procese banci clienti credite

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Tara europeana care se pregateste sa declare creditele in valuta neconstitutionale

Tara europeana care se pregateste sa declare creditele in valuta neconstitutionale

Ministerul ungar al Justitiei a cerut Curtii Constitutionale o pozitie oficiala privind posibilitatea ca imprumuturile in valuta acordate de banci sa fie neconstitutionale.

Institutia a cerut sfatul magistratilor pentru a vedea daca creditele in monede straine respecta Constitutia, avand in vedere ca institutiile financiare au abuzat de pozitia lor in relatia cu clientii si au incalcat drepturile cnsumatorilor, arata Portfolio.hu, care citeaza agentia de presa MTI.

De asemenea, Ministerul Justitiei din tara vecina a cerut Curtii o opinie privind modul in care pot fi modificate contractele de creditare in valuta, astfel incat sa nu fie incalcata legislatia.

"Aceasta decizie face parte dintr-un lung sir de dipute, care au tendinta de a crea o imagina negativa pentru Ungaria. Avand in vedere ca alegerile vor avea loc in aprilie 2014, e clar ca masura face parte dntr-o strategie politica a partidului Fidesz, condus de Viktor Orban, care se afla acum la guvernare", a comentat Timothy Ash, analist la Standard Bank in Londra.

"In mod evident, masura este una controversata, deoarece implica o suma mare de bani. Daca se va vota impotriva instutitiilor creditoare, atunci lovitura va fi una puternica, mai ales pentru cele straine, dar va sustine continuarea dezintermedierii financiare din Ungaria. Insa exista limite in privinta rapiditatii cu care bancile straine se pot retrage de pe piata, iar multe dintre ele sunt relativ 'captive' in acest sistem", a adaugat analistul.... mai mult


Luni, 02 Decembrie 2013, ora 18:26

3 comentarii
Zece banci, date in judecata pentru clauze abuzive la credite in franci elvetieni

Zece banci, date in judecata pentru clauze abuzive la credite in franci elvetieni

Zece banci vor fi date in judecata, printr-un proces colectiv, pentru clauzele abuzive introduse in contractele de credit incheiate in perioada 2006-2008. Procesul are ca obiect creditele luate in franci elvetieni.

Peste 1.000 de persoane care au luat credite in franci elvetieni vor demara acest proces colectiv. Avocatul Gheorghe Piperea spune ca procesele propriu-zise vor incepe in luna februarie 2014, potrivit Digi24.

Clientii bancilor se plang de faptul ca platesc rate si de doua ori mai mari decat atunci cand au semnat contractul de credit in franci elvetieni. Oamenii vor ca bancile sa modifice contractele pentru a putea sa isi plateasca ratele.

Procesele colective avand ca obiect francii elvetieni se desfasoara deja de cativa ani, avocatul Gheorghe Piperea spunand ca inca se deruleaza astfel de actiuni in instanta incepute in 2010.

"Pe noua procedura probabil ca timpul se va injumatati probabil ca in doi ani de zile vom avea o solutie irevocabila in aceste procese", a afirmat Gheorghe Piperea.

Aproximativ 300.000 de persoane din Romania au contractat credite in franci elvetieni.

In Croatia, o instanta de judecata a decis ca bancile trebuie sa transforme creditele ipotecare in franci elvetieni in imprumuturi in moneda locala deoarece cand au incheiat contractele nu i-au informat pe clienti ca dobanzile vor creste daca francul se apreciaza. mai mult


Duminica, 17 Noiembrie 2013, ora 16:51

Clauze bancare abuzive: Credit Europe Bank intra pe lista bancilor care pierd procese

Clauze bancare abuzive: Credit Europe Bank intra pe lista bancilor care pierd procese

Banca olandeza Credit Europe Bank N.V a pierdut primul proces intentat de un client pentru clauzele abuzive din contractele de credit. Credit Europe se alatura astfel "listei negre" a bancilor cu procese cum ar fi BCR, Piraeus sau Volksbank.

Magistratii de la Judecatoria Sector 6 au dat castig de cauza clientilor bancii in dosarul nr. 22437/303/2012 si au obligat Credit Europe Bank sa returneze comisioanele percepute in mod abuziv.

"Au fost declarate abuzive comisionului de acordare si comisionul lunar de administrare, banca fiind obligata sa returneze toate sumele incasate in contul acestor comisioane din momentul incheierii contractului si pana la zi, la care se adauga dobanda legala", a declarat pentru Business24 Codrut Avram, avocatul care a reprezentat clientii bancii.

Desi nu este o decizie irevocabila, procesul poate crea un precedent si poate incuraja clientii nemultumiti sa actioneze banca in instanta. Citeste despre sansele de succes intr-un proces impotriva bancii, in continuarea articolului Clauze bancare abuzive: Credit Europe Bank intra pe lista bancilor care pierd procese pe Business24.ro. mai mult


Luni, 25 Martie 2013, ora 11:26

1 comentariu
Ce conditie au bancile pentru a schimba clauzele abuzive din toate contractele

Ce conditie au bancile pentru a schimba clauzele abuzive din toate contractele

Caracterul abuziv al unei clauze trebuie sa fie constatat de Inalta Curte, iar procesul sa fie intentat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) pentru ca bancile sa accepte schimbarea clauzelor din toate contractele, a declarat presedintele ARB, Radu Ghetea.

"Daca o instanta superioara din Romania considera ca o clauza este abuziva, iar banca pierde procesul, dar nu la o instanta inferioara, atunci lucrurile trebuie respectate. Se vorbeste despre asociatii, dar noi avem ANPC, care ar trebui sa-si insuseasca sesizarea de la orice client, iar daca ANPC isi insuseste si castiga intr-o instanta superioara (...) dar daca lasam la o instanta inferioara si la asociatii de 3.000 de membri, atunci nu cred ca e bine", a comentat Ghetea la un seminar organizat de Finmedia la Banca Nationala a Romaniei, noteaza Realitatea, care citeaza Mediafax.

Seful ARB a aratat ca bancherii au solicitat Ministerului Justitiei ca procesele pe aceasta speta sa nu fie limitate la Curtea de Apel, asa cum prevede Codul Civil, ci sa se mearga pana la Inalta Curte.

"Vrem ca lucrurile sa fie foarte clare, sa nu dea loc de interpretare, in niciun caz sa mentinem clauze abuzive in contracte, dar nu dorim ca oricine, sau orice moment, sau orice complet de judecata sa poata spuna 'aha, aceasta e o clauza abuziva' (...) Vrem ca articolul sa permita bancilor sa se apere pana la cea mai inalta instanta din Romania, pentru ca nu ne putem permite ca o instanta inferioara sa dea o... mai mult


Marti, 26 Februarie 2013, ora 19:52

3 comentarii
Au ajuns clientii sa profite de banci?

Au ajuns clientii sa profite de banci?

Decizia Tribunalului Bucuresti de a admite, partial, plangerile formulate de catre un grup de 192 de clienti ai Bancii Comerciale Romane impotriva institutiei readuce in discutie problematica relatie banca-client, din perspectiva modului de interpretare a celebrei ordonante a creditelor din 2010.

Daca avocatii acuza bancile de inflexibilitate in relatia cu clientii, reprezentantii institutiilor financiare sustin ca sunt deschisi pentru identificarea de solutii care sa vina in sprijinul clientilor aflati in dificultate, intrucat existenta bancii este conditionata de platile efectuate de clienti.

Instanta a decis, pe 6 martie, eliminarea clauzelor referitoare la comisionul de administrare si comisionul de urmarire riscuri, ambele calculate, pana acum, la valoarea initiala a creditului, si obliga banca sa emita grafice de rambursare, precum si sa restituie sumele platite nedatorat in baza clauzelor amintite, se precizeaza in dosarul nr.51316/3/2010, Tribunalul Bucuresti.

"S-a demonstrat ca aceste contracte, multiplicate de un milion de ori, contin clauze abuzive, virusi care au tranformat contractele in 'bombe biologice' ce au explodat in curtea fabricantului, in conditiile in care sumele implicate, de ordinul zecilor de milioane de euro, trebuie sa fie provizonate de banci, iar oamenii isi vor recapata increderea in procesele colective.

Sunt absolut convins ca va urma un val de procese colective nu numai impotriva BCR, ci si impotriva altor banci, deoarece aceste... mai mult


Miercuri, 07 Martie 2012, ora 13:31

2 comentarii
FMI s-a chinuit sa schimbe OUG 50 degeaba - bancile pot fi date oricum in judecata

FMI s-a chinuit sa schimbe OUG 50 degeaba - bancile pot fi date oricum in judecata

FMI pare sa nu mai fie atat de pornit impotriva ordonantei 50 privind creditele populatiei cum era la sfarsitul saptamanii trecute. Desi au trecut doar cateva zile de cand ameninta ca Romania nu va mai primi urmatoarea transa din imprumut, Jeffrey Franks a evitat luni sa mai faca vreo referire clara cu privire la modificarea ordonantei.

Ce a determinat schimbarea radicala de atitudine a delegatiei FMI? Poate ca a descoperit in datele pe care le-a cerut ca impactul asupra bancilor nu ar fi atat de puternic sau poate si-a dat seama ca bancile pot fi date in judecata chiar si daca ordonanta 50 ar arata asa cum vor ele si nu ar fi aplicata contractelor in derulare.

Oricare ar fi raspunsul, cei care lucreaza acum la modificarea OUG 50/2010 spun ca scopul lor este in continuare acela de a ajuta populatia si de a ridica standardul de protectie a consumatorului.

La prezentarea concluziilor vizitei in Romania, seful delegatiei FMI s-a rezumat la a spune ca Fondul vrea sa se pastreze un echilibru intre imbunatatirea protectiei consumatorilor in sectorul bancar si echilibrul sectorului bancar. Franks nu a precizat nici daca modificarea este o conditionalitate stricta pentru eliberarea urmatoarei transe, ci doar a sugerat ca acest lucru poate fi o preconditie.

In acelasi timp, reprezentantii Comisiei Europene ne-au avertizat ca scrisoarea de pre-infringement a fost trimisa deja si asteapta sa le explicam de ce Romania nu a respectat directiva europeana si a introdus in OUG... mai mult


Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 08:00

9 comentarii
Sondaj Ziare.com: Se impune o lege a falimentului personal in Romania?

Sondaj Ziare.com: Se impune o lege a falimentului personal in Romania?

Credit cu buletinul, de nevoi personale, Prima Casa, a doua casa, Rabla, leasing, descoperiri de cont, carduri de cumparaturi...romanii au luat tot ce s-a putut, pana au ajuns sa-si dea 90% din salariu pe rate.

Apoi a venit criza, asezonata cu masuri dure de austeritate, si multi dinte ei s-au trezit ca nu mai au cu ce sa-si plateasca ratele.

Potrivit celui mai recent raport al BNR, restantele la credite ale populatiei si firmelor au crescut, in august, cu 6,9% fata de luna precedenta, pana la 14,36 miliarde lei (3,3 miliarde euro), urcand ponderea acestora in totalul imprumuturilor la 6,86%.

Restantele la credite au crescut cu 6,9 la suta

Romanii, restantieri de buna voie in asteptarea proceselor cu bancile?

Ordonanta 50/2010 care impune noi reguli bancilor si elimina anumite clauze si comisioane din contracte a iscat o adevarata isterie.

Mai multi clienti nemultumiti ca trebuiau sa plateasca comision pana si pentru a-si plati ratele au sesizat Protectia Consumatorului si si-au angajat avocati amenintand bancile cu procese ce le-ar putea aduce suspendarea sau chiar falimentul.

Ghetea: Politicienii si avocatii i-au facut pe romani sa astepte minuni cu dobanzile

Bancherii s-au sesizat imediat si au cerut Guvernului sa modifice ordonanta. Totodata, ei sustin ca procesele nu vor face bine nici clientilor, nici bancilor, ci poate doar avocatilor care au identificat imediat o modalitate de imbogatire.

"S-au creat expectatii foarte mari clientilor in... mai mult


Vineri, 08 Octombrie 2010, ora 14:10

14 comentarii
Clauzele abuzive introduse de banci, cauza celor mai multe litigii

Clauzele abuzive introduse de banci, cauza celor mai multe litigii

"Majoritatea litigiilor pornesc din clauzele abuzive care sunt introduse de unele banci in contractele de credit, prin comisioanele ascunse", a declarat intr-un interviu acordat 3 idei, Tudor Tatu, avocat Uniunea Nationala a Barourilor.

In opinia avocatului, in momentul in care exista un litigiu, respective o neintelegere intre creditori si debitori, o persoana poate apela la mediere.

"Majoritatea litigiilor pornesc din clauzele abuzive care sunt introduse de unele banci in contractele de credit, prin comisioanele ascunse", a adaugat acesta.

Cum iti poti prelungi termenele de plata?

"Cele mai eficiente metode de a-ti prelungi termenele de plata sunt refinantarea, reesalonarea sau rescadentarea", a adaugat Tudor Tatu.

Avocatul recomanda clientilor sa apeleze la astfel de solutii.

Vezi VIDEO pe 3 idei mai mult


Joi, 07 Octombrie 2010, ora 07:07

Ghetea: Politicienii si avocatii i-au facut pe romani sa astepte minuni cu dobanzile

Ghetea: Politicienii si avocatii i-au facut pe romani sa astepte minuni cu dobanzile

Avalansa de procese ce se anunta in urma aplicarii OUG 50/2010 privind creditele populatiei nu ii va ajuta nici pe clienti, nici pe bancheri, ci poate doar pe avocatii care vor incasa onorarii generoase.

Mai mult, aplicarea OUG 50 in forma actuala va avea efecte negative majore atat asupra sistemului bancar, cat si asupra economiei romanesti, sustine presedintele Asociatiei Bancilor din Romania, Radu Gratian Ghetea.

Acesta a aratat, in cadrul conferintei "Romanian Financial Forum" organizata de Mediafax, ca incapatanarea autoritatilor romane de a nu aduce clarificari ordonantei si declaratiile unor politicieni sau avocati nu fac decat sa dea sperante inutile romanilor ca vor castiga procesele cu banca si vor plati dobanzi mai mici.

"Dorinta bancilor este ca ordonanta sa fie clara, respectiv legea care va aproba ordonanta sa fie foarte clara, sa elimine toate ambiguitatile, sa nu existe in niciun caz posibilitatea ca intre banci si clienti sa apara procese, aceste procese nu ar folosi nimanui, probabil cu exceptia avocatilor.

Cineva imi spunea acum cateva zile, cineva de partea cealalta a baricadei (politician, n.red.), 'bine, dar ar trebui sa cedati si voi ceva'. Cred ca pana in momentul de fata sistemul bancar a cedat destul de mult.

S-au creat expectatii foarte mari clientilor in loc sa se continue procesul care incepuse de a se prezenta la banca si a lua la cunostiinta de actele aditionale si semnarea acestora, fiecare asteapta ca intr-o zi sa se intample... mai mult


Marti, 05 Octombrie 2010, ora 12:13

13 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba