prevederi contracte creditare

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Comisioane abuzive in contractele de credit: Ce decizie importanta a luat Curtea de Justitie a UE

Comisioane abuzive in contractele de credit: Ce decizie importanta a luat Curtea de Justitie a UE

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronuntat, joi, intr-o cauza importanta pentru procesele dintre clienti si banci pe clauzele abuzive din contractele de credit.

Decizia CJUE inclina balanta in favoarea consumatorilor care au fost afectati de formularile ambigue ale bancilor privind calculul dobanzilor, iar comisionul de risc este, practic, desfiintat, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de avocatul Marius Coltuc.

Institutia a raspuns la intrebarile preliminare trimise de Tribunalul Specializat Cluj intr-un litigiu dintre Volksbank Romania si doi clienti ai bancii, sotii Matei.

Procesul

Acestia au luat doua credite de la Volksbank in martie 2008, unul de nevoi personale de 8.000 de euro, cu o dobanda fixa de 9%, comision de risc de 0,74% si o DAE de 20,4% - probabil pentru avans - rambursabil in cinci ani, si unul ipotecar, pentru achizitia unei locuinte, de 103.710 franci elvetieni, cu o dobanda anuala de 3,99% si un comision de risc lunar de 0,22%, la o DAE de 6,94% platibil in 25 de ani.

Potrivit clauzei 3 litera (d) din conditiile speciale ale celor doua contracte, referitoare la caracterul variabil al ratei dobanzii, "banca isi rezerva dreptul de a revizui rata dobanzii curente in cazul intervenirii unor schimbari semnificative pe piata monetara, comunicand imprumutatilor noua rata a dobanzii; rata dobanzii astfel modificata se va aplica de la data comunicarii".

Clauza 3.5 din conditiile generale aplicabile contractelor de... mai mult


Luni, 02 Martie 2015, ora 17:30

1 comentariu
Un avocat de la Curtea de Justitie a UE dezvaluie o practica abuziva a bancilor la contractele de credit

Un avocat de la Curtea de Justitie a UE dezvaluie o practica abuziva a bancilor la contractele de credit

Aplicarea la deblocarea unui imprumut in moneda straina a unui curs de schimb diferit de cel aplicabil rambursarii imprumutului poate fi abuziva, potrivit avocatului general Nils Wahl de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).

In 29 mai 2008, Kasler si Kaslerne Rabai au incheiat cu o banca maghiara un contract de imprumut ipotecar intr-o moneda straina. Banca le-a acordat celor doi un imprumut in valoare de 14.400.000 de forinti maghiari (HUF), ceea ce reprezinta aproximativ 46.469 de euro. Echivalentul in franci elvetieni (CHF) a fost stabilit la 94.240,84 CHF.

Potrivit contractului, in afara de cuantumul imprumutului, dobanzile aferente, cheltuielile de administrare, precum si dobanzile de intarziere si celelalte cheltuieli se stabilesc in franci elvetieni, a transmis CJUE.

"Contractul prevedea de asemenea ca stabilirea cuantumului in CHF al imprumutului se efectua pe baza cursului de schimb la cumparare al acestei monede aplicat de banca in ziua deblocarii fondurilor. Totusi, potrivit contractului, cuantumul in HUF al fiecarei rate lunare care trebuia platita se calcula, in ziua anterioara scadentei, pe baza cursului de schimb aplicat de banca la vanzarea CHF", conform sursei citate.

Sotii Kasler au contestat in fata instantelor maghiare clauza care permitea bancii calcularea ratelor lunare exigibile pe baza cursului de schimb la vanzarea francilor elvetieni.

"Desi astfel de clauze pot fi considerate a priori ca se inscriu in obiectul principal... mai mult


Joi, 13 Februarie 2014, ora 17:59

Clauzele abuzive, scoase din contractele de credit - vezi reactia BNR

Clauzele abuzive, scoase din contractele de credit - vezi reactia BNR

Guvernul a decis, miercuri, ca de la 1 octombrie, clauzele abuzive din contractele de credit pot fi scoase daca instanta suprema considera ca acestea incalca drepturile clientilor.

Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu a precizat ca institutia si-a exprimat de nenumarate ori pozitia pe aceasta tema si ca nu comenteaza ce se legifereaza.

"BNR s-a pronuntat ca opinie, dar ce e lege e lege", a spus Vasilescu, citat de Mediafax.

Oficialul BNR a continuat aratand ca "singura realitatea este ca a aparut o noua reglementare in materie bancara si atat".

Clauzele abuzive, scoase din contractele de credit, a decis Guvernul

Mai mult, Vasilescu a tinut sa precizeze ca, in fapt, BNR nu are nicio legatura cu contractele de creditare.

"Cand la BNR ajung la validare normele de creditare ele nu sunt insotite de mostrele de contracte, asa cum s-a afirmat eronat de multe ori, acele contracte sunt doar legi ale partilor. BNR intervine si a intervenit intr-un singur aspect, asa cum prevede legea, si anume cand bancile incalca ceea ce au semnat", a conchis Vasilescu.

