productie porumb

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Romania, locul 2 in UE la productia de porumb - cine ne-a depasit

Romania, locul 2 in UE la productia de porumb - cine ne-a depasit

Romania se afla pe locul al doilea la productia de porumb din Uniunea Europeana (UE), dupa Franta.

In ultimul an, tara noastra a avut o productie de 11,5 milioane de tone, arata Ziarul Financiar.

Agricultorii din Hexagon, care se afla in frunte, au cules 17 milioane de tone. Pe trei se afla Ungaria (8,5 milioane de tone).

In ultimii patru ani, fermierii romani au reusit sa aiba o recolta de porumb peste 11 milioane de tone.

Romania sta bine la exporturi: Ce am livrat si cui de peste 2 miliarde de euro

Pe de alta parte, porumbul a fost cel mai exportat produs agroalimentar al Romaniei, in primul semestru din 2014, arata datele Ministerului Agriculturii.

Cantitatea livrata, de 1.074.400 tone, este in crestere cu aproape 66% comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, iar incasarile au avansat cu 85,2 milioane de euro, pana la 328,6 milioane de euro.

In total, Romania a exportat produse agroalimentare in valoare de 2,03 miliarde de euro in primul semestru din acest an.

Uniunea Europeana ramane principalul partener al tarii noastre cu o pondere valorica de 64,6% in privinta livrarilor de produse agroalimentare catre aceasta destinatie si de 80,7% pe partea de importuri. mai mult


Luni, 22 Septembrie 2014, ora 11:25

3 comentarii
De ce productivitatea la hectar este mai mica in Romania

De ce productivitatea la hectar este mai mica in Romania

Agricultura a fost prea mult lasata la mila ploii de sus si asta se razbuna pe cei delasatori. Romania, granarul Europei - cum ne-a placut sa ne laudam, desi nu am fost niciodata - a ajuns la o situatie absurda, se arata intr-o analiza Digi24.

Romania este tara cu cea mai mare suprafata agricola din Europa raportata la teritoriu, ceea ce, intre noi fie vorba, nu e de bine: asta cam arata slaba devoltare. Si, in acelasi timp, are cel mai slab randament al productiei.

Aici nu e vorba numai de ploaie, caci nici prin vecini nu a plouat, e mai degraba vorba de calamitate umana. Haideti sa ne uitam la grau, care nu a fost atat de afectat de seceta ca alte cereale.

Productia de grau, anul trecut, a fost de aproape 5,2 milioane tone. Suprafata cultivata a fost de aproape 2 milioane hectare. Ca randament al culturii iese un 2,6 tone la hectar pe cand in tari precum Germania si Franta s-au obtinut randamente de peste 7 tone la hectarul cultivat.

Dar hai sa nu ne comparam cu nemtii, sa ne comparam cu bulgarii care au scos 3,8 tone la hectar, mult mai bine decat noi.

Codasii Europei

La porumb situatia este chiar jenanta si jumatate din suprafata s-a cultivat cu asa ceva, relateaza Digi24. Productivitatea a fost mai mica decat la grau, in timp ce Franta si Germania au avut cifre si de 5 ori mai mari. Si bulgarii au scos un 3,7 tone la hectar.

La floarea soarelui am stat ceva mai bine am urcat de pe ultimul loc pe penultimul cu un randament de 1,3 tone la hectar.... mai mult


Sambata, 30 Martie 2013, ora 19:56

3 comentarii
Romania, pe ultimul loc la randamentul productiei de grau si porumb din UE

Romania, pe ultimul loc la randamentul productiei de grau si porumb din UE

Romania s-a aflat pe ultimul loc din Uniunea Europeana din punctul de vedere al randamentului obtinut la productia de grau si porumb, in 2012, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Anul trecut, Romania s-a situat pe locul cinci in randul statelor membre atat din punct de vedere al suprafetei cultivate cu grau, cat si al productiei, in timp ce, in cazul porumbului, a fost pe primul loc dupa suprafata cultivata si pe locul trei dupa productie, dupa Franta si Italia, se arata intr-un raport al INS.

In 2012, Romania a inregistrat o scadere a productiei agricole vegetale la toate culturile, cu exceptia sfeclei de zahar.

Din punct de vedere al suprafetei cultivate cu floarea soarelu, o cultura cu traditie pe plan local, Romania s-a situat pe primul loc in randul statelor membre. Productia realizata a clasat tara noastra pe locul doi dupa Franta, ca urmare a randamentului mai mic cu 18,1% fata de randamentul mediu al Uniunii Europene.

In ceea ce priveste suprafata cultivata cu cartofi, Romania s-a situat pe locul trei, dupa Polonia si Germania, si pe locul sapte la productie (dupa Germania, Polonia, Franta, Olanda, Regatul Unit si Belgia) din cauza randamentului inferior, care a reprezentat numai 36,3% din randamentul mediu al Uniunii Europene.

Productia de sfecla de zahar a crescut cu 12 la suta in 2012, fata de anul anterior, datorita cresterii suprafetei cultivate cu 47,7 procente, desi randamentul la hectar a scazut cu 24%. mai mult


Vineri, 29 Martie 2013, ora 13:06

3 comentarii
Productia de porumb din acest an va fi cu 60% mai mica fata de nivelul anului trecut

Productia de porumb din acest an va fi cu 60% mai mica fata de nivelul anului trecut

Productia de porumb din acest an va fi cu 60% mai mica fata de nivelul anului trecut, estimarile aratand ca in acest an vor fi pierderi importante la floarea soarelui si la porumb, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

"Inca nu as vrea sa ma pronunt pentru ca deocamdata sunt doar estimari si nu as vrea sa dam cifre inainte de a finaliza recoltarea pentru ca asta ar influenta cu adevarat preturile. Recoltatul se va finaliza insa in cateva saptamani", a spus Constantin.

In ceea ce priveste productia de grau, ministrul Agriculturii a precizat ca in acest an s-au recoltat 4,99 milioane de tone, desi media ultimilor trei an a fost 5,3 milioane tone. "Nu putem compara cu 2011, cand a fost un an de exceptie si productia a fost mult mai mare", a adaugat Constantin.

In 2011, Romania a obtinut o productie de porumb de 11,666 milioane tone, de pe o suprafata de 2,613 milioane hectare, situandu-se pe primul loc din Uniunea Europeana (UE), dupa suprafata cultivata si pe locul doi la productie, dupa Franta.

Ministerul Agriculturii a anuntat ca suprafata totala afectata de seceta in acest an a fost de peste 3,7 milioane hectare, din care culturile de primavara au reprezentat 1,7 milioane de hectare.Culturile cele mai afectate de seceta sunt porumbul, cu 81,2% din totalul suprafetei cu culturi de primavara afectate de seceta si floarea-soarelui cu 45,8%.

Potrivit Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR),... mai mult


Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 20:11

1 comentariu
Revine criza alimentara? Porumbul se poate scumpi masiv, din cauza secetei

Revine criza alimentara? Porumbul se poate scumpi masiv, din cauza secetei

Pretul porumbului ar putea exploda in urmatoarea perioada, din cauza secetei prelungite din Statele Unite ale Americii.

Firma de brokeraj Newedge USA LLC estimeaza ca cotatia acestei plante va ajunge la un nivel record, de 8,50 dolari pe busel, potrivit Bloomberg.

Recolta americana ar putea scadea cu 11,8 miliarde de buseli (adica 299,7 milioane de tone metrice), conform estimarii facute de Dan Cekander, directorul unei firmei de cercetare de piata in domeniul cerealelor.

El a prognoat ca productia de porumb va ajunge la 29,75 milioane de tone, mai mica decat ultima estimare a Departamentului pentru Agricultura din SUA.

Diminuarea prognozelor privind culturile de porumb in SUA ar putea impinge tot mai sus costurile alimentelor la nivel global, potrivit Organizatiei pentru Alimente si Agricultura.

"Daca nu va ploua in urmatoarele zile din iulie, atunci ne vom confrunta cu o adevarata criza a productiei de porumb, care va fi cu mult sub cea de anul trecut", a adaugat Cekander. mai mult


Joi, 19 Iulie 2012, ora 22:45

1 comentariu
Productia in agricultura va fi mai mica decat anul trecut - Agrostar

Productia in agricultura va fi mai mica decat anul trecut - Agrostar

Productiile vegetale din 2012 vor fi mai mici cu 2-3% fata de 2011 din cauza secetei inregistrate in toamna anului trecut, desi ploile cazute in luna mai au salvat aproape toate culturile agricole din acest an, considera presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura - Agrostar, Niculae Stefan.

"Nu cred ca vom avea productiile anului 2011 pentru ca, din pacate, am avut o toamna secetoasa si agricultorii au pierdut multi bani la cultura de rapita, care a fost distrusa in proportie de 80%.

Ploile din luna mai ne-au salvat insa foarte mult, au fost bune pentru toate culturile, chiar daca pe ici pe colo au mai fost probleme.

Cred ca o sa avem productii bunicele in 2012, cel putin la cultura graului si orzului, desi suntem inca la mana Domnului pentru ca acum avem nevoie de soare. La porumb si floarea soarelui vor fi productii foarte bune, iar pe total, cred ca productiile vegetale vor fi mai mici cu 2-3% fata de anul trecut", a declarat, miercuri, presedintele Agrostar, Niculae Stefan.

Ce poate face Guvernul pentru agricultura

Acesta a precizat ca nu trebuie neglijat fenomenul de diminuare a suprafetelor cultivate, pe care Ministerul Agriculturii ar trebui sa-l analizeze cat mai rapid si sa ia masuri pentru comasarea si cadastrarea terenurilor agricole.

"Cred ca trebuie sa tinem cont si de suprafetele cultivate in acest an in comparatie cu anii 2011 si 2010. Suprafetele s-au diminuat. Acest aspect este un semnal de alarma pe care actuala... mai mult


Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 21:16

1 comentariu
Vom produce mai putin grau si mai mult porumb, in 2011

Vom produce mai putin grau si mai mult porumb, in 2011

Productia de grau va fi, in 2011, in tara noastra de aproximativ 6,35 milioane de tone, in scadere cu 6%, comparativ cu 2010, sunt de parere reprezentantii organizatiei patronale din domeniul comertului cu cereale Coceral.

In ceea ce priveste productia de porumb, aceasta va fi de 8,1 milioane de tone, in crestere cu 5,3% fata de anul trecut. Productia totala de cereale ar urma sa stagneze la 16,2 milioane de tone.

La nivelul Uniunii Europene, recolta de grau din acest an va fi 131,44 milioane de tone, fata de 127,5 milioane de tone in 2010, scrie Financiarul.

Estimarile organizatiei mai arata ca, in UE, productia de porumb se va majora de la 55,14 milioane de tone, in 2010, la 59,19 milioane de tone.

Prognoza Coceral mai arata ca, in acest an, cantitatile de grau recoltate vor creste in 18 state comunitare, vor scadea in sase si vor stagna in cazul unei singure tari.

Primul producator de grau din UE va fi Franta, cu o cantitate recoltata de 36,4 milioane de tone (35,68 milioane de tone in 2010). mai mult


Marti, 29 Martie 2011, ora 11:06

2 comentarii
Romania, in top 10 mondial al producatorilor de porumb

Romania, in top 10 mondial al producatorilor de porumb

Romania se afla printre primii 10 producatori mondiali de porumb si depaseste tari precum Ucraina, Spania si Federatia Rusa dupa ce si-a dublat productia pana la 9 milioane de tone. Printre cei care ne-au intrecut in acest an se afla SUA, China si Brazilia.

Productia de porumb din acest an valoreaza aproximativ 1,3 miliarde de euro, la pretul de circa 142 de euro/pe tona (600 lei/tona) care se practica acum pe piata, potrivit Ziarul Financiar.

Fermierii au recoltat pana acum doar jumatate din suprafata de porumb, dar rezultatele sunt aproape duble fata de anul trecut, cu o medie de 4 tone/ha si un varf maxim de 10 tone/ha, potrivit datelor ministerului Agriculturii.

"In zonele care nu au fost afectate de calamitati am obtinut 10 tone la hectar. Din nefericire, doar pe 800 de hectare am avut aceste rezultate. Pe alte 8.000 de hectare, unde s-a infiltrat apa, ajungand la 40-80 cm, culturile au fost distruse in totalitate si am fost nevoiti sa semanam rapita. Avantajul a fost ca preturile sunt foarte bune, la bursa din Paris ajungand sa se tranzactioneze cu 200 de euro/tona de porumb", a declarat pentru ZF Culita Tarata, presedintele TCE 3 Brazi, ferma care lucreaza cea mai mare suprafata de teren agricol din Romania

In Uniunea Europeana, Romania ocupa primul loc in ceea ce priveste suprafata cultivata cu porumb, detinand aproape 30% din suprafata totala de 8,6 milioane de hectare.

Productia de porumb este unul dintre putinele sectoare in care Romania reuseste... mai mult


Joi, 07 Octombrie 2010, ora 09:06

5 comentarii
Porumbul e mai profitabil pentru agricultori

Porumbul e mai profitabil pentru agricultori

Recoltele de porumb vor fi mult mai profitabile decat cele de grau in acest an pentru agricultorii romani.

Cei care au plantat porumb vor obtine in urma comercializarii cu pana la 570 de milioane de euro in plus fata de cei care au de recoltat grau.

Desi cantitatile de grau obtinute anul acesta au fost de doua ori mai mari decat cele din 2007, profiturile agricultorilor nu vor fi pe masura.

Pretul oferit de cumparatori variaza intre 0,34 si 0,5 lei per kilogram, de pana la doua ori mai putin decat pretul mediu al kilogramului de porumb.

Pretul extrem de mic este dat de calitatea slaba a graului, dar si de incapacitatea agricultorilor de a depozita cantitatile recoltate, ceea ce ii obliga sa vanda la primul pret.

La o productie de opt milioane de tone si un pret de 0,34-0,5 lei/kilogram, rezulta ca valoarea totala a graului obtinut in 2008 s-ar cifra intre 0,76 si 1,12 miliarde de euro.

In acelasi timp, valoarea totala a productie de porumb, calculata la un pret de 190 de euro tona (sau 70 de bani kilogramul), se ridica la 1,33 miliarde de euro.

Dupa anuntul Ministerului Agriculturii, potrivit caruia productia de porumb va ajunge la 10 milioane de tone, pretul a scazut cu pana la 0,35 lei/kg (0,09euro/kg), dar agricultorii sustin ca vor comercializa porumbul la valoarea cu care au vandut anul trecut, scrie Ziarul Financiar.

Chiar daca cele doua cereale vor fi vandute la acelasi pret, tot agricultorii care au plantat porumb vor incasa mai multi bani,... mai mult


Marti, 23 Septembrie 2008, ora 11:09

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Obama, oferta ... greu de refuzat: 50 de vaci, 70 de oi si 30 de capre pentru mana fiicei sale Malia
  2. De ce sunt plini de haine unii copaci din Marea Britanie (Galerie foto)
  3. Locul unde femeile isi lasa sutienul pe gard (Galerie foto)
  4. Oferta incredibila in SUA: ce primesc americanii care-si cumpara o masina
  5. Campanie electorala la americani: Hillary Clinton da lectii de... selfie
  6. Avion AirAsia prabusit: Un inginer de la Airbus s-a spanzurat, obsedat de ideea ca e vinovat
  7. Barack Obama, lasat masca de... o fetita cu acces de furie chiar la Casa Alba
  8. Cum iti va controla Google toata casa cu ajutorul unor jucarii de plus
  9. Afacerea unui rabin ultra-ortodox: "Nu e vorba de orgasmul meu, ci de orgasmul nostru"
  10. Televizorul care se lipeste de perete ca magnetul de frigider