produs intern brut romania

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
INS dezvaluie de ce a intrat Romania in recesiune - Noi surprize negative?

INS dezvaluie de ce a intrat Romania in recesiune - Noi surprize negative?

Institutul National de Statistica publica, miercuri, datele detaliate despre produsul intern brut inregistrat de tara noastra in trimestrul al doilea din 2014, astfel ca vom vedea care au fost domeniile care au condus la o scadere de 1% comparativ cu primele trei luni ale anului.

"Vom avea ocazia sa evaluam perspectivele de crestere ale Romaniei, insa datele recente sugereaza aparitia unui nou punct slab.

Cifrele privind fondurile europene arata ca in iulie si in primele trei saptamani din august au intrat in Romania fonduri in valoare de 0,2 miliarde euro vs 1,1 miliarde in trimestrul al treilea din 2013. Acest lucru sugereaza ca exista riscul ca seria surprizelor negative indusa de datele de crestere economica sa nu fi luat sfarsit", sustin analistii ING Bank, intr-o nota remisa Ziare.com.

Romania a intrat din nou in recesiune

Comunicatul detaliat al INS va arata evolutia principalelor sectoare ale economiei in perioada mai-iunie 2014.

Controverse pe recesiune

Pe 14 august, INS a publicat un comunicat de presa, in care anunta ca produsul intern brut in trimestrul al doilea din 2014 a fost, in termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul I 2014 (date ajustate sezonier).

Fata de acelasi trimestru din anul 2013, PIB-ul a inregistrat o crestere cu 1,2% pe seria bruta si cu 1,4% pe seria ajustata sezonier. In semestrul I 2014, PIB a crescut, comparativ cu semestrul I 2013, cu 2,4%, pe seria bruta si cu 2,6% pe seria ajustata sezonier.... mai mult


Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 08:52

3 comentarii
Carte de business: Produsul Intern Brut al Romaniei 1862-2000

Carte de business: Produsul Intern Brut al Romaniei 1862-2000

O carte, un eveniment. "Produsul Intern Brut al Romaniei 1862-2000", studiul elaborat de profesorul Victor Axenciuc in urma unei indelungi si laborioase cercetari asupra a ceea ce a insemnat devenirea economica a Romaniei in aproape 140 de ani, merita cu prisosinta acest calificativ.

Il excede chiar, prin anvergura, originalitate si, nu in ultimul rand, prin demonstratie de analiza convertita intr-o riguroasa sinteza, realizata cu un minimum de text in masura sa maximizeze ponderea informatiei gazduita in fiecare cuvant, in fiecare cifra.

Paleta informatiilor si datelor statistice s-a intins dincolo de publicatiile statistice, astfel incat domniei sale i s-a oferit alternativa unica de a accede si la informatii confidentiale si inca nevalorificate pana acum.

Apreciez in mod deosebit solutia adoptata de profesorul Axenciuc in a utiliza convertorii adecvati in functie de criterii stiintifice si, mai ales, in a utiliza paritatea puterii de cumparare ca element de conversie si de transformare in valuta unica, in cazul in speta, dolar, pentru a putea crea conditiile coerentei si sustenabilitatii seriei de date.

Altminteri, orice alta alternativa, unele identificabile in sursele organismelor internationale, cum este cazul Bancii Mondiale bazate pe curs, sau altele, ar fi fost, cu indreptatita justificare, criticabila.

Va trebui relativ mai mult timp de acum incolo sa patrundem mai adanc in continutul datelor si informatiilor statistice ale studiului, in... mai mult


Vineri, 31 August 2012, ora 07:30

PIB-ul Romaniei a scazut cu 2,6 la suta

PIB-ul Romaniei a scazut cu 2,6 la suta

Produsul intern brut al Romaniei din primul trimestru al acestui an a scazut cu 2,6 procente fata de perioada similara de anul trecut, ajungand la nivelul de 96,707 miliarde de lei.

Ca date ajustate sezonier, PIB-ul estimat pentru trimestrul intai din 2010 a fost de 124,54 miliarde de lei, in scadere cu 0,3 la suta fata de ultimul trimestru de anul trecut, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Singura ramura de activitate care a inregistrat o crestere a volumului de activitate, cu 4,2 la suta, a fost industria.

In schimb, piata constructiilor a scazut cu 17,3 la suta, activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hotelurile si restaurantele, transporturile si telecomunicatiile cu 2,4 la suta, iar activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru companii cu 1,5 la suta.

De asemenea, s-a redus si volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere cu 10,7 la suta.

Potrivit INS, in trimestrul intai din 2010, cererea interna a scazut cu 3%, comparativ cu acelasi trimestru din 2009. Consumul final total s-a redus cu 4,0%, in special din cauza diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei cu 4,8 procente, consecinta a reducerii volumului desfacerilor de marfuri prin comertul cu amanuntul (-19,7%).

In schimb, Guvernul a reusit sa cheltuie cu 1,8 la suta mai putin, in aceeasi perioada. mai mult


Joi, 03 Iunie 2010, ora 10:24

4 comentarii
PIB-ul Romaniei a scazut cu 7,1 la suta in 2009

PIB-ul Romaniei a scazut cu 7,1 la suta in 2009

Economia Romaniei s-a contractat cu 7,1 procente, anul trecut, in comparatie cu 2009, produsul intern brut fiind de 491,273 miliarde de lei, a anuntat Institutul National de Statistica.

Scaderea a fost determinata, in principal, de reducerea volumului valorii adaugate brute din toate activitatile, in mod special din comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatii (-11,2%), constructii (-13,6%), contributia acestora la formarea PIB fiind de 31,1%, se arata in datele institutului.

In plus, impozitele nete pe produs s-au redus la 12,4 procente, iar consumul final total a inregistrat o scadere cu 8,2 procente, in 2009, comparativ cu anul precedent. Cel mai mult au scazut cheltuielile efectuate de gospodarii, cu 10,8 procente.

In ultimul trimestru din 2009, produsul intern brut a fost de 152,295 miliarde de lei, reprezentand o scadere de 6,5% fata de trimestrul al patrulea din 2008.

Constructiile si activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hotelurile si restaurante, transporturile si telecomunicatiile au scazut masiv, cu 15,9%, fata de perioada similara din anul precedent.

De asemenea, a scazut nivelul din activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi, cu 9,3%.

Pe de alta parte, activitatile din industrie s-au majorat cu 4%, iar constructiile, agricultura, sivicultura si piscicultura au crescut cu 0,7 procente.

Potrivit... mai mult


Miercuri, 03 Martie 2010, ora 11:30

Romania ramane in recesiune - Economia a scazut cu 7,2% in 2009

Romania ramane in recesiune - Economia a scazut cu 7,2% in 2009

Produsul intern brut al Romaniei a continuat sa scada si in trimestrul al patrulea din 2009, fiind cu 1,5 procente mai mic decat in trimestrul precedent.

Astfel, potrivit Institutului National de Statistica, Romania a ramas in recesiune si in ultimele trei luni de anul trecut, desi analistii bancari estimau o crestere cuprinsa intre 0,1 - 0,6%.

Comparativ cu perioada similara din 2008, economia Romaniei a scazut cu 6,6 procente, iar, pe intregul an 2009, produsul intern brut este cu 7,2 procente sub nivelul anului precedent.

De asemenea, cifra cu afaceri in comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a scazut cu 25,5% in decembrie 2009, fata de perioada similara de anul trecut, in urma prabusirii pietei de vanzari auto.

Pe intreg anul, cifra de afaceri a scazut cu 36,5%, comparativ cu 2008, vanzarile auto diminuandu-se cu 44,2%.

Potrivit INS, afacerile din servicii de piata prestate populatiei au scazut cu 8,1 procente, cea mai mare contractie fiind inregistrata in cazul afacerilor din hoteluri si restaurante (-24%). Pentru toate cele 12 luni, afacerile au scazut cu 14,1%, la date ajustate de variatii sezoniere, si cu 15,8% in serie bruta.

In schimb, volumul lucrarilor de constructii a crescut, in decembrie, cu 6,9%, comparativ cu luna precedenta, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, si cu 13,1 procente ca serie bruta.

In 2009, comparativ cu 2008, volumul... mai mult


Vineri, 12 Februarie 2010, ora 10:28

4 comentarii
Economia Romaniei s-a contractat cu 0,6% in trimestrul trei

Economia Romaniei s-a contractat cu 0,6% in trimestrul trei

Produsul intern brut al Romaniei a scazut cu 0,6 procente, in termeni reali, in trimestrul trei, comparativ cu trimestrul anterior, ajungand la 119,047 de miliarde de lei, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Anterior, INS anuntase o scadere de 0,7 procente. Fata de acelasi trimestru din 2008, produsul intern brut a inregistrat o scadere de 7,1 procente, conform datelor publicate pe site-ul institutului de statistica.

De asemenea, cumulat pe perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2009, produsul intern brut a fost cu 7,4 procente sub nivelul perioadei similare din anul 2008. Astfel, in primele noua luni din acest an, PIB-ul Romaniei a fost de 334,23 de miliarde de lei.

Constructiile au inregistrat cea mai importanta scadere, de 17,4 procente, fiind urmate de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatii, ce au inregistrat un declin de 11,3 procente.

De asemenea, au scazut cu 3,8 procente activitatile financiare, imobiliare, cele de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi, iar activitatea din industrie s-a contractat cu 3,5 procente.

Agricultura a fost singurul domeniu in crestere, cu 2,4 procente, fata de trimestrul al treilea din 2008. mai mult


Joi, 03 Decembrie 2009, ora 11:22

PIB-ul Romaniei a scazut cu 8,7 procente

PIB-ul Romaniei a scazut cu 8,7 procente

Produsul intern brut al Romaniei a scazut cu 8,7 procente in trimestrul al doilea din acest an, comparativ cu aceeasi perioada din 2008, pe fondul reducerii volumului de activitate in constructii, comert sau agricultura.

Astfel, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), domeniul constructiilor a scazut cu 14,2 procente, comertul, repararea automobilelor si articolelor casnice, hotelurile si restaurantele, transporturile si comunicatiile au scazut fiecare cu 11,4 procente.

De asemenea, productia din agricultura, silvicultura si piscicultura s-a diminuat cu 9,1 procente, industria cu 7,3%, iar activitatile financiare, imobiliare, inchirierile si serviciile au scazut cu 7,4%.

Potrivit INS, in trimestrul al doilea, cererea interna a scazut cu 15,6 procente, comparativ au acelasi trimestru din 2008, in special din cauza reducerii cu 12% a consumului final total si cu 25,6% a formarii brute de capital fix.

Pentru primul semestru, INS estimeaza un produs intern brut de 206,46 de miliarde de lei, in scadere cu 7,6 procente fata de semestrul intai din 2008. mai mult


Marti, 01 Septembrie 2009, ora 12:20

3 comentarii
Fiecare roman va pierde 700 de euro din cauza crizei

Fiecare roman va pierde 700 de euro din cauza crizei

Produsul intern brut al Romaniei va scadea cu 700 de euro pe cap de locuitor, in 2009, pana la 10.500 de euro, potrivit unui calcul realizat de Raiffeisen Austria.

Astfel, economia va pierde, in total, 16 miliarde de euro, fata de nivelul de anul trecut, relateaza Ziarul Financiar.

Banca a facut estimarea prin masurarea puterii de cumparare a leului, eliminand astfel diferentele de pret si rata de schimb reala. Raiffeisen a luat in considerare o contractie a economiei de 6%, in 2009, urmata de o revenire cu 1%, in anul urmator.

In urma scaderii, romanii revin la nivelul de venit pe locuitor din anul 2007, dar sunt, totusi, cu 1.400 de euro peste cel din 2006.

Ucrainienii vor inregistra pierderi similare cu ale romanilor, in timp ce ungurii vor pierde 900 de euro/cap de locuitor si vor avea un PIB/capita de 14.600, la o contractie economica tot de 6%.

In Polonia, criza va fi mai putin resimtita, locuitorii acestei tari urmand sa piarda doar cate 100 de euro, avand un PIB/capita de 13.800 de euro. Bulgarii vor pierde 400 de euro pe cap de locuitor. mai mult


Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 09:56

INS: Economia Romaniei s-a contractat cu 6,2% in primul trimestru

INS: Economia Romaniei s-a contractat cu 6,2% in primul trimestru

Produsul Intern Brut al Romaniei estimat pentru primul trimestru din 2009, calculat in preturi curente, a fost de 96,52 miliarde lei, in scadere cu 6,2% in termeni reali comparativ cu perioada similara a anului precedent, potrivit INS.

"Reduceri importante ale volumului de activitate s-au inregistrat in agricultura, silvicultura si piscicultura (-10,9%), industrie (-11,1%), comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si comunicatii (-7,6%) si activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (-3,8%)", se arata intr-un comunicat INS.

Datele ajustate sezonier indica o scadere a Produsului Intern Brut in primele trei luni ale anului cu 4,6% fata de trimestrul precedent.

Cele mai semnificative reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in agricultura, silvicultura si piscicultura (-7,6%), transporturi si comunicatii (-3,7%), industrie (-1,4%), comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, si constructii (-0,3%). mai mult


Marti, 09 Iunie 2009, ora 10:08

Alte articole despre: PIB, produs intern brut, INS

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae