productia de grau

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Constantin: Productia de grau e mai buna ca anul trecut

Constantin: Productia de grau e mai buna ca anul trecut

Productia de grau obtinuta in acest an, de peste 7,3 milioane de tone, este mai buna decat recolta anului 2013, chiar daca ploile din luna iulie au diminuat cantitatea estimata initial de agricultori la peste 8 milioane de tone, a declarat, sambata, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la targul de produse traditionale din curtea Ministerului Agriculturii.

"Culturile aveau nevoie de ploi in mai si iunie, nu si in iulie, si ne asteptam la grau, conform estimarilor fermierilor, la o productie record de 8 milioane de tone, cea mai mare cantitate obtinuta in Romania, insa din cauza ploilor s-a diminuat cantitatea. Totusi avem o productie mai buna ca anul trecut, avem 7,37 milioane de tone, ceea ce reprezinta o premisa importanta pentru exporturile romanesti si pentru dezvoltarea exploatatiilor respective", a spus Constantin.

In ceea ce priveste calitatea graului, ministrul nu a oferit detalii deoarece inca nu au fost efectuate analizele, dar in mod sigur ploile cazute in perioada recoltatului vor avea influenta calitatea recoltei de grau din 2014.

Pe de alta parte, la rapita s-a inregistrat o productie record, potrivit afirmatiilor ministrului Agriculturii, in conditiile in care abia in 1970 a fost introdusa in cultura.

"La rapita mi-am permis sa spun ca este cea mai mare din istorie, in topul ultimilor 45 de ani, in conditiile in care rapita s-a introdus in cultura abia in 1970. De asemenea, eu sper ca ploile din iulie... mai mult


Sambata, 23 August 2014, ora 16:18

1 comentariu
Record pentru agricultura. Ne catapulteaza ca al treilea mare exportator din UE

Record pentru agricultura. Ne catapulteaza ca al treilea mare exportator din UE

Romania va avea o productie record de grau, in 2014, cea mai mare din ultimii 27 de ani.

Mai exact, in tara noastra vor fi recoltate 8,3 milioane de tone de grau, ceea ce inseamna o crestere cu 12% fata de anul trecut, potrivit unei estimari realizate de compania Toepfer, informeaza BlackSeaGrain.net.

De asemenea, productia va creste cu 13% comparativ cu 2013, pana la 3,9 tone pe hectar.

Aceasta performanta va permite Romaniei sa exporte aproximativ 4 milioane de tone, devenind al treilea cel mai mare exportator din UE si al 11-lea din lume.

De asemenea, tara noastra va fi al treilea producator de grau din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Stam bine si in ceea ce priveste culturile de orz, avand in vedere ca productia va urca cu 19%, pana la 1,84 milioane de tone.

Performanta pentru agricultura romaneasca: In ce domenii suntem pe primul loc in UE

Pe de alta parte, cantitatea de porumb colectata se va reduce cu 12%, conform estimarilor.

Primele contracte de livrare a graului in avans au fost incheiate la un pret de 225 dolari pe tona.

Datele reprezinta o veste buna si din perspectiva cresterii economice, care ar putea fi ajutata si in acest an de agricultura.

Acest sector a avut o pondere de o treime in produsul intern brut inregistrat in 2013. mai mult


Sambata, 14 Iunie 2014, ora 16:09

3 comentarii
Un an agricol foarte bun: Cea mai mare productie de grau din ultimii opt ani

Un an agricol foarte bun: Cea mai mare productie de grau din ultimii opt ani

Productia de grau obtinuta in 2013, de 7,296 milioane de tone, este cea mai mare din ultimii opt ani, a declarat vineri ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

"Cifrele pe care le avem ne arata ca in acest an avem cea mai mare productie de grau si secara din ultimii opt ani, respectiv 7,296 de milioane de tone pe o suprafata de 2,63 de milioane hectare. De asemenea, productia obtinuta este cea de-a doua productie ca marime din ultimii 43 de ani. Avem in acest an o productie record la cultura graului", a spus Constantin intr-o conferinta de presa.

De asemenea, suprafetele au fost mai mici, s-a obtinut cel mai mare randament din ultimii 23 de ani pentru productiile de orz si orzoaica, respectiv 3,2 tone la hectar, ceea ce inseamna o cantitate de 1,511 milioane de tone.

De ce nu e graul francez bun de paine - impact devastator asupra exporturilor

"La ovaz este a doua cantitate din punct de vedere al randamentului din ultimii 43 de ani, cu 1,96 tone la hectar, iar campioana, tot din punct de vedere al randamentului este in acest an cultura de rapita, unde avem cea mai mare productie din ultimii 38 de ani", a mai spus ministrul.

O productie-record s-a inregistat la rapita, care a avut cel mai mare randament din ultimii 38 de ani.

"Deocamdata nu vorbim de floarea soarelui si de porumb, unde lucrurile cred ca stau bine. Am mai avea nevoie de precipitatii, insa vom vedea care va fi situatia in luna septembrie", a spus Daniel Constantin.... mai mult


Vineri, 09 August 2013, ora 14:13

11 comentarii
Romania, pe ultimul loc la randamentul productiei de grau si porumb din UE

Romania, pe ultimul loc la randamentul productiei de grau si porumb din UE

Romania s-a aflat pe ultimul loc din Uniunea Europeana din punctul de vedere al randamentului obtinut la productia de grau si porumb, in 2012, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Anul trecut, Romania s-a situat pe locul cinci in randul statelor membre atat din punct de vedere al suprafetei cultivate cu grau, cat si al productiei, in timp ce, in cazul porumbului, a fost pe primul loc dupa suprafata cultivata si pe locul trei dupa productie, dupa Franta si Italia, se arata intr-un raport al INS.

In 2012, Romania a inregistrat o scadere a productiei agricole vegetale la toate culturile, cu exceptia sfeclei de zahar.

Din punct de vedere al suprafetei cultivate cu floarea soarelu, o cultura cu traditie pe plan local, Romania s-a situat pe primul loc in randul statelor membre. Productia realizata a clasat tara noastra pe locul doi dupa Franta, ca urmare a randamentului mai mic cu 18,1% fata de randamentul mediu al Uniunii Europene.

In ceea ce priveste suprafata cultivata cu cartofi, Romania s-a situat pe locul trei, dupa Polonia si Germania, si pe locul sapte la productie (dupa Germania, Polonia, Franta, Olanda, Regatul Unit si Belgia) din cauza randamentului inferior, care a reprezentat numai 36,3% din randamentul mediu al Uniunii Europene.

Productia de sfecla de zahar a crescut cu 12 la suta in 2012, fata de anul anterior, datorita cresterii suprafetei cultivate cu 47,7 procente, desi randamentul la hectar a scazut cu 24%. mai mult


Vineri, 29 Martie 2013, ora 13:06

3 comentarii
Productia mondiala de grau din 2012, a doua cea mai mare din istorie?

Productia mondiala de grau din 2012, a doua cea mai mare din istorie?

Productia mondiala de grau din acest an ar urma sa fie mai mica cu 10 milioane tone, sau 1,4%, comparativ cu productia record inregistrata anul trecut, a anuntat joi Organizatia Natiunilor Unite (ONU) pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

Potrivit prognozelor FAO, productia mondiala de grau se va situa la 690 milioane tone in 2012, mult peste media din ultimii din cinci ani si totodata a doua productie din istorie. In cazul Uniunii Europene, FAO estimeaza ca productia de grau va ramane nemodificata la 138 milioane tone in 2012.

Cel mai bun an agricol doar in vorbe - Romania a facut importuri record in 2011

Organizatia a precizat ca, desi insamantarile au crescut sau sunt prognozate sa creasca in multe tari in acest an, totusi se asteapta la o revenire la recolte mai apropiate de nivelul normal in zonele unde anul trecut au fost atinse recolte record. De asemenea, FAO a subliniat ca este mult prea devreme sa faca o prognoza cu privire la productia globala de cereale in 2012.

Separat, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a anuntat ca indicele preturilor produselor alimentare mondiale a crescut in luna februarie 2012, pentru a doua luna consecutiv, ca urmare a cresterii preturilor la cereale, uleiuri vegetale si zahar.

Valeriu Tabara: Anul agricol 2012 nu va mai fi unul de exceptie

FAO da lunar publicitatii propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din... mai mult


Joi, 08 Martie 2012, ora 16:57

Jumatate din productia de grau de anul viitor, compromisa de seceta?

Jumatate din productia de grau de anul viitor, compromisa de seceta?

Dupa ce, in 2011, am avut recolte record de grau, prognozele pentru anul viitor nu sunt tocmai optimiste, avand in vedere ca ploaia a ocolit tara noastre de cateva luni bune si seceta este in toi.

Doar 60% din suprafata cultivata cu grau a fost insamantata la timp, potrivit Capital.

Cel mai mare investitor in agricultura din Romania, Culita Tarata, crede ca Romania se afla intr-una din cele mai grele perioade din ultimii 20 de ani, seceta ducand la o insamantarea a doar 60% din teren.

"Din datele noastre rezulta ca din cele peste doua milioane de hectare care trebuia deja sa fie cultivate cu grau, pana acum s-au insamantat doar 1,2 milioane de hectare", spune Culita Tarata.

Perioada optima in care graul trebuia cultivat a fost depasita, astfel incat productiile vor fi mult mai slabe anul viitor.

"Daca vremea se mentine tot secetoasa, vom avea o recolta cu cel putin 20% mai mica decat cea normala", a declarat Marcel Cucu, reprezentantul Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, judetul Braila.

Potrivit lui Stefan Poenaru, alt mare agricultor din Campia Romana, rezerva de apa din sol, care a asigurat doar 60% din necesar, a facut ca foarte multe suprafete de teren sa nu poata fi lucrate.

Acesta a adaugat ca orice insamantare efectuata dupa data de 1 noiembrie inseamna o pierdere de 100 de kilograme pentru fiecare zi in care s-a depasit termenul de 31 octombrie.

"Recolta poate fi influentata cu cel putin 500-1.000 kilograme la fiecare... mai mult


Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 20:16

1 comentariu
Productia de grau a depasit 7 milioane de tone

Productia de grau a depasit 7 milioane de tone

Productia de grau a Romaniei a depasit 7 milioane de tone, desi raportarile din teritoriu arata in prezent doar 6,8 milioane de tone, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara.

"Este cert acum ca productia de grau a Romaniei a depasit bine 7 milioane de tone, chiar daca scriptic, ce avem noi acum dupa raportarile fermierilor si ale directiilor agricole, productia este de aproape 6,8 milioane tone. Cred ca avem peste 1,5 milioane de tone de grau in plus fata de productia anului trecut", a spus Tabara.

Acesta a precizat ca de multe ori raportarile din teritoriu nu sunt la nivelul productiei obtinute ceea ce ingreuneaza luarea unor decizii privind valorificarea productiei in piata.

"Trebuie sa rezolvam aceasta problema pentru ca atata timp cat dam subventii fermierilor si noi trebuie sa gasim solutii pentru piata, inclusiv de import-export, este bine sa se stie exact care sunt productiile. Consider ca trebuie sa gasim un mecanism mai de incredere pentru fermieri deoarece mecanismul actual, poate, nu le ofera aceasta incredere de a raporta exact sau poate mai exista parghii de a comercializa productia la negru, ceea ce iar nu este bine", a explicat ministrul Agriculturii.

In privinta calitatii recoltei de grau din 2011, seful MADR a adaugat ca, deocamdata, se iau probe din toate zonele tarii, iar in momentul in care va avea analizele pentru 10% din acestea se vor face publice rezultatele. Recent, Valeriu Tabara estima ca 80% din... mai mult


Duminica, 07 August 2011, ora 17:46

5 comentarii
Alte articole despre: Romania productie grau, Romania grau
Tabara: Productia de grau va creste cu 40 la suta pana in 2020

Tabara: Productia de grau va creste cu 40 la suta pana in 2020

Productia de grau ar urma sa se majoreze cu 40 de procente pana in 2020, comparativ cu nivelul din 2010, ajungand la 8 milioane de tone, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.

Din aceasta cantitate, jumatate ar urma sa mearga la export, a adaugat ministrul, in cadrul unei conferinte, relateaza Mediafax.

Anul trecut, productia de grau din Romania a fost de aproximativ 5,7 milioane de tone. Potrivit lui Tabara, daca am exporta patru milioane de tone, am intra in randul celor mai mari exportatori mondiali. "De ce n-ar trebui sa se formeze pretul graului la Marea Neagra, cand aici sunt productii mari de cereale?", a spus ministrul Agriculturii.

El a adaugat ca nu exista productii de grau sub patru tone la hectar nicaieri in tara, desi unii producatorii raporteaza valori mai mici. In plus, potrivit spuselor sale, faptul ca Rusia a interzis exporturile de grau anul trecut a fost un lucru benefic pentru Romania. "Mi-as fi dorit ca Rusia sa nu exporte nici in acest an. Anul trecut ne-a facut un bine senzational, macar o data in viata", a declarat Tabara.

Cel mai mare exportator de grau din lume, Egiptul, a anuntat, recent, ca Romania ar putea fi inclusa pe lista furnizorilor oficiali, in functie de calitatea culturii si capacitatea de a livra pe termen lung. mai mult


Joi, 21 Iulie 2011, ora 15:09

3 comentarii
Productia mondiala de grau va scadea in 2010

Productia mondiala de grau va scadea in 2010

Productia mondiala de grau in 2010 va fi net inferioara celei din ultimii doi ani, estimeaza Departamentul American de Agricultura (USDA), care si-a revizuit joi, in scadere puternica, previziunile, din cauza secetei din Europa de Est.

Departamentul estimeaza ca productia mondiala de grau va fi de 645,73 milioane de tone in 2010, in scadere cu 15,34 mt fata de estimarile de luna trecuta.

In 2009, productia mondiala de grau s-a situat la 680,3 milioane de tone, iar in 2008 la 683,26 milioane de tone.

Deoarece consumul mondial este fixat la 665 milioane de tone, va trebui sa se apeleze la stocuri (174,76 mt) pentru a asigura nevoile de grau a planetei.

Avand in vedere situatia speciala a Rusiei, estimarea privind productia de grau a fost reduse cu 8 milioane de tone, la 45 milioane de tone. Al treilea producator mondial de grau dupa UE si China, Rusia a recoltat 61,7 milioane de tone de grau in 2009 si 63,7 milioane de tone in 2008. Practicand preturi deosebit de scazute, Rusia se situeaza pe locul al patrulea in cadrul tarilor exportatoare de gau.

USDA prevede insa ca Rusia nu va putea exporta decat 3 milioane de tone de grau in 2010, din cauza valului de caldura fara precedent care a distrus aproape 10,7 milioane de hectare de culturi.

Presedintele rus Dmitri Medvedev a recunoscut joi ca aproximativ un sfert din culturile de cereale au fost pierdute. Pe 5 august, premierul Vladimir Putin a decretat un embargo asupra exporturilor de cereale pana la finalul... mai mult


Joi, 12 August 2010, ora 21:52

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Dorel, dezvoltator imobiliar: Cum construiesti un bloc in jurul unui stalp de electricitate
  2. A crezut ca are doi catei - dupa doi ani si-a dat seama ce erau cu adevarat
  3. Proiect inedit realizat de o celebra marca: Adidasi fabricati din gunoaiele oceanului (Foto)
  4. Un german vrea sa faca bani din Grexit intr-un mod inedit (Video)
  5. Cosmarurile se adeveresc? Angajat Volkswagen ucis de un robot
  6. Incident violent la filmarile pentru Piratii in Caraibe: Maimuta a fost scoasa de urgenta din platou
  7. Baza de aparare in fata atacurilor nucleare ale Rusiei, scoasa la vanzare pentru relaxare in familie
  8. Eticheta la nudisti - Cum e sa traiesti un an dezbracat: Am fost spalati pe creier
  9. Viral: Cainele care spune mama - a invatat inaintea copilului familiei (Video)
  10. Papa Francisc face un gest socant: Va mesteca frunze de coca (Video)