preturi teren agricol

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Elena Udrea nu-si mai cumpara teren: De la atata dezbatere au crescut preturile

Elena Udrea nu-si mai cumpara teren: De la atata dezbatere au crescut preturile

Dupa ce a anuntat in mai multe randuri ca are in proprietate teren agricol si mai are de gand sa isi cumpere, Elena Udrea a revenit asupra deciziei si sustine ca momentan a suspendat achizitiile pentru ca preturile au crescut prea mult.

"Nu am mai achizitionat terenul ca de la atata dezbatere au crescut preturile foarte mult", a declarat deputatul PDL la Realitatea TV.

Udrea vrea sa fie agricultor - Ce vrea sa cultive si pe ce bani se bazeaza (Video)

Intrebata de ce acum interesul pentru terenuri agricole, politicianul a raspuns ca se apropie momentul in care strainii vor putea cumpara in Romania.

"Acum, sub presiunea datei de 1 ianuarie, cand vom fi obligati sa dam teren de vanzare catre cetateni straini, exista o revelatie in randul romanilor, dar si a decidentilor ca ar trebui sa stimulam cumpararea terenurilor agricole de catre romani", a declarat Elena Udrea la Realitatea TV.

Nu mai departe de saptamana trecuta, fostul ministru a anuntat ca "antamase" cumpararea a 80 de teren arabil in judetele Calarasi si Giurgiu.

"Atat cat imi permit, voi cumpara teren agricol pentru a avea o ferma rentabila. Daca nu imi permit, voi lua teren in arenda. Am cumparat prima parcela de teren la inceputul acestei toamne, nu dupa ce a aparut povestea presedintelui. Chiar si astazi am semnat un contract pentru doua hectare de teren. In total, am 80 de hectare, dar de semnat, am semnat pentru mult mai putin. Hectarele sunt in Calarasi, in Giurgiu si, in curand, in... mai mult


Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 14:05

21 comentarii
Navala strainilor la terenuri romanesti: Ne vindem sau nu tara din 2014

Navala strainilor la terenuri romanesti: Ne vindem sau nu tara din 2014

In preintampinarea liberalizarii pietei agricole si forestiere de la 1 ianuarie 2014, numeroase voci au avertizat ca prin aceasta "ne vom vinde tara" si "vom ramane fara pamant". Specialistii din domeniu agricol atrag atentia ca, in fapt, nu vor exista schimbari majore de anul viitor, intrucat strainii cumpara deja terenuri in Romania.

Conform Tratatului de aderare la Uniunea Europeana semnat de Romania, cetatenii europeni primesc, incepand cu anul viitor, unda verde pentru achizitionarea de pamanturi din tara noastra, la fel cum romanii pot, in conditii specifice, sa cumpere teren in alte tari europene.

Insa strainii pot si acum sa cumpere terenuri in Romania, asociati in firme locale, realitatate sesizata si de presa internationala.

Basescu, despre terenuri agricole: Nu ucideti piata, nu sunteti jupani!

"Este o dezbatere falsa, pentru ca strainii au cumparat terenuri si pana acum, pe SRL facut in Romania cu 200 de lei. Nu exista o diferenta majore. Pana la ora actuala s-au achizitionat de catre straini, in special de catre italieni, francezi si persoane din zona araba peste un milion de hectare, cumparate de persoane juridice romane cu actionariat strain. Deci nu se va schimba major abordarea acestora de la 1 ianuarie 2014", a precizat Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii, pentru Ziare.com.

"Cei care au avut de cumparat, au cumparat"

De asemenea, consilierul prezidential Adrian Radulescu respinge posibilitatea unei "invazii" din 2014.

"Eu sunt... mai mult


Marti, 02 Iulie 2013, ora 14:42

8 comentarii
Dezastrul agriculturii romanesti

Dezastrul agriculturii romanesti

Dupa reuniunea extraordinara a Consiliului Europei la care a participat, presedintele Basescu constata cu tristete ca pe tarabe sunt cartofi din Ungaria, "ca si cum n-am mai avea in tara", produse din Italia, Franta, floricele din Olanda.

"Ia uite, am uitat sa producem zarzavaturi. Romania este afectata din punct de vedere al competitivitatii, fermierii romani sunt afectati datorita (sic!) diferentei de subventie. Trebuie sa marim subventia, sa micsoram decalajul", concluziona seful statului.

Sunt doar cateva adevaruri din cele "n" existente. Care sunt doar recunoscute, fara a se intreprinde ceva de anvergura in acest atat de important domeniu al economiei. Situatia in agricultura e jalnica si revoltatoare in acelasi timp.

Arabilul pe cap de locuitor este de 20 de ori mai mare decat media UE. Din cele 24 de milioane hectare cat insumeaza teritoriul tarii, suprafata agricola reprezinta 14,7 milioane, cam 61%, iar terenul arabil ocupa aproximativ 66% din suprafata buna pentru agricultura. Toate in contextul in care Romania poate hrani 80 de milioane de oameni.

Dupa o evaluare facuta in noiembrie 2008 de INS, circa 7 milioane ha nu erau lucrate. Cu siguranta cifra a crescut, deoarece tinerii de la sate au luat calea strainatatii. Taranul a ramas, din pacate, la nivelul secolului al XIX-lea. In foarte multe locuri se ara cu vaca si martoaga costeliva. Ar urma la ham porcii, cainii si berbecii. Samanta e aruncata cu mana, apoi Dumnezeu cu mila si ploile la timp.... mai mult


Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 18:23

40 comentarii
Pamantul fertil al Romaniei ajunge in mainile strainilor - noua ce ne ramane?

Pamantul fertil al Romaniei ajunge in mainile strainilor - noua ce ne ramane?

In presa din Occident au aparut, recent, articole in care s-a dezbatut problema terenurilor fertile din Romania si oportunitatile pe care le ofera. Pentru fermierii din Vest, pamantul agricol din Romania pare sa fie mana ceresca.

Astazi, este imposibil sa traversezi Romania fara sa intalnesti fermierii straini care fac agricultura. Tara noastra, inzestrata cu 15 milioane de hectare de teren cultivabil, este considerata noul Eldorado al agriculturii in Europa. Mii de francezi, italieni, spanioli, britanici, nemti si danezi isi fac bagajele si iau drumul Romaniei, pentru a exploata rentabil pamantul.

Fermierii din Vest nu sunt singurii interesati. Se pare ca si arabii, in special iranienii, au investit mult in pamanturile din sudul tarii. Dupa statisticile din 2011, 12% din terenul agricol al Romaniei apartine strainilor. Romania este prima tara in Europa in ceea ce priveste ponderea companiilor straine in agricultura.

Fermierii straini se grabesc. Incepand cu anul 2014, orice persoana rezidenta in UE va putea cumpara pamant in mod direct, iar atunci se anticipeaza o crestere mare a preturilor. Astazi, desi teoretic niciun cetatean strain nu poate detine teren in Romania, este suficient sa se infiinteze o societate comerciala in Romania si obstacolul este depasit.

La ora actuala, romanii vand strainilor pamantul la un pret in jur de 2.000 de euro/ha. Este un pret derizoriu pentru UE. Elvetienii, de exemplu, trebuie sa plateasca zeci de mii de euro, daca doresc sa... mai mult


Vineri, 11 Mai 2012, ora 07:14

42 comentarii
Terenurile agricole din Romania, la mare cautare

Terenurile agricole din Romania, la mare cautare

Estimarile bune privind cresterea profitabilitatii au condus la un avans semnificativ al investitiilor in terenurile agricole, potrivit unui studiu al firmei de consultanta DTZ Echinox.

In ciuda perceptiei generale ca agricultura este o afacere riscanta, investitorii sunt in cautare de oportunitati alternative pentru a-si diversifica structura portofoliilor, ceea ce a determinat cresterea interesului pentru sectorul terenurilor agricole, se arata in studiul remis Ziare.com.

In plus, investitorii se asteapta sa beneficieze de pe urma investitiilor in sectorul agricol pe termen mediu si lung, intrucat cererea de alimente si alte produse agricole va creste in continuare.

De exemplu, intre februarie 2009 si aprilie 2011, indexul Preturilor Alimentelor, monitorizat de Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura, a crescut cu 68 la suta.

In contextul cresterii cererii de produse alimentare si al ofertei sarace de terenuri agricole, este de asteptat ca valorile terenurilor sa creasca, ceea ce creeaza loc pentru speculatii. In perioada 2000-2008, preturile pentru teren agricol in Romania au crescut cu aproximativ 300%.

Terenul agricol este in curs de afirmare ca o clasa de active, si, recent, achizitiile de terenuri au atras interesul investitorilor in mod special, se arata in studiul DTZ Echinox. Consolidarea de parcele mici in suprafete mai mari, cu scopul de a creste productivitatea si eficienta, a devenit o oportunitate pentru investitorii de "agribusiness".... mai mult


Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 12:55

2 comentarii
Tabara: Nerezidentii sa nu aiba dreptul la teren agricol pana in 2020

Tabara: Nerezidentii sa nu aiba dreptul la teren agricol pana in 2020

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat ca se pregateste, in perioada urmatoare, un demers catre UE "pentru a intra intr-un moratoriu" ca, pana in 2020, Romania sa nu fie obligata sa vanda teren agricol catre nerezidenti.

"Trebuie vazut faptul ca noi avem o legislatie in acest domeniu. Este o lege care se regaseste in Codul Civil si care prevede doua restrictii, si anume: nu pot detine teren in Romania persoanele fizice care nu au domiciliul in Romania si persoanele juridice care nu au sediul in Romania.

Ca urmare, tertii nu pot cumpara teren la aceasta data in Romania sau nerezidentii, indiferent ca sunt persoane fizice sau juridice. Aceasta situatie cred ca trebuie prelungita si vom pregati, poate chiar in luna ianuarie, un demers catre UE pentru a intra intr-un moratoriu ca pana in 2020 Romania sa nu fie obligata sa vanda teren catre nerezidenti", a declarat Valeriu Tabara.

El a spus ca este de dorit ca in agricultura Romaniei sa vina investitori, nu neaparat numai in productia primara, ci mai ales in cea de prelucrare, "pentru ca exista un domeniu extraordinar si mult loc pentru dezvoltarea unor astfel de activitati".

"In primul rand, terenurile agricole nu trebuie sa intre intr-o zona de specula, asa cum au fost pana acum. Eu prevad o piata funciara in dezvoltare si ma refer la terenurile agricole, nu la cele ale zonei imobiliare.

La aceasta data exista o presiune mare pe Romania de a se deschide pentru vanzare de terenuri. Nu vom face acest... mai mult


Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 18:21

10 comentarii
Romania, viitorul granar al Qatarului?

Romania, viitorul granar al Qatarului?

Sa faci agricultura in Qatar nu e un lucru usor, ba se poate deveni aproape imposibil. Intr-o tara unde temperaturile sunt oricum doar prielnice cultivarii cerealelor nu, autoritatile trebuie sa caute solutii pentru a nu fi pusa in pericol siguranta alimentara.

Si cum importurile costa mai mult decat o eventuala productie proprie, Qatarul s-a orientat spre...Romania. Reprezentantii Emiratului Qatar au avut o intalnire informala cu autoritatile romane din domeniu, exprimandu-si intentia de a cumpara sau arenda mai multe hectare de pamant pentru a cultiva cereale.

"(Qatarul, n.red.) intentioneaza sa faca niste afaceri in domeniul agriculturii in Romania si au venit sa vada care e situatia: daca pot cumpara, daca pot arenda, daca pot concesiona, in ce conditii, pe ce suprafete, cam care sunt domeniile unde ar putea sa investeasca si asa mai departe. (...) Nu s-a pus problema de numar de hectare inca, au venit sa vada, a fost prima intalnire, informala.

Au ramas sa mearga acasa, sa discute. La ei acolo lucrurile nu sunt asa ca la noi. Numai o anumita firma are dreptul sa investeasca in strainatate, e o firma cu capital de stat, e complicat. Deci intr-un viitor mai indepartat se va concretiza...", a declarat, pentru Ziare.com, Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Ideea nu a fost primita cu entuziasm de agricultorii romani. Presedintele Federatiei Agrostar, Stefan Niculae, sustine ca o astfel de afacere este "o tampenie".

"Mi se pare o... mai mult


Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 12:47

19 comentarii
Terenurile noastre agricole sunt de 4 ori mai ieftine decat cele din Franta

Terenurile noastre agricole sunt de 4 ori mai ieftine decat cele din Franta

Preturile terenurilor agricole din Romania sunt de 3-4 ori mai ieftine ca in Ucraina, Serbia si Franta.

