preturi energie electrica ue

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Pretul energiei electrice in Romania: Costuri mici, dar taxe uriase

Pretul energiei electrice in Romania: Costuri mici, dar taxe uriase

Romania s-a situat pe locul al treilea in semestrul al doilea din 2013 la scumpirea curentului electric pentru gospodariile populatiei.

Pretul in tara noastra a crescut cu 16,81%, astfel ca ne plasam dupa Estonia (+21,73%) si Grecia (+19,68%).

Pentru referinta, trebuie amintit ca media scumpirilor la nivelul UE a fost de 2,81% iar majoritatea statelor din regiunea noastra au redus pretul energiei electrice pentru populatie (Bulgaria, Ungaria, Polonia, Croatia, Slovacia).

Cu toate acestea, ocupam in continuare locul al doilea din UE 28 in topul celui mai ieftin curent electric pentru populatie, dupa Bulgaria si inaintea Ungariei.

Desi avem cel mai mic pret de cost din intreaga Uniune, pretul platit de consumatorii romani ajung sa fie mai mari cu 45% fata de cei bulgari prin cheltuielile de transport relativ mari si, atentie, prin cele mai mari taxe si impozite din top 10 cu exceptia Finlandei.

Daca se calculeaza ponderea in pretul final fara taxe si impozite, se poate observa cum ocupam locul al treilea in UE 28, dupa Cehia si Danemarca la costul de transport.

Simplificat, la bulgari proportia 60% la 40% se aplica intre productie si transport, la noi se aplica intre transport si productie.

Din pacate, desi avem penultimul nivel de trai intre statele UE, ne situam in fruntea tarilor din regiune in ceea ce priveste taxele aplicate la energia electrica livrata populatiei, chiar si fara a lua in calcul nivelul ridicat al TVA.

Citeste mai departe despre... mai mult


Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 10:23

4 comentarii
Pretul energiei electrice in Romania, peste media UE - unde ne situam la pretul gazului

Pretul energiei electrice in Romania, peste media UE - unde ne situam la pretul gazului

Pretul energiei electrice platit de populatia din Romania raportat la puterea de cumparare se afla peste media europeana, alaturi de alte 15 state membre, potrivit datelor publicate luni de catre Eurostat.

In a doua jumatate a anului trecut, pretul energiei electrice pentru populatie a urcat cu 4,4% in Romania, la 10,8 euro pe 100 kWh.

Acelasi avans este consemnat si in cazul tarifului la gaze, care a ajuns la 7,2 euro pe 100 kWh.

Consumul de gaz este masurat in metri cubi si este convertit apoi in unitati de energie, adica in kilowatti-ora, unitati inscrise de asemenea pe factura.

Cifrele din tara noastra reflecta situatia din UE. Per total, preturile la energie electrica pentru populatie au crescut cu 6,6% la nivelul blocului comunitar, in a doua jumatate a anului trecut raportat la perioada similara din 2011, in timp ce tarifele la gaze naturale au urcat cu 10,3%.

Astfel, pretul mediu la energia consumata de populatie a urcat in UE la 19,7 euro pe 100 kWh, in timp ce la gaze a fost inregistrat un pret mediu de 7,2 euro pe 100 metri cubi.

Cele mai mari cresteri ale preturilor la electricitate au fost inregistrate in Cipru (21%), Grecia (15%), Italia (11%), Irlanda si Portugalia (10%), Bulgaria, Spania si Polonia (9%).

Doar trei tari au raportat scaderi - Suedia (5%), Ungaria (2%) si Finlanda (1%) - iar preturile au stagnat in Danemarca si Malta.

Cele mai mici preturi ale energiei consumate de populatie au fost inregistrate in Bulgaria (9,6 euro pe... mai mult


Luni, 27 Mai 2013, ora 16:39

3 comentarii
Romanii platesc aproape dublu energia electrica fata de greci

Romanii platesc aproape dublu energia electrica fata de greci

Tariful la electricitate platit de romani, raportat la puterea de cumparare, este mai mare decat media din Uniunea Europeana si aproape dublu fata de nivelurile din Franta sau Grecia, conform datelor publicate vineri de Eurostat.

Astfel, pretul la energie in Romania ajustat la puterea de cumparare este de 21 PPS(Purchasing Power Standard) pentru 100 de kWh comparativ cu 12,6 PPS in Franta si 13,5 PPS in Grecia. Cele mai scumpe tarife sunt platite in Cipru (26,7), Ungaria (26,4), Slovacia (24,9) si Germania (24,2).

La nivelul Uniunii Europene, media a fost de 18,4 PPS.

Exprimat in euro, Romania a avut unul dintre cele mai scazute preturi la electricitate in a doua jumatate anului 2011, de 10,9 euro pe 100 kWh, alaturi de Bulgaria (8,7 euro/100 kWh) si Estonia (10,4 euro/100 kWh). Cele mai ridicate preturi s-au inregistrat in Danemarca (29,8 euro/100 kWh), Germania (25,3 euro/100 kWh), Cipru (24,1 euro/100 kWh) si Belgia (21,2 euro/100 kWh).

Pretul mediu la electricitate in UE a fost de 18,4 euro pe 100 kWh.

Intre a doua jumatate a anului 2010 si a doua jumatatate a anului 2011, cele mai mari majorari ale preturilor la energia electrica in moneda nationala s-au inregistrat in Letonia (27%), Cipru (19%), Portugalia si Spania (cu cate 13%) si Marea Britanie (12%), iar singura scadere a avut loc in Luxemburg (-5%). Preturile in Lituania, Malta si Finlanda au ramas stabile sau aproape stabile. mai mult


Vineri, 25 Mai 2012, ora 22:07

5 comentarii
De ce e energia mai ieftina in Bulgaria, Estonia sau Letonia decat in Romania?

De ce e energia mai ieftina in Bulgaria, Estonia sau Letonia decat in Romania?

Desi Romania este statul comunitar care depinde in cea mai mica masura de importurile de energie, doar 20%, pretul energiei electrice livrate consumatorilor casnici este cu doar 34,3% mai mic decat in Malta, singurul stat UE dependent integral de importurile de energie.

Comparativ cu Luxemburg si Cipru, state care importa peste 97% din energia consumata, pretul energiei electrice livrate populatiei este cu 41,12%, respectiv 44,52% mai mic.

Potrivit datelor publicate pe energy.eu, tariful platit de populatie din Romania pentru energia electrica consumata este de 11,34 eurocenti/KWh, in timp ce letonii platesc 11,25 eurocenti/KWh, iar estonienii si bulgarii 10,89 eurocenti/KWh, respectiv 9,07 eurocenti/KWh.

Gradul de dependenta energetica fata de importuri se situeaza la 22% in Estonia, 47% in Bulgaria si 58% in Letonia.

Letonia isi asigura productia de energie electrica din surse regenerabile (64%) si in termocentrale pe gaz (36%). Aproximativ 99,2% din energia electrica obtinuta din surse regenerabile este produsa de cele 4 hidrocentrale, a caror putere instalata insumeaza putin peste 1.550 MW.

Este oarecum de inteles de ce consumatorul casnic leton plateste un pret mai mic per KWh decat cel roman in contextul in care 2/3 din energia produsa este ieftina. Probabil ca ar fi platit si mai putin daca cealalta treime nu ar fi fost produsa in termocentrale pe gaz, in conditiile in care Letonia este dependenta de importurile de gaz in proportie de 115%.

In... mai mult


Duminica, 27 Noiembrie 2011, ora 12:06

8 comentarii
Premiera pe piata angro a energiei: UE a decis monitorizarea tranzactiilor

Premiera pe piata angro a energiei: UE a decis monitorizarea tranzactiilor

UE a adoptat luni norme noi si stricte privind tranzactionarea angro a energiei, principalul obiectiv fiind impiedicarea utilizarii informatiilor privilegiate si a altor forme de abuz de piata care ar duce la cresterea preturilor pentru consumatori.

Noua legislatie va intra in vigoare pana la sfarsitul acestui an. Pentru prima oara, tranzactionarea energiei va fi monitorizata la nivelul UE pentru a descoperi abuzurile, iar autoritatile nationale din statele membre vor institui sanctiuni pentru a contribui la stoparea si prevenirea manipularii pietei, informeaza Comisia Europeana.

"Ziua de astazi marcheaza o etapa importanta in dezvoltarea pietei interne. Noile norme privind tranzactionarea vor contribui la preturi echitabile ale energiei. Mai mult, prin imbunatatirea transparentei si a integritatii pietei, intarim si increderea pe care o au toti participantii la piata in buna functionare a pietei interne. Acest lucru va promova concurenta si va garanta, pentru consumatori, obtinerea intotdeauna a celei mai bune oferte", a declarat comisarul UE pentru energie, Gunther Oettinger.

In tranzactionarea angro a energiei electrice si a gazelor sunt implicate cateva sute de societati si in fiecare zi au loc peste 10.000 de tranzactii. In sectorul energiei preturile sunt influentate, mai mult decat in alte sectoare, de disponibilitatea capacitatilor de productie si de transport, datorita faptului ca electricitatea nu poate fi stocata la scara industriala. Din acest motiv,... mai mult


Luni, 10 Octombrie 2011, ora 23:38

3 comentarii
Basescu impinge liberalizarea pretului la gaze si energie pentru populatie pana in 2015

Basescu impinge liberalizarea pretului la gaze si energie pentru populatie pana in 2015

Presedintele Traian Basesu a raspuns, la finalul intalnirii cu reprezentantii FMI, UE si ai Bancii Mondiale, unei intrebari a jurnalistilor, referitoare la liberalizarea preturilor la energie si gaze, precizand ca procesul va fi lent pentru populatie, pana in 2015, insa rapid pentru economie, adica pentru intreprinderi.

"E o discutie, personal va pot spune punctul meu de vedere. Daca pentru economie trebuie avut in vedere un calendar accelerat, pentru populatie nu e posibil. Liberalizarea completa a preturilor trebuie impinsa spre 2015. Daca economia trebuie sa stea in competitie, populatia nu poate sta in competite, din cauza salariilor mult mai mici.

Trebuie sa privim liberalizarea pe 2 paliere - unul pentru economie, altul pentru populatie. Si la energie electrica si la gaze. Nu e o chestiune populista, ci e reala, de cifre. Salariul unui salariat din Romania, comparandu-l cu salariul din Polonia, sa zicem, inca este mai mic," a spus Traian Basescu.

El a mai dezvaluit faptul ca incepand din 2011 se vor face doar privatizari de pachete minoritare la companiile private, respectiv statul va vinde participati la Petrom de 10 procente, Romgaz si Transgaz, cate 15 procente. mai mult


Sambata, 07 Mai 2011, ora 20:01

3 comentarii
Guvernul elimina preturile reglementate la energie, pana in 2015

Guvernul elimina preturile reglementate la energie, pana in 2015

Guvernul va elimina pana in 2015 preturile reglementate la energie, conform graficului stabilit deja cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc, dupa ce Executivul european a cerut Romaniei oficial sa se alinieze la normele UE in domeniu.

"Exista un grafic negociat si cu Fondul Monetar International, si cu Comisia Europeana, pana in 2015. Conform graficului, acest lucru se va rezolva", a spus premierul, citat de Mediafax.

Comisia Europeana (CE) a solicitat Romaniei, in urma cu o saptamana, prin doua avize motivate, sa isi alinieze la normele UE legislatia nationala privind preturile reglementate la energie pentru consumatorii finali.

Procedurile de infringement pe legislatia de acest tip au inceput si in cazul Italiei si Poloniei. Daca statele membre nu respecta in termen de doua luni obligatiile care le revin conform legii, Executivul Uniunii Europene poate deferi cauzele Curtii de Justitie.

Potrivit normelor europene privind piata interna a energiei, toate companiile trebuie sa aiba posibilitatea de a furniza liber servicii pe intreg teritoriul UE si de a-si stabili singure preturi care sa reflecte stiuatia reala de pe piete.

Stabilirea de preturi reglementate distorsioneaza functionarea pietei, deoarece defineste preturi care nu reflecta nevoile reale ale pietei si impiedica libera concurenta si integrarea pietei, considera CE.

Totusi, Executivul european aminteste ca legislatia comunitara prevede de... mai mult


Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 22:58

Comisia Europeana cere oficial Romaniei sa liberalizeze preturile energiei

Comisia Europeana cere oficial Romaniei sa liberalizeze preturile energiei

Comisia Europeana a cerut oficial Romaniei, Italiei si Poloniei, miercuri, sa isi alinieze la normele europene legislatia privind preturile la energie pentru consumatorii finali.

Legile UE privind pietele de energie prevad ca preturile sa fie stabilite de cerere si oferta, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Potrivit CE, prin interventia statului in stabilirea preturilor pentru consumatorii finali se pun obstacole in calea noilor intrati pe piata si nu permite consumatorilor si companiilor sa isi aleaga cel mai potrivit serviciu pentru ei de pe piata.

"Daca statele nu respecta obligatiile legale intr-o perioada de doua luni, Comisia ar putea deferi cauzele Curtii de Justitie", se arata in comunicat.

Regulile pietelor interne de energie prevad ca toate companiile trebuie sa aiba posibilitatea sa ofere servicii in intreaga Uniune Europenea si sa-si stabileasca singure preturile, pentru a reflecta situatia reala din piata.

"Preturile reglementate distorsioneaza functionarea pietelor, definind preturi care nu reflecta nevoile reale ale pietelor si impiedica concureta libera si integrarea in piata. Astfel, se mentine o situatie de monopol, care duce fie la investitii mai mici, fie la preturi mult prea mari", mai spun oficialii europeni.

Se mentioneaza, totusi, ca exista exceptii de la reguli, pentru a proteja consumatorii vulnerabili.

In cazul Romaniei, s-au trimis doua instiintari, una privind pretul pentru electricitate si unul pentru gaze.... mai mult


Miercuri, 06 Aprilie 2011, ora 15:35

11 comentarii
Cat de scump platesc europenii energia electrica?

Cat de scump platesc europenii energia electrica?

Pretul energiei electrice consumate de romani este cu aproape 50% mai mare decat cel platit de consumatorii casnici din Letonia sau Grecia si cu 40% peste tarifele din Bulgaria sau Lituania.

Potrivit portalului energy.eu, pretul mediu pentru un kilowatt-ora este de 0,130 euro in Romania, similar cu cel din Finlanda (0,128 euro/kwh), dar de doua ori mai mic decat in Denemarca si Italia unde consumatorii casnici platesc 0,268 euro/kwh, respectiv 0,260 euro/kwh.

La nivel comunitar exista opt state in care pretul energiei electrice pentru consumatorii casnici este mai mic decat in Romania. Printre aceste state se numara Bulgaria (0,093 euro/kwh), Cehia (0,116 euro/kwh), Estonia (0,091 euro/kwh) sau chiar Malta (0,105 euro/kwh).

Cu toate acestea, daca ne raportam la puterea de cumparare, energia electrica este extrem de "costisitoare" pentru pensionarii din Romania. Valoarea medie a pensiei din Romania poate acoperi un consum lunar putin peste 1.360 de kwh, in timp ce in Bulgaria dintr-o pensie medie se pot plati 1.560 kwh. De partea cealalata, in Danemarca si Italia, tarile cu cea mai scumpa energie electrica din UE, dintr-o pensie medie se pot plati peste 5260 kwh, respectiv 4.390 kwh.

In Ungaria, cu o pensie medie se poate plati echivalentul unui numar de 2.240 kwh, in Polonia 3.120 kwh, in Cehia 3.410 kwh, iar in Grecia aproximativ 18.000 de kwh.

Cat platesc consumatorii casnici in Europa pentru energia electrica:

1. Denemarca 0,268 euro/kwh
2. Italia... mai mult


Duminica, 26 Septembrie 2010, ora 18:14

14 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  2. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  3. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  4. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  5. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  6. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  7. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  8. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  9. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  10. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)