prima casa norme bnr

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ce vor bancherii de la noul regulament al BNR. Va fi afectata Prima Casa?

Ce vor bancherii de la noul regulament al BNR. Va fi afectata Prima Casa?

Banca Nationala vrea sa puna frana creditarii riscante, intr-o perioada in care bancile nu prea mai dau credite. Cele mai lovite vor fi creditarea de consum si cea in valuta - indiferent de destinatie. Bancherii au insa cateva obiectii, plus ca nu se stie daca programul Prima Casa va fi afectat.

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) va trimite propunerile sale pentru modificarea proiectului de regulament al BNR privind creditele destinate persoanelor fizice, scrie MONEY.ro.

Pana acum, bancile au evitat sa se exprime in legatura cu proiectul BNR, insa presedintele ARB si CEC Bank, Radu Ghetea, a indicat cateva dintre nelamuririle si doleantele bancherilor, pentru legea pe care o vede in vigoare pana de Craciun.

"Am ajuns cu totii la concluzia ca este bine, ca unele modificari sunt necesare", spune Ghetea la The Money Channel si adauga ca unele dintre propunerile BNR sunt preluate din normele de creditare a unor banci comerciale. Citeste mai multe despre Ce vor bancherii de la noul regulament al BNR. Va fi afectata Prima Casa? pe Money.ro. mai mult


Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 11:30

1 comentariu
Saramet: Noile norme BNR ar putea dubla numarul de cereri pentru Prima Casa

Saramet: Noile norme BNR ar putea dubla numarul de cereri pentru Prima Casa

Noile norme BNR, care restrictioneaza creditele in valuta, ar putea duce la dublarea solicitarilor pentru Prima Casa in primele trei luni dupa aprobarea acestora si la o accelerare a epuizarii plafonului cu cateva luni, considera Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii ( FNGCIMM).

"Asa cum se misca lucrurile, eu estimez ca undeva la finalul anului 2012 s-ar putea epuiza plafonul. In orice caz nu spre 2013. Dar, pe fondul acestor norme care sunt restrictive pentru alternativele unora de a accesa credite ipotecare, s-ar putea ca revina mai multi catre Prima Casa, inclusiv cei cu venituri mai mari si atunci plafonul sa se consume mai repede.

S-ar putea sa se reduca cu cateva luni, in sensul ca daca astazi primim in medie 100-110 dosare, cel putin in primele trei-patru luni dupa eventualitatea aprobarii normelor sa creasca la 180-200 de dosare, dupa care sa revina la normal", a declarat Aurel Saramet.

Creditele de consum ar putea fi acordate pe o perioada de cel mult cinci ani, iar solicitantii trebuie sa aduca garantii de cel putin 133% din valoarea imprumutului, potrivit unui proiect de regulament privind creditele destinate persoanelor fizice, publicat marti pe pagina de internet a BNR.

Totodata, pentru finantarile imobiliare in euro solicitantii vor avea nevoie de un avans de cel putin 30%, de 15% in cazul celor in lei si de 40% in cazul finantarilor in alte monede straine. mai mult


Sambata, 10 Septembrie 2011, ora 16:38

CEC Bank va accepta, de marti, dosare pentru Prima Casa 4

CEC Bank va accepta, de marti, dosare pentru Prima Casa 4

CEC Bank anunta ca a primit avizul BNR pentru lansarea celei de a patra etape a programului Prima Casa, urmand ca de marti sa accepte dosare de credit in cadrul acestui program.

Pentru Prima Casa 4, CEC Bank dispune de un plafon de aproximativ 27 milioane de euro, clientii beneficiind de dobanda variabila, formata din ROBOR 3M + 1,9 p.p. pentru creditele in lei, respectiv EURIBOR 3M + 4 p.p. pentru creditele in euro.

Potrivit CEC Bank, printre caracteristicile creditelor pentru Prima Casa 4 se numara: lipsa comisioanelor din partea bancii; perioada de gratie de pana la 180 de zile; durata maxima de finantare de 30 de ani; varsta maxima stabilita pentru rambursarea integrala a creditului de 80 de ani; posibilitatea obtinerii unui card de credit in baza analizei aceleiasi documentatii; posibilitatea utilizarii serviciului de Internet Banking pentru vizualizarea situatiei creditului (sold, dobanda, rate) dar si pentru operatiuni curente (plati, depozite); acceptarea de codebitori de catre Banca in vederea completarii veniturilor solicitantului.

Programul Prima Casa 4 se adreseaza oricarei persoane fizice care nu detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia nicio locuinta sau care detine cel mult o unitate locativa, dobandita prin orice alt mod decat prin program, in suprafata utila mai mica de 50 de metri patrati.

In Monitorul Oficial din 26 mai a fost publicat ordinul comun privind conventia pentru Prima Casa 4, urmand ca protocolul sa fie... mai mult


Luni, 13 Iunie 2011, ora 15:12

1 comentariu
Prima Casa, pe cale de disparitie?

Prima Casa, pe cale de disparitie?

Lipsa avantajelor reale pentru dezvoltatori si banci, precum si numarul relativ scazut al tranzactiilor efectuate prin programul Prima Casa, vor conduce la disparitia sa, sunt de parere specialistii imobiliari.

In prezent, se vehiculeaza ca programul Prima Casa 4 va avea o valoare de 1,2 miliarde de euro, 11 banci arantandu-se interesate de participare.

Avand in vedere ca, in primele trei programe de acest gen, garantia medie acordata a fost de 40.000 - 42.000 de euro, inseamna ca programul ar putea sa genereze pana la 30.000 de tranzactii, in conditiile in care, de la inceputul crizei, in Romania s-au efectuat, in medie, 350.000 de tranzactii pe an, ne-a explicat dr. Radu Zilisteanu, analist imobiliar.

"Programul Prima Casa nu a fost neaparat un program de criza, ci unul populist si pre-electoral, pentru ca, in anul in care s-a lansat, erau alegeri. S-ar putea sa renasca la anul, care este, din nou, an electoral. Dar, in cele din urma, este clar ca se va stinge", a declarat Zilisteanu pentru Ziare.com.

"Insa statul ramane agatat de programul Prima Casa, cu toate variantele lui, inca 25 - 30 de ani de acum incolo, pentru ca maturitatea creditelor este de 25 - 30 de ani, iar garantia se extinde pe aceasta perioada. Vor exista incapacitati de plata de-a lungul acestor ani", a adaugat analistul.

Desi ar fi trebuit sa fie deja inceput, a patra editie a programului intampina probleme si de natura birocratica - nepublicarea in Monitorul Ofiicial a contractului... mai mult


Luni, 23 Mai 2011, ora 14:09

6 comentarii
"Prima Casa" este inca inchisa. Vezi cine are cheia

"Prima Casa" este inca inchisa. Vezi cine are cheia

Emil Boc ne promitea demararea programului guvernamental "Prima Casa 4" imediat dupa sarbatorile de Paste. Trei saptamani, mai tarziu programul este inca in stand-by.

Principala problema a celei de a patra editie a programului guvernamental este faptul ca statul nu mai garanteaza integral creditele, ci doar in proportie de 50%. Nealocand un nou plafon de garantii pentru editia a 4a a programului, bancile s-au vazut nevoite sa accepte reducerea la jumatate a garantiilor pentru creditele acordate.

Drept urmare, bancile interesate de acordarea de astfel de imprumuturi trebuie sa-si revizuiasca normele de creditare. Pentru a grabi inceperea programului, Ministerul Finantelor a organizat zilele trecute o intrevedere cu o serie de bancheri, reprezentantii Bancii Nationale (BNR) si ai Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Cea din urma este chiar institutia care are rolul gestionarii plafonului de garantii.

"Bancile care doresc sa intre in program au obligatia, in prealabil, sa-si actualizeze normele interne de creditare si sa le supuna spre avizare Bancii Nationale a Romaniei", spun reprezentantii Fondului de Garantare. Citeste mai multe despre "Prima Casa" este inca inchisa. Vezi cine are cheia pe Business24.ro. mai mult


Joi, 19 Mai 2011, ora 23:37

Prima Casa 4, blocata din cauza Guvernului

Prima Casa 4, blocata din cauza Guvernului

Programul guvernamental Prima Casa este oficial blocat, pentru ca bancile au epuizat plafonul de 200 milioane de euro alocat la inceputul anului, iar cea de-a patra etapa nu poate incepe.

Amanarea Prima Casa 4 are loc intrucat protocolul de colaborare cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM nu a fost publicat in Monitorul Oficial, iar bancherii trebuie sa obtina si avizul BNR pentru modificarea normelor interne de creditare.

"Modificarile legislative ale programului guvernamental "Prima casa" 4 au fost adoptate si, dupa publicarea in Monitorul Oficial a Ordinului comun al MFP si MECMA, Protocolul de Colaborare va putea fi semnat de catre Fond cu bancile participante. Plafonul alocat initial pentru 2011 a fost epuizat", au explicat reprezentantii Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, pentru Ziarul Financiar.

Premierul Emil Boc anunta, la inceputul lunii aprilie, ca editia a patra ar urma sa debuteze imediat dupa Paste, insa nici acum nu exista o perspectiva clara privind momentul la care bancile vor incepe sa vanda din nou credite ipotecare garantate de stat.

Pana acum doua doua banci, Banca Transilvania si CEC Bank, au transmis formal catre Fond intentia de a participa la "Prima casa" 4. Pe lista neoficiala s-au inscris insa si BCR, BRD, Alpha Bank, Bancpost si Millennium Bank.

"In prezent suntem in proces de actualizare a normelor interne, urmand semnarea noii conventii cu FNCGIMM, dupa publicarea modelului-cadru", spun reprezentantii CEC... mai mult


Miercuri, 11 Mai 2011, ora 10:45

Programul "Prima casa", greu accesibil pentru populatie

Programul "Prima casa", greu accesibil pentru populatie

Programul "Prima Casa" este foarte greu accesibil pentru marea majoritate a populatiei, iar efectele vor fi cunoscute abia peste sase luni, a declarat, pentru NewsIn, directorul Departamentului de Evaluare si Consultanta Imobiliara al Cushman & Wakefield, Dan Ionascu.

"O initiativa laudabila din partea Guvernului, ce poate fi caracterizata ca una de protectie sociala, sau ca o impulsionare a pietei imobiliare, momentan inghetata.

Ca masura de protectie sociala aceasta este bine venita pe fondul crizei, dar foarte greu accesibila pentru marea majoritate a populatiei. Din punct de vedere al deblocarii pietei, probabil, aceasta poate fi considerata o strategie buna, insa efectele secundare, pozitive sau negative, vor fi cunoscute abia peste sase luni" a spus Dan Ionascu.

El a adaugat ca acest program este dedicat unor anumite paturi ale populatiei, cu venituri de peste 4.500 lei pe luna, iar elementul care lipseste din acest program este pozitionarea strategica a produsului si calibrarea acestuia la nivelul investitional existent al pietei imobiliare.

"Suma oferita de 60.000 de euro este cu mult sub orice apartament de calitate intr-o zona semicentrala. Cu aceasta suma poate fi achizitionata doar o garsioniera sau un apartament de patru camere intr-unul din cartierele marginase ale Bucurestiului", a explicat reprezentantul Cushman & Wakefield.

Puterea de cumparare este oricum erodata

Acesta a mai spus ca, pe de alta parte, puterea de cumparare a populatiei... mai mult


Luni, 08 Iunie 2009, ora 14:36

5 comentarii
Alte articole despre: programul Prima Casa
Ghetea: BNR trebuie sa schimbe normele de creditare pentru "Prima Casa"

Ghetea: BNR trebuie sa schimbe normele de creditare pentru "Prima Casa"

Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) a declarat ca banca centrala ar trebui sa schimbe normele de creditare, piata fiind altfel blocata, mai ales avand in vedere programul "Prima casa".

"Normele sunt cele din vara anului trecut, cand aveam anumite obiective, de temperare a creditului. Nu se stia ca ar putea fi aceasta situatie", a declarat Ghetea, marti, citat de Mediafax.

Potrivit presedintelui ARB, conditia impusa de guvern de a plati un avans de 5% poate fi indeplinita de banci, dar doar in cazul clientilor cu venituri mari si cu un loc de munca stabil.

"Sunt tineri care lucreaza la multinationale, la societati mari romanesti, care au salarii mari. Si ei trebuie sa ia > ", a spus Ghetea.

Desi a declarat ca apreciaza initiativa guvernului, Radu Ghetea crede ca trebuie purtate discutii pentru a se ajunge la o forma clara a legii si pentru a analiza modul in care normele actuale ale BNR se "muleaza" pe o astfel de garantare. mai mult


Marti, 26 Mai 2009, ora 17:25

1 comentariu
Analisti: Normele BNR pot accentua criza imobiliara

Analisti: Normele BNR pot accentua criza imobiliara

Problemele existente pe piata imobiliara din Romania se vor acutiza in urmatoarea perioada, ca urmare a intrarii in vigoare a noilor norme de creditare, considera analistii.

Noua politica a Bancii Nationale va intarzia finalizarea unor proiecte imobiliare importante si va deermina o reduce semnificativa a numarului de tranzactii cu locuintele finalizate.

Chiar daca sunt afectati direct, reprezentantii companiilor imobiliare recunosc necesitatea implementarii noului regulament, dar considera ca acesta se va aplica diferit in cazul ceditelor imobiliare si a celor de consum.

"Ne asteptam ca bancile comerciale sa manifeste o prudenta mai mare in cazul acordarii creditelor de consum decat in cazul creditelor destinate achizitiilor imobiliare. Cu siguranta ca aplicarea normelor BNR va aduce o serie de schimbari si dosarele se vor solutiona cu mai mare greutate, cel putin o perioada de timp si acest lucru se va repercuta intr-o intarziere a finalizarii tranzactiilor" a precizat Simona Negoita, directorul diviziei de Credit Management al companiei imobiliare Regatta, citata de NewsIn.

In acceptiunea acesteia, inasprirea conditiilor de creditare nu va determina o scadere a cererii, ci doar va amana momentul achizitiilor.

La randul lor, analistii Colliers spun ca noua politica a BNR va afecta cu siguranta piata enduser-ilor (clienti finali, n.r.) pe sectorul rezidential, iar numarul tranzactiilor va fi afectat in mod direct de numarul creditelor acordate.

"Noile... mai mult


Miercuri, 27 August 2008, ora 23:35

3 comentarii
Alte articole despre: imobiliar, norme BNR, analisti, criza imobiliara

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  2. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  3. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  4. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  5. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  6. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  7. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  8. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  9. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  10. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii