prima casa conditii

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Chiar si in lei, creditele "Prima Casa" raman mai avantajoase decat creditele ipotecare

Chiar si in lei, creditele "Prima Casa" raman mai avantajoase decat creditele ipotecare

Incercarea Guvernului de a elimina riscul valutar prin trecerea noului program "Prima Casa" doar pe credite in lei, da nastere unor suspiciunii cu privire la costurile pe care le-ar putea avea clientii, avand in vedere ca dobanzile la creditele in lei sunt mai mari.

Un atu important al creditelor "Prima Casa" in lei este ca nu expun clientul la riscul valutar. Acest lucru inseamna ca rata lunara de rambursat - calculata in lei - nu se modifica in functie de evolutia cursului de schimb.

De asemenea, un avantaj este dat si de dobanda, deoarece bancile afiseaza dobanzi mai avantajoase la creditele Prima Casa fata de dobanda la ipotecar.

In momentul in care ai in vedere achizitionarea unei locuinte, este important sa detii informatiile complete pentru a te ghida in alegerea solutiei optime de creditare fara a fii nevoit sa faci compromisuri.

Citeste mai multe despre Chiar si in lei, creditele "Prima Casa" raman mai avantajoase decat creditele ipotecare pe Business24.ro. mai mult


Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 18:20

Romanii se inghesuie la Prima Casa - vezi ultimele noutati

Romanii se inghesuie la Prima Casa - vezi ultimele noutati

Cererile pentru accesarea unui imprumut in cadrul programului guvernamental Prima Casa inregistreaza o crestere insemnata in aceasta perioada, dupa ce mai multe banci au semnalat faptul ca vor epuiza fondurile destinate programului.

Totusi, Ministerul Finantelor Publice a anuntat, in iunie 2012, suplimentarea cu 200 de milioane de euro a sumelor disponibile pentru program pentru bancile care si-au epuizat plafonul alocat.

Programul Prima Casa, aprobat in vara anului 2009 prin Ordonanta de urgenta numarul 60/2009, ofera romanilor fara o locuinta in proprietate personala posibilitatea de a achizitiona o casa prin credit, in conditii mai accesibile comparativ cu cele aferente creditelor ipotecare si imobiliare standard.

Programul guvernamental se adreseaza persoanelor care nu detin o locuinta in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia. Creditul se acorda atat pentru achizitionarea unei locuinte finalizate ori in curs de finalizare, cat si pentru constructia unei locuinte.

Sumele care pot fi accesate sunt 60.000 de euro in cazul in care se achizitioneaza o locuinta veche, 70.000 de euro in cazul in care se achizitioneaza o locuinta noua sau 75.000 de euro in cazul in care se construieste o locuinta de la zero.

Solicitantii trebuie sa dispuna de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie a locuintei. Locuinta care se achizitioneaza in cadrul Programului se incadreaza in una dintre clasele A, B sau C de eficienta energetica.

Ce modificari au... mai mult


Joi, 30 August 2012, ora 12:03

3 comentarii
Guvernul a dat unda verde programului Prima Casa IV (Video)

Guvernul a dat unda verde programului Prima Casa IV (Video)

Premierul Emil Boc a anuntat, dupa sedinta de Guvern de miercuri, adoptarea normelor metodologice pentru etapa a IV-a a programului Prima Casa.

Potrivit spuselor sale, noutatea este ca numarul beneficiarilor va creste, in conditiile in care statul va partaja cu banca suma necesara pentru garantie, in proportie de 50 la suta.

"Astazi (miercuri N.R.) am adoptat normele metodologice pentru programul Prima Casa. Dupa publicarea lor in Monitorul Oficial, bancile se pot inscrie in noua forma a programului", a anuntat Emil Boc, miercuri.

"Alti aproximativ 40.000 de beneficiari vor putea intra in programul Prima Casa. Nivelul dobanzii ramane acelasi, la fel si avansul pe care trebuie sa-l depuna cel care doreste sa-si cumpere o locuinta - respectiv 5%. Noutatea este ca dublam, practic, numarul beneficiarilor, prin partajarea garantiei intre stat si banca", a adaugat premierul.

Guvernul a decis, la finele lunii martie, sa permita bancilor interesate injumatatirea garantiei de stat deja contractate prin programul Prima Casa si utilizarea sumelor astfel eliberate pentru garantarea de noi credite ipotecare.

Credite imobiliare alternativa la Prima Casa? - vezi oferta bancilor

De asemenea, in noua formula vor putea fi incluse si persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de 50 metri patrati si doresc un confort sporit.

Bancile au la dispozitie trei luni pentru a stabili daca accepta noile conditii.

Premierul Emil Boc a spus la inceputul lunii aprilie... mai mult


Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 14:24

Noua "Prima Casa" - care sunt conditiile

Noua "Prima Casa" - care sunt conditiile

Bancile locale au inceput deja sa elaboreze procedurile pentru acordarea de credite destinate constructiei de locuinte prin Programul "Prima Casa", inclusiv constructia in asociere cu mai multe persoane.

Deocamdata, aceste produse nu sunt operationale pentru ca autoritatile nu au emis inca normele de aplicare, scrie Romania Libera.

Legea permite si construirea in regim de asociatie, formata din cel putin 7 beneficiari. In acest caz, fiecare beneficiar in parte va solicita cate un credit de la banca. Beneficiarii vor trebui sa incheie un contract autentificat de constituire a asociatiei si vor desemna un reprezentant care sa obtina, in numele tuturor, actele necesare.

In cazul constructiei prin asociere, limita maxima a fiecarui credit este 75.000 de euro, fata de 70.000 de euro, cat este in cazul construirii in nume propriu.

O parte din pasi pot fi insa parcursi de acum, sustine sursa citata, pentru a scurta timpul de asteptare dupa aparitia normelor.

Proprietarul trebuie: sa aiba terenul in proprietate; sa nu aiba alte locuinte; sa prezinte bancii proiectul; sa detina autorizatie de constructie pe care sa o noteze in cartea funciara; sa prezinte bancii un contract de antrepriza incheiat cu o societate de constructii; sa faca dovada faptului ca firma de constructii nu are datorii mai mari de 60 de zile la stat; sa aiba asigurare pe lucrarile de constructie, dar si pe locuinta finalizata; sa constituie o garantie egala cu 10% din valoarea estimata a... mai mult


Sambata, 22 Mai 2010, ora 11:11

3 comentarii
Alte articole despre: Prima Casa, conditii Prima Casa
Boc, asigurat ca programul "Prima Casa" este operational

Boc, asigurat ca programul "Prima Casa" este operational

Premierul Emil Boc a avut luni o discutie cu presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM, fiind asigurat ca noul program "Prima Casa" este operational incepand de luni.

"Din perspectiva noastra, de astazi Fondul de Garantare si de Contragarantare este pregatit sa primeasca solicitarile bancilor pentru Programul > in oricare dintre cele trei forme: 60.000 de euro, 70.000 de euro sau 75.000 de euro. De aici inainte, mingea este in terenul bancilor, Fondul este pregatit sa primeasca solicitarile de la banci in conditiile in care cetatenii se adreseaza bancilor. Eu am vorbit cu presedintele Fondului si mi-a spus ca de astazi este pregatit sa primeasca solicitarile, depinde de banci cum se misca", a declarat, luni, premierul Emil Boc, citat de Mediafax.

Incepe programul Prima Casa 2

Luni incepe a doua etapa a programului guvernamental "Prima Casa", prin care persoanele care nu au in proprietate o locuinta primesc garantii de la stat de 80% din valoarea unui credit ipotecar ca sa si-o cumpere.

Pentru cei care vor sa cumpere imobile finisate sau la rosu, valoarea maxima a creditului poate fi de 60.000 de euro, iar pentru cei care construiesc case noi creste la 75.000 de euro.

21 de banci pot acorda credite prin noua formula a Programului "Prima Casa", iar plafonul total de garantare este, in 2010, de 700 milioane de euro, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute premierul Emil Boc. mai mult


Luni, 08 Martie 2010, ora 19:40

1 comentariu
"Prima Casa" nu te lasa sa construiesti in regie proprie

"Prima Casa" nu te lasa sa construiesti in regie proprie

Se poate obtine un credit prin Programul "Prima casa" de catre cineva care vrea sa isi construiasca o casa in regie proprie? Raspunsul este negativ.

Guvernul a dorit sa stimuleze ridicarea de cladiri doar de catre firme specializate.

"Trebuie stiut ca intr-adevar hotararea guvernului nr. 717/2009, privind normele de implementare a programului "Prima Casa" include ca si beneficiari pentru acest program si pe cei care doresc sa achizitioneze o constructie "la rosu" sau care urmeaza sa fie construita.

Insa atentie! Nu este posibila constructia acesteia in regie proprie!", se precizeaza pe Imopedia.ro.

Potrivit sursei citate, legea impune existenta unui contract de constructie incheiat in prealabil cu o firma specializata. Care sunt insa etapele care trebuie parcurse de cineva care vrea sa-si ridice o casa apeland la serviciile unei firme de constructii?

Pasii de urmat in vederea obtinerii creditului pentru achizitia unei locuinte in faza de constructie sau "la rosu" sunt mai multi. Primul consta in depunerea cererii de finantare la banca, apoi trebuie prezentata dovada contractului cu o companie de constructii.

Banca solicita prezentarea unui contract de construire sau a unui precontract de vanzare-cumparare, dupa caz. Urmeaza apoi analizarea dosarului de catre finantator, iar ulterior banca va elibera promisiunea de creditare, in cazul in care dosarul este acceptat. Acest document este valabil doar pe parcursul unei perioade de 18 luni.

De retinut este... mai mult


Vineri, 07 August 2009, ora 07:10

5 comentarii
Conditiile pentru Prima Casa, la bani marunti

Conditiile pentru Prima Casa, la bani marunti

Posibilitatea aducerii a cel mult patru co-platitori, fara a se lua in calcul varsta acestora, lipsa costurilor ascunse si a comisioanelor percepute de banca sunt doar cateva dintre avantajele programului "Prima Casa", potrivit sefului Serviciului Dezvoltare Produse din cadrul Piraeus Bank, Roxana Halmangeanu.

Prezenta la televiziunea Ziare.com, reprezentanta Piraeus Bank a explicat cateva dintre conditiile si avantajele aduse de programul guvernamental "Prima Casa". (Urmareste .AICI inregistrarea video a emisiunii)

Pot participa mai multe persoane la plata creditului: Fie ca persoana interesata de achizitionarea locuintei este prea tanara si nu are, inca, veniturile necesare pentru contractarea unui credit, fie ca doreste sa imparta costurile cu altcineva, clientul poate veni chiar cu patru alti co-platitori.

In acest caz, nu se va lua in calcul doar varsta co-platitorilor, ci doar a persoanei care urmeaza sa fie proprietarul locuintei. Astfel, exista posibilitate ca parintii, de exemplu, chiar daca au pana in 65 de ani, sa isi poate ajuta copii sa contracteze un astfel de credit.

Ca si in cazul altor credite imobiliare, la data maturitatii creditului (cand se termina de platit toate ratele), persoana respectiva nu trebuie sa depaseasca 65 de ani.

De asemenea, co-platitorii pot fi atat membri ai familiei, cat si prieteni, colegi si asa mai departe (practic, oricine este de acord sa va ajute in acest sens).

Se iau in considerare aproape orice venituri:... mai mult


Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 23:40

7 comentarii
Bancile au 7 zile la dispozitie pentru a intra in programul "Prima casa"

Bancile au 7 zile la dispozitie pentru a intra in programul "Prima casa"

Termenul de sapte zile pentru inscrierea bancilor in programul "Prima casa" incepe sa curga de joi, a anuntat, dupa sedinta Executivului, premierul Emil Boc.

Dobanzile stabilite prin program ce nu pot fi depasite de banci, in ofertele acestora, sunt: EURIBOR + 4 la suta - pentru creditele in valuta si ROBOR + 2,5 la suta in cazul creditelor in lei.

Astfel, in cazul acestui program, la un credit de 50.000 de euro, contractat pe 25 de ani, garantat de stat, rata lunara este de 297 de euro, comparativ cu un credit ipotecar tot de 50.000 de euro, cu o dobanda de 10,5 la suta pe an, unde rata lunara ajunge la 448 de euro. mai mult


Joi, 18 Iunie 2009, ora 09:49

1 comentariu
Prima Casa: Bancile vor institui drept de ipoteca de rangul I

Prima Casa: Bancile vor institui drept de ipoteca de rangul I

Bancile instituie, in favoarea statului, asupra imobilelor achizitionate prin programul "Prima Casa", un drept de ipoteca de rangul I pe toata durata contractului de creditare, cu interdictia de vanzare a locuintei pe o perioada de 5 ani, a decis Guvernul.

"Asupra imobilelor achizitionate in cadrul programului > bancile instituie si reinnoiesc in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor, un drept de ipoteca de rangul I pe toata durata contractului de creditare, cu interdictia de vanzare a locuintei pe o perioada de 5 ani", potrivit OUG adoptate miercuri de Guvern si publicate joi in Monitorul Oficial.

Creantele rezultate din garantiile acordate si platite institutiilor de credit in cadrul acestui program sunt creante bugetare, a caror recuperare se face prin executare silita de ANAF.

"Valorificarea bunului care face obiectul contractului de garantie, in cadrul procedurii de executare silita (...), se efectueaza de catre organele competente ale ANAF. Sumele incasate sunt venituri la bugetul de stat", potrivit actului normativ. In titlul executoriu, suma de plata va fi inscrisa in moneda nationala.

Plafonul anual al garantiilor care pot fi emise, conditiile de acordare a acestora si de eligibilitate a bancilor si a persoanelor fizice beneficiare, precum si regulile de gestionare a garantiilor se stabilesc prin norme ce vor fi aprobate prin HG, in 15 zile de la data intrarii in vigoare a OUG publicate joi in Monitorul Oficial.

Ministerul... mai mult


Vineri, 05 Iunie 2009, ora 07:15

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  2. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  3. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  4. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  5. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  6. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  7. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  8. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  9. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  10. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)