proces premier ponta plagiat

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ponta nu va fi cercetat penal pentru plagiat - decizie definitiva

Ponta nu va fi cercetat penal pentru plagiat - decizie definitiva

Un complet de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis luni ca premierul Victor Ponta nu va fi cercetat penal pentru plagiat.

Magistratii au respins contestatia depusa impotriva deciziei date in primavara trecuta de procurori de neincepere a urmaririi penale a lui Victor Ponta pentru plagierea tezei de doctorat, confirmata de experti internationali la solicitarea Universitatii Bucuresti.

Decizia instantei este definitiva, neputand fi atacata.

Adrian Papahagi a comentat pe Facebook spunand ca pentru el, personal, "nu e vorba de un 'presupus' plagiat, ci de unul cat se poate de real".

"Am documentat eu insumi, pe langa sursele romanesti, inca un autor plagiat: avocatul francez William Bourdon. Singura sansa de a-l obliga pe Ponta sa-si recunoasca fapta si sa-si dea demisia, cum a promis in interviul pentru El Pais, este internationalizarea cazului. Nu cred insa ca William Bourdon, apropiat de Francois Hollande, va fi dispus sa faca plangere in Franta. Desi i-am trimis dovezile cu multe luni in urma, nu a avut nicio reactie", a mai comentat acesta.

Plagiatul lui Ponta: Papahagi prezinta noi argumente legate de copy-paste-ul din William Bourdon

La ultimul termen, din data de 4 martie, procurorul de caz a solicitat respingerea plangerii, pe motiv ca este inadmisibila. De asemenea, avocatul lui Victor Ponta a sustinut ca acuzatiile nu pot fi dovedite, fiind vorba despre niste coincidente.

In schimb, cei care au formulat plangerea la curtea suprema,... mai mult


Luni, 17 Martie 2014, ora 15:19

47 comentarii
Plagiatul lui Ponta, pe masa judecatorilor Inaltei Curti

Plagiatul lui Ponta, pe masa judecatorilor Inaltei Curti

Un complet de trei judecatori de la Inalta Curte decide, luni, daca decizia procurorilor de a nu incepe urmarirea penala pentru plagiatul comis de Victor Ponta este intemeiata sau nu.

Este cel de-al doilea termen in Dosarul cu numarul 3927/1/2013, deschis ca urmare a plangerii penale depuse de Mihail Neamtu, Augustin Ofiteru si Adrian Papahagi impotriva rezolutiilor procurorului de netrimitere in judecata a lui Victor Ponta, acuzat de Universitatea Bucuresti ca si-a plagiat teza de doctorat.

Universitatea Bucuresti: Victor Ponta a plagiat texte si idei

Ponta a plagiat, a decis Universitatea Bucuresti - Vezi toate documentele

Plangerea a fost depusa dupa ce procurorul de caz a decis neinceperea urmaririi penale pe numele lui Victor Ponta si Parchetul de pe langa ICCJ a mentinut aceasta decizie.

Toti cei trei semnatari ai sesizarii penale s-au prezentat luni dimineata la Inalta Curte, pentru a-si sustine punctele de vedere.

Decizia pe care o va da astazi completul de trei judecatori va fi definitiva si executorie. In cazul in care gasesc intemeiata sesizarea, procurorii de la Parchetul General vor trebui sa reia in discutie cazul.

ICCJ discuta plagiatul lui Ponta. Care sunt argumentele pentru inceperea urmaririi penale

Plagiatul lui Ponta, discutat pe 3 martie la Inalta Curte: De ce a fost amanat procesul

Intr-o postare pe Facebook, Mihail Neamtu spune ca, in opinia sa si a celorlalti doi reclamanti, fapta comisa de Victor Ponta "este o infractiune... mai mult


Luni, 03 Martie 2014, ora 10:21

23 comentarii
Plagiatul lui Ponta, discutat pe 3 martie la Inalta Curte: De ce a fost amanat procesul

Plagiatul lui Ponta, discutat pe 3 martie la Inalta Curte: De ce a fost amanat procesul

Judecatorii de la Inalta Curte au fixat pentru data de 3 martie un nou termen in procesul in care se judeca decizia Parchetului de a da NUP (neinceperea urmaritii penale) in cazul acuzatiei de plagiat aduse premierului Ponta.

Procesul a fost amanat din motive de procedura, dupa ce s-a constatat ca unul dintre cei trei semnatari ai sesizarii nu a fost citat corect, informeaza Digi24.

La termenul de astazi nu s-a prezentat decat avocatul premierului Victor Ponta. Completul de trei judecatori al Inaltei Curti a decis ca Mihail Neamtu, Augustin Ofiteru si Adrian Papahagi vor fi din nou citati pentru data de 3 martie si vor trebui sa se prezinte pentru a-si sustine plangerea.

ICCJ discuta plagiatul lui Ponta. Care sunt argumentele pentru inceperea urmaririi penale

Adrian Papahagi a explicat la postul Digi24 ca s-a consultat cu avocatul comun si au cazut de acord ca este mai bine sa nu se prezinte la termenul de astazi pentru ca actiunea sa nu fie interpretata politic, dar a dat asigurari ca data viitoare se va prezenta in fata instantei.

Vicepresedintele Partidului Miscarea Populara a reamintit ca el nu era implicat politic la momentul depunerii sesizarii si a subliniat ca aceasta actiune reprezinta "revolta unor universitari cinstiti, cu doctorate luate cinstit, in fata unui plagiat".

Adrian Papahagi are un doctorat in studii medievale ("summa cum laude") la Universitatea Paris IV-Sorbonne (1999), Augustin Ofiteru este doctor in biochimie al Institutului de... mai mult


Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 17:05

14 comentarii
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Cozile de topor ale lui Ponta l-au salvat, pana acum, de acuzatia de plagiat.

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Cozile de topor ale lui Ponta l-au salvat, pana acum, de acuzatia de plagiat.

Pe 20 ianuarie se judeca la ICCJ contestatia la NUP-ul dat de procurori la sesizarea de plagiat a lucrarii de doctorat a lui Victor Ponta, sesizare inaintata de Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru.

Noutatea ar fi ca Victor Ponta si-a retras titlul de doctor din CV-urile oficiale afisate pe site-urile Guvernului si Camerei Deputatilor, o recunoastere fara echivoc a faptului ca nu se mai considera posesor al titlului de doctor.

O alta noutate. Publicistul George Stanca a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare, fiind declarat vinovat pentru faptul ca a plagiat "Jurnalul" lui Lev Tolstoi. Asadar, precedentul exista.

Sa reamintim pe ce s-a bazat rezolutia de NUP a procuroarei Mihaela Litvin, din cadrul Parchetului de pe langa ICCJ.

Faptul ca autorii plagiati nu s-au constituit parte civila, fiind membri PCR cu state vechi in nomenclatura comunista, nu este un temei. Prejudiciat a fost bugetul de stat, de la care Victor Ponta a incasat bani grei, multi ani, 25% spor la salariul de baza, in calitatea de inalt functionar public.

Prejudiciat a fost si este poporul roman, tinerii care vad ca poti sa furi si ajungi premierul tarii. Ce sa inteleaga ei din aceasta situatie?

Incadrarea juridica de fals, uz de fals si obtinerea de foloase necuvenite este la intelegerea oricui, chiar fara studii juridice de specialitate.

Procurorul de caz a solicitat o expertiza juridica la ORDA, institutie finantata din bani publici, alocati de guvern, si... mai mult


Duminica, 19 Ianuarie 2014, ora 21:07

39 comentarii
Plagiatul lui Ponta: Papahagi prezinta noi argumente legate de copy-paste-ul din William Bourdon

Plagiatul lui Ponta: Papahagi prezinta noi argumente legate de copy-paste-ul din William Bourdon

Adrian Papahagi, vicepresedinte al Partidului Miscarea Populara, prezinta noi argumente care stau la baza acuzatiei lansate in urma cu cateva luni la adresa lui Victor Ponta cu privire la plagierea unui important avocat francez, William Bourdon, apropiat al presedintelui Francois Hollande.

"Ponta spunea ca e o rana inchisa, sau cicatricea unui razboi politic. Eu spun ca e rana mereu deschisa a imposturii fondatoare pe care si-a construit cariera. Astazi incepe anul academic, iar umbra imposturii lui Ponta planeaza in continuare asupra universitatii romanesti. Iata de ce vreau sa readuc in atentia publica delictul primului ministru, care declara pentru El Pais ca va demisiona daca este dovedit plagiatul sau. Intelectual, am dovedit si rasdovedit ca Ponta e un plagiator; as vrea sa-mi pastrez increderea ca, in luna ianuarie 2014, justitia imi va da dreptate.

Cu ocazia vizitei premierului francez la Bucuresti, i-am semnalat atat domnului Ayrault, cat si presei romane si franceze, un nou caz de plagiat al autorilor Victor Ponta si Daniela Coman, de care luasem de curand cunostinta. Victima: un important avocat francez, William Bourdon", arata Adrian Papahagi intr-un comunicat remis Ziare.com.

Premierul Frantei, instiintat inainte de intalnirea cu Ponta ca acesta a plagiat dupa un avocat francez

Vicepresedintele PMP mai spune ca intre timp a reusit sa documenteze "cum se cuvine" acest nou plagiat, iar cele doua documente, cel original si cel asumat de Victor Ponta... mai mult


Luni, 30 Septembrie 2013, ora 15:46

19 comentarii
Ponta, in Die Presse: Nu sunt perfect. Am avut PR slab. Barroso, corect si echilibrat

Ponta, in Die Presse: Nu sunt perfect. Am avut PR slab. Barroso, corect si echilibrat

Premierul Victor Ponta a acordat un interviu ziarului Die Presse din Austria in care s-a aratat nemultumit de eforturile slabe de PR ale taberei sale in perioada suspendarii presedintelui, insa a precizat ca a considerat atitudinea sefului CE, Jose Manuel Barroso, ca fiind corecta si echilibrata in toata aceasta criza politica.

"Ponta bate in retragere. Premierul Romaniei recunoaste ca a pierdut lupta cu presedintele Basescu, insa isi propune un obiectiv nou: reformarea Constitutiei. Mandatul lui Ponta a fost dominat de lupta pentru putere cu presedintele Traian Basescu. Premierul a fost investit in luna mai. Acum suntem in septembrie si Basescu este inca presedinte, mai mult, a mai castigat cateva puncte de simpatie. Putem vorbi de patru luni risipite degeaba?", se intreaba autorul articolului de duminica, publicat in Die Presse si preluat de Jurnalul National.

Ponta da vina pentru infrangerea finala de la referendum pe un PR mai slab decat cel al sefului statului.

"Presedintele a reusit sa isi mobilizeze tabara. In acelasi timp, el a radicalizat alegatorii nostri. Ca premier, am fost in miezul evenimentelor si am primit destule critici din partea sustinatorilor nostri ca as fi prea moale, ca as accepta fara reactie indicatiile Comisiei Europene si ca nu am actionat impotriva anumitor decizii judecatoresti.

Cu siguranta trebuie sa invat din aceasta criza. Evident ca am facut greseli. Nu sunt perfect. Dar cat timp pot sa invat din greselile mele, cred ca exista... mai mult


Duminica, 09 Septembrie 2012, ora 19:06

25 comentarii
Plagiatul lui Ponta calca toata Romania in picioare (Opinii)

Plagiatul lui Ponta calca toata Romania in picioare (Opinii)

Un lucru halucinant sta sa se intample in aceste zile in Romania. Nu este singurul, nu este nici macar cel mai popular - s-a dovedit ca doar 2% dintre romani ar fi sensibili la problema copy-paste-ului de inspiratie pontaca - dar are specificul sau nemaiintalnit pana acum.

Suntem martorii unui proces institutional prin care 85 de pagini dintr-o lucrare de doctorat, identice pana la virgula cu alte 85 de pagini dintr-o alta lucrare, vor fi decretate autentice, originale, rodul muncii separate a doi autori distincti si doar o coincidenta uimitoare cu o probabilitate de aparitie de 10 la puterea infinita.

Victor Ponta trebuie sa fie declarat doctor curat. Altfel, daca comisiile si comitetele infiintate si desfiintate rand pe rand il vor fi gasit vinovat de plagiat grosolan, Romania ar pieri. Stabilitatea interna ar fi pusa in pericol, iar demisia celui mai nou premier ar arunca tara in haos.

Probabil ca asa trebuie sa gandeasca strategii din spatele uriasei masinarii care s-a pus in functiune pentru a demonstra lumii intregi ca identicul nu este rezultatul unui simplu proces de copy si apoi paste, ci doar un asemanator ciudat si bizar, produs fara voia si fara stiinta celui de-al doilea autor.

Acum ne putem linisti. Una dintre subcomisiile tehnice din cadrul Consiliului National de Etica a spus ca Ponta NU a plagiat. In cel mai rau caz, admite subcomisia, exista "unele deficiente in ceea ce priveste trimiterile bibliografice in interiorul capitolelor".

Asta se... mai mult


Marti, 17 Iulie 2012, ora 20:58

52 comentarii
Profesorul Ion Diaconu: Victor Ponta nu m-a plagiat!

Profesorul Ion Diaconu: Victor Ponta nu m-a plagiat!

Profesorul Ion Diaconu, cel care a semnat prefata tezei de doctorat a premierului Victor Ponta, transmite intr-o scrisoare deschisa ca premierul de acum nu i-a plagiat lucrarile.

Profesorul sustine ca acuzatiile de plagiat pot fi demontate cu usurinta, de catre specialisti in drept.

"Prezentarea unor fragmente disparate, fara precizarea clara a contextului si fara a se tine cont de specificul lucrarilor din domeniul dreptului, reprezinta clar semne ale unei intentii negative, menita doar a sustine mediatic un atac nefondat", scrie profesorul Ion Diaconu, citat de Romania TV.

Ponta: Nu imi dau demisia, lupt si demonstrez ca sunt nevinovat de plagiat

"Ca persoana direct implicata fara voia mea in acest subiect - sunt, pana la urma, una din persoanele care au fost prezentate ca victime ale presupusului plagiat - doresc sa fac mai multe precizari: sustin in fata domniilor voastre ca aceasta lucrare nu este plagiata dupa lucrarea pe care am semnat-o.

Nu consider ca lucrarile mele au fost plagiate in teza de doctorat a domnului Ponta", mai scrie profesorul.

Ion Diaconu mai explica faptul ca lucrarea lui Ponta nu a avut note de subsol legate de pasajele preluate din cartile sale pentru ca acestea au mai fost folosite si in alte lucrari.

"Atunci cand se trateaza un subiect care este foarte strict din punct de vedere juridic, asa cum este si cazul de fata, si care presupune descrierea modului de constituire a unei instante internationale de judecata, a... mai mult


Sambata, 23 Iunie 2012, ora 17:11

61 comentarii
Mang, despre plagiatul lui Ponta: Ne vom ocupa de "unealta stalinista" Funeriu

Mang, despre plagiatul lui Ponta: Ne vom ocupa de "unealta stalinista" Funeriu

Fostul ministru al Educatiei Ioan Mang este de parere ca un alt fost ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, este cel de la care au plecat acuzatiile de plagiat in cazul prim-ministrului Victor Ponta, Funeriu fiind "executantul" de la Palatul Cotroceni.

Ioan Mang, acuzat la randul sau de catre cercetatori straini de multiple plagiate, a afirmat ca Daniel Funeriu reprezinta "o unealta stalinista care poate sa faca orice oricand pe placul lui Traian Basescu" si ca PSD va avea timp "sa se ocupe" de actualul consilier prezidential.

"Eu sunt convins ca, inclusiv in cazul meu, totul a plecat de la Cotroceni, executantul fiind Daniel Funeriu. Daniel Funeriu da 'interviuri' la National Journal. O sa discutam si despre subiectul asta, cand va veni vremea, despre Daniel Funeriu.

O sa avem timp sa ne ocupam si de Daniel Funeriu, nu este un personaj atat de important in acest moment. S-a facut o jucarie, o lege, care poate opera in timp, nu conteaza de cand pana cand, de catre niste indivizi care nu au niciun subiect comun cu subiectul, nici cu autorul originalului si au facut o unealta care poate sa faca orice oricand pe placul lui Traian Basescu", a declarat Mang, pentru Ziare.com.

Ponta neaga plagiatul cu noi acuzatii: Basescu mi-a inscenat asta. De ce sa demisionez?

Senatorul PSD crede ca "se va demonstra ca totul este o minciuna si o inventie a unor indivizi doar pentru a distruge imaginea cuiva" si ca este vorba despre o batalie politica intre presedintele Traian... mai mult


Marti, 19 Iunie 2012, ora 13:27

54 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. In China rurala, reapare obiceiul dezgroparii mortilor, pentru a-i casatori
  2. O femeie oarba s-a lovit de o masa si a vazut din nou
  3. Experiment social: Ce pateste o femeie care trece pe strada? (Video)
  4. Jaf ca-n filme la o banca din India - hotii au sapat un tunel de 40 de metri
  5. Imagini spectaculoase surprinse dintr-un avion (Galerie foto)
  6. Atacurile clovnilor falsi provoaca panica in Occident. Clovnii adevarati sunt ingrijorati
  7. Atac homofob pe un aeroport: Barbat luat la bataie pentru ca purta o camasa roz (Video)
  8. Politia Harghita transmite comunicate... in versuri
  9. Dezvaluirea unui savant, pe patul de moarte: Extraterestrii exista si sunt prietenosi!
  10. Rechinul preistoric urias Megalodon manca balene si delfini (Video)