preturi terenuri

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Terenurile agricole tot mai scumpe - preturi mai mari cu 300% fata de ultimii ani

Terenurile agricole tot mai scumpe - preturi mai mari cu 300% fata de ultimii ani

In timp ce preturile apartamentelor si terenurilor intravilane scad, cel mai bine se vand terenurile agricole.

Digi 24 anunta ca preturile acestora au crescut chiar si cu 300% in ultimii ani.

Pe langa Bucuresti un hectar de pamant agricol se poate vinde chiar si cu 3.000 de euro, in timp ce cele mai ieftine sunt in Moldova si Maramures.

Chiar si cu preturile ridicate, multi tarani nu vor sa isi vandal pamantul.

"Cat voi putea sa il muncesc nu il dau", a declarat o batrana, in timp ce un barbat a spus ca l-a dat pentru ca nu isi mai permitea sa aiba grija de el.

"Daca nu am avut cu ce sa il intretinem, l-am dat. Altfel nu il dadeam", a marturisit el.

Chiar si asa, preturile din Romania sunt foarte mici in comparatie cu cele din alte tari, unde un hectar de pamant poate ajunge chiar si la 50.000 de euro. mai mult


Luni, 24 Iunie 2013, ora 11:21

4 comentarii
Ce s-a intamplat cu preturile terenurilor in cinci ani de criza?

Ce s-a intamplat cu preturile terenurilor in cinci ani de criza?

In ultimii cinci ani, preturile terenurilor la nivel national au inregistrat scaderi de peste 70%, numarul ofertelor a coborat la cateva zeci in orase si judete importante ale tarii, iar terenuri destinate investitiilor sunt vandute in prezent chiar de catre proprietari.

Cele mai abrupte reduceri ale preturilor au fost consemnante in Timisoara, unde terenurile s-au ieftinit cu 71% in intervalul februarie 2008-februarie 2013, de la 172 euro/mp la 50 euro/mp, potrivit datelor transmise de imobiliare.ro Ziare.com.

"Cei care achizitioneaza proprietati imobiliare o fac din doua mari motive: pentru necesitatea locuirii si in scop investitional. Avand in vedere faptul ca segmentul de clienti care aveau scopuri investitionale a scazut foarte mult, atunci sigur ca a disparut o buna parte din cererea solvabila de pe acest segment.

In ceea ce ii priveste pe cei care achizitioneaza pentru necesitatea locuirii, persoanele care voiau sa-si construiasca locuinte secundare sau case de vacanta au renuntat la acest scop pe perioada crizei. Atunci, segmentul terenurilor a fost cel mai lovit dintre toate segmentele pietei imobiliare", a explicat analistul imobiliar dr. Ion Radu Zilisteanu, pentru Ziare.com.Comparativ cu Timisoara, in Constanta au avut loc scaderi de mai mica amploare, aici preturile terenurilor coborand de la 206 euro/mp in februarie 2008 la 146 euro/mp cinci ani mai tarziu, ceea ce reprezinta un declin de 29%.

Preturile au cunoscut evolutii diferite in... mai mult


Vineri, 08 Martie 2013, ora 07:31

3 comentarii
Terenurile agricole din Romania, la mare cautare

Terenurile agricole din Romania, la mare cautare

Estimarile bune privind cresterea profitabilitatii au condus la un avans semnificativ al investitiilor in terenurile agricole, potrivit unui studiu al firmei de consultanta DTZ Echinox.

In ciuda perceptiei generale ca agricultura este o afacere riscanta, investitorii sunt in cautare de oportunitati alternative pentru a-si diversifica structura portofoliilor, ceea ce a determinat cresterea interesului pentru sectorul terenurilor agricole, se arata in studiul remis Ziare.com.

In plus, investitorii se asteapta sa beneficieze de pe urma investitiilor in sectorul agricol pe termen mediu si lung, intrucat cererea de alimente si alte produse agricole va creste in continuare.

De exemplu, intre februarie 2009 si aprilie 2011, indexul Preturilor Alimentelor, monitorizat de Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura, a crescut cu 68 la suta.

In contextul cresterii cererii de produse alimentare si al ofertei sarace de terenuri agricole, este de asteptat ca valorile terenurilor sa creasca, ceea ce creeaza loc pentru speculatii. In perioada 2000-2008, preturile pentru teren agricol in Romania au crescut cu aproximativ 300%.

Terenul agricol este in curs de afirmare ca o clasa de active, si, recent, achizitiile de terenuri au atras interesul investitorilor in mod special, se arata in studiul DTZ Echinox. Consolidarea de parcele mici in suprafete mai mari, cu scopul de a creste productivitatea si eficienta, a devenit o oportunitate pentru investitorii de "agribusiness".... mai mult


Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 12:55

2 comentarii
Drama pamantului romanesc: terenurile sunt incoltite de rechini

Drama pamantului romanesc: terenurile sunt incoltite de rechini

Urbanizarea si boom-ul imobiliar au afectat si afecteaza inca terenurile agricole dintr-o buna parte a Europei.

Ziarul La Tribune citeaza ca, numai in Franta, dispar din circuitul agricol 26 mp de teren fertil pe secunda.

Unde sunt lanurile si livezile de altadata?

De vreo doua decenii, dispar si in Romania suprafete enorme de teren agricol, autorizandu-se executia de constructii civile sau industriale. Pentru stavilirea fenomenului, se fac studii si se stabilesc indicatori, sub denumiri hazlii, ca PUZ, PUD, POT, CUT, parca anume facute sa ti se para ca asta face parte din SF.

Daca ai bani, faci un PUZ sau un PUD, argumentezi cu POT si cu CUT, supui totul la aprobare si, cu putina influenta, se aproba rapid.

Un studiu facut in anii trecuti de catre specialistii Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Agricola Fundulea avertiza ca, din cele 6.000 de hectare de teren agricol pe care institutul le avea in 1990 pentru cercetari, au mai ramas numai 1.600 hectare.

In alte zone din nordul Capitalei, intre Baneasa si Otopeni, in apropierea Snagovului sau a Scrovistei, nicio autoritate locala n-a rezistat tentatiei de a ceda in fata presiunii intereselor.

Soseaua, care altadata strabatea lanuri si livezi, astazi este strajuita de supermarketuri, constructii industriale, vile si siruri de depozite.

Tranzactionarea speculativa este mai rentabila decat agricultura

Oare terenul agricol n-ar trebui sa constituie un obiectiv strategic, in conditiile... mai mult


Joi, 22 Decembrie 2011, ora 10:25

4 comentarii
Tabara, catre fermieri: Nu va vindeti terenurile, pentru ca preturile lor vor creste

Tabara, catre fermieri: Nu va vindeti terenurile, pentru ca preturile lor vor creste

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, le-a transmis agricultorilor, intr-o intalnire in judetul Alba, sa nu-si vanda terenurile, intrucat preturile lor se vor mari anii viitori mai mult decat cele destinate constructiilor.

"Zone intregi de pasune de deal si de munte sunt nefolosite. Va spun ca sunt circa 4 milioane de hectare. Si va spun inca un lucru acum: sa va asteptati la o presiune mare asupra a ceea ce inseamna asa-zisele terenuri grele, unde scoti fanul cu sarcina si incarci carul cu grija mare, ca sa nu ti se rastoarne. Dar presiunea mare va fi pe aceste terenuri care, la prima vedere, domnule, nu le cumpara nimeni, nu le valorifica nimeni. Vreau sa va spun ca terenurile - valoarea terenurilor va creste in viitor", a spus Tabara, citat de Mediafax.

Ministrul Agriculturii a adaugat ca in urmatorii ani nu va fi o crestere spectaculoasa la terenurile cu valoare imobiliara de langa orase, ci la terenurile agricole.

"Nu terenurile cu valoare imobiliara de langa orase vor avea valoare. Ele vor ramane undeva, sigur cu preturi ridicate, dar nu cu cresteri spectaculoase. S-ar putea sa ajunga hectare de pamant agricol care depasesc 20-25.000 de euro hectarul. In perspectiva mare si nu foarte indepartata ca timp, vreau sa va spun ca valoarea terenurilor agricole, ca sunt productive sau neproductive, folosite sau nefolosite, va creste foarte mult. Si o spun. Nu va vindeti terenurile (...)", le-a transmis Valeriu Tabara fermierilor din Zlatna, potrivit aceleiasi surse. mai mult


Sambata, 13 August 2011, ora 20:50

4 comentarii
Preturile terenurilor nu vor mai scadea foarte mult

Preturile terenurilor nu vor mai scadea foarte mult

Terenurile s-au ieftinit in 2010 cu 15-30% fata de 2009, dar preturile nu vor mai scadea foarte mult in perioada urmatoare si vor avea loc ajustari in limita marjelor negocierii, de 15-20% din valoarea ceruta de proprietari.

Potrivit unui studiu Colliers, scaderea a fost mai abrupta in orasele de provincie, cu exceptia acelora in care exista 2-3 proprietari dominanti, informeaza Mediafax.

In Bucuresti, loturile de teren vandute sunt predominant destinate dezvoltarilor de retail sau birouri si secundar proiectelor rezidentiale (vile individuale sau proiecte de apartamente de scara redusa) sau din sectorul medical. In restul tarii, terenurile sunt destinate aproape exclusiv retailului de tip big box sau parcurilor de retail.

Acelasi studiu arata si ca s-a imbogatit oferta de terenuri, deoarece proprietarii afectati de declinul economiei le-au scos la vanzare pentru a face rost de lichiditati.

Cea mai mare parte a cererii a venit de la utilizatorii finali, in timp ce achizitiile speculative au fost destul de rare. Cora, Kaufland, Lidl, Penny Market si Dedeman au incheiat cele mai multe tranzactii anul trecut. mai mult


Luni, 14 Februarie 2011, ora 20:19

4 comentarii
Ce terenuri ieftine putem cumpara pe langa Capitala?

Ce terenuri ieftine putem cumpara pe langa Capitala?

Preturile terenurilor au scazut mult in ultimii ani, iar langa Capitala poti cumpara acum terenuri la preturi mici, desi multi investitori le-au cumparat pentru a obtine profit.

In Pipera, in perioada de varf a pietei imobiliare, preturile terenurilor erau exorbitante, insa acum un teren de 1.000 de metri patrati poate fi cumparat cu doar 40 de euro/metrul patrat, arata Romania Libera.

In Otopeni, daca inainte de criza terenurile se dadeau cu 120 de euro pe metru patrat, acum se poate cumpara un teren intravilan cu doar 40 de euro pe metru patrat. Si la Corbeanca, desi preturile sunt acum la jumatate, nu prea mai exista cumparatori. Aici, preturile ajung si pana la 15 euro pe metru patrat, desi putini proprietari accepta sa vanda in paguba.

In Snagov, zona de fite in apropierea Capitalei, terenul a ajuns sa coste doar 20 de euro pe metru patrat, iar la Popesti Leordeni poti cumpara terenuri incepand de la 10 euro pe metru patrat.

Preturile variaza insa, in fiecare zona, in functie de utilitati sau pozitia fata de sosea. mai mult


Miercuri, 17 Noiembrie 2010, ora 11:13

Terenurile au pierdut pana la 70 la suta din valoare

Terenurile au pierdut pana la 70 la suta din valoare

Proprietarii de terenuri, dar mai ales speculatorii, sunt considerati marii perdanti ai crizei imobiliare care a inceput mai devreme decat cea economica si se va termina mai tarziu.

In intervalul 2008-2009, proprietarii de terenuri si-au vazut redusa cu 70% valoarea proprietatii. In Bucuresti, zona din tara cea mai speculata pe segmentul loturilor construibile, estimarile analistilor Cushman&Wakefield Romania pentru 2010 arata ca preturile terenurilor situate in zone centrale sau ultracentrale vor continua sa se reduca cu 10%-15%, in timp ce terenurile situate in celelalte zone ale orasului vor mai scadea cu pana la 50%.

Asta dupa ce in ultimii doi ani acest tip de proprietati a mai pierdut intre 30% si 70% din valoare, scrie Financiarul.

Spre exemplu, preturile minime ale terenurilor de pe Soseaua Pipera-Tunari au scazut pe parcursul anului 2008 de la 900 de euro/mp la 400 de euro/mp. In toata aceasta perioada ritmul tranzactiilor cu terenuri a ajuns la cel mai jos nivel inregistrat in ultimii cinci ani.

In prezent, preturile de afisaj in aceeasi zona se opresc in jurul a 250-300 euro/mp. Diferenta dintre pretul cerut la inceputul crizei imobiliare si astazi este de peste 70%. Totusi, evolutia pretului de pe segmentul terenurilor nu a fost egala, ritmul tranzactiilor si stabilirea pretului variind mult in functie de caracteristicile urbanistice ale terenului, de pozitionarea, dimensiunea acestuia.

Terenurile din zonele ultracentrale au pierdut mai putin din... mai mult


Joi, 22 Aprilie 2010, ora 08:09

2 comentarii
Pretul apartamentelor si terenurilor, scaderi de pana la 50% in 2010

Pretul apartamentelor si terenurilor, scaderi de pana la 50% in 2010

Preturile apartamentelor vor scadea cu inca 20%, iar preturile terenurilor se vor injumatatii in prima parte a anului viitor, potrivit expertilor imobiliari.

In acest context, specialistii estimeaza ca tranzactiile din piata de retail si birouri vor mai fi facute numai in cazuri de forta majora, scrie Cotidianul.

"Pana la finalul acestui an, comparativ cu anul 2008, scaderea pretului la apartamentele de o camera sau doua, situate in cartiere, va fi, probabil, de aproximativ 50%. In primele sase luni ale anului 2010, estimam ca preturile vor mai scadea cu inca aproximativ 20%", a declarat expertul imobiliar Eran Kremer, reprezentant al Anteea Estate.

Desi preturile caselor vor continua sa scada pana la jumatatea anului 2010, piata rezidentiala (case, apartamente) are sanse de a-si reveni mai repede decat celelalte sectoare din real estate (terenuri, spatii retail) deoarece oferta este foarte redusa in comparatie cu cererea. mai mult


Luni, 23 Noiembrie 2009, ora 00:04

11 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  2. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  3. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  4. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  5. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  6. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  7. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  8. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  9. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  10. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)