primii oameni

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Sunt oamenii descendentii lui Adam si Eva? S-au descoperit urmele lor genetice

Sunt oamenii descendentii lui Adam si Eva? S-au descoperit urmele lor genetice

Oamenii de stiinta au descoperit urmele genetice ale lui Adam si Eva. Primii oameni primitivi au transmis o linie genealogica pana in ziua de astazi, asa ca originile noastre se pierd in urma cu aproximativ 135.000 de ani.

Constatarile cercetatorilor au aparut in revista Science si provin de la cea mai completa analiza a cromozomului Y, specifica sexului masculin, facuta pana acum, potrivit Live Science.

Aceste noi rezultate rastoarna cercetarile anterioare, care aratau ca cel mai recent stramos al omului, dintre barbati, a trait in urma cu doar 50.000 - 60.000 de ani.

Cercetatorii care au efectuat studiul considera ca oamenii moderni au parasit Africa acum 60.000 - 200.000 de ani, iar mama "tuturor femeilor" a aparut in Africa de Est.

Carlos Bustamante, co-autor al studiului, de la Universitatea Stanford, California, si colegii sai au analizat intregul genom al cromozomului Y de la 69 de barbati din sapte populatii reprezentative de la nivel mondial, din Africa si pana in Siberia.

Echipa a concluzionat ca toti barbatii din acest esantion de la nivel mondial au in comun un singur stramos de sex masculin, care a trait in Africa in urma cu aproximativ 125.000 - 156.000 de ani.

Acesti oameni primitivi nu au trait in acelasi moment cu Adam si Eva, amintiti in Biblie. Ei nu au fost primii oameni moderni, ci au facut parte din cei doua mii de oameni din acel timp care au transmis o linie genetica masculina sau feminina, neintrerupta pana in ziua de astazi. mai mult


Vineri, 02 August 2013, ora 16:24

13 comentarii
Bolile oamenilor, in urma cu 5.000 de ani - vezi de ce suferea Omul Gheturilor

Bolile oamenilor, in urma cu 5.000 de ani - vezi de ce suferea Omul Gheturilor

In urma cu peste un an, oamenii de stiinta au descrifrat genomul lui Otzi, Omul Gheturilor, cea mai veche mumie pastrata in gheata. Astfel s-a aflat si ce suferinte avea acesta.

Conform studiului realizat de o echipa internationala de oameni de stiinta, Otzi, gasit in 1991 in Alpi, langa granita dintre Italia si Austria, avea arterele rigidizate, suferind deja de arterioscleroza (din cauza depozitelor de calciu), carii si risc de boli cardiovasculare. Asta, cu toate ca era un individ activ, departe de a fi obez la cele 50 de kilograme ale sale - masura 1,60 metri.

Pentru ca nu avea factorii de risc din prezent pentru bolile cardiovasculare, se crede ca avea o predispozitie genetica la acest tip de afectiuni. Descoperirea este importanta deoarece aduce in lumina noi potentiale cauze ale bolilor cardiovasculare, care nu au legatura cu stilul de viata modern.

In plus, in corpul sau au fost descoperite urme ale bacteriei Borrelia, vinovata de aparitia bolii Lyme (transmisa de obicei de capuse), cea mai veche dovada a bolii.

In plus, el apartine unei populatii care a disparut de pe teritoriul Europei, dupa cum se mentioneaza intr-un raport publicat de jurnalul Nature. Era saten, avea grupa de sange 0 si intoleranta la lactoza.

Indivizii precum Otzi proveneau din Orientul Mijlociu si dispuneau de aceeasi mostenire genetica pe care o are populatia care traieste in zilele noastre in Corsica si in Sardinia.

In urma cu un an, doi artisti olandezi au reusit, cu... mai mult


Joi, 01 Martie 2012, ora 14:22

1 comentariu
Cum vorbeau primii oameni

Cum vorbeau primii oameni

Dupa unii lingvisti, toate limbile provin dintr-o proto-limba dezvoltata cu 50.000 de ani in urma. Nu se stie insa cum suna aceasta limba si ce structura avea.

Doi lingvisti din afara mainstreamului stiintific spun ca au reusit sa scoata la lumina cate ceva din aceste necunoscute. Merrit Ruhlen si Murray Gell-Mann au creat un arbore genealogic pentru 2.200 de limbi, vii si moarte, avand ca puncte de legatura folosirea unor sunete similare pentru aceleasi intelesuri.

Majoritatea limbilor moderne folosesc propozitii de tipul subiect-verb-obiect de tipul: Ana are mere. Majoritatea limbilor moarte, cum e latina, au propoztii de tip subiect-obiect-verb: Ana mere are.

In arborele creat de cei doi, limbile subiect-verb-obiect descind din cele de tip subiect-obiect-verb, dar niciodata invers, de unde concluzia s-ar putea trage ca prima limba era construita pe propozitii de tip subiect-obiect-verb.

Citeste mai mult despre Cum vorbeau primii oameni pe Think Outside The Box. mai mult


Joi, 13 Octombrie 2011, ora 23:24

6 comentarii
Fosile ale primilor oameni moderni, descoperite in Ucraina

Fosile ale primilor oameni moderni, descoperite in Ucraina

Arheologii au descoperit pe teritoriul Ucrainei ramasite ale omului modern de acum 32.000 de ani, unele dintre cele mai vechi din Europa.

In pestera Buran-Kaya au fost descoperite, pe langa fosile umane, oase si dinti, ustensile folosite de acestia, ornamente din fildes, dar si ramasite ale mai multor animale, relateaza BBC.

Interesant este ca fosilele umane prezinta semne care arata faptul ca au fost curatate de carne, in cadrul unui ritual de curatare ori purificare, si nu pentru ca cea din urma sa fie consumata, dupa cum se mentioneaza in jurnalul PLoS One. Pentru indepartea carnii au fost folosite unelte din piatra. In timp ce in cazul animalelor era indepartata si maduva spinarii, in cazul oamenilor, aceasta a fost lasata, fara a se cunoaste motivatia acestui gest.

Locul in care au fost descoperite fosilele a fost gasit in 1991. De atunci insa, circa 200 de oase umane au fost dezgropate, concluzionandu-se ca acestea apartin unora dintre primii oameni moderni, din specia Homo sapiens sapiens, care, cel mai probabil, faceau parte din cultura gravetiana, care s-a intins pe intregul continent european.

Numele acestei culturi vine de la un sit descoperit in Franta, La Gravette, unde aceasta cultura a fost in premiera studiata.

Cei care traiau in acea perioada foloseau oase de mamut pentru a-si face corturi, explica Clive Finlayson, director de muzeu. Potrivit acestuia, cultura gravetiana este cea care ne defineste ca si oameni moderni.

Din punctul sau de... mai mult


Miercuri, 22 Iunie 2011, ora 23:00

Primii oameni s-au mutat in nordul Europei inainte de a folosi focul

Primii oameni s-au mutat in nordul Europei inainte de a folosi focul

O trecere in revista a informatiilor adunate din 141 de situri arheologice din Europa a aratat ca focul nu era folosit pana acum 400.000 de ani. Cu toate acestea, primii oameni au sosit in Europa mult mai devreme.

Exista dovezi ale prezentei lor aici si mai vechi de un milion de ani. Intr-un sit din nord-estul regiunii engleze Norfolk s-au gasit mai multe dovezi, ustensile din piatra, datand de peste 800.000 de ani, relateaza LiveScience.

Dovezi ale folosirii focului in Europa, mai vechi de 400.000 de ani, nu exista, au conchis cercetatorii de la Universitatea olandeza Leiden si cei de la Universitatea Colorado. Iar dovezi ale utilizarii acestuia se regasesc in doua situri, unul din Germania, un altul din Anglia. In total, in Europa exista 119 situri unde exista dovezi ale folosirii focului, toate locuite acum aproximativ 400.000 de ani de omul de Neanderthal.

Concluzia este surprinzatoare, pentru ca alti cercetatori cred ca omul imblanzise focul cu mult mai devreme, asa explicandu-se de ce a putut ajunge in regiuni cu o clima extrem de ostila.

Alte situri care contin dovezi ale utilizarii focului, la indemana si folosit mai des decat se credea pana acum de omul de Neanderthal, se gasesc in Portugalia, Spania, Franta, Anglia, Belgia, Italia, Elvetia, Grecia, Germania, Polonia, Cehia, Romania, Croatia, Slovenia, Crimeea, Ucraina. Siturile mai vechi de 400.000 de ani, insa care nu contin dovezi ale faptului ca focul era folosit, se gasesc in Spania, Italia,... mai mult


Marti, 15 Martie 2011, ora 19:38

3 comentarii
Prima fotografie din istorie a unei fiinte umane

Prima fotografie din istorie a unei fiinte umane

Cea dintai imagine foto in care apare imortalizata silueta unui om a fost realizata acum mai bine de un secol si jumatate, mai precis in 1838, in Franta.

Fotografia unicat, acum obiect de muzeu si studiu in arta foto, are ca autor pe Louis Daguerre si reprezinta un segment din Bulevardul Du Temple din Paris, in prim planul imaginii observandu-se contururile a doi barbati, unul dintre ei lustruindu-i pantofii celuilalt, arata Izismile.

Daguerre, considerat parintele fotografiei, a intrat in istoria inventicii de gen prin daghereotipie - procedeu de fotografiere (azi abandonat)care fixa imaginile cu ajutorul unei camere obscure pe o placa de cupru argintata, sensibilizata cu vapori de iod si brom.

De atunci, tehnicile au progresat intr-atat de spectaculos, incat o imagine ca aceasta ar putea fi considerata un 'rebut tipografic', daca n-am stii cand a fost facuta si in ce conditii de pionierat in domeniu. mai mult


Duminica, 07 Noiembrie 2010, ora 20:02

6 comentarii
Primii oameni erau mai avansati decat credeam

Primii oameni erau mai avansati decat credeam

Dovezi ale unei tehnici extrem de sofisticata a cioplirii uneltelor au fost gasite in Africa de Sud cu 55.000 de ani mai devreme decat pana acum, ceea ce inseamna ca primii oameni erau mult mai avansati decat se crede.

Pana acum se credea ca aceasta tehnica de ascutire era folosita de oameni dupa migratia din Africa in Europa, insa oamenii de stiinta de la Universitatea Colorado, in Boulder, spun ca au motive serioase sa creada ca tehnica nu le era straina nici oamenilor ce traiau in Epoca Pietrei, relateaza HealthDay.

Semne ca aceasta tehnica, extrem de delicata, nu le era straina stramosilor nostri, au fost gasite pana acum in Franta si Spania, insa mult mai tarziu, in urma cu 20.000 de ani. Noile descoperiri, constand in unelte descoperite in pestera Blombos din Africa de Sud, dateaza de acum 75.000 de ani, dupa cum se mentioneaza in jurnalul Science. mai mult


Vineri, 29 Octombrie 2010, ora 21:32

2 comentarii
Primii oameni au migrat din Africa mai devreme decat se credea

Primii oameni au migrat din Africa mai devreme decat se credea

Migratia din Africa, pe uscat, a inceput mult mai devreme decat se stia pana acum, in urma cu cel putin 80.000 de ani. Pana acum se credea ca aceasta a inceput acum 60.000 de ani.

Insa niste ustensile din piatra gasite de o echipa de cercetatori de la prestigioasa Universitate Oxford chiar in mijlocul Indiei schimba cursul istoriei, relateaza BBC. Aceste ustensile au putut fi datate cu exactitate, pe baza straturilor de roci vulcanice si nisip gasite in sedimentele de deasupra si de dedesubtul uneltelor.

Uneltele gasite chiar in interiorul Indiei, la sute de kilometri de coasta, sugereaza si ca primii oameni nu au parasit Africa pe apa, cu ajutorul ambarcatiunilor, ci mai degraba pe uscat, este de parere Dr. Michael Petraglia, care a prezentat aceasta teorie recent, in cadrul unei conferinte sustinute la Universitatea Aston.

Acesta este de parere ca migratia primilor oameni din Arica s-a produs intr-o perioada cuprinsa intre acum 120.000 si acum 80.000 de ani in urma. "Iar dovezile noastre sunt uneltele pe care le putem data", a mai spus Petraglia.

Uneltele recent datate au fost gasite in regiuni foarte inospitaliere in prezent, dar care in acea perioada erau brazdate de rauri si impanzite de vegetatie, ceea ce facea ca zona sa fie foarte primitoare. mai mult


Marti, 21 Septembrie 2010, ora 08:46

2 comentarii
Primii oameni au trait in nordul Europei acum 800.000 de ani

Primii oameni au trait in nordul Europei acum 800.000 de ani

Oamenii de stiinta au descoperit urme ale primelor oameni care au trait in nordul Europei, mai precis chiar pe teritoriul unde se afla in prezent Marea Britanie, acestia stabilindu-se aici cu mult inainte decat se credea anterior.

Descoperirea arata ca in ciuda conditiilor vitrege, in special temperaturile scazute, oamenii s-au asezat aici, dupa cum dovedesc cele peste 70 de unelte din piatra gasite intr-un sit din regiunea Norfolk, conform LiveScience.

Cercetarile trecute indicasera faptul ca primii oameni mergeau in nord, unde clima era asemanatoare in trecut celei mediteraneene, doar cand in sud era prea cald. Insa recenta descoperire arata ca oamenii se stabilisera definitiv in nordul Europei, ceea ce sugereaza si faptul ca, cel mai probabil, aveau haine elaborate inca de pe atunci, pentru a le tine de cald.

Oamenii de stiinta banuiesc ca in acea vreme, in regiunea indicata traiau mamuti, rinoceri si cai. Faptul ca in siturile descoperite au fost gasite si fosilele unor animale care au trait in urma cu cel mult un milion de ani si cel putin 780.000 sugereaza ca si uneltele sunt tot atat de vechi.

Din pacate, insa, nu au fost gasite si ramasite ale oamenilor care au trait atunci, prin urmare se crede doar ca ar fi vorba despre Homo antecessor, stramosul omului de Neanderthal si al lui Homo Sapiens, dupa cum se mentioneaza intr-un raport aparut in jurnalul Nature. mai mult


Joi, 08 Iulie 2010, ora 19:30

32 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba