prime bugetari

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Bani pentru unii bugetari de la Guvernul Ponta, in campanie electorala

Bani pentru unii bugetari de la Guvernul Ponta, in campanie electorala

Bugetarii care au castigat in instanta plata unor drepturi salariale ar putea primi banii mai repede, potrivit unul proiect care se va discuta, marti, in sedinta de Guvern.

Masura se afla in prima lectura pe masa Executivului, ceea ce inseamna ca nu va fi adoptata in aceasta saptamana.

"Proiect de ordonanta de urgenta privind unele masuri bugetare referitoare la plata sumelor prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar (prima lectura) ", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com ce contine actele normative care ar putea fi incluse pe agenda sedintei.

Astfel, bugetarii care si-au obtinut drepturile salariale in instanta ar putea primi in decembrie platile programate initial pentru 2015 si 2016.

Realitatea TV informeaza ca de aceasta masura vor beneficia 30.000 de persoane, iar sumele alocate ajung la 5,6 miliarde de lei, bani alocati pentru investitii, care nu au fost cheltuiti.

Executivul a stabilit, la finalul anului 2012, ca drepturile salariale castigate in instanta de unii bugetari sa fie achitate esalonat, pe mai multi ani.

Ce efect nedorit de Guvern va avea acordarea platilor restante catre bugetari

Masura vine si in ajutorul Guvernului

Aceasta masura ar putea elibera resurse pentru bugetul de anul viitor, mai ales ca in primele zece luni s-a inregistrat excedent bugetar, dupa cum a explicat recent guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Ideea a fost... mai mult


Marti, 11 Noiembrie 2014, ora 12:14

1 comentariu
Ce efect nedorit de Guvern va avea acordarea platilor restante catre bugetari

Ce efect nedorit de Guvern va avea acordarea platilor restante catre bugetari

Guvernul trebuie sa acorde bugetarilor platile restante, iar acest lucru va pune presiune pe tinta de deficit.

Concret, pe langa anvelopa salariala oficiala definita drept "plafonul nominal al cheltuielilor de personal, aferente bugetului general consolidat, stabilit la nivelul de 47,8 miliarde lei, respectiv 7,3% din PIB", statul a alocat inca aproximativ 0,3% din PIB pentru a achita drepturile castigate in instanta de catre salariatii afectati de diminuarea cu 25% a drepturilor salariilor efectuata la mijlocul lui 2010.

Sistemul de plata a drepturilor salariale restante stabilite prin hotarari judecatoresti devenite executorii prevede ca, in primul an de la data la care hotararea devine executorie, sa se achite doar 5%.

Restul ar urma sa fie platit in etape pana in al cincilea an. In al doilea an va fi platita 10% din valoarea titlului, iar in al treilea an astfel calculat vor mai fi acordate inca 25%.

Astfel, de-abia in acest an (dar la un numar relativ mic de cazuri fata de cel care vor fi inregistrate pana la finalizarea acestor actiuni in justitie) avem de-a face cu prima crestere procentuala semnificativa. Or, daca primii 40% din bani sunt achitati in primii trei ani, restul de 60% vor achitati in urmatorii doi ani, dupa cum urmeaza: alti 25% in al patrulea an si 35% in al cincilea an.

In traducere, vom asista la o presiune semnificativa din acest motiv pe bugetele din 2015 (aflat deja in afara termenului legal de intocmire si punere in discutie) si... mai mult


Marti, 04 Noiembrie 2014, ora 10:08

4 comentarii
Guvernul a aprobat rectificarea bugetara: Cine primeste bani in plus

Guvernul a aprobat rectificarea bugetara: Cine primeste bani in plus

Guvernul a aprobat, marti, a doua rectificare bugetara din acest an, iar premierul Victor Ponta a explicat unde au mers banii.

"Am asigurat toate resursele pentru ca tintele stabilite prin obligatiile europene sa fie atinse. De asemenea, asiguram toate obligatiile fundamentale ale statului: salarii, pensii si sprijin social", a sustinut prim-ministrul, intr-o conferinta de presa.

Rectificare bugetara: Guvernul ia de la Educatie si Presedintie si da la Servicii

Victor Ponta a tinut sa sublinieze faptul ca, in primele 9 luni ale anului, incasarile au depasit previziunile pe care au fost fundamentate bugetul pe 2014.

"Acest lucru s-a realizat printr-o actiune a ANAF, a Directiei Antifrauda, a Politiei si Parchetului, care au contribuit la combaterea evaziunii fiscale. S-au vazut primele efecte ale noii legi a insolventei, s-a realizat o reducere si o simplificare a sistemului de taxe si impozite, iar reforma ANAF incepe in sfarsit sa dea roade. Important e ca romanii au muncit, firmele cinstitie si-au paltit darile", a continua Ponta.

De asemenea, ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a anuntat ca prin rectificarea bugetara a fost acoperit si golul lasat la buget de reducerea CAS cu 5% la angajator, lege promulgata de curand de presedintele Traian Basescu.

Ponta a explicat cine primeste bani in plus

- Ministerul Educatiei: 140 milioane de lei, destinati "pentru plata hotararilor judecatoresti, va amintiti ca profesorii au dat statul in judecata, iar 50 de... mai mult


Marti, 30 Septembrie 2014, ora 14:32

29 comentarii
In prag de alegeri, primarii primesc de la guvern peste 2 miliarde de lei. Se iau bani de la fondurile UE

In prag de alegeri, primarii primesc de la guvern peste 2 miliarde de lei. Se iau bani de la fondurile UE

Cu numai o luna inainte de alegerile prezidentiale, primarii vor primi peste 2 miliarde de lei la rectificarea bugetara ce va avea loc saptamana viitoare. Banii vor fi luati, in mare parte, din cofinantarea fondurilor atrase de la UE.

Astfel, potrivit proiectului de rectificare bufetara, primarii ar urma sa primeasca peste 1,16 miliarde lei, prin suplimentarea sumelor defalcate din TVA, la care se adauga inca 1 miliard de lei (prin PNDL), informeaza Mediafax.

Executivul argumenteaza ca banii sunt necesari pentru desfasurarea normala a activitatii unitatilor administrativ-teritoriale, pana la finele anului.

Sumele alocate la rectificare pentru primari sunt mult mai mari decat cele alocate in 2013, cand Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a primit circa 300 de milioane lei la cele doua rectificari care au avut loc. In schimb, primarii au mai primit sume mari de bani, peste 1 miliard de lei, la rectificarea din 2012, inainte de alegerile parlamentare.

Unde se duc banii

Din cele peste 2 miliarde de lei primiti suplimentar la rectificare, 50,6 milioane lei ar urma sa mearga la finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetelor, 194,5 milioane lei la finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor si municipiului Bucuresti si 542 milioane lei vor satisface "solicitarile unitatilor administrativ-teritoriale si a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice". In... mai mult


Duminica, 28 Septembrie 2014, ora 09:10

14 comentarii
Amnistia fiscala, extinsa la toti bugetarii - cine a luat bani pe nedrept nu ii mai da inapoi Update

Amnistia fiscala, extinsa la toti bugetarii - cine a luat bani pe nedrept nu ii mai da inapoi Update

Amnistia fiscala a fost extinsa, luni seara, dupa un vot in plenul Senatului, de la angajatii din invatamant la toti bugetarii care au obtinut venituri salariale pe nedrept, din cauza unor calcule gresite ale functionarilor publici, nereguli constatate de catre Curtea de Conturi.

Mai exact, potrivit proiectului de lege privind amnistia fiscala, care contine amendamentele adoptate luni seara in plenul Senatului, toti bugetarii care au primit sporuri sau alte venituri salariale pe nedrept sunt scutiti de la inapoierea banilor luati in plus catre stat.

Amendamentul ii apartine presedintelui Comisiei de Munca din Senat, Liviu Pop, care a propus, luni seara, in sedinta ordinara a plenului Parlamentului, mai multe modificari ale initiativei legislative.

PSD vrea sa extinda amnistia fiscala - mamele si pensionarii care au returnat banii sa-i primeasca inapoi

Printre acestea s-a numarat si extinderea amnistiei fiscale pentru mame si pensionari, amendament care prevede ca persoanele care au apucat sa returneze din banii primiti pe nedrept vor primi sumele respective inapoi. Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.

Luni seara, presa a relatat numai despre inapoierea banilor mamelor si pensionarilor care au returnat statului sumele primite pe nedrept, insa nu si despre scutirea tuturor bugetarilor de la plata sporurilor primite pe fondul unor greseli de calcul sau interpretare a legii, intrucat senatorii nu au facut precizari legate de cea de-a doua... mai mult


Marti, 02 Septembrie 2014, ora 13:10

30 comentarii
Boc, din China: Nu taiem niciun leu din ceea ce primesc bugetarii si pensionarii

Boc, din China: Nu taiem niciun leu din ceea ce primesc bugetarii si pensionarii

Premierul Emil Boc a precizat, vineri, ca Strategia Fiscal Bugetara nu presupune taierea pensiilor sau a salariilor bugetarilor.

"Strategia Fiscal Bugetara nu taie nici un leu din ceea ce primesc bugetarii si pensionarii", a precizat premierul, in cadrul unei declaratii facute in China, transmisa de B1TV.

Emil Boc a subliniat ca strategia este in "concordanta cu angajamentele Romaniei fata de Fondul Monetar International si Uniunea Europeana".

Totodata, seful Executivului a tinut sa precizeze ca se va face o evaluare a contextului international si se va stabili daca Romania dispune de banii necesari, astfel incat, in 2012, sa fie acordate aceste drepturi.

Guvernul ingheata unele pensii pana in 2014 si elimina tichetele de masa si primele

"Urmeaza ca in perioada urmatoare, in functie de evolutiile economice internationale si interne, sa stabilim concret prevederile salariale pentru bugetul din 2012", a mai spus Emil Boc.

Guvernul a anuntat, joi, ca va bloca pana in anul 2014 majorarea unor pensii, programata prin Legea pensiilor sa fie aplicata anul viitor. De asemenea, Guvernul va sista pana in anul 2014 acordarea tichetelor de masa, cadou si de vacanta.

Executivul motiveaza amanarea majorarii pensiilor spunand ca lipsa unui "cadru sustenabil" de aplicare a legii va creste deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat si poate avea consecinte grave in plata drepturilor sociale.

Noua lege a pensiilor, adoptata de Guvern si intrata in vigoare la 1... mai mult


Vineri, 12 August 2011, ora 13:22

3 comentarii
Prime de peste un miliard de lei pentru bugetari, in 2009: Finantele, pe primul loc

Prime de peste un miliard de lei pentru bugetari, in 2009: Finantele, pe primul loc

Peste un miliard de lei, adica aproximativ 270 de milioane de euro, au fost, in 2009, fondurile de stimulente ale institutiilor publice.

Aproape 80 la suta din totalul stimulentelor, adica 890 de milioane de lei, le-au luat angajatii Ministerului Finantelor. Pe locul doi, cu 213 milioane, se situeaza Ministerul Muncii. Urmeaza Ministerul Mediului cu aproape 14 milioane de lei, Ministerul Sanatatii cu 3,8 milioane si Secretariatul General al Guvernului cu 2,7 milioane, scrie Cotidianul.

Angajatii de la celelalte institutii au primit stimulente de ordinul sutelor sau zecilor de mii de lei. Printre acestea, Curtea de Conturi cu aproape 1 milion de lei, Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Justitiei cu aproximativ 700.000 de lei fiecare. Printre "codasii" primelor se numara Inalta Curte de Casatie si Ministerul Educatiei.

Iata primele bugetarilor, in 2009:

Ministerul Finantelor Publice - 890,73 milioane de lei
Ministerul Muncii - 213,26 milioane de lei
Ministerul Mediului - 13,99 milioane de lei
Ministerul Sanatatii - 3,89 milioane de lei

Secretariatul General al Guvernului - 2,72 milioane de lei
Curtea de Conturi - 0,98 milioane de lei
Ministerul Justitiei - 0,73 milioane de lei
Ministerul Administratiei si Internelor - 0,72 milioane de lei

Ministerul Public - 0,13 milioane de lei
Ministerul Educatiei - 0,04 milioane de lei
Inalta Curte de Casatie - 0,01 milioane de lei

TOTAL: 1,12 miliarde de lei mai mult


Vineri, 14 Mai 2010, ora 09:58

21 comentarii
Prime si sporuri de peste 1,7 miliarde lei pentru bugetari

Prime si sporuri de peste 1,7 miliarde lei pentru bugetari

In bugetul pe 2010 sunt prevazute sume importante pentru primele si sporurile bugetarilor, in timp ce sute de mii de angajati sunt amenintati cu disponibilizarile.

Cele 15 ministere vor cheltui anul acesta doar pentru plata angajatilor peste 13 miliarde de lei. Din aceasta suma, aproape 13 procente vor fi directionate pentru salarii de merit, prime de vacanta, fond de premii si alte sporuri. Asta inseamna ca peste 1,7 miliarde de lei, adica echivalentul a peste 400 de milioane de euro sunt prevazute doar pentru a recompensa salariatii cu prime si sporuri, relateaza Realitatea TV.

In plus, bugetarii din ministere se vor bucura in 2010 de salarii de merit in valoare de peste 127 de milioane de lei. Trei ministere nu au prevazute in buget salarii de merit, iar acestea sunt: Ministerul Economiei, Ministerul Mediului si Ministerul Finantelor.

La capitolul prime de vacanta, sumele prevazute in buget sunt de peste 264 de milioane de lei. In topul salariatilor care vor primi prime de vacanta sunt angajatii MAI, dupa care urmeaza cei din Ministerul Justitiei si cel de Finante.

Bugetul pe 2010 mai include peste 450 de milioane de lei intr-un fond de premii destinat angajatilor.

Potrivit sursei citate. autoritatile au spus ca au fost nevoite sa aloce bani pentru prime sau sporuri pentru ca, in cazul unor institutii, acestea au fost castigate in instanta de bugetari. In plus, salariile de merit trebuie acordate pana isi incheie perioada prevazuta in contracte. mai mult


Marti, 02 Februarie 2010, ora 22:49

1 comentariu
Praf de restructurare in ochii electoratului

Praf de restructurare in ochii electoratului

Premierul Emil Boc ne-a anuntat, din nou, marea restructurare pe post de liposuctie pentru statul obez.

Asadar, pana pe 1 august, demnitarii trebuie sa reduca 20% din aparatul lor de lucru. Totodata, a fost luata decizia politica, a cata oara?, de reducere a numarului agentiilor guvernamentale care ar urma sa fie injumatatite, prin, atentie!, comasare.

Si, ca sa ducem austeritatea pana la capat, bugetarii nu vor mai primi pana la sfarsitul anului primele de vacanta, evident este vorba despre ghinionistii care nu le-au primit pana acum.

Emil Boc ne livreaza astfel inca o sarja de jumatati de masura pe post de reforma, un simulacru care ar putea pacali o parte din opinia publica, dar nu va provoca decat o ridicare de sprancene a expertilor FMI. Sa le luam pe rand.

Cele 400 de salarii care salveaza bugetul

Daca ne amintim bine, reducerea aparatului de lucru al ministerelor a mai fost anuntata de premier de cel putin doua ori si tot cu termene fixe pentru ministri. De fiecare data termenul a trecut in cea mai mare discretie si, evident, fara vreun efect. De aceasta data, cine nu se supune pleaca acasa, ameninta Emil Boc.

Si, cu siguranta, ministrii, aproape toti baroni sau oameni ai baronilor din partide, nu mai pot de frica. Premierul insusi stie foarte bine ca nu are nicio sansa sa revoce vreun ministru al PSD fara sa starneasca un adevarat tsunami pe care, cu siguranta, nu si-l doreste in acest moment. Ma tem ca nici unii dintre demnitarii PD-L nu-i sunt... mai mult


Vineri, 17 Iulie 2009, ora 14:26

39 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Noua Barbie are vergeturi si acnee (Foto)
  2. Ai camere de supraveghere video? Poti fi spionat pe un site din Rusia
  3. Cel mai mare organism viu din lume are 10 kilometri patrati (Foto)
  4. Un caine, primar in San Francisco
  5. America, in Evul Mediu: Sant cu apa la Casa Alba?
  6. Fenomen misterios pe cerul Rusiei: Nimeni nu stie ce s-a intamplat (Video)
  7. O vedeta TV a purtat acelasi costum in fiecare zi, timp de un an - ce a vrut sa demonstreze
  8. Motivul incredibil pentru care un barbat a divortat in noaptea nuntii
  9. Putin si Obama, moment tandru cu ursi koala
  10. Provocare neobisnuita: Cauta acul dintr-un car cu fan (Video)