profesori universitari pensie

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Pricopie vrea inapoi profesorii universitari de peste 65 de ani - "cat de curand posibil"

Pricopie vrea inapoi profesorii universitari de peste 65 de ani - "cat de curand posibil"

Ministerul Educatiei Nationale ar urma sa le permita profesorilor universitari sa predea si dupa implinirea varstei de pensionare de 65 de ani, in urma unor modificari legislative care vor fi adoptate "cat de curand posibil", potrivit ministrului Remus Pricopie.

Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a declarat, sambata, la Arad, ca a fost o greseala limitarea varstei pana la care pot preda cadrele universitare, iar in acest sens se lucreaza la modificari care sa permita predarea si dupa varsta de pensionare de 65 de ani.

"A fost o mare greseala sa scoatem la pensie in 2011, cu ocazia adoptarii Legii 1, 1.400 de persoane. Niciodata nu a fost data public aceasta cifra. Va spun eu ca 1.400 de persoane au fost pensionate intr-o singura zi, la mijlocul anului universitar 2010/2011, pentru simplul fapt ca implinisera 65 de ani", a declarat Pricopie.

Ministrul spune ca profesorii universitari "care au ajuns la un anumit nivel de dezvoltare profesionala si intelectuala trebuie rugati sa ramana in universitate si sa predea mai departe".

"Orice profesor universitar serios care poate sa predea dupa 65 de ani trebuie sa aiba aceasta posibilitate. In SUA nu exista varsta de pensionare, in Marea Britanie se doreste scoaterea varstei de pensionare pentru profesorii universitari, iar in Franta si Germania, cresterea varstei de la 65 la 70 de ani", a declarat ministrul.

El a adaugat ca in SUA exista un caz al unui profesor de 90 de ani caruia universitatea la care... mai mult


Sambata, 24 Mai 2014, ora 17:04

9 comentarii
Putin incepe promisiunile electorale: Salariile si pensiile vor creste, preturile vor scadea

Putin incepe promisiunile electorale: Salariile si pensiile vor creste, preturile vor scadea

Cu mai putin de o luna inainte de alegerile prezidentiale din Rusia, de pe 4 martie, candidatul Vladimir Putin si-a inceput lista promisiunilor electorale.

Asadar, liderul de la Kremlin a anuntat ca, in calitate de presedinte al Rusiei, va mari considerabil salariile in sectorul public, va majora pensiile si ajutoarele sociale si va reduce preturile la bunuri imobiliare, informeaza publicatia rusa Komsomolskaya Pravda, citata de BSR Russia.

Putin, prea ocupat sa se intalneasca cu observatorii din Consiliul Europei

Actualul premier al Rusiei le-a dat asigurari cetatenilor ca, daca il vor vota pentru un mandat de sase ani, 2013 - 2018, atunci va avea grija sa creasca cu 200 la suta salariile profesorilor universitari si pe cele ale medicilor. Totodata, va mari si bursele de studiu, pensiile si alocatiile familiale.

Pe de alta parte, dezvoltand sectorul constructiilor, scazand preturile materialelor de constructie si dobanzile, Vladimir Putin promite o scadere intre 20 si 30 la suta a preturilor bunurilor imobiliare in Rusia.

Elevii rusi, obligati sa cumpere o carte despre copilaria lui Putin

Nu in ultimul rand, Putin si-a luat obligatia ca va dezvolta ajutoare pentru cultura, ca va ameliora atat calitatea serviciilor municipale, cat si pe cea a educatiei inca din crese.

Vladimir Putin se confrunta din decembrie cu o miscare de contestare fara precedent de la sosirea sa la putere in Rusia, in 2000. Criticii il acuza ca isi multiplica promisiunile... mai mult


Luni, 13 Februarie 2012, ora 16:20

6 comentarii
Vezi ce prevede proiectul de lege privitor la salarizarea profesorilor

Vezi ce prevede proiectul de lege privitor la salarizarea profesorilor

Guvernul va aproba un proiect de lege care va ingheta pana la sfarsitul acestui an salariile profesorilor care au castigat in instanta majorari salariale si va interzice acordarea de noi drepturi salariale prin contracte colective sau individuale de munca, sub sanctiuni penale.

Documentul aflat in lucru la Guvern si publicat de agentia Mediafax prevede ca salariile vor plafonate la remuneratia din luna ianuarie si ca ele vor fi mentinute pana la 31 decembrie 2011.

De asemenea, se stabileste ca personalul didactic si didactic auxiliar din invatamant nu va primi sumele corespunzatoare premiului anual pentru anul 2010 si nici prime de vacanta, tichete de masa, tichete-cadou si indemnizatii la iesirea la pensie, precum si ca munca suplimentara va fi compensata numai cu timp liber.

Conform proiectului, salariile brute de incadrare pentru personalul didactic din invatamantul preuniversitar vor fi plafonate la 979 de lei pentru un profesor debutant cu studii superioare de lunga durata, la 932 de lei pentru un profesor debutant cu studii superioare de scurta durata si la 1.101 de lei pentru un profesor cu studii superioare de lunga durata grad didactic I cu vechime cuprinsa intre doi si sase ani.

Un profesor cu studii superioare de lunga durata grad didactic I cu vechime intre 10 si 14 ani va avea un salariu de incadrare de 1.391 de lei, remuneratia urmand sa urce corespunzator vechimii, la 1.481 de lei pentru activitatea desfasurata pe parcursul a 18-22 ani, la 1.713... mai mult


Vineri, 01 Aprilie 2011, ora 16:06

10 comentarii
Seism in mijlocul anului universitar (Opinii)

Seism in mijlocul anului universitar (Opinii)

Intrarea in vigoare a Legii educatiei a creat adevarate seisme in cele mai multe dintre facultati. Profesorii universitari de peste 65 de ani au fost chemati la rectorate, pentru a li se pune in brate deciziile de pensionare. Si sunt foarte multi in aceasta situatie, daca nu chiar majoritari. In multe cazuri, incepe sa se puna acut problema decanilor si a rectorilor, fie tot din cauza varstei titularilor, fie din cauza incompatibilitatii acestora.

In principiu, se intampla un lucru foarte bun, pentru ca sunt destructurate clanurile universitare si dinozaurii sunt scosi pe tusa, pentru a face loc tinerilor, care nu mai aveau nicio sansa de a inainta in cariera didactica, indiferent de valoarea lor. Este o primenire necesara si salutara, asadar.

Exista insa si un mare "dar". Nu este firesc ca o asemenea schimbare de proportii sa aiba loc in mijlocul anului universitar, pentru ca bulversarea se repercuteaza inevitabil si foarte grav asupra studentilor. In UMF "Carol Davila", spre exemplu, s-a instalat un soi de degringolada.

Au ramas catedre complet descoperite, nu mai are cine sa predea unele cursuri, nu mai are cine sa examineze studentii. Si asa erau multe posturi vacante, dar acum situatia ajunge la limita blocajului.

Sigur ca posturile nu fusesera scoase la concurs dinainte de interdictia venita de la guvern, inclusiv pentru ca normele respective erau ocupate prin plata cu ora tot de cadre didactice din facultate, care astfel isi rotunjeau substantial... mai mult


Vineri, 25 Februarie 2011, ora 23:59

63 comentarii
Rectorii nu vor sa iasa la pensie la 65 de ani

Rectorii nu vor sa iasa la pensie la 65 de ani

Rectorii universitatilor acreditate din Romania au semnat o rezolutie prin care sustin ca Legea Educatiei trebuie amendata in regim de urgenta, fiind nemultumiti de reglementarile acesteia privind pensionarea.

Potrivit acestora, neclaritatile din legea care va intra in vigoare peste cateva zile nu pot fi corectate decat tot prin alte legi. Dintre cele 22 de puncte ale rezolutiei, patru privesc pensionarea la 65 de ani a profesorilor, informeaza Adevarul.

Rectorii sustin ca, prin pensionarea propusa de lege, universitatile vor pierde aproximativ 2.000 de oameni si risca sa ramana fara conducatori de doctorat si oameni de stiinta.

PSD: Legea Educatiei pensioneaza aproape 2.000 de profesori universitari

Ei afirma ca in acest mod vor avea loc "promovari artificiale", pentru a se compensa intr-un fel pierderile prin pensionare.

Printre nemultumiri, universitarii puncteaza si pierderea autonomiei, dar nu spun cum se va intampla acest lucru. mai mult


Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 10:55

7 comentarii
Prigoana: Niciun roman nu merita o pensie mai mare de 1.500 de lei

Prigoana: Niciun roman nu merita o pensie mai mare de 1.500 de lei

Deputatul Siviu Prigoana este de parere ca pensia trebuie corelata cu contributia sociala, iar cei cu pensii mari sunt doar beneficiarii unor legi nedrepte. Din punctul sau de vedere, o echilibrare bugetara ar putea fi realizata prin anularea subventiilor pentru facultatile de stat.

Omul de afaceri considera, totodata, ca o pensie de 1.500 de lei este "mai mult decat suficienta pentru orice roman ca sa traiasca", iar plafonarea pensiilor ar aduce la buget sumele necesare pentru a depasi impasul bugetar actual.

"Indiferent ca pensionarul a fost director la Petrom ori sondor, nu merita o pensie mai mare de 1.500 de lei, pentru ca nivelul contributiei sociale nu justifica acest lucru. Astfel fondul de pensii nu este de randament menit sa faca profit ci, pur si simplu, unul de solidaritate.

Am militat pentru limitarea alocatiei pentru mame la maxim 1.000 de euro, fac la fel pentru pensii. Pai cum sa ia nevasta-mea, care are salariu de 10.000 de euro, alocatie de 8.500 de euro. Ce naiba suntem nebuni? La fel e si la pensii", a declarat omul de afaceri, citat de Money.

Prigoana considera ca un beneficiu de pensie trebuie corelat cu nivelul contributiilor sociale din perioada muncii active.

"Nu exista justificare pentru o pensie de 1.500 - 2.000 de lei doar prin prisma contributiei", spune deputatul. Acesta ofera exemplul Statelor Unite unde, daca nu exista o contributie la un fond de pensii private, primesti de la stat doar o pensie garantata de 600 de dolari... mai mult


Joi, 20 Mai 2010, ora 07:45

51 comentarii
Profesorii universitari, scosi la pensie cu forta la 65 de ani

Profesorii universitari, scosi la pensie cu forta la 65 de ani

Profesorii universitari care au implinit varsta de 65 de ani vor fi scosi la pensie, chiar daca nu vor. Proiectele de lege care prevedeau ca acestia sa isi poata continua activitatea ca titulari pana la 70 de ani au fost respinse de senatori.

Propunerea facuta de rectorii de unversitati si sustinuta de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, nu a trecut de vot in Senat, cel mai vehement critic al proiectului fiind Dumitru Oprea de la PD-L.

Senatorii au respins si un proiect care prevedea ca numai profesorii universitari cu titluri academice sa poata ramane in functie dupa 65 de ani, relateaza Amos News.

Initiativele legislative nu sunt vazute cu ochi buni, in conditiile in care mentinerea pe posturi a unor profesori in varsta blocheaza perspectiva de avansare a unor profesori mai tineri. mai mult


Joi, 02 Iulie 2009, ora 10:13

18 comentarii
Alte articole despre: profesori universitari pensie
Generalii Badalan, Medar si Fulga, implicati in scandalul diplomelor false

Generalii Badalan, Medar si Fulga, implicati in scandalul diplomelor false

Generali din fruntea directiilor din cadrul Armatei au devenit peste noapte si cu ajutorul catorva sute de euro doctori, conferentiari sau lectori universitari.

Acest scandal a iesit la iveala dupa ce sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari din cadrul DNA a efectuat cercetari in cadrul Universitatii Nationale de Aparare "Carol I" (UNAp), informeaza Ziua.

In baza ultimelor date obtinute de procurori, peste 100 de militari si civili vor fi chemati in scurt timp la DNA pentru a da explicatii cu privire la modul cum au devenit profesori universitari, conferentiari, lectori sau conducatori de doctorat.

Printre cei care se afla in atentia procurorilor se numara generalul (r.) profesor universitar dr. Mircea Muresan, col. lect. univ. dr. Vasile Soare, col. dr. Gheorghe Iordache, cpt cdor. prof. mil. Florinel Zait, general (r.) Eugen Badalan, general (r.) Sergiu Medar, col. Vasile Fulga, col. conf. univ. dr. Ion Mihai Costache, general de brigada lect. univ. dr. Maricel Popa, general de brigada prof. univ.dr. Liviu Scrieciu, col.(r.) prof.univ.dr. Emil Ioan, cpt.conf. univ. dr. Dorel Buse, lt.col. conf.univ.dr. Doru Enache, col.prof.univ.dr. Vasile Radu, general maior conf.univ.dr. Ion Palsoiu, generalul maior (r.) Sandu Ion Eftimie, col.(r.) Vasile Paun etc.

In urma declansarii acestui scandal, conducerea UNAp a anuntat ca prima masura reducerea numarului de persoane care se pot inscrie la doctorat precum si limitarea la un singur... mai mult


Luni, 23 Martie 2009, ora 12:46

33 comentarii
Un profesor s-a baricadat de trei zile pentru ca nu vrea sa se pensioneze

Un profesor s-a baricadat de trei zile pentru ca nu vrea sa se pensioneze

Un profesor universitar din Craiova s-a baricadat, de trei zile, intr-un birou al facultatii, pentru ca decanul nu vrea sa-i semneze prelungirea perioadei in care poate sa predea, chiar daca trebuia sa iasa la pensie de doi ani.

Ion Patroiu a cumulat, in ultimii doi ani, pensia cu salariul de profesor, avand venituri medii lunare de peste 10.000 de lei.

In octombrie anul trecut, Universitatea a refuzat sa-i mai prelungeasca prezenta la catedra iar cele cateva luni petrecute ca pensionar se pare ca l-au adus la disperare pe profesorul de istorie, relateaza Realitatea TV.

In urma cu trei zile, profesorul a spart sigiliul fostului sau birou si s-a baricadat acolo cu un fiset metalic. A anuntat ca intra in greva foamei pana cand decanul ii aproba revenirea la catedra.

Conducerea universitatii a chemat Salvarea si politia, dar
nimeni nu face nimic pana cand decanul Universitatii din Craiova nu isi da acordul pentru spargerea usii de la biroul respectiv
.

Pana acum, decanul nu a raspuns la telefon sau a avut telefonul inchis, drept care nimeni nu se incumeta sa sparga usa. Problema este ca profesorul este bolnav de diabet, lucru dezvaluit de sotia sa, medic de profesie.

Profesorul a refuzat orice forma de asistenta medicala. In cazul in care vineri el nu renunta la protest, usa biroului va fi sparta de fortele de ordine. mai mult


Vineri, 27 Februarie 2009, ora 07:37

10 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)