Calitatea solului, dar si suprafetele vaste disponibile ar trebui sa faca din ele un obiect de atractie pentru investitorii straini, sustin consultantii companiei EuroMetropola.

"Calitatea solului, suprafetele vaste disponibile si preturile inca sub media UE fac din terenurile agricole din Romania un obiect de atractie pentru investitorii straini. Cu toate acestea, nu asistam inca la achizitii de proportii pe acest segment, unul din motivele principale fiind acela ca a devenit tot mai greu sa achizitionezi suprafete mari de teren perfect compactate", sunt de parere reprezentatii companiei imobiliare EuroMetropola, citati de NewsIn.

Potrivit consultantilor imobiliari, aproape un sfert din suprafata de teren arabil la nivel national e reprezentata de parcele mai mici de un hectar. "Clientii interesati de terenuri agricole in Romania cauta suprafete de peste 500 ha comasate integral. Terenurile pe care noi le promovam in aceasta perioada sunt in zone precum Mehedinti si Braila unde avem pana la 1.900 ha, iar preturile se situeaza intre 2.200 si 2.500 euro/ha", mai spun reprezentatii companiei imobiliare.

Acestia sustin ca una din cele mai scumpe destinatie europene pentru practicarea agriculturii este Irlanda, unde preturile ajung pana la 60.000 euro/hectar, de 10 ori mai scump decat in Scotia sau Anglia. In acelasi timp, in Ucraina, terenurile pentru... mai mult


Luni, 12 Ianuarie 2009, ora 13:40

2 comentarii
BCR: Terenurile agricole vor continua sa se scumpeasca

BCR: Terenurile agricole vor continua sa se scumpeasca

Pretul terenului agricol din tara noastra a crescut de cinci ori in ultimii 5 ani pana la nivelul de 1.000-3.500 euro/ha, dar inca se mentine de 3 pana la 7 ori mai scazut decat media europeana.

Aceasta este una dintre concluziile unui raport realizat de divizia de cercetare a BCR. Potrivit sursei citate, estimarile din piata de profil indica o mentinere a tendintei de crestere a preturilor terenurilor agricole in urmatorii ani.

Raportul mentioneaza ca pana in prezent Romania a fost afectata doar indirect de criza internationala, investitiile straine directe mentinandu-si trendul ascendent (+66% in primele sapte luni).

"Este posibil insa ca pe termen scurt situatia din agricultura sa nu se schimbe prea mult daca luam in calcul o acutizare a actualei crize financiare si o posibila extindere a acesteia spre Uniunea Europeana, principalul investitor si partener comercial al Romaniei", se arata in documentul citat.

In plus, raportul arata ca Romania are cel mai mare nivel de utilizare a lucratorilor familiali neremunerati in agricultura din UE 27. In plus, ratele scazute de investitii au crescut vulnerabilitatea agriculturii romanesti in fata conditiilor meteo.

Desi potrivit Eurostat Romania este al saptelea mare producator de cereale din UE, cel putin la nivel productiilor din 2006, taranii romani ca nu prea au motiv de bucurie. Fara absortia fondurilor europene de circa 7,5 miliarde euro in perioada 2007-2013, in domeniu nu se vor putea realiza prea multe.... mai mult


Marti, 07 Octombrie 2008, ora 18:21

Alte articole despre: teren agricol, pret, scumpire, cercetare, BCR

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Bazin urias cu apa potabila, golit dupa ce un adolescent a urinat in el
  2. O linie continua in zig-zag pe mijlocul drumului ii irita pe soferi: Cine a facut-o era beat (Video)
  3. Caz socant: Frati arestati a doua oara pentru canibalism
  4. Razboiul mormintelor la Timisoara: Viceprimarul face, primarul desface
  5. Primaria lui Boc versus poneiul Rocky
  6. Britanicii sunt terorizati: Sobolani mai mari ca pisicile, rezistenti la otrava
  7. In telefonul tau este aur. Cum poate fi extras cu ajutorul ciupercilor
  8. Un istoric uimeste lumea: Evanghelia dupa Luca, dictata de Fecioara Maria?
  9. Incredibilele ciudatenii ale Coreei de Nord
  10. Ministerul Culturii, in lupta cu statuile: "Prea sexoasa" Aretha Tatarescu are sanii cam mari