prognoza iarna 2013

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Meteo: Unde va fi iarna cea mai grea? Vezi cum va fi vremea pana in februarie

Meteo: Unde va fi iarna cea mai grea? Vezi cum va fi vremea pana in februarie

Meteorologii anunta ca in urmatoarele trei luni vom avea parte de temperaturi sub cele medii anuale in mai toate regiunile tarii, dar in special in nord, nord-est si centru.

Prognoza meteo pentru perioada decembrie 2013 - februarie 2014 arata ca temperatura aerului va inregistra in general valori mai scazute fata de normele climatologice, exceptand zonele sud-estice unde sunt estimate valori peste cele normale.

Potrivit ANM, in decembrie, cel mai frig va fi in nordul si centrul tarii, in restul regiunilor temperaturile fiind normale pentru aceasta perioada. Precipitatiile vor fi peste media anuala in centrul, estul si sud-estul tarii, si apropiate de normalul perioadei in celelalte regiuni.

In prima luna a anului viitor, ianuarie, va fi ceva mai cald in sud si sud-est, unde sunt posibile temperaturi peste normele climatologice, in timp ce in restul regiunilor tarii, valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale. Precipitatiile vor fi mai multe decat in mod normal in vest, sud-vest si centrul tarii.

In februarie temperatura aerului va avea valori medii apropiate de normalul climatologic in cea mai mare parte a tarii.

Cantitatile lunare de precipitatii vor fi mai mari in vestul si nord-vestul tarii si apropiate de mediile climatologice in celelalte regiuni.

Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF) din Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime si minime,... mai mult


Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 16:42

2 comentarii
Prognoza meteo pentru lunile noiembrie 2013 - ianuarie 2014 - Afla cum va fi iarna

Prognoza meteo pentru lunile noiembrie 2013 - ianuarie 2014 - Afla cum va fi iarna

Meteorologii estimeaza ca vom avea un sfarsit de an destul de cald, in partea de sud-est, in restul tarii urmand sa se inregistreze valori normale pentru aceasta perioada. In nordul tarii va fi mai frig decat de obicei.

Prognoza meteo pentru perioada noiembrie 2013 - ianuarie 2014 arata ca temperatura aerului va inregistra in general valori apropiate de normele climatologice, exceptand zonele sud-estice unde sunt estimate valori peste cele normale, iar in cele nordice, sub mediile multianuale.

Cantitatile lunare de precipitatii vor fi mai mari in centrul, estul si sud-estul tarii, fata de valorile normale. In ce priveste temperaturile, in sudul si sud-estul tarii vor depasi normele climatologice, in timp ce in restul zonelor se vor apropia de mediile multianuale.

In luna noiembrie, va fi mai cald in sud-estul tarii si mai frig in nord. Va ploa mai mult in estul si centrul tarii, in restul tarii valoarea precipitatiilor urmand sa fie in general normala.

In decembrie, cel mai frig va fi in nordul si centrul tarii, in restul regiunilor temperaturile fiind normale pentru aceasta perioada. Precipitatiile vor fi peste media anuala in centrul, estul si sud-estul tarii, si apropiate de normalul perioadei in celelalte regiuni.

In prima luna a anului viitor, ianuarie, va fi ceva mai cald in sud si sud-est, unde sunt posibile temperaturi peste normele climatologice, in timp ce in restul regiunilor tarii, valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale.... mai mult


Marti, 22 Octombrie 2013, ora 11:11

1 comentariu
Cand vine iarna (Video)

Cand vine iarna (Video)

Directorul ANM, Ion Sandu, a declarat ca anul acesta iarna va veni dupa 20 noiembrie.

In cadrul unei sedinte la Ministerul Afacerilor si Internelor, oficialul a precizat ca lunile de iarna se vor incadra in normele obisnuite ale temperaturilor, exceptand luna decembrie, cand va fi mai frig decat in mod normal.

"Pe baza informatiilor de care dispunem, conditiile de instalare a iernii in Romania pot fi indeplinite dupa 20 noiembrie. Ca sa vorbim de instalarea iernii, trebuie sa avem temperaturi in jurul valorii de 0 grade, usor pozitive ziua si negative noaptea.

Acest lucru se va intampla dupa data de 20 noiembrie, nu spun ca ninge pe 20 noiembrie, spun ca dupa aceasta data precipitatiile pot fi sub forma de zapada. A doua observatie este ca dupa data de 1 noiembrie nu excludem posibilitatea unui episod de ninsoare la munte. Deci nu vorbim de instalarea iernii in toata tara, dar la munte este posibil din aceleasi motive logice sa vina zapada", a explicat directorul ANM.

Acesta a spus ca pana la 1 noiembrie insa se vor inregistra temperaturi peste normele obisnuite.

"A treia observatie, pana la data de 1 noeimbrie, temperaturile vor fi usor peste norme in aceasta saptamana, peste 20 de grade. Pana la 1, vom avea temperaturi maxime de 15-16, chiar 18 grade si pozitive noaptea. Nu se pot face decat aprecieri ale tendintelor.

Valorile temperaturilor cu exceptia lunii decembrie, cand sunt usor sub norme, adica temperaturi mai mici, ianuarie si februarie sunt... mai mult


Luni, 21 Octombrie 2013, ora 10:41

2 comentarii
Meteo: Prognoza iernii 2013 - 2014. Cand se instaleaza gerul

Meteo: Prognoza iernii 2013 - 2014. Cand se instaleaza gerul

Administratia Nationala de Meteorologie a publicat estimarile sezonier pentru intervalul noiembrie 2013 - ianuarie 2014, realizate de catre Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, avand un grad de realizare de aproximativ 60%.

In luna noiembrie, temperatura aerului va inregistra in general valori apropiate de normele climatologice, exceptand zonele sud- estice unde sunt estimate valori peste cele normale, iar in cele nordice, sub media multianuala lunara, care este de 4,2 grade Celsius.

Precipitatiile lunare se vor situa peste mediile climatologice in estulsi centrul tarii, local sub medie in sud, iar in restul teritoriului acestea vor fi in general normale, media multianuala lunara a precipitatiilor fiind de 43,9 litri pe metrul patrat.

In luna decembrie, regimul termic va fi normal in cea mai mare parte a tarii, iar in regiunile nordice si centrale sunt posibile medii ale temperaturilor mai scazute decat normele climatologice. Media multianuala a temperaturilor pentru luna decembrie este de -0,6 grade.

Cantitatile lunare de precipitatii se vor situa peste media climatologica in
centrul, estul si sud-estul tarii si apropiate de normalul perioadei in celelalte regiuni. Media multianuala a precipitatiilor pentru luna decembrie este de 43,2 litri pe metrul patrat.

In luna ianuarie, Valorile termice vor fi, in general, apropiate de mediile multianuale, iar local in partea de sud si sud-est a tarii sunt posibile... mai mult


Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 15:11

1 comentariu
Arafat pregateste SMURD cu senilate, elicoptere si ambulante pentru iarna grea

Arafat pregateste SMURD cu senilate, elicoptere si ambulante pentru iarna grea

Secretarul de stat in ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat ca Romania este pregatita sa faca fata iernii dificile prognozate de meteorologi.

"Din pacate la noi cam situatia asta a fost in fiecare an. Noi avem in fiecare an perioade de minus extrem de accentuate, care sunt la -15, la -20 de grade. Avem planuri de patrulare, de colectare a persoanelor fara adapost mai ales in cursul lor.

Sistemul in Romania est epregatit pentru a face fata unor astfel de situatii cu planuri care s-au mai aplicat si in alti ani", a precizat Raed Arafat, intr-o interventie la Romania TV.

De asemenea, Arafat a spus ca flota autoritatilor numara pana in 700 de ambulante, precum circa 280 de ambulante Smurd.

"La momentul actual exista in tara peste 1.300 de ambulante de urgenta pregatite sa intervina, serviciul de ambulanta pe zi ruleaza intre 600 si 700 de ambulante. Serviciul SMURD ruleaza inca 270 - 280 de echipaje care ruleaza 24 de ore din 24.

La momentul actual sunt 6 elicoptere medicale plus elicopterele ministerului de interne si a celor de la ministerul apararii, pregatite sa intervina in caz de calamitate.

De anul trecut au intrat si senilatele pe care le-ati vazut deja in interventii in judetul Botosani si care s-au suplimentat ca numar, sunt mai multe autoritati care au cumparat pentru ISU senilate de acest tip. Daca anul trecut erau 5, anul asta vom avea in jur de 10", a mai spus Raed Arafat.

Meteorologii rusi sustineau, in urma cu o luna, ca iarna care... mai mult


Marti, 08 Octombrie 2013, ora 19:55

3 comentarii
Cum va fi vremea de Craciun - vezi prognoza pe trei luni

Cum va fi vremea de Craciun - vezi prognoza pe trei luni

Administratia Nationala de Meteorologie a realizat prognoza pentru intervalul octombrie - decembrie 2013, in baza datelor de la Centrul European pentru prognoze pe medie durata.

In luna octombrie, temperaturile medii lunare se vor situa in general in limite apropiate de mediile climatologice in majoritatea zonelor, exceptand sudul, sud-estul si vestul tarii, unde local vor fi posibile valori peste cele normale.

Cantitatile lunare de precipitatii vor prezenta o tendinta de excedent in cea mai mare parte a tarii, exceptand regiunile sud-estice si sudice, unde acestea vor fi apropiate de normalul perioadei.

In luna noiembrie, regimul termic va inregistra in general valori apropiate de normele climatologice, cu exceptia zonelor sud- estice unde sunt estimate valori peste cele normale, iar in cele nord-vestice si estice, sub mediile multianuale.

Precipitatiile lunare se vor situa peste mediile climatologice in estul, sud-estul si centrul tarii, iar in restul teritoriului acestea vor fi in general normale.

In luna decembrie, regimul termic va fi normal in cea mai mare parte a tarii, iar in regiunile nordice si centrale sunt posibile medii ale temperaturilor mai scazute decat normele climatologice.

Cantitatile lunare de precipitatii se vor situa in limite normale, iar local in centrul, vestul si sud-estul tarii vor fi posibile valori peste media climatologica. mai mult


Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 13:54

5 comentarii
Iarna aceasta ar putea fi cea mai grea din ultimii 100 de ani (Video)

Iarna aceasta ar putea fi cea mai grea din ultimii 100 de ani (Video)

Meterologii rusi sustin ca iarna care vine va fi cea mai geroasa din ultimii 100 de ani.

Potrivit prognozelor facute de mai multe servicii meteorologice din Rusia, Europa trebuie sa se pregateasca pentru o iarna cu temperaturi anormal de scazute, transmite Before It's News, citand presa rusa.

Astfel, conform calculelor facute in baza indiciilor climatice, va avea loc o deplasare a maselor de aer arctic deasupra Europei, ceea ce va duce la un val anormal de inghet.

Mai mult, se pare ca soarele va intra intr-o perioada de activitate mai scazuta, iar zona nord-Atlantica suferi o scadere de temperatura la nivelul apei oceanice.

Meteorologii rusi sustin ca tara lor nu va fi atat de afectata, dar tarile din Europa se vor confrunta cu aceasta situatie.

De asemenea, mai multe agentii meteorologice occidentale au anuntat ca nu exclud ca aceasta iarna sa fie cea mai grea de la inceputul secolului XX, asa cum au spus si meteorologii rusi.

mai mult


Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 11:25

5 comentarii
Prognozele oficiale pe 2013, reduse din nou: Curs, crestere economica, inflatie, salarii si somaj

Prognozele oficiale pe 2013, reduse din nou: Curs, crestere economica, inflatie, salarii si somaj

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a publicat prognoza de iarna pentru perioada 2013-2016, care contine estimari oficiale legate de activitatatea economica a Romaniei.

Aceasta proiectie, publicata pe site-ul CNP, contine unele estimari revizuite negativ, in comparatie cu prognoza de toamna, aparuta in noiembrie 2012.

Produsul intern brut

Pentru 2013, institutia prognozeaza un produs intern brut de 623,3 miliarde de lei, consemnand, astfel, o crestere de 1,6% fata de 2012 (585,2 miliarde de lei).

In 2014, PIB-ul va urca cu 2,2%, pana la 660,6 miliarde de lei, in timp ce, in 2015, avansul va fi de 2,8%, pana la 696,3 miliarde de lei. In 2016, economia va avansa cu 3% (734,7 miliarde de lei), conform CNP.

Comparativ, in prognoza de toamna, cresterea economica pentru 2013 era de 2%.

Conform analizei CNP, industria va creste cu 0,8% in 2013, fata de anul trecut, agricultura cu 8,4%, constructiile cu 3,1%, iar serviciile cu 1,1%.

Consumul va prinde avant in acest an, inregistrand un avans de 2,2%, iar apoi se va mai domoli putin in 2014 (1,6%), urmand sa creasca din nou in 2015 si 2016, cu 1,9%.

Cursul de schimb

Comisia Nationala de Prognoza estimeaza un curs de schimb mediu de 4,5 lei/euro in 2013, similar cu cel estimat in toamna anului trecut.

In 2014, cursul mediu va scadea la 4,45 lei/euro, tendinta continuand in 2015, cand se va inregistra un curs mediu de 4,4 lei/euro, care se va mentine si in 2016.

In ceea ce priveste cursul de schimb... mai mult


Miercuri, 06 Martie 2013, ora 07:27

14 comentarii
Cum va evolua economia romaneasca in viitorul apropiat?

Cum va evolua economia romaneasca in viitorul apropiat?

Cumpana dintre ani presupune calcule si evaluari din partea statisticienilor, dar si estimari ale celor direct implicati in economie, cum ar fi managerii, bunaoara.

Asteptarile acestora din urma pentru perioada decembrie 2012 - februarie 2013 sunt in jurul fazei de stagnare a activitatilor din comert si servicii, dar privesc scaderi in industriile prelucratoare si de constructii. Reperele sunt luate in raport cu cele 3 luni anterioare, potrivit datelor emise de Institutul National de Statistica.

Cateva lucruri erau previzibile. Iarna a fost dintotdeauna un sezon "inghetat" pentru constructori, volumul lucrarilor si stocul de contracte si comenzi fiind deficitar. Mai rau este, pentru intervalul de pana la primavara, ca se va reduce numarul salariatilor (-39%).

Oricum, nu se mai construieste la nivel macro in Romania, tot pe fondul crizei. O comparatie cu timpurile antedecembriste este inutila. "Temelia" domeniului ramane ridicarea de vile si case de vacanta, insa aici plinul e facut, ponderea apartinand potentatilor cu CV politic si asociatilor acestora intr-ale afacerilor.

Comertul cu amanuntul vizeaza o tendinta de relativa stabilitate pentru cele 3 luni care urmeaza. Debitul scazut, ca de obicei, din ianuarie si februarie, eventual martie, va fi compensat oarecum de rulajul masiv propriu sarbatorilor sfarsitului de an. Sunt preconizate cresteri de preturi, insa nu si concedieri.

Tot liniara va fi cererea de servicii (cifra de afaceri), scontata la un usor... mai mult


Miercuri, 02 Ianuarie 2013, ora 11:25

19 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba