profesori pensii cumulate

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Avocatul Poporului: Curtea Constitutionala m-a lucrat foarte viclean in problema cumulului pensie-salariu

Avocatul Poporului: Curtea Constitutionala m-a lucrat foarte viclean in problema cumulului pensie-salariu

Avocatul Poporului, Ioan Muraru (foto), afirma ca institutia pe care o conduce "a fost lucrata intr-un mod foarte viclean juridiceste" de Curtea Constitutionala, atunci cand, la sfarsitul lui 2008, a judecat problema neconstitutionalitatii interzicerii cumulului intre pensii si salarii.

"Am atacat la Curte ordonanta, Curtea a acceptat atacul, dar, trebuie s-o spun, Curtea m-a lucrat, cum se spune romaneste, intr-un mod foarte viclean juridiceste", a declarat Muraru intr-un interviu acordat pentru Mediafax, explicand ca judecatorii au admis solicitarea Avocatului Poporului doar pe motive de procedura, astfel ca premierul si-a asumat esecul si a schimbat modul in care prevederea a fost, pana la urma, instituita.

"Am avut patru puncte - capete de cerere, cum le spunem noi in justitie - Curtea l-a analizat numai pe primul, care era o chestiune procedurala, nu le-a mai analizat pe celelalte, si s-a pronuntat 'Admitem sesizarea Avocatului Poporului, desfiintam ordonanta'. Drept pentru care primul ministru - si pe buna dreptate, si eu faceam la fel - a zis 'Da, Curtea a anulat, dar numai probleme de procedura, si mergem la Parlament'. Eh, eu zic ca a fost ceva pripit. Si din partea Curtii, si din partea Guvernului", a explicat profesorul Ioan Muraru.

Acesta a mai afirmat ca, din punctul sau de vedere, multe decizii ale Curtii Constitutionale, date in special in ultimii doi ani, sunt "criticabile". mai mult


Miercuri, 25 Mai 2011, ora 22:02

8 comentarii
Aproape 480 de angajati din MApN primesc in continuare si pensie, si salariu

Aproape 480 de angajati din MApN primesc in continuare si pensie, si salariu

Aproximativ 480 de angajati ai Ministerului Apararii, majoritatea cu functii in domeniul administrativ, educativ sau medical, primesc, in prezent, si pensie militara, si salariu de civil, numarul ramanand constant de la inceputul anului.

Potrivit MApN, angajatii care cumuleaza pensia militara cu salariul ocupa functii din diverse domenii de activitate, printre care, profesor universitar, inginer, economist, cercetator, redactor, antrenor, instructor sportiv, artist plastic, referent de specialitate, expert sau consilier.

Pe lista celor care au renuntat la haina militara in favoarea unei functii civile se numara mai multi colonei si generali, unii dintre ei ocupand posturi importante in ierarhia ministerului. Spre exemplu, generalul de brigada (r) Constantin Irimescu a fost pana in 2006 sef al Directiei Management-Resurse pentru Inzestrare in cadrul Departamentului pentru Armamente.

Dupa ce a iesit la pensie, Irimescu a concurat pentru postul de director al aceleiasi directii, transformat intre timp din functie militara in una civila. Potrivit declaratiei de avere pe anul 2009 postata pe site-ul MApN, Irimescu incaseaza o pensie militara de aproximativ 45.000 de lei, in timp ce la capitolul venituri din salariu este mentionat "conform fisei fiscale 1". Totodata, Irimescu a fost pana in martie 2009 si membru in Consiliu de Administratie la Romtehnica, insa veniturile obtinute din aceasta activitate nu se regasesc in declaratia de avere.

Un alt angajat al MApN... mai mult


Duminica, 27 Septembrie 2009, ora 21:12

15 comentarii
Boc: Cumulul cu salariul de la stat, permis doar pentru pensii de pana la 1.500 lei

Boc: Cumulul cu salariul de la stat, permis doar pentru pensii de pana la 1.500 lei

Doar persoanele care au pensii cu o valoare de pana la 1.500 de lei, echivalentul salariului mediu brut pe economie, vor putea cumula pensia cu salariul de la stat.

Premierul Emil Boc a declarat, luni, in cadrul unei emisiuni televizate, ca proiectul de act normativ va intra in dezbatere publica, va fi adoptat de Guvern, iar ulterior va fi inaintat dezbaterii Parlamentului.

Premierul a precizat ca, astfel, interdictia de a cumula pensia cu salariul de la stat nu va afecta asistentii persoanelor cu handicap, profesorii sau medicii.

In 28 februarie, Boc declara, la Realitatea TV, ca Guvernul va inainta Parlamentului, in doua saptamani, un proiect de lege prin care va fi interzis cumulul salariului din sistemul public cu pensia obtinuta in baza legilor speciale.

In luna ianuarie, CCR a declarat neconstitutionala Ordonanta de Urgenta a Guvernului 230/2008, care interzicea cumului salariului de la stat cu pensia, admitand astfel sesizarea Avocatului Poporului. mai mult


Marti, 17 Martie 2009, ora 08:45

9 comentarii
Alte articole despre: Emil Boc, cumul pensie salariu, ordonanta
Un profesor s-a baricadat de trei zile pentru ca nu vrea sa se pensioneze

Un profesor s-a baricadat de trei zile pentru ca nu vrea sa se pensioneze

Un profesor universitar din Craiova s-a baricadat, de trei zile, intr-un birou al facultatii, pentru ca decanul nu vrea sa-i semneze prelungirea perioadei in care poate sa predea, chiar daca trebuia sa iasa la pensie de doi ani.

Ion Patroiu a cumulat, in ultimii doi ani, pensia cu salariul de profesor, avand venituri medii lunare de peste 10.000 de lei.

In octombrie anul trecut, Universitatea a refuzat sa-i mai prelungeasca prezenta la catedra iar cele cateva luni petrecute ca pensionar se pare ca l-au adus la disperare pe profesorul de istorie, relateaza Realitatea TV.

In urma cu trei zile, profesorul a spart sigiliul fostului sau birou si s-a baricadat acolo cu un fiset metalic. A anuntat ca intra in greva foamei pana cand decanul ii aproba revenirea la catedra.

Conducerea universitatii a chemat Salvarea si politia, dar
nimeni nu face nimic pana cand decanul Universitatii din Craiova nu isi da acordul pentru spargerea usii de la biroul respectiv
.

Pana acum, decanul nu a raspuns la telefon sau a avut telefonul inchis, drept care nimeni nu se incumeta sa sparga usa. Problema este ca profesorul este bolnav de diabet, lucru dezvaluit de sotia sa, medic de profesie.

Profesorul a refuzat orice forma de asistenta medicala. In cazul in care vineri el nu renunta la protest, usa biroului va fi sparta de fortele de ordine. mai mult


Vineri, 27 Februarie 2009, ora 07:37

10 comentarii
Boc: S-au facut presiuni ca sa nu fie interzis cumulul de pensii cu salarii

Boc: S-au facut presiuni ca sa nu fie interzis cumulul de pensii cu salarii

Emil Boc a declarat, luni seara, ca au fost exercitate "presiuni" la Cabinetul sau, dar si la ministere, pentru a nu fi promovat un proiect care sa reglementeze cumulul pensiei cu salarii mari de la stat.

"Tinta Guvernului nu sunt actorii sau profesorii pensionari, ci persoanele care incaseaza venituri de sute de milioane de lei vechi prin cumularea pensiei cu salariul in sistem bugetar", a declarat premierul la emisiunea Nasul, de la B1 Tv.

"Sunt foarte multe nedreptati in sistemul public, si de salarizare, si de pensionare. Cei cu pile au reusit sa isi puna salarii si pensii cu mult peste nivelul acceptabil", a spus Boc.

Potrivit premierului, Executivul va reglementa sistemul astfel incat pensia sa fie calculata conform contributiei, iar valoarea muncii sa fie reflectata in salariu.

Emil Boc a mai declarat ca Guvernul sau se va lupta pentru neimpozitarea venitului reinvestit pentru a ajuta firmele sa isi pastreze angajatii.

"O alta sansa a Romaniei este atragerea de fonduri europene. Am infiintat un comitet interministerial care monitorizeaza saptamanal institutiile care depun proiecte de atragere a acestor fonduri. Pana acum a fost vraiste in acest domeniu, dar acum vrem sa obtinem bani", a declarat Boc.

"Vreau sa va spun ca timp de cinci ani de zile nu am cumparat niciun scaun in plus fata de ceea ce a lasat domnul Funar in birou. Drept dovada ca nu trebuie sa cheltuim banii publici pe lucruri care nu trebuie schimbate", a mai spus Boc.

Premierul a... mai mult


Luni, 19 Ianuarie 2009, ora 23:07

46 comentarii
Guvernul nu renunta la interzicerea cumulului pensii-salarii (Video)

Guvernul nu renunta la interzicerea cumulului pensii-salarii (Video)

Guvernul a formulat raspunsul la sesizarea de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul poporului in legatura cu OUG 230/2008, care va fi trimis Curtii Constitutionale si in care se argumenteaza ca prevederile Ordonantei de urgenta sunt constitutionale.

Premierul Emil Boc a spus ca Guvernul nu renunta la aplicarea OUG privind interzicerea angajatilor de stat, care sunt si pensionari, sa cumuleze cele doua venituri si ca va trimite la Curtea Constitutionala punctul de vedere al Executivului, prin care solicita CCR sa respinga sesizarea formulata de Avocatul Poporului.

"Guvernul isi mentine si sustine aceasta ordonanta care interzice la stat cumulul intre pensie si salariu. Consideram ca o asemenea decizie este in primul rand morala si realizatea un act de dreptate", a declarat premierul Boc subliniind inca o data ca tinta ordonantei nu o reprezinta "nici profesorii, nici actorii, nici asistentii maternali", care vor putea fi platiti in continuare pana cand posturile vor fi scoase la concurs.

Incercand sa explice ca acest act normativ este "un act de dreptate cu privire la modul in care se gestioneaza banul public", premierul a dat si cateva exemple de situatii concrete care au stat la baza elaborarii ei.

In acest sens, Boc a prezentat o situatie inregistrata in randul personalului diplomatic, in care o persoana, fara a fi nominalizata, ar fi meritat o pensie de 20 de milioane de lei vechi dar beneficiind de regimul special al unei legi speciale primeste 50... mai mult


Vineri, 09 Ianuarie 2009, ora 15:58

44 comentarii
Presa de azi: Salarii Boc, pensii poc

Presa de azi: Salarii Boc, pensii poc

Medicii, actorii si profesorii pensionari ii cer lui Boc sa-i lase sa profeseze, titreaza Gandul in editia de joi, precizand ca Guvernul ar putea da derogari pentru mai multe categorii profesionale de la legea care interzice cumulul pensiei cu salariul.

La o saptamana dupa ce Cabinetul Boc s-a mandrit cu masura prin care cei care s-au pensionat si vor sa fie angajati ai statului roman sunt obligati sa aleaga intre pensie si salariu, lovitura de imagine data prin acesta ordonanta de urgenta a Executivului s-a intors ca un bumerang impotriva sa.

Mai multe categorii au cerut - iar unele au si obtinut deja - derogari, avand in vedere ca printre victimele "efectului curativ al sistemului public" invocat de Emil Boc se numara categorii care numai la pensionari de lux nu se pot inscrie - actori, profesori, medici, batrani care au copii in plasament familial.

Acestia au primit miercuri un ajutor din partea presedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, si a primarului sectorului 2, Neculai Ontanu, care au infierat "ordonanta rusinii nationale", facuta in pripa, spun ei.

Victimele colaterale ale dorintei Guvernului de a face parada de bune intentii includ: peste 8000 de cadre didactice, in jur de o mie de medici, politisti comunitari, peste 500 de asistenti maternali.
Economiile facute de pe urma acestora sunt infime, in vreme ce situatiile cele mai flagrante se pot gasi in structurile Ministerelor Apararii, Internelor si Justitiei.

Dilema lui Boc. Medicii aleg... mai mult


Joi, 08 Ianuarie 2009, ora 07:22

32 comentarii
Medicii pensionari ar alege salariile in locul pensiilor

Medicii pensionari ar alege salariile in locul pensiilor

Majoritatea medicilor pensionati sustin ca nu ar renunta la activitatea din sistemul sanitar de stat, in cazul in care ordonanta privind cumulul pensiilor cu salariile din sistemul public ii va obliga sa aleaga intre cele doua surse de venit.

"Doresc sa imi fac meseria pentru care m-am pregatit toata viata si am sa renunt la pensie, daca va fi nevoie. Mai ales ca in specialitatea mea, anestezie, deficitul de medici este ingrijorator. Nu cred ca exista medic care sa nu doreasca sa profeseze, atat timp cat poate sa faca acest lucru", a declarat dr. Serban Marinescu, directorul Spitalului de Urgenta "Elias" din Bucuresti.

Prof. dr. Constantin Popa, desi nu este afectat de noua lege fiind membru al Academiei Romane si avand dreptul de a profesa indiferent de varsta, considera ca majoritatea medicilor specialisti care au iesit la pensie vor continua sa lucreze in spitalele de stat.

"O sa fie chemati sa lucreze pentru ca nu au inlocuitori, si daca nu exista cadrul legal sa fie rasplatiti financiar intr-un mod acceptabil, va creste fenomenul platilor informale din sistemul sanitar", a precizat prof. dr. Popa.

O mare parte dintre medicii care au iesit la pensie au optat sa lucreze pentru sistemul privat de sanatate, insa multi dintre ei sunt si profesori consultanti la universitatile de medicina. In aceasta situatie se afla prof. dr. Ioan Paul Stoicescu, pneumolog, care a declarat ca doreste sa isi pastreze postul de profesor consultant la UMF "Carol Davila".... mai mult


Miercuri, 07 Ianuarie 2009, ora 19:08

9 comentarii
Alte articole despre: medici pensionari, salarii pensii, aleaga
Presa de azi: Boc a uitat de pensiile "nesimtite" ale parlamentarilor

Presa de azi: Boc a uitat de pensiile "nesimtite" ale parlamentarilor

Prima zi de... amanare. Promise din prima zi de guvernare, salariile dascalilor raman pe loc, titreaza Gardianul in editia de miercuri. Prima intalnire dintre ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, si liderii sindicatelor din invatamant a fost una de tatonare, de pe urma careia nu s-a ajuns la nici o concluzie.

Marirea salariilor se va opera dupa aprobarea bugetului pe 2009. Sindicalistii sunt sceptici ca se vor mari salariile cu 50% si, dupa parerea lor, exista riscul bulversarii anului scolar si universitar.

Intalnirea de marti dintre reprezentantii sindicatelor din invatamant si ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, la care presa nu a avut acces, a fost una informala. Demnitarul de la conducerea institutiei guvernamentale a sustinut ca in momentul de fata nu se poate discuta despre marirea salariilor pana cand nu se va aproba Legea bugetului pe 2009.

Totodata, ministrul Andronescu considera ca, dupa semnalele pe care le are, aplicarea Legii nr. 221 poate fi efectiva din luna februarie, numai ca, din discutiile cu liderii de sindicat, a reiesit ca este foarte dificil sau aproape imposibil ca marirea salariala cu 50 de procente sa se efectueze retroactiv, incepand cu 1 octombrie 2008, asa cum prevede actul normativ promulgat de presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Evenimentul Zilei scrie ca Andronescu nu le da 50% universitarilor. Ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, le-a promis marti profesorilor ca sumele corespunzatoare majorarilor... mai mult


Miercuri, 07 Ianuarie 2009, ora 07:26

19 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  2. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  3. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  4. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  5. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  6. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  7. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  8. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  9. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  10. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)