profit reinvestit

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Guvernul se joaca cu taxele: Ia cu o mana si da cu cealalta. Efectele neimpozitarii profitului reinvestit

Guvernul se joaca cu taxele: Ia cu o mana si da cu cealalta. Efectele neimpozitarii profitului reinvestit

Guvernul a adoptat, saptamana trecuta, scutirea firmelor de plata impozitului pentru profitul reinvestit, o cerinta mai veche a mediului de afaceri. Masura va ajuta afacerile care sunt vizate de asa-numita "taxa pe stalp". Pe scurt, statul ia cu o mana si da cu cealalta, conform expertilor.

Potrivit ordonantei de urgenta, scutirea se calculeaza trimestrial sau anual, dupa caz, iar impactul bugetar estimat pentru anul 2014 este de 137,5 milioane lei.

Veste buna pentru firmele din Romania: Scutirea impozitului pe profitul reinvestit, aprobata

Pentru aplicarea acestei facilitati fiscale va fi luat in considerare profitul contabil inregistrat incepand cu 1 iulie 2014 si investit in echipamente tehnologice, masini, utilaje si instalatii de lucru produse sau achizitionate dupa aceasta data, arata Ministerul Finantelor.

Scutirea de impozit a profitului reinvestit se va aplica pana la data de 31 decembrie 2016 inclusiv.

"Prin aceasta masura de relaxare fiscala raspundem unei mai vechi asteptari a mediului de afaceri. Prin neimpozitarea profitului reinvestit vom stimula investitiile si oferta interna", a transmis ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, in comunicatul citat.

Neimpozitarea profitului reinvestit, gura de oxigen pentru firmele afectate de taxa pe stalp

Scutirea impozitului pentru profitul reinvestit si taxa pe constructii speciale

Mijloacele fixe care pot beneficia de scutirea impozitului pe profit sunt echipamente tehnologice, masini,... mai mult


Luni, 28 Aprilie 2014, ora 08:33

1 comentariu
Neimpozitarea profitului reinvestit, gura de oxigen pentru firmele afectate de taxa pe stalp

Neimpozitarea profitului reinvestit, gura de oxigen pentru firmele afectate de taxa pe stalp

Neimpozitarea profitului reinvestit, masura adopta de Guvern saptamana trecuta, vine in ajutorul companiilor care sunt afectate de impozitul pe constructii speciale.

Altfel spus, "statul ia cu o mana si da cu cealalta", a precizat Alin Chitu, Tax Partner la casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, pentru Ziare.com.

El a explicat ca neimpozitarea profitului reinvestit se refera la mijloacele fixe din industriile la care se aplica si impozitul pe constructii speciale, intrat in vigoare la inceputul anului.

Astfel, companiile vor da niste bani la stat, insa ar putea recupera cel putin o parte din ei prin masura adoptata saptamana trecuta.

Guvernul se joaca cu taxele: Ia cu o mana si da cu cealalta. Efectele neimpozitarii profitului reinvestit

Ce sunt mijloacele fixe si ce inseamna amortizarea lor

Din categoria mijloacelor fixe fac parte:

-terenurile, inclusiv investitiile pentru amenajarea acestora,-constructiile,-instalatiile tehnice, mijloacele de transport, animalele si plantatiile,-mobilierul, aparatura birotica, echipamentele de protectie a valorii umane si materiale si alte active corporale (avansuri, imobilizari corporale in curs de executie).
In general, societatile achizitioneaza mijloace fixe cu scopul de a le utiliza pe termen mediu sau lung, dar si in scopul de a obtine profituri de pe urma lor. In consecinta, companiile aloca din timp o suma care corespunde cu avantajele obtinute ca urmare a utilizatii acestora.

Inainte de OUG privind... mai mult


Luni, 28 Aprilie 2014, ora 07:13

PNL merge inainte cu reducerea CAS si scutirea de impozit pe profitul reinvestit

PNL merge inainte cu reducerea CAS si scutirea de impozit pe profitul reinvestit

Partidul National Liberal a depus in Parlament, miercuri, o initiativa legislativa pentru reducerea CAS cu 5 puncte procentuale si scutirea de impozit a profitului reinvestit.

Daca vor fi adoptate, masurile vor intra in vigoare de la 1 iulie 2014.

Initiativa beneficiaza de sustinerea a 143 de parlamentari liberali, potrivit comunicatului PNL.

"Initiatorii prezentei propuneri legislative urmaresc sa diminueze povara fiscala din economie prin promovarea unor masuri fiscale de scutire a profitului reinvestit in echipamente tehnologice si de reducere a cotei de contributie de asigurari sociale datorata de angajator cu 5 puncte procentuale", se arata in expunerea de motive depusa de catre initiatorii propunerii legislative.

Scutirea impozitului pe profitul reinvestit si reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator sunt masuri asteptate de catre toti intreprinzatorii, de la cei mici pana la marii investitori, cu capital autohton sau strain, care au solicitat constant in cadrul dialogurilor purtate cu PNL adoptarea cu prioritate a acestui pachet de relaxare fiscala in sfera mediului de afaceri, potrivit comunicatului citat.

Ponta insista: Tot ce am promis pana acum am facut. Vom reduce CAS in iulie 2014

Ce efecte ar trebui sa aiba aceste masuri

Prin aceste doua masuri se vizeaza stimularea competitivitatii si inovarii, atragerea investitiilor, cresterea locurilor de munca si imbunatatirea conditiilor de pe piata muncii.

"Aplicarea celor doua masuri... mai mult


Miercuri, 05 Martie 2014, ora 19:26

9 comentarii
Firmele sunt scutite de impozit pe profitul reinvestit in 2010

Firmele sunt scutite de impozit pe profitul reinvestit in 2010

Profitul investit in productia sau achizitia de echipamente tehnologice folosite in obtinerea de venituri impozabile este scutit de impozit si in 2010, insa contribuabilii platesc impozitul minim daca acesta depaseste impozitul pe profit pentru castigurile din ultimul trimestru din 2009.

Prevederile sunt cuprinse intr-o Hotarare de Guvern prin care sunt modificate normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal, publicata joi in Monitorul Oficial.

Potrivit actului normativ, profitul investit reprezinta "soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil cumulat de la inceputul anului, utilitzat in acest scop in anul efectuarii investitiei".

Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva.

Pentru perioada 1 octombrie-31 decembrie 2009, in aplicarea neimpozitarii profitului reinvestit se ia in considerare profitul contabil inregistrat incepand cu 1 octombrie 2009 si investit in activele produse sau achitionate dupa acea data.

"In cazul in care, ca urmare a aplicarii prevederilor (...) impozitul pe profit este sub nivelul impozitului minim, contribuabilii sunt obligati la plata impozitului minim", se arata in textul Hotararii.

Potrivit Legii privind reorganizarea unor autoritati si instutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar... mai mult


Vineri, 01 Ianuarie 2010, ora 15:24

6 comentarii
Neimpozitarea profitului reinvestit nu va avea efect in 2009

Neimpozitarea profitului reinvestit nu va avea efect in 2009

Desi masura anticriza de neimpozitare a profitului reinvestit este una binevenita, aceasta este una tardiva, ea nemaiputand ajuta firmele pana la sfarsitul lui 2009.

Oamenii de afaceri se declara dezamagiti ca Guvernul a decis abia acum sa-si indeplineasca promisiunea data inca de la inceputul acestui an.

"E ca atunci cand la mort vii cu cadelnita si il dai cu tamaie: acesta va fi efectul in anul 2009 al ordonantei", a declarat Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania, pentru Evenimentul Zilei.

In aceste conditii, foarte putine companii mai pot raporta profit anul acesta, cele mai multe fiind la limita rezistentei, iar acelea care raporteaza chiar si un minim de profit nu au timp sa il reinvesteasca.

Conform noii legi, vor fi scutiti de impozit patronii care vor cumpara sau vor produce echipamente tehnologice: masini, utilaje si instalatii de lucru.

Societatile care vor sa beneficieze de facilitate trebuie sa indeplineasca doua conditii: utilajele si instalatiile achizitionate trebuie sa fie noi, nu second-hand, iar activele cumparate vor trebui pastrate in patrimoniu o perioada de cel putin jumatate din durata de functionare, stabilita potrivit catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare ale mijloacelor fixe. mai mult


Sambata, 05 Septembrie 2009, ora 12:10

Boc: Masura neimpozitarii profitului reinvestit va intra in vigoare de la 1 octombrie

Boc: Masura neimpozitarii profitului reinvestit va intra in vigoare de la 1 octombrie

Premierul Emil Boc i-a invitat pe reprezentantii sindicatelor si patronatelor la o discutie "aplicata", de 90 de minute, pe marginea masurilor pe care Guvernul le-a luat pentru stimularea mediului de afaceri, insistand ca inainte de a imparti salarii si pensii "trebuie sa produci".

"O sa-l rog pe ministrul Finantelor sa prezinte cadrul macroeconomic asa cum a rezultat el din discutiile cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, cadru care va sta si la baza rectificarii bugetare care se va face inainte de 1 septembrie si, in acelasi context, dorim sa avem o discutie directa si pragmatica pe parcursul a 90 de minute, o discutie aplicata pe marginea masurilor cu caracter economic care sa vizeze stimularea si sustinerea mediului de afaceri", le-a spus primerul Emil Boc reprezentantilor sindicatelor si patronatelor prezenti miercuri la Palatul Victoria.

Boc a subliniat ca in momentul de fata Guvernul a luat o decizie ferma cu privire la angajarea raspunderii pe masura neimpozitarii profitului reinvestit, care va intra in vigoare de la 1 octombrie, si ca la nivelul coalitiei si a Parteneriatului PSD-PDL au fost convenite pentru promovare si sustinere o serie de masuri de stimulare a economiei.

"Au fost convenite un numar de masuri pe care o sa vi le prezentam si dumneavoastra spre reflectie si completare sau argumentare, urmand ca alte propuneri care vor veni din partea dumneavoastra sa fie asimilate daca se incadreaza in cadrul macrobugetar pe care il avem... mai mult


Miercuri, 26 August 2009, ora 13:01

4 comentarii
Firmele ar putea fi scutite de impozitul pe profitul reinvestit

Firmele ar putea fi scutite de impozitul pe profitul reinvestit

Companiile ar putea fi scutite de impozitul pe profitul reinvestit, daca Fondul Monetar International accepta cererea Guvernului, potrivit premierului Emil Boc.

"Neimpozitarea profitului reinvestit este vitala pentru mediul de afaceri. Cert este ca, in momentul cand iei o sursa de venit din buget, rezultata in urma neimpozitarii profitului reinvestit, trebuie sa pui altceva in loc", a spus Emil Boc, citat de Mediafax.

"Am cerut si cer in continuare Ministerului Finantelor, cat si celor care lucreaza la elaborarea proiectiei bugetare sa gaseasca o solutie, astfel incat aceasta masura sa fie implementata. Va trebui sa gasim un mecanism prin care sa compensam lipsa de resurse in buget prin neimpozitarea profitului reinvestit, prin compensare din alta parte", a adaugat prim ministrul.

De asemenea, s-a cerut si alocarea de resurse suplimentare pentru infrastructura, care, alaturi de neimpozitarea profitului reinvestit, constituie cele doua obiective principale ale Guvernului in discutiile cu FMI si Comisia Europeana. mai mult


Vineri, 07 August 2009, ora 17:07

Saga impozitului pe profitul reinvestit

Saga impozitului pe profitul reinvestit

Executivul pregateste pentru partea a doua a anului un nou set de masuri anticriza, printre care se regaseste si eliminarea impozitului pe profitul reinvestit.

In timp ce Constantin Nita, ministrul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri, sustine ca noul set de masuri ar urma sa intre in vigoare de la 1 iulie, colegul sau de la Finante, Gheorghe Pogea, nu stie de la ce data din semestrul al II-lea ar putea fi eliminat impozitul pe profitul reinvestit, deoarece inca nu s-a discutat in Guvern despre acest lucru.

"Nu pot sa avansez o anumita data. Trebuie sa aiba loc discutii in Guvern a caror durata nu o pot estima", preciza in urma cu cateva zile Gheorghe Pogea.

Initial, scutirea de la plata impozitului pe profit pentru firmele care reinvestesc castigurile trebuia sa se realizeze inca din luna februarie. Din dorinta de a nu se pierde o sursa importanta de venit pentru bugetul tarii, aceasta facilitate fiscala a fost amanata pentru inceputul anului viitor, cu amendamentul ca se va aplica numai pentru "anumite activitati", potrivit Programului de Convergenta elaborat de Cabinetul Emil Boc in primul trimestru din 2009.

Nemultumirile starnite de amanarea cu aproximativ un an de zile a acestei masuri l-au facut repede pe Gheorghe Pogea sa promita, cam pe la inceputul lunii aprilie, ca impozitul pe profit ar putea fi redus, din semestrul al doilea al acestui an, in cazul in care castigul este reinvestit.

Dupa aparitia "semnelor de... mai mult


Duminica, 24 Mai 2009, ora 15:23

2 comentarii
Nita: Impozitul pe profitul reinvestit, eliminat de la 1 iulie

Nita: Impozitul pe profitul reinvestit, eliminat de la 1 iulie

Impozitul pe profitul reinvestit ar putea fi eliminat in partea a doua a acestui an, a declarat Constantin Nita, ministrul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri.

"Se lucreaza la modificarea Codului Fiscal, astfel ca de la 1 iulie va intra si masura neimpozitarii profitului reinvestit. Aceasta masura va compensa anumite masuri adoptate care nu au multumit mediul de afaceri", a declarat ministrul social-democrat, citat de Ziarul Financiar.

Declaratia este cu atat mai surprinzatoarea cu cat in Programul de Convergenta se precizeaza ca Executivul nu va scuti in acest an de la plata impozituliui firmele care reinvestesc profitul, o astfel de masura urmand a fi introdusa din 2010 si doar pentru "anumite activitati".

Este pentru a doua oara in ultimele saptamani in care Constantin Nita face declaratii pe marginea unor posibile modificari fiscale cu impact major asupra mediului de afaceri. Ultima oara, ministrul pentru IMM-uri a declarat ca Executivul ar putea renunta la impozitul forfetar in partea a doua a anului daca conditiile economice se imbunatatesc. mai mult


Marti, 19 Mai 2009, ora 12:46

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)