proba scrisa limba romana

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Bacalaureat 2015: Subiectele la proba scrisa de Limba romana

Bacalaureat 2015: Subiectele la proba scrisa de Limba romana

Elevii de clasa a XII-a au sustinut luni proba la Limba si literatura romana de la Bacalaureat. Candidatii au avut la dispozitie trei ore sa rezolve cerintele celor trei subiecte.

Absolventii de liceu de la profilul real au avut, la primul subiect, de rezolvat mai multe cerinte pe baza unei scene din piesa de teatru "Trei generatii" de Lucia Demetrius.

Candidatii au avut de gasit sinonime pentru cuvintele "socoteai" si "destepti", de explicat rolul cratimei din constructia "n-ai venit", de construit un enunt cu o expresie care contine substantivul "viata" si de precizat o tema a discutiei dintre personaje.

Printre altele, elevilor li s-a mai cerut sa transcrie doua cuvinte/grupuri de cuvinte care sunt marci ale adresarii directe, sa mentioneze o modalitate de caracterizare a personajului Ruxandra, exemplificand-o cu o secventa semnificativa din text, sa explice rolul notatiilor autorului, sa ilustreze doua trasaturi ale genului dramatic si sa comenteze o secventa din textul dat.

La subiectul al II-lea, absolventii au avut de scris un text argumentativ despre importanta practicarii unui sport la orice varsta.

La subiectul al III-lea, elevii claselor cu profil real au avut de redactat un eseu despre particularitatile de constructie a unui personaj intr-un text narativ studiat apartinand lui Ion Creanga, George Calinescu sau Marin Preda.

Si elevii de la profilul uman au avut, la subiectul I, de raspuns la mai multe intrebari tot pe baza unui text din genul... mai mult


Luni, 29 Iunie 2015, ora 13:08

Simulare Bacalaureat 2015: Subiectele de la limba romana

Simulare Bacalaureat 2015: Subiectele de la limba romana

Elevii clasei a XI-a care au sustinut, luni, simularea pentru examenul de bacalaureat, au avut, printre subiecte, o analiza a unui fragment din nuvela "O viata pierduta", de Ioan Slavici.

La acest subiect, pentru a carui rezolvare elevii primeau 30 de puncte, acestia au avut de rezolvat noua cerinte despre vocabular, limba romana si gramatica, potrivit Mediafax.

Simulare Bacalaureat 2015: Proba de limba romana

La subiectul al doilea, elevii au avut de scris un text argumentativ de cel putin 150 de cuvinte si de cel mult 300 privind importanta vizionarii ecranizarilor dupa opere literare, fiind punctat la fel ca primul.

Al treilea subiect, care a avut tot 30 de puncte, avea drept cerinta redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte despre particularitatile de constructie ale unui personaj al unei nuvele studiate.

Tot luni au dat simularea la examenul de bacalaurat si elevii clasei a XII-a, iar marti urmeaza proba de Limba si literatura materna, in timp ce miercuri se va da simulare la proba obligatorie a profilului.

Nu in ultimul rand, vineri va avea loc simularea la proba la alegere a profilului si specializarii, sustinut doar de elevii din ultimul an.

Pe 12 martie vor fi afisate rezultatele simularii examenului de bacalaureat. mai mult


Luni, 02 Martie 2015, ora 15:42

Bac 2014 sesiunea de toamna: Subiectele la limba romana

Bac 2014 sesiunea de toamna: Subiectele la limba romana

Analiza unui fragment din romanul "Rusoaica" al lui Gib I. Mihaescu, un text argumentativ despre importanta respectarii unor reguli intr-un domeniu de activitate si un eseu despre viziunea asupra lumii dintr-o poezie a lui Bacovia au fost subiectele la limba romana de la bacalaureat, profilul real.

Varianta de subiecte extrasa luni pentru proba scrisa la limba si literatura romana de la examenul de bacalaureat, sesiunea august - septembrie, la profilul real si filiera tehnologica, a fost cea cu numarul 5. Candidatii au avut de rezolvat trei subiecte cu mai multe cerinte, notate cu cate 30 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu.

La primul subiect, pe un fragment din romanul Rusoaica al lui Gib I. Mihaescu, candidatii au avut de rezolvat mai multe cerinte vizand cunostinte de vocabular, limba romana si gramatica.

Bac 2014 sesiunea de toamna: Luni incep probele scrise

Cate doua puncte au fost acordate pentru primele trei cerinte, respectiv gasirea sinonimului potrivit pentru sensul din text al cuvintelor "vrednic" si "teancuri", explicarea rolului virgulelor in secventa "amandoi eram bruni, negriciosi, subtiratici si inalti", construirea unui enunt in care sa se foloseasca o locutiune sau expresie care sa contina substantivul "carte".

Cate patru puncte au fost alocate pentru urmatoarele cinci cerinte ale primului subiect: mentioneaza tipul de perspectiva narativa din textul dat; precizeaza doua motive literare prezentate in textul dat; selecteaza, din... mai mult


Luni, 25 August 2014, ora 13:37

4 comentarii
Bacalaureat 2013: Vezi subiectele la Limba si Literatura Romana

Bacalaureat 2013: Vezi subiectele la Limba si Literatura Romana

Luni, absolventii de liceu au sustinut prima proba scrisa a examenului de Bacalaureat 2013, cea la Limba si Literatura Romana.

Spre deosebire de anii anteriori, Bacalaureatul 2013 a venit cu o noutate pentru elevi - subiectele diferentiate. Astfel, pentru prima oara, absolventii de real au avut subiecte diferite de colegii lor care au terminat un profil umanist.

Subiectele la romana pentru profilul real

La subiectul I, elevii care au terminat profilul real au avut de rezolvat o serie de cerinte pe baza unui text de George Calinescu, iar la subiectul al II-lea, acestia au avut de realizat un text argumentativ despre rolul modelului in viata.

Subiectul al III-lea a fost cel care le-a ridicat mai multe probleme candidatilor, deoarece au avut de redactat un eseu in care sa dezvolte o tema din creatia lirica a unuia dintre cei trei poeti mentionati de cerinta - Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga.

Subiectele la romana pentru profilul uman-vocational

Subiectul I de la proba de Limba si literatura romana a examenului de Bacalaureat 2013 pentru absolventii de uman a constat in rezolvarea unor cerinte pe baza textului "Accidentul", de Mihail Sebastian, iar la subiectul al doilea acestia au avut de redactat un text argumentativ despre utilitatea scrierii unui jurnal in adolescenta.

De poezie nu au scapat nici absolventii de uman, astfel ca acestia au avut de redactat, la subiectul al III-lea, un eseu despre tema si viziunea despre lume intr-un text... mai mult


Luni, 01 Iulie 2013, ora 13:24

2 comentarii
Evaluare Nationala 2013: Subiectele la proba de Limba romana

Evaluare Nationala 2013: Subiectele la proba de Limba romana

Gasirea unor antonime, rolul virgulei intr-un fragment de text, doua compuneri si construirea unei fraze cu subordonata predicativa se numara printre cerintele subiectelor probei de limba romana din cadrul examenului de evaluare nationala.

La subiectul 1, elevii au primit un fragment din Alexandru Vlahuta - "Din durerile lumii", pornind de la care au avut de indeplinit mai multe cerinte.

Prima dintre acestea a constat in gasirea de antonime pentru cuvintele "sarac", "mari" si "bucurie". Apoi, elevii au trebuit sa explice rolul virgulei in secventa de text "cu inima plina de dor, de bucurie si de nerabdare".

Cerinta a treia a constatat in transcrierea din text a doua cuvinte sau grupuri de cuvinte care se refera la timpul in care se petrece actiunea.

La a patra cerinta, elevii au avut de mentionat doua trasaturi ale genului epic prezente in text, iar apoi au trebuit sa prezinte in trei-cinci randuri semnificatia unei secvente din text.

Tot la subiectul 1, elevilor li s-a cerut sa redacteze o compunere de 15-25 de randuri in care sa evidentieze trasaturile unui personaj din fragmentul dat.

La al doilea subiect, cerintele au avut ca punct de plecare un text de 12 randuri de pe site-ul www.eucitesc.ro.

Cerintele au presupus, printre altele, formularea unor enunturi legate de acest text, mentionarea valorii morfologice a unor cuvinte si a functiei sintactice a altora si construirea unei fraze alcatuite din doua propoziti dintre care una sa fie o predicativa... mai mult


Marti, 25 Iunie 2013, ora 11:13

Bac 2012: Colectia de perle de la limba romana

Bac 2012: Colectia de perle de la limba romana

Ca in fiecare an, dupa proba scrisa de la limba si literatura romana, apare colectia de "perle". Vezi in continuare ce au inventat elevii in 2012.

Intrebat despre importanta unui jurnal, un elev de la seral, in varsta de 40 de ani, i-a uimit pe toti cu raspunsul, noteaza Telegrama.

"Eu nu am jurnal pentru ca jurnalul este pentru fete mici", a scris acesta.

Bac 2012: Vezi subiectele la proba scrisa la romana

Un alt elev crede ca un text este descriptiv deoarece "autorul imi prezinta ca sa vad niste imagini auditive si nu numai".

La una dintre cerinte exista intrebarea "cine poate fi receptorul acestui text", iar raspunsul a fost demn de colectia de perle.

"Receptorul este o femeie foarte frumoasa", a crezut el.

Bac 2012: Un nevazator, eliminat pentru ca a incercat sa copieze

"Incearca sa ma convinga cu tot felul de cuvinte pentru ca asa este", a scris un alt absolvent referitor la un text argumentativ.

Un tanar a compus un text argumentativ bazandu-se pe ideea ca "iubirea este cel mai frumos lucru pentru ca asa m-a invatat mama care il iubeste pe tata".

Pe Facebook au inceput sa apara si alte "perle", legate de modul in care tinerii care asigura viitorul Romaniei explica prezenta cratimei intr-un cuvant.

"Cratima erodeaza o vocala" sau "Cratima uneori apropie sau alteori departeaza", sunt numai doua dintre explicatiile cratimei, oferite de absolventi de liceu.

Ziare.com va tine la curent, pe toata perioada examenului de Bacalaureat 2015,... mai mult


Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 09:14

6 comentarii
18 elevi nu au reusit sa ajunga la proba de luni a bacalaureatului

18 elevi nu au reusit sa ajunga la proba de luni a bacalaureatului

18 elevi din judetele Brasov, Vaslui, Giurgiu, Hunedoara, Mehedinti, Iasi si Alba, care nu au reusit sa ajunga luni la proba de limba si literatura romana a bacalaureatului din motive obiective, vor sustine examenul cu subiecte de rezerva, potrivit Ministerului Educatiei.

Potrivit ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, este vorba de cate un elev din judetele Brasov, Vaslui si Alba, cate doi in Giurgiu, Hunedoara si Mehedinti si noua in Iasi.

Cinci elevi au fost eliminati de la proba de luni din cauza tentativelor de copiere - doi in judetul Cluj si cate un caz in Constanta, Giurgiu si Bucuresti.

Ministrul a mai spus ca intr-un centru din judetul Buzau s-a utilizat varianta de rezerva a subiectelor din cauza faptului ca nu a functionat internetul.

"Metodologia utilizata in acest an nu a lasat loc, pana acum, speculatiilor de frauda sau scurgerilor de informatii, asa cum a fost cazul in unul din anii precedenti", a declarat Daniel Funeriu.

Peste 210.000 de absolventi de liceu sustin, intre 28 iunie si 2 iulie, probele scrise la examenul de bacalaureat. Primul test, care a inceput luni la ora 9.00, a fost cel la limba si literatura romana.

Elevilor li s-a cerut sa faca un eseu pe baza basmului cult pe care l-au studiat, sa comenteze un text la prima vedere scris de Vasile Alecsandri si sa conceapa un text in care sa-si spuna punctul de vedere despre omenie, plecand de la proverbul "fapta buna il lauda pe om".

Ministrul educatiei, Daniel Funeriu, a... mai mult


Luni, 28 Iunie 2010, ora 17:39

Minulescu si Sadoveanu, la proba scrisa de Limba si literatura romana

Minulescu si Sadoveanu, la proba scrisa de Limba si literatura romana

Proba scrisa la Limba si literatura romana a examenului de bacalaureat din sesiunea de toamna a constat in trei subiecte: intrebari din poezia "Trei lacrimi reci de calatoare" de Ion Minulescu, un text argumentativ pornind de la un text de Mihail Sadoveanu si un eseu pornin de la romanul "De ce nu avem roman" de Mihai Ralea.

Pentru fiecare subiect rezolvat corect, elevii primesc 30 de puncte, iar din oficiu primesc inca 10, informeaza Mediafax.

Aproximativ 50.000 de elevi care s-au inscris la sesiunea de toamna a bacalaureatului si care au trecut de probele orale au sustinut joi proba scrisa la limba si literatura romana.

Vineri are loc proba scrisa la limba si literatura materna, iar luni, pe 24 august elevii vor sustine proba obligatorie a profilului, potrivit Ministerului Educatiei si Cercetarii.

Pe 25 august are loc proba la alegere din aria specializarii, iar ultimul examen va fi sustinut pe 26 august - proba la alegere din celelalte discipline.

Rezultatele vor fi afisate pe 28 august si tot in aceeasi si elevii nemultumiti de notele obtinute pot depune contestatii. Acestea vor fi rezolvate pe 30 august iar pe 3 septembrie se vor afisa rezultatele finale.

Ziare.com va tine la curent, pe toata perioada examenului de Bacalaureat 2015, cu cele mai importante evenimente, subiectele de la fiecare proba, rezultatele obtinute de elevii din toate judetele tarii, precum si rata de promovare. mai mult


Joi, 20 August 2009, ora 19:05

89 de elevi au fost prinsi copiind la Bac, la proba scrisa de limba romana

89 de elevi au fost prinsi copiind la Bac, la proba scrisa de limba romana

Nu mai putin de 89 de elevi din toata tara au fost eliminati din examen pentru tentative de copiat la prima proba scrisa a bacalaureatului, cea de limba si literatura romana.

"Elevii eliminati au incercat sa copieze fie dupa fituici, fie au pastrat telefonul mobil, desi acest lucru era interzis. Am avut cazuri care deja devin clasice, ceasul care afiseaza texte, respectiv subiectele rezolvate.

Nu au fost atat de multi elevi eliminati, este vorba de unul la o mie, insa profesorii supraveghetori au fost exigenti si si-au facut datorie", a precizat purtatorul de cuvant al Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), Marian Banu.

Ministerul Educatiei a actualizat lista elevilor eliminati din examen la proba scrisa de limba romana, numarul elevilor eliminati ajungand la 89. Dintre acestia, 24 sunt din Bucuresti.

Anul trecut au fost eliminati, in total, de la bacalareat, 247 de elevi, de doua ori mai multi decat in 2007.

Ziare.com va tine la curent, pe toata perioada examenului de Bacalaureat 2015, cu cele mai importante evenimente, subiectele de la fiecare proba, rezultatele obtinute de elevii din toate judetele tarii, precum si rata de promovare. mai mult


Luni, 29 Iunie 2009, ora 21:45

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Un german vrea sa faca bani din Grexit intr-un mod inedit (Video)
  2. Cosmarurile se adeveresc? Angajat Volkswagen ucis de un robot
  3. Incident violent la filmarile pentru Piratii in Caraibe: Maimuta a fost scoasa de urgenta din platou
  4. Baza de aparare in fata atacurilor nucleare ale Rusiei, scoasa la vanzare pentru relaxare in familie
  5. Eticheta la nudisti - Cum e sa traiesti un an dezbracat: Am fost spalati pe creier
  6. Viral: Cainele care spune mama - a invatat inaintea copilului familiei (Video)
  7. Papa Francisc face un gest socant: Va mesteca frunze de coca (Video)
  8. Mutilarea genitala, o tehnica barbara inimaginabila: De ce milioane de fete se tem sa vina vara
  9. Cofondatorul Apple: Robotii ne vor transforma in animalele lor de casa
  10. Festival de muzica sau bataie in noroi: Ce au patit spectatorii de la Electric Castle (Video & galerie foto)