si Wal-Mart, preturile au crescut si exista temeri ca va exista o scadere a consumului.... mai mult


Sambata, 05 Martie 2011, ora 09:18

4 comentarii
Vezi unde este cea mai ieftina benzina din Europa

Vezi unde este cea mai ieftina benzina din Europa

Anul 2010 a adus pentru absolut toate statele europene o crestere a pretului la benzina. Cea mai mare crestere de pret a fost suportata de greci, de aproape 50%, asa cum arata o statistica Eurostat.

Tara cu cea mai ieftina benzina din Europa este Bulgaria: 1,089 euro pe litru in luna decembrie 2010, urmata de Cipru, cu 1,105 dolari.

Aceste doua state erau singurele care aveau, la inceputul anului trecut, un pret mediu de sub un euro pe litru, scrie Capital.

Pe locul al treilea in topul celor mai mici preturi medii pe litrul de benzina este Romania, care a avut la finalul anului trecut un pret de 1,134 euro. Un pic mai scumpi decat noi sunt letonii, unde un litru de benzina era in decembrie 1,135 de euro.

Cea mai scumpa benzina este la greci, unde este peste 1,5 euro pe litru, ceea ce este o veste proasta mai ales ca Grecia este o tara care atrage multi turisti.

Astfel ca, solutia pentru vara acestui an, ar fi sa alimentati in Bulgaria inainte sa treceti granita la greci.

Pe locul al doilea in topul celor mai mari preturi este Olanda, care are tot peste 1,5 euro litrul, insa aici cresterea nu este foarte mare fata de ianuarie 2010. mai mult


Vineri, 04 Martie 2011, ora 11:14

3 comentarii
Benzina prea scumpa: Statul incaseaza cresterea de 30% din cursul valutar

Benzina prea scumpa: Statul incaseaza cresterea de 30% din cursul valutar

Pretul carburantilor in Romania a ajuns printre cele mai ridicate din Europa, ajungandu-se la proteste din partea cetatenilor, dar si a transportatorilor.

De ce platim insa atat de mult? Fostul sef al Ministerului Controlului in Guvernul Nastase, Ionel Blanculescu, sustine, intr-un interviu pentru Bloombiz.ro, ca majorarea provine "si de la dolar, care se aplica la materia prima, si de la euro, care se aplica la acciza. De aici, una peste alta, cresterea ajunge cam la 30%".

Economistul a explicat componenta pretului carburantilor, din care rezulta valoarea pe care ajungem sa o platim la pompe.

"Sa vedem componenta pretului de cost la benzina-motorina, raportandu-ne la pretul de 1,2 euro pe litru de carburanti. Din aceasta suma, 0,35 euro reprezinta valoarea accizei si 0,3 euro reprezinta valoarea TVA. La aceste doua, se mai adauga taxa de drum platita de companiile petroliere si taxa numita 'un cent pe litru procesat', veche din 2001-2002. Toate acestea formeaza 50% din pretul la pompa.

In restul de 50% intra doua componente. Prima componenta este valoarea materiei prime: 1 baril de titei, care inseamna 159 de litri, costa 88,9 dolari. Pentru un litru de combustibil revin 0,55 dolari, adica 0,4 Euro. Altfel spus, 40% din valoare o reprezinta valoarea materiei prime.

A doua componenta este formata din costul de procesare, distributie si profitul companiei petroliere, restul de 10%. Conform Codului Fiscal, acciza pentru combustibil se calculeaza la cursul... mai mult


Vineri, 14 Ianuarie 2011, ora 23:50

15 comentarii
Benzina s-a scumpit in toata Europa. Vezi cat costa carburantii acum

Benzina s-a scumpit in toata Europa. Vezi cat costa carburantii acum

Pretul benzinei si al motorinei din tarile europene a crescut cu o treime in ultimul an. Potrivit unui studiu, carburantii s-au scumpit in toata Europa, iar cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat in Suedia, Austria si Elvetia.

In Norvegia se gaseste cea mai scumpa benzina fara plumb. Norvegienii platesc 1,79 euro pentru un litru si sunt urmati de Olanda, unde litrul de benzina costa 1,75 euro. In Danemarca, litrul de benzina costa 1,66 de euro, iar in Germania, 1,57 euro, potrivit Daily Telegraph.

Cea mai ieftina benzina se gaseste in Luxemburg si Spania, unde litrul de benzina costa in medie 1,30 euro. Elvetia urmeaza foarte aproape cu 1,32 euro pe litru.

In numai un an, benzina s-a scumpit cu 24% in Suedia, cu 21% in Austria si cu 18% in Elvetia. Cel mai putin s-a scumpit in Germania - doar 5%.

Tot norvegienii platesc cel mai mult si pentru motorina - 1,63 euro/litru. In Marea Britanie, litrul de motorina costa 1,48 euro, iar Spania si Luxemburgul se bucura de cel mai mic pret - 1,10 euro, respectiv 1,21 euro. Motorina e mai ieftina decat benzina fara plumb in toate tarile europene, cu exceptia Elvetiei si a Marii Britanii.

Fata de 2009, pretul motorinei a crescut cu 30% in Suedia, cu 24% in Danemarca si cu 23% in Franta.

Romania nu a fost inclusa in studiul realizat de Posta din Marea Britanie. mai mult


Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 20:05

Benzina s-a scumpit cu 33% in sase luni

Benzina s-a scumpit cu 33% in sase luni

Din decembrie pana acum pretul benzinei romanilor a crescut cu 33 la suta, numai in iunie romanii fiind nevoiti sa faca fata unui adevarat val de scumpiri.

Marti, Petrom a majorat preturile de referinta la benzina cu 7 bani/litru, ca urmare a evolutiei cotatiilor internationale la produsele petroliere.

Numai in ultimele doua saptamani, pretul benzinei a crescut de trei ori, relateaza Cotidianul.

Astfel, pretul celui mai ieftin sortiment de benzina se apropie vertiginos de 4 lei/litrul, de la sub 3 lei litrul, la inceputul lui decembrie 2008. Din cauza cursului si a cresterii cotatiilor, spun petrolistii.

La inceputul lui decembrie, Petrom, liderul pietei petroliere din Romania, afisa, dupa un val de ieftiniri succesive, un pret de referinta de sub 3 lei pe litru (2,95 lei) pentru cel mai ieftin sortiment de benzina - Premium 95. Dupa ultima scumpire de saptamana trecuta, pretul aceluiasi sortiment a ajuns la 3,90 lei litrul.

Potrivit Petrom, politica de preturi a companiei tine cont, in principiu, de doua variabile: evolutia cotatiilor la produsele petroliere (cotatiile Platt's Mediterranean) si evolutia cursului de schimb.

In ciuda scumpirilor repetate si masive, pretul carburantilor din Romania este cel mai mic din toata Uniunea Europeana.

Potrivit datelor din Oil Bulletin, centralizate de Directoratul pentru Energie al Comisiei Europene, la noi benzina de '95 costa 876,71 euro/1.000 de litri, in timp ce in Bulgaria pretul este de 967 de euro, in... mai mult


Marti, 30 Iunie 2009, ora 08:19

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  2. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  3. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  4. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  5. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  6. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  7. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  8. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  9. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  10. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii