primari consilier incompatibili ani

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
ANI: 13 fosti sau actuali alesi locali, gasiti incompatibili

ANI: 13 fosti sau actuali alesi locali, gasiti incompatibili

Alti 13 fosti sau actuali alesi locali, respectiv trei primari, trei viceprimari, sase consilieri locali si un consilier judetean, au fost gasiti incompatibili, ca urmare a exercitarii simultane de functii si calitati, informeaza Agentia Nationala de Integritate (ANI).

Astfel, potrivit ANI, Jozsef Nyako, primar al orasului Valea lui Mihai din judetul Bihor, a fost in incompatibilitate in perioada 20 iunie 2012 - 18 iunie 2014, intrucat, simultan cu functia de primar, a detinut-o si pe cea de administrator al unei societati comerciale.

In cazul lui Iulian Lica, primarul comunei Crangeni din Teleorman, inspectorii de integritate au constatat ca acesta, in perioada 21 iunie 2012 - 23 septembrie 2013, simultan cu functia de primar, a detinut si calitatea de comerciant persoana fizica in cadrul Lica N. Iulian Persoana Fizica Autorizata.

Decizie surprinzatoare a Curtii Constitutionale in cazul primarilor incompatibili, printre care si Iohannis

Despre Ion Voica, primarul comunei Sacelu din Gorj, ANI precizeaza ca acesta s-a aflat in incompatibilitate in perioada 3 mai 2011 - 25 iunie 2012, intrucat, simultan cu functia de primar, a detinut si calitatea de reprezentant al comunei in cadrul Adunarii Generale a Asociatilor SC Salubris Gilort SRL.

Un alt ales local gasit incompatibil este Ladislau Mod, viceprimar al comunei aradene Olari, care, in perioada 20 iulie 2012 - 20 decembrie 2013, a detinut si calitatea de comerciant persoana fizica in cadrul Mod Ladislau... mai mult


Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 18:48

Ilegalitate la Primaria Capitalei: Toti consilierii au fost amendati - afla de ce

Ilegalitate la Primaria Capitalei: Toti consilierii au fost amendati - afla de ce

Gabriel Pirvu, consilier general al Capitalei, a fost declarat incompatibil de instanta, decizia fiind definitiva inca din luna martie. Colegii sai nu doar ca nu l-au revocat, asa cum prevede legea, dar l-au si ales, joi, viceprimar. Asa ca ANI i-a amendat pe toti si ii ameninta cu plangeri penale.

Astfel, in iulie 2013, ANI a anuntat ca Pirvu a fost incompatibil in perioada 5 mai 2010 - 2 mai 2011, pentru ca a fost simultan atat consilier general, cat si administrator - membru in Consiliul de Administratie al Societatii Nationale a Sarii SA Bucuresti.

Curtea de Apel Bucuresti a confirmat raportul ANI, iar decizia a ramas definitiva, prin necontestare, astfel incat dupa data de 26 martie 2014, Gabriel Pirvu trebuia revocat din functie, conform legii.

ANI a cerut, inca din data de 18 august, aplicarea sanctiunii disciplinare. Pentru ca Pirvu nu a fost revocat, toti cei 51 de consilieri generali au fost amendati, in 2 septembrie, de ANI, cu amenda maxima - 2.000 de lei, informeaza Mediafax.

Mai mult, presedintele ANI, Horia Georgescu, a declarat ca, daca amenzile nu vor fi platite, consilierii se vor alege cu plangeri penale.

Dupa doar doua zile, Gabriel Pirvu, exclus din PDL, a fost ales viceprimar de noua majoritate formata in CGMB din PSD, PC si PP-DD.

Conform sursei citate, votul a fost dat de 27 de consilieri municipali din noua majoritate, reprezentantii PDL si PNL parasind sala de consiliu. mai mult


Vineri, 05 Septembrie 2014, ora 20:22

2 comentarii
Primarul si viceprimarul din Bran, in incompatibilitate si conflict de interese

Primarul si viceprimarul din Bran, in incompatibilitate si conflict de interese

Primarul comunei Bran, Gheorghe Hermeneanu, a fost gasit in incompatibilitate intrucat detine si calitatea de comerciant persoana fizica autorizata, dar si in conflict de interese, dupa ce si-a angajat fiul la primarie, iar viceprimarul a fost de asemenea in incompatibilitate, potrivit ANI.

Gheorghe Hermeneanu se afla in stare de incompatibilitate incepand cu data de 17 iunie 2008, intrucat, simultan cu functia de primar al comunei Bran, judetul Brasov, detine si calitatea de comerciant persoana fizica autorizata, membru al Intreprinderii familiale Maria Hermeneanu, incepand cu data de 30 martie 2004, precizeaza Agentia Nationala de Integritate (ANI).

Astfel, edilul comunei Bran nu a respectat dispozitiile art. 87, alineatul 1, litera g din Legea nr. 161/2003, potrivit caruia "functia de primar este incompatibila cu calitatea de comerciant persoana fizica" si cele ale articolului 91, alineatul 3 din Legea nr. 161/2003, potrivit carora "alesul local poate renunta la functia detinuta inainte de a fi numit sau ales in functia care atrage starea de incompatibilitate sau in cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea in functie".

Nou val de alesi locali acuzati de incompatibilitate

De asemenea, intrucat Gheorghe Hermeneanu a semnat si aprobat, in calitate de primar al comunei Bran, dispozitia prin care fiul sau a fost incadrat, pe durata determinata, pe postul de consilier la Compartimentul Proiecte Comunitare din cadrul Primariei Comunei Bran, acesta a incalcat si... mai mult


Luni, 12 Mai 2014, ora 15:34

1 comentariu
Rosca Stanescu, ingrijorat de numarul mare de primari incompatibili: Va exista un vid de putere

Rosca Stanescu, ingrijorat de numarul mare de primari incompatibili: Va exista un vid de putere

Senatorul Sorin Rosca Stanescu considera ca numarul primarilor si consilierilor locali pe care Agentia Nationala de Integritate (ANI) ii califica drept incompatibili este "alarmant de mare", ajungand la aproape 2.000.

Intr-o postare de luni de pe blogul sau personal, Sorin Rosca Stanescu afirma ca, potrivit ANI, Romania este condusa 'aproape exclusiv de alesi neintegri, corupti'.

"In Romania, numarul primarilor si consilierilor locali pe care Agentia Nationala de Integritate ii califica drept incompatibili este alarmant de mare. Ne apropiem galopant de 2.000. Si procesul va continua. Vom afla, in curand, ca aproape toti alesii locali sunt certati cu legea. Pana sa vedem care este realitatea, aparenta ne condamna. Conform ANI, suntem un stat condus aproape exclusiv de alesi neintegri. Cu alte cuvinte, corupti", afirma Sorin Rosca Stanescu.

Totodata, liberalul atrage atentia ca prin aplicarea legilor referitoare la persoanele publice din administratia locala aflate in stare de incompatibilitate ar putea fi creat 'un vid de putere' ce ar putea fi combatut doar prin organizarea unor alegeri anticipate in localitatile vizate.

"Daca in conformitate cu legea ANI, toti cei gasiti incompatibili vor trebui sa se retraga din post si sa nu mai ocupe niciun fel de demnitate publica cativa ani, atunci, in curand, in Romania va exista un vid de putere. Ar trebui, cu alte cuvinte, organizate foarte repede, din nou, aproape in toate localitatile, alegeri pentru alti primari si... mai mult


Luni, 12 August 2013, ora 14:56

14 comentarii
Primar PDL, despre miile de alesi incompatibili: Superficialitate, interese, prostie si neglijenta

Primar PDL, despre miile de alesi incompatibili: Superficialitate, interese, prostie si neglijenta

Peste o mie de alesi locali au fost prinsi de ANI in incompatibilitate si risca sa isi piarda functiile, motiv pentru care premierul Ponta e gata sa schimbe legea ca sa ii scape basma curata. Dorin Florea (foto), primar la Targu Mures din anul 2000, spune ca asistam la un "comportament comunist" al celor care "cred ca politica se face ca sa scapi sau ca sa fii deasupra legii".

Ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea, a recunoscut ca se pregateste o ordonanta de urgenta prin care li se va permite primarilor si presedintilor de consilii judetene sa faca parte din adunarile generale ale actionarilor (AGA) si din consiliile de administratie ale companiilor de interes local.

Mizele sunt enorme: baronii locali vor putea controla personal afaceri de milioane de euro, iar alesii locali prinsi de ANI in incompatibilitate nu isi vor mai pierde functiile, asa cum prevede legea acum.

La randul sau, premierul Ponta a justificat decizia spunand ca aproape jumatate din primarii tarii au probleme de incompatibilitate. "Ce facem? Facem alegeri in toata tara? Nu cred ca e o idee buna", a declarat el.

Le Monde: Alesii locali din Romania nu-si refuza nimic

In replica, expertul anticoruptie Laura Stefan a declarat intr-un interviu acordat Ziare.com ca situatia de incompatibilitate in care se afla primarii s-a facut cu buna stiinta, pentru ca ei au incalcat o norma existenta inca din 2003, adoptata de guvernul Nastase ca parte a pachetului anticoruptie, mergandu-se pe... mai mult


Luni, 05 August 2013, ora 20:40

8 comentarii
Ponta: Jumatate din primarii tarii, declarati incompatibili de ANI - trebuie gasita o solutie

Ponta: Jumatate din primarii tarii, declarati incompatibili de ANI - trebuie gasita o solutie

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Sibiu, ca jumatate di primarii si consilierii din Romania au fost declarati incompatibili de ANI si au procese in instanta, drept care vrea o discutie cu Agentia Nationala de Integritate si cu reprezentantii Comisiei Europene, pentru a gasi o solutie legislativa corecta.

"E in toata tara situatia. In primul rand vreau sa vad care este decizia instantelor, pentru ca stiu ca au contestat in instanta toti alesii locali. E o situatie undeva la mijloc, in sensul in care nu e vorba de reprezentarea unor interese private, ci de interese publice. Vedem ce decid instantele de judecata, discutam si cu cei de la Agentia Nationala de Integritate si Comisia Europeana si in mod sigur trebuie sa gasim o solutie", a spus Victor Ponta, potrivit Money.ro, care preia Mediafax.

Premierul a mai spus ca nu va fi vorba despre o solutie unilaterala a Guvernului, avand in vedere ca ar trebui organizate alegeri in prea multe zone din tara.

"Nu va fi o solutie unilaterala a Guvernului, dar nici nu pot sa spun ca jumatate din primarii Romaniei o sa fie declarati incompatibili. Si ce facem? Facem alegeri in toata tara? Nu cred ca e o idee buna", a explicat Ponta.

4 alesi locali prinsi in incompatibilitate de ANI

Unul dintre primarii declarati incompatibili si care se judeca in prezent cu ANI este primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis. Acesta a spus ca spera sa castige si acest proces cu ANI, dupa ce a mai castigat unul. mai mult


Vineri, 26 Iulie 2013, ora 11:47

31 comentarii
Zece alesi locali, printre care doi primari, declarati incompatibili

Zece alesi locali, printre care doi primari, declarati incompatibili

Agentia Nationala de Integritate a constatat existenta starii de incompatibilitate in cazul a zece alesi locali, primari, viceprimari, consilieri judeteni si locali, printre care si edilul din municipiul Ramnicu Sarat, Viorel Holban.

Starea de incompatibilitate a intervenit ca urmare a exercitarii simultane a mai multor functii si calitati, contrar prevederilor legale, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul ANI.

Viorel Holban, primar al municipiului Ramnic Sarat, din judetul Buzau, s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 29 ianuarie 2009 - 28 mai 2009, intrucat a exercitat, simultan, functia de primar al orasului, dar si calitatea de reprezentant al municipiului in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor S.C. "Compania de Apa" S.A. Buzau.

Ilie Berghezan, primarul comunei Ludos, din judetul Sibiu, se afla in stare de incompatibilitate incepand cu data de 27 octombrie 2008, intrucat exercita, simultan, functia de primar si calitatea de reprezentant al comunei Ludos in Adunarea Generala a Actionarilor in cadrul S.C. APA CANAL S.A. SIBIU.

Primarul Buzaului, Constantin Boscodeala, incompatibil

Elena Madalina Obada, viceprimar al orasului Fundulea, din judetul Calarasi, s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioadele 31 martie 2010 - 13 iulie 2010 si 25 octombrie 2010 - 21 iunie 2012, intrucat a exercitat simultan, functia de viceprimar, calitatea de reprezentant asociatie familiala in cadrul OBADA ELENA MADALINA AF si calitatea de... mai mult


Vineri, 19 Iulie 2013, ora 17:16

Deputat PSD, acuzat de incompatibilitate - ANI cere demiterea

Deputat PSD, acuzat de incompatibilitate - ANI cere demiterea

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a inaintat Camerei Deputatilor un raport potrivit caruia deputatul Florin Paslaru se afla in stare de incompatibilitate, act necontestat de parlamentar, astfel ca se impune eliberarea din functia publica detinuta, in acest caz fiind sesizat si Parchetul ICCJ.

Raportul de evaluare emis de Agentia Nationala de Integritate la data de 7 noiembrie 2011, prin care s-a constatat incalcarea de catre Florin Costin Paslaru, deputat PSD de Galati, a dispozitiilor legale privind regimul juridic al conflictelor de interese in materie administrativa, a ramas definitiv prin necontestare, potrivit art. 22, alin. 1 si 2 din Legea 176/2010.

Avand in vedere ramanerea definitiva a raportului de evaluare, Agentia Nationala de Integritate a solicitat, in temeiul dispozitiilor art. 23 din Legea 176/2010, introducerea actiunii in constatarea nulitatii absolute a contractelor incheiate de catre Florin Costin Paslarucu incalcarea obligatiilor legale privind conflictul de interese.

Director din Primaria Capitalei, acuzat de incompatibilitate si fals in declaratii

Potrivit legii, in cazul unui conflict de interese, daca au legatura cu situatia de conflict de interese, toate actele juridice sau administrative incheiate direct sau prin persoane interpuse, cu incalcarea obligatiilor legale privind conflictul de interese, sunt lovite de nulitate absoluta.

"Actiunea in constatarea nulitatii absolute a actelor juridice sau administrative incheiate cu... mai mult


Joi, 15 Martie 2012, ora 16:25

1 comentariu
Consilier la Primaria Bucuresti, gasit incompatibil de ANI

Consilier la Primaria Bucuresti, gasit incompatibil de ANI

Un consilier in cadrul Consiliului General al Primariei Municipiului Bucuresti a fost declarat incompatibil cu functia sa de catre Agentia Nationala de Integritate (ANI).

"ANI a constatat incalcarea legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre domnul Forascu Vasile, consilier general in cadrul Consiliului General al Primariei Municipiului Bucuresti. Exista indicii referitoare la posibila savarsire de catre domnul Forascu Vasile a infractiunii de fals in declaratii, prevazuta si pedepsita de art. 292 din Codul Penal al Romaniei", se arata intr-un comunicat al ANI.

ANI a demarat cercetarile cu privire la Forascu Vasile in 2010, iar in urma verificarilor s-a constatat ca acesta, desi este consilier in CGMB din 2004, are si functia de administrator (incepand cu 1994) si asociat (incepand cu 1998) la S.C. Cotroceni S.A..

In plus, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a incheiat un contract de prestari servicii cu societatea respectiva, reinnoit ulterior prin sase acte aditionale.

Forascu nu a mentionat in declaratile de avere veniturile obtinute impreuna cu familia din 2004, 2005 si 2006, si in nicio declaratie nu a mentionat veniturile obtinute din dividende in perioada 2004-2008, in cuantum de peste un milion de lei.

ANI concluzioneaza ca Forascu s-a aflat in stare de incompatibilitate si a dispus sesizarea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti, pentru infractiunea de fals in declaratii.

(L.S.) mai mult


Marti, 21 Iunie 2011, ora 13:27

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba