prognoza meteo decembrie ianuarie februarie

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cum va fi vremea de Craciun si Revelion - prognoza pana in februarie

Cum va fi vremea de Craciun si Revelion - prognoza pana in februarie

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a realizat prognoza pentru perioada decembrie-februarie. Astfel, in urmatoarele trei luni va fi mai cald decat in mod normal in zonele sudice si mai frig in nord si centru.

Decembrie

Temperaturile medii vor fi normale pentru luna sarbatorilor de iarna, cand media multianuala este de -0,8 grade, in aproape toata tara. Mai cald va fi in regiunile de sud si sud-est ale teritoriului.

Cantitatile de precipitatii vor fi, de asemenea, apropiate de valorile normale, de 44,8 l/mp, cu exceptia zonelor centrale, unde este posibil sa ninga mai mult, si a celor sudice, unde vor cadea mai putini fulgi de nea decat ar fi normal.

Ianuarie

Temperaturile vor fi mai ridicate decat media anuala, de -2,1 grade, in regiunile de sud, sud-est si vest, iar in restul tarii valorile termice vor fi normale pentru aceasta perioada.

Sunt asteptate precipitatii in cantitati normale (medie de 33,6 l/mp) in estul, sud-estul si sudul tarii, iar in restul regiunilor se va semnala o tendinta de crestere.

Februarie

In zonele de nord si centrale va fi mai frig decat in mod normal, media multianuala fiind de -1 grad. Totodata, sunt asteptate temperaturi mai ridicate in sud-estul tarii si valori apropiate de regimul termic obisnuit in restul regiunilor.

Cantitatile lunare de precipitatii se vor incadra in limite normale, de 31,6 l/mp, in zonele estice, sud-estice si sudice, iar in restul teritoriului, acestea vor avea o tendinta de... mai mult


Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 16:35

Meteo: Unde va fi iarna cea mai grea? Vezi cum va fi vremea pana in februarie

Meteo: Unde va fi iarna cea mai grea? Vezi cum va fi vremea pana in februarie

Meteorologii anunta ca in urmatoarele trei luni vom avea parte de temperaturi sub cele medii anuale in mai toate regiunile tarii, dar in special in nord, nord-est si centru.

Prognoza meteo pentru perioada decembrie 2013 - februarie 2014 arata ca temperatura aerului va inregistra in general valori mai scazute fata de normele climatologice, exceptand zonele sud-estice unde sunt estimate valori peste cele normale.

Potrivit ANM, in decembrie, cel mai frig va fi in nordul si centrul tarii, in restul regiunilor temperaturile fiind normale pentru aceasta perioada. Precipitatiile vor fi peste media anuala in centrul, estul si sud-estul tarii, si apropiate de normalul perioadei in celelalte regiuni.

In prima luna a anului viitor, ianuarie, va fi ceva mai cald in sud si sud-est, unde sunt posibile temperaturi peste normele climatologice, in timp ce in restul regiunilor tarii, valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale. Precipitatiile vor fi mai multe decat in mod normal in vest, sud-vest si centrul tarii.

In februarie temperatura aerului va avea valori medii apropiate de normalul climatologic in cea mai mare parte a tarii.

Cantitatile lunare de precipitatii vor fi mai mari in vestul si nord-vestul tarii si apropiate de mediile climatologice in celelalte regiuni.

Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF) din Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime si minime,... mai mult


Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 16:42

2 comentarii
Meteo: Cum va fi vremea in urmatoarele trei luni

Meteo: Cum va fi vremea in urmatoarele trei luni

Administratia Nationala de Meteorologie a publicat o prognoza meteo pentru perioada decembrie 2012 - februarie 2013.

ANM un document intitutlat "Estimari meteorologice pentru intervalul decembrie 2012- februarie 2013", realizate de catre Centrul european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Acestea au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimata distributia temperaturilor medii lunare, precum si distributia cantitatilor lunare de precipitatii, iar fenomenele extreme cu o durata scurta de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Decembrie

Asadar, potrivit documentului, temperaturile medii lunare se vor situa in general in limite apropiate de mediile multianuale in cea mai mare parte a regiunilor, exceptand Dobrogea, unde sunt posibile valori mai ridicate decat normele climatologice, precum si nordul Olteniei si Munteniei, unde temperaturile medii pot fi usor mai coborate decat aceste norme.

In Romania, media multianuala lunara in perioada 1961-1990 este de -0,6 grade Celsius.

Cantitatile lunare de precipitatii vor fi in general normale, iar local in centrul, nord-estul si sud-estul teritoriului sunt posibile valori usor excedentare. Media multianuala lunara, in perioada susmentionata, este de 43,2 litri pe metrul patrat.

Ianuarie

In ceea ce priveste temperaturile medii lunare, se vor inregistra valori termice apropiate de mediile climatologice in centrul si nordul tarii, iar in restul... mai mult


Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 11:46

2 comentarii
Meteo: Cum va fi vremea de Craciun - prognoza pe trei luni

Meteo: Cum va fi vremea de Craciun - prognoza pe trei luni

Administratia Nationala de Meteorologie a prezentat o noua estimare meteorologica pentru intervalul decembrie 2012 - februarie 2013.

Meteorologii anunta ca temperaturile medii nu vor mai depasi 2 grade Celsius, in timp ce cantitatile lunare de precipitatii vor fi peste valorile normale in unele zone, inclusiv in Bucuresti.

Temperaturile medii lunare se vor situa in decembrie in general in limite apropiate de mediile multianuale in cea mai mare parte a regiunilor, exceptand Dobrogea unde sunt posibile valori mai ridicate decat normele climatologice, precum si nordul Olteniei si Munteniei, unde temperaturile medii pot fi usor mai coborate decat aceste norme.

Cantitatile lunare de precipitatii vor in general normale, iar local in centrul, nord-estul si sud-estul teritoriului sunt posibile valori usor excedentare, anunta INMH.

In luna ianuarie 2013, temperaturile medii lunare vor inregistra valori termice apropiate de mediile climatologice in centrul si nordul tarii, iar in restul teritoriului vor fi posibile temperaturi mai ridicate decat normalul perioadei.

Cantitatile lunare de precipitatii vor fi in general apropiate de media climatologica in majoritatea regiunilor tarii.

In luna februarie 2013, temperatura aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice, exceptand sud-estul, sudul si vestul tarii, unde local valorile termice vor fi usor mai ridicate.

Potrivit meteorologilor, cantitatile lunare de precipitatii se vor situa in limite apropiate... mai mult


Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 10:21

3 comentarii
Meteo: Cum va fi iarna aceasta

Meteo: Cum va fi iarna aceasta

Anul acesta va fi o iarna fireasca pentru Romania, incluzand fenomene extreme, cum ar fi ninsori abundente, viscole si ger, temperaturile putand ajunge in zonele joase si in jurul valorii de -20 de grade noaptea, potrivit specialistilor Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).

Estimarile pentru vremea din perioada urmatoare au fost facute de Administratia Nationala de Meteorologie joi, in cadrul Sesiunii Anuale de Comunicari Stiintifice.

Potrivit directorului ANM, Ion Sandu, conditiile pentru instalarea iernii in Romania se vor crea dupa data de 23 noiembrie, in special in jumatatea de nord a tarii si in zonele de munte. Pe de alta parte, meteorologii nu pot prevedea deocamdata cand va fi prima ninsoare, acest anunt putand fi facut cu zece zile inainte de producerea fenomenului.

Directorul executiv ANM, Florinela Georgescu, a transmis ca mesajul meteorologilor este ca "trebuie sa ne pregatim pentru o iarna asa cum este normal sa fie in tara noastra, cu toate fenomenele extreme - ninsori abundente, intensificari ale vantului, adica viscole, urmate de perioade de ger".

"Nu va fi acea iarna blanda care era asteptata", a mai spus Georgescu. Astfel, ea a precizat ca va fi cel putin un viscol in luna decembrie si cel putin doua, atat in ianuarie, cat si in februarie.

Totodata, nu ar fi exclus si nici nefiresc ca in unele nopti de iarna, in zonele joase (in depresiuni si la campie), temperaturile sa ajunga in jurul valorii de -20 de grade, asa cum anul... mai mult


Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 16:10

2 comentarii
Ne asteapta o iarna blanda - vezi prognoza pe urmatoarele trei luni

Ne asteapta o iarna blanda - vezi prognoza pe urmatoarele trei luni

Meteorologii vin cu vesti bune: vom avea parte de o iarna blanda, fara prea multe precipitatii.

Asadar, in urmatoarele trei luni in zonele din sudul Romaniei va fi mai cald decat este normal in aceasta perioada a anului. In restul regiunilor, temperaturile vor prezenta valori normale.

Potrivit informatiilor de la Centrul European pentru Prognoza Vremii pe termen mediu (ECMWF) in luna decembrie temperaturile vor avea valori normale, anunta Administratia Nationala de Meteorologie, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

In sud-estul si vestul tarii va fi mai cald decat in celelalte regiuni. In ceea ce priveste precipitatiile cantitatile vor fi normale, iar in sudul Romaniei e posibil sa fie seceta.

In luna ianuarie, temperaturile nu vor oscila, ci se vor situa in limite apropiate de valorile normale, adica vor varia intre -1 si 8 grade Celsius. Cantitatile medii lunare de precipitatii vor fi apropiate de normele climatologice in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia zonelor sudice si sud-vestice unde local, va fi seceta.

Nici in luna februarie nu vor fi fenomene meteo nemaintalnite, iar temperaturile vor inregistra valori apropiate de mediile multianuale lunare. Seceta se va mentine in sud-vestul si vestul tarii, din cauza ca precipitatiile vor fi sub mediile multianuale lunare.

Meteorologii anunta ca nu exclud posibilitatea aparitiei unor situatii cu valori extreme de temperaturi sau cantitati mai mari de precipitatii pe intervale scurte de timp.

I.U. mai mult


Joi, 01 Decembrie 2011, ora 20:45

8 comentarii
Prognoza meteo populara, dupa calendarul cu foi de ceapa

Prognoza meteo populara, dupa calendarul cu foi de ceapa

Calendarul cu ceapa, veche metoda empirica ciudata pentru prognoza meteo populara, a fost folosit si in acest an de gospodinele din zona Vama - Campulung Moldovenesc.

Potrivit cotidianului Monitorul de Suceava, 2011 se anunta un an "cu alternante rapide intre fenomene excesive, intre seceta extrema si exces de umiditate.

Ziaristii din Bucovina fac aceasta afirmatie in urma prognozei meteo populare, realizata in nordul Moldovei dupa calendarul cu foi de ceapa, explicand ritualul care se practica in judetul Suceava, la Vama, Campulung Moldovenesc sau Poiana Stampei.

"Se foloseste o ceapa mare, sanatoasa, care nu a fost inghetata ori tratata. Se spune ca este ideala folosirea unei cepe crescute in gradina gospodinei care realizeaza 'predictia', sau la vecini", spun bucovinenii.

Ceapa trebuie sa aiba cel putin sase straturi de foi. Din ceapa taiata in jumatate se desprind, intr-o anumita ordine, 12 foi, care se numesc ca lunile anului, se pune in fiecare un varf de cutit de sare grunjoasa uscata in prealabil si sunt asezate in ordine, intr-o fereastra spre rasarit sau pe o grinda, cu grija sa nu inghete. Sunt lasate cel putin o ora dupa miezul noptii dintre ani, dar, de regula, stau acolo pana dimineata.

"Citirea" se face de la stanga spre dreapta, "de la foaia numita ca prima luna din an. Foile care s-au inmuiat indica luni cu ploi, cele din care curge zeama indica inundatii sau inzapeziri, iar cele de are sarea nici macar nu s-a lipit indica luni cu seceta... mai mult


Sambata, 08 Ianuarie 2011, ora 23:34

1 comentariu
Prognoza ANM: Decembrie cu extreme de la minus 8 la 16 grade

Prognoza ANM: Decembrie cu extreme de la minus 8 la 16 grade

In urmatoarele trei zile vremea va fi calda in Romania, punctul maxim fiind atins miercuri, cu temperaturi de pana la 16 grade, in timp ce din 10 decembrie vremea se va raci considerabil, iar maximele vor fi cuprinse intre -8 si 4 grade.

Anuntul a fost facut de specialistii Administratiei Nationale de Meteorologie, intr-o conferinta de presa, pe baza modelelor de prognoza elaborate de catre Centrul European pentru Prognoza Vremii de la Reding.

"Dupa un episod cu precipitatii intense in ultimele zile, pentru care s-a dat atentionare meteorologica, vremea s-a ameliorat incepand de ieri (duminica, 5 decembrie 2010, n.r.). Ne asteptam ca urmatoarele trei zile sa aduca o vreme in general buna. Precipitatii urmeaza sa mai fie sub forma de ploaie in partea de vest, nord si nord-vest a teritoriului (...)

Conform materialelor pe care le avem deocamdata se pare ca ziua de miercuri va fi cea care va avea temperaturile cele mai ridicate, cu maxime in general intre 8 si 16 grade. Valorile cele mai ridicate sunt de asteptat pe partea de sud si sud-vest a teritoriului. Miercuri, in Bucuresti, se vor inregistra maxime de 12-13 grade", a afirmat Florinela Georgescu, adjunct al Centrului National de Prognoza Meteo.

Aceasta a tinut sa precizeze, in intervalul mentionat, cel mai important fenomen este ceata, "care poate aparea pe arii destul de extinse in regiunile extra-carpatice in zonele joase".

Prognoza pe termen scurt a ANM indica, in partea a doua a saptamanii, o scadere... mai mult


Luni, 06 Decembrie 2010, ora 18:02

Decembrie vine cu zapada

Decembrie vine cu zapada

Desi iarna bate la usa, din punct de vedere calendaristic, vremea calda de sfarsit de noiembrie nu prea te duce cu gandul la zapada. Totusi, meteorologii prognozeaza zapada la inceputul lui decembrie, mai precis din data de 4.

Potrivit acestora, zapada va fi din belsug in prima luna a anotimpului rece, chiar si in sudul tarii relateaza Ieseanul.

Povestea fulgilor de nea din aceasta iarna incepe din 4 decembrie, spun meteorologii, care mentioneaza ca ii vom avea din belsug in prima luna a anotimpului rece, chiar si in sudul tarii.

In prima parte a lui decembrie, temperaturile vor scadea mult, pe alocuri si pana la -15 grade. Astfel, specialistii spera ca stratul de zapada se va mentine pana la Craciun, mai ales ca intre timp ar putea sa mai ninga. Zapada din abundenta este asteptata la munte.

Cel mai frig va fi in ianuarie, cand in unele zone s-ar putea inregistra si -20 de grade, iar nametii vor crea probleme in nordul si centrul Romaniei.

Spre sfarsitul lunii februarie scapam de iarna, iar primavara isi va reintra repede in drepturi, cred meteorologii.

Weekend cald

Pana atunci, insa, se anunta vreme calda, maximele din acest weekend ajungand pana la 19 grade Celsius. Sambata, vremea se pastreaza calduroasa pentru aceasta data. Maximele trec de 10 grade chiar si in depresiunile inchise ca Miercurea Ciuc, iar pe dealurile subcarpatice din sud ajung si la 17 grade.

In Capitala aceeasi vreme calda, maxima ajungand la 15 grade Celsius.

Nici duminica... mai mult


Sambata, 21 Noiembrie 2009, ora 20:56

6 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. A pictat in verde un munte inalt de 900 de metri pentru a "imbunatati feng-shui-ul" (Video)
  2. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  3. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  4. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  5. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  6. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  7. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  8. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  9. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  10. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)