Recent, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a precizat ca clauzele abuzive sau neabuzive fac parte din contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite, iar "intr-un stat de drept cand semnezi ceva iti asumi".

Executivul a decis, miercuri, sa nu mai prelungeasca termenul de la care ar intra in vigoare prevederile care dau posibilitatea denuntarii clauzelor... mai mult


Joi, 26 Septembrie 2013, ora 10:41

4 comentarii
Capcanele contractelor de credit: La ce trebuie sa fii atent - Sfatul specialistului

Capcanele contractelor de credit: La ce trebuie sa fii atent - Sfatul specialistului

Contractele de credit pot ascunde mai multe capcane, carora clientii mai putin informati risca sa le cada prada, in ciuda ultimelor reglementari legislative.

Chiar in aceasta saptamana, Volksbank a fost obligata prin hotarare irevocabila de catre Judecatoria Sectorului 2 sa plateasca daune morale in trei procese, pentru clauze abuzive.

"In primul rand, trebuie sa fie atenti la cuantumul comisioanelor si la conditiile in care acestea sunt percepute. De asemenea, trebuie sa fie atenti la tipul dobanzii si la conditiile in care aceasta poate fi modificata si la factorii care ar putea determina declararea scadentei anticipate", a explicat, pentru Ziare.com, avocatul Avram Codrut, care a reprezentant clientii bancii din cele trei procese.

Totusi, in prezent, datorita modificarilor legislative dupa scandalul provocat de OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori, prevederile privind ratele dobanzilor si comisioanele sunt clar explicate si vizibile in contracte. Raman, insa, alte probleme ascunse la care ar trebui sa fiti atenti, daca doriti sa contractati un credit.

Potrivit avocatului Ionut Mateescu, persoanele interesate de credite trebuie sa vada exact cu ce garanteaza, acest aspect fiind adesea neinteles sau gresit interpretat de clienti.

"De multe ori, bancile cer garantii reale sub forma unor ipoteci instituite asupra bunurilor, dar cer si garantii personale, sub forma unor fideiusiuni. Acest lucru inseamna ca persoana garanteaza cu toate bunurile sale... mai mult


Joi, 18 Aprilie 2013, ora 08:41

2 comentarii
Clauzele abuzive din contractele de credit - Isarescu invita ministrul Justitiei la BNR

Clauzele abuzive din contractele de credit - Isarescu invita ministrul Justitiei la BNR

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a fost inivitata, marti, la sediul BNR, unde guvernatorul bancii centrale va gazdui un seminar pe tema consecintelor juridice ale modificarilor aduse la Legea 193/2000, care ar putea obliga bancile sa renunte exhaustiv la clauzele abuzive din contractele de credit.

BNR organizeaza colocviul "Consecinte juridice generate de intrarea in vigoare a modificarilor Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori", eveniment inclus in seria de manifestari Colocviile juridice al BNR, editia a IX-a, iar discutiile vor fi deschise de guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, urmat de ministrul Justitiei, Mona Pivniceru.

Guvernul a decis, in luna ianuarie, sa amane pana la jumatatea anului introducerea in legislatie a unei prevederi din noul cod de procedura civila, care ar permite asociatiilor de consumatori si ANPC sa ceara in instanta anularea din toate contractele unei banci a unor clauze considerate abuzive.

Amanarea a intervenit la solicitarea expresa a misiunii Fondului Monetar International, care a motivat ca nu exista un studiu de impact asupra sistemului bancar. O astfel de conditionalitate a mai fost introdusa in scrisorile de intentie din anul 2010, cand expertii internationali au cerut modificarea OUG 50/2010, care obliga bancile la transparentizarea costurilor din contractele de creditare.

In ambele situatii, BNR s-a opus initiativelor legislative si a facut... mai mult


Luni, 04 Martie 2013, ora 14:52

Bancile scapa temporar de legea privind clauzele abuzive in contractele de credit

Bancile scapa temporar de legea privind clauzele abuzive in contractele de credit

Articolul din Codul de procedura civila prin care se permite consumatorilor sa denunte in instanta clauzele abuzive, eliminandu-le din contracte, inclusiv cele pentru credite bancare, a fost amanat pana la 1 iulie, potrivit unor surse oficiale.

Aceasta amanare a fost asumata de Guvern in scrisoare de intentie cu Fondul Monetar International si se va regasi intr-o ordonanta de urgenta, relateaza Mediafax.

Astfel, sunt avantajate bancile, acestea cerand eliminarea prevederii respective, desi face parte dintr-o directiva europeana ce ar fi trebuit implementata inca din momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, in 2007.

In scrisoarea de intentie, Guvernul s-a angajat sa nu ia masuri care ar putea afecta "disciplina debitorilor", dar nici initiative precum legea insolventei personale sau sa amendeze ordonanta 50/2010, privind creditele pentru consumatori.

In schimb, Guvernul promite sa efectueze un studiu de impact si consultare publica, in special in privinta provizioanelor pentru clauzele abuzive din contractele de credit.

Codul de procedura civila va intra in vigoare pe data de 15 februarie. mai mult


Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 10:54

3 comentarii
Banca te cheama sa renegociezi creditul? Afla ce trebuie sa faci ca sa nu te pacalesti

Banca te cheama sa renegociezi creditul? Afla ce trebuie sa faci ca sa nu te pacalesti

21 septembrie este data limita pana la care bancile trebuie sa renegocieze cu clientii toate contractele de creditare incheiate pana acum, pentru a le alinia la prevederile OUG 50/2010.

Ordonanta in cauza aduce multe modificarai in favoarea clientilor bancilor, de la o mai mare transparenta privind conditiile de creditare pana la eliminarea unor comisioane considerate abuzive si recalcularea dobanzilor in functie de indicatori standard.

Astfel, potrivit ordonantei, bancile sunt obligate sa comunice clientilor toate informatiile privind contractele printr-un formular standardizat. De asemenea, clientii vor putea rambursa anticipat creditul, fara comision la imprumturile cu dobanda variabila sau cu un comision de 1% in cazul celor cu dobanda fixa. Nu in ultimul rand, sunt eliminate mai multe taxe si comisioane.

Totusi, mai multe banci au incercat sa gaseasca subterfugii pentru a "ocoli" legea, invocand ca prevederile acesteia nu sunt foarte clare. De aceea, clientii care isi renegociaza in aceste zile contractele, ar trebui sa se inarmeze cu rabdare, dar si sa stie cum sa puna problema pentru a obtine beneficiile conferite de lege.

Specialistii Casei de avocatura Coltuc fac cateva recomandari celor care merg la banca sa semneze anexele care contin noile conditii de creditare.

Care este procedura

Conform Ordonantei, pana la data de 21 septembrie, bancile vor trimite acte aditionale de modificare a contractelor existente. Clientii trebuie sa verifice daca... mai mult


Joi, 09 Septembrie 2010, ora 07:21

6 comentarii
Bancile pot mentine actualele rate la creditele vechi cu dobanzi variabile

Bancile pot mentine actualele rate la creditele vechi cu dobanzi variabile

ANPC permite bancilor sa majoreze marjele fixe aplicate la creditele cu dobanzi variabile in derulare odata cu trecerea la referinta EURIBOR/ROBOR/LIBOR, astfel incat sa-si poata mentina actualele rate.

In schimb, autoritatea nu este de acord cu nicio compensatie la eliminarea comisioanelor nepermise de lege.

"Pentru contractele de credit aflate in derulare, in care dobanda era compusa din dobanda de referinta a bancii + o maja fixa, suntem de acord ca noua formula de calcul sa includa indicele de referinta aferent valutei in care a fost acordat creditul + o marja fixa, compusa din marja existenta in contractul initial, valabila la data semnarii contractului si diferenta dintre valoarea dobanzilor de referinta si valoarea indicelui de referinta, valabile la data intrarii in vigoare a OUG 50/2010, respectiv 21 iunie", se arata intr-un raspuns al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor remis Asociatiei Romane Bancilor, citat de Mediafax.

Astfel, clientii cu credite in derulare care au dobanzi variabile nu vor beneficia de o reducere de costuri in urma modificarii contractelor de credit potrivit noii legislatii.

ARB solicitase ANPC lamuriri privind marja fixa care poate fi utilizata in cazul creditelor cu rate variabile in derulare a caror formula de clacul trebuie schimbata prin efectul legii, aratand ca in cazul marjei initiale, dobanzile ar fi scazut chiar dramatic.

In conditiile unor credite acordate la marje fixe de 2,5 -4% peste rata de... mai mult


Miercuri, 18 August 2010, ora 21:39

4 comentarii
Bancile, obligate sa modifice toate contractele de creditare aflate in derulare

Bancile, obligate sa modifice toate contractele de creditare aflate in derulare

Marti a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, prevederile actului normativ aplicandu-se atat contractelor noi, cat si celor aflate in derulare, indiferent de valoarea acestora.

Bancile au la dispozitie trei luni pentru a modifica prin acte aditionale contractele de creditare aflate in derulare in conformitate cu noile reglementari, precizeaza un comunicat al autoritatii Nationale pentru Protectia consumatorilor (ANPC).

Incepand din data de 21 iunie 2010, prevederile din contract care contravin OUG 50/2010 sunt nule de drept, indiferent daca contractul a fost actualizat sau nu.

In aceasta perioada, toate cererile de rambursare anticipata a creditelor se rezolva conform prevederilor OUG 50/2010 si toate comisioanele aferente creditelor trebuie actualizate pentru a se conforma noii reglementari.

BCR da credite dupa noua lege si elimina comisionul de rambursare

Ordonanta de Urgenta prevede un comision de rambursare anticipata de maxim 1% pentru creditele cu dobanda fixa si interzice perceperea vreunui comision de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila.

Totodata, numarul comisioanelor aferente derularii contractului de credit este limitat la patru (comision de administrare credit, comision de penalizare pentru intarzierea la plata, comision de rambursare anticipata daca dobanda e fixa si comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor).

Suplimentar, creditorul are... mai mult


Marti, 22 Iunie 2010, ora 16:08

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  2. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  3. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  4. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  5. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  6. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  7. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  8. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  9. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  10. